Етичните проверки на магистрати са блокирани до неясно кога

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Инспектората чака вторият пакет промени в закона за съдебната власт, за да започне работа по проверките на магистрати.

© Надежда Чипева, Капитал

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Инспектората чака вторият пакет промени в закона за съдебната власт, за да започне работа по проверките на магистрати.От няколко месеца Висшият съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към него отказват да образуват проверки за нарушения на етичните норми, извършени от съдии, прокурори и следователи. Причината, според двете институции, е законодателен вакум, който се е образувал след приемането на промените в конституцията в края на миналата година, когато мандатът за такива проверки беше прехвърлен от ВСС към съдебния инспекторат.


Комисиите за професионална етика към разделения на съдийска и прокурорска колегии ВСС изготвят само становища за кариерно израстване на магистрати, но нямат правомощие да образуват проверки, дори и при данни за флагрантни нарушения. От своя страна съдебните инспектори отказват да приложат пряко конституцията, която им дава правомощия да извършват такива проверки, с мотив, че тя само описва правомощията, но не и процедурата, по която да стават проверките. Ето защо те казват, че чакат приемането на втория пакет с промени в закона за съдебната власт, в който детайлно са разписани новите им правомощия. Той влиза за първо гласуване в парламентарната комисия по правни въпроси днес, но е малко вероятно да бъде гласуван от парламента преди края на лятото.


В същото време както мнозинството във ВСС, така и Инспекторатът към ВСС открито се противопоставят на втория пакет промени в съдебния закон, което поставя въпроса дали и когато текстовете да бъдат приети, те ще имат воля да ги прилагат.
От няколко месеца етичните комисии към съдийската и прокурорската колегия на практика са "разпределителни гари" - препращат материали към компетентните органи, но не могат да извършват никаква дейност по същество. Те се занимават само със заварените казуси - в прокурорската комисия е останала проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за "шпиц команда", а в съдийската - за самоубийството на съдията от градския съд Цветан Ценов.


Пред "Дневник" членът на етичната комисия Юлиана Колева обясни, че преди приемането на първия пакет с промени в закона за съдебната власт, е имало предложение от съвета да бъде записано, че етичните комисии на колегиите ще продължат да работят по същия начин до приемането на вторите промени. Това предложение обаче не е било прието (подобна разпоредба е била записана за комисията по атестирането например). При проверка на стенограмите от обсъждането на проекта на първо и второ четене в парламентарната комисия по правни въпроси не се вижда този въпрос да е бил поставен.


Именно това е била причината и етичната комисия към прокурорската колегия да откаже да се самосезирала по казуса със заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и конфликтът му с разследащата полицайка от ГДБОП.


Европейската комисия - в очакване
През юли предстои редовният устен доклад за напредъка на България от Европейската комисия. В последните няколко години именно работата по етичните проверки на магистратите беше силно критикувана от комисията, като ЕК в прав текст заяви, че ВСС не е припознал спазването на професионалната етика като свой приоритет.


Другата седмица започва отложеният на няколко пъти международен одит на прокуратурата, в който ще участват прокурори от четири държави от ЕС.


"Дневник" изпрати въпроси на Министерството на правосъдието и Инспектората към ВСС. От правосъдното ведомство препратиха към промените в първия пакет, в който е разписано, че етичните комисии се занимават с неприключилите производства.


С промените в Конституцията от декември беше разписано, че инспекторите ще могат да извършват проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Депутатите отказаха да "разделят" инспектората, така че съдиите от неговия състав да извършват проверки на съдии, а прокурорите на прокурори и следователи. Малко след това парламентът подмени състава на Инспектората, като в него влязоха магистрати, избрани след предварително разделение на политически квоти и без обсъждане на професионалните им качества.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Удобно!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Весело

  ..... но нямат правомощие да образуват проверки, дори и при данни за флагрантни нарушения."От своя страна съдебните инспектори отказват да приложат пряко конституцията, която им дава правомощия да извършват такива проверки, с мотив, че тя само описва правомощията, но не и процедурата, по която да стават проверките."Аха,едните нямат правомощия,другите нямат процедура.

 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  престъпленията на мафиотизираната администрация ще продължават, докато не настъпи сериозна криза. тогава гражданите отново ще дадат мажоритарен вот за реформаторско правителство, което да изрине престъпниците от властта и администрацията.

  лошото е, че това трябва да е системна политика, а не кампанийно явление.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Колкото повече време минава все по-ясно става колко прави са били бившият правосъден министър Христо Иванов и Радан Кънев да реагират толкова остро и открито при бламирането на конституционната промяна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Въх, мари, Божке, ами сега? Кой ще оневинява магистратите, сгазили лука и хванати в крачка докато го газят?

 6. 6 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Две роти амбреажи си правят testiculum с целия народ.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Весело

  Ам, Лори ма, бубе, какво стана с храбрата полицайка Любомила Ценова дето съдеше зам-прокурора Сарафов. Некви новини?

 8. 8 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 850 Гневно

  Докато разберат що е това тайнство "етика / морал".

  Бих казал, че са пасмина мухльовци, ама да не ги обиждам...

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  прасовъдната реформа в действие... гарантирано от Герб и продължаваме напрет

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "Неясно докога?" Ясно е - докато Ясен е във ВСС.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "Етичните проверки на магистрати са блокирани до неясно кога"
  А малко по-долу
  "Ето защо те казват, че чакат приемането на втория пакет с промени в закона за съдебната власт, в който детайлно са разписани ноите им правомощия. "

  Браво Лорче, Браво Филева.
  Логика достойна за Дневник.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  А тая глупост:
  "
  В същото време както мнозинството във ВСС, така и Инспекторатът към ВСС открито се противопоставят на втория пакет промени в съдебния закон, което поставя въпроса дали и когато текстовете да бъдат приети, те ще имат воля да ги прилагат. "
  или си я преместете сами в "Предозиране", или подайте сигнал в прокуратурата за държавна измяна.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Каква етика има в Цацаров ? Каква етика може да има в Ясен Тодоров ? Та изобщо има ли некорумпиран магистрат ? Да се тупне в гърдите и да каже ето аз съм некорумпиран ! Няма такъв и защо ? Защото останалите корумпета веднага ще му спретнат такава етична проверка и ще излезе че майка му не го е родила, а от него по-корумпиран няма ! Затова за да се оправи тази правосъдна система трябва да се процедира по грузински - ЗАКРИВА СЕ ИЗЦЯЛО ЦЯЛАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ И СЕ НАЗНАЧАВА ОТНОВО САМО СЛЕД НАДЛЕЖНА ПРОВЕРКА ПРЕЗ ПОЛИГРАФ ЗА ЛОЯЛНОСТ, НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ВРЪЗКИ С ПРЕСТЪПНОСТТА И НЕРЕГРЛАМЕНТИРАНИ ДОХОДИ , ТЕХНИ И НА РОДАТА ИМ ! Само тогава нещо може да мръдне в положителна посока , само ако се изринат Авгиевите обори ! И на мястото на старите кадри да се сложат нови с нов морал и нови ценности ! Докато Бойко и Цацата са начело това няма как да стане !

 14. 14 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  Юлияна Колева издига кандидатурата на Сарафов кандидат за главен прокурор. В този случай съществува конфликт на интереси.

  "Пред "Дневник" членът на етичната комисия Юлиана Колева обясни, че преди приемането на първия пакет с промени в закона за съдебната власт, е имало предложение...
  Именно това е била причината и етичната комисия към прокурорската колегия да откаже да се самосезирала по казуса със заместник-главния прокурор Борислав Сарафов..."

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Всичко това показва, колко организирана и силна е съпротивата срещу каквито и да е промени и въпроса е кога ще се иючерпи нашето търпение и какво ще стане и какви са възможните опции за да ги накараме най-после да започнат да вършат работата за която им плащаме, при това плащаме добре за нашите стандарти и тяхното нищо неправене.

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#13] от "mils5656":

  Ясен Тодоров не участва в комисията.

 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  [quote#7:"Lemmy"]зам-прокурора Сарафов. Некви новини? [/quote]
  Очаква се мама да разпише две повишения.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Весело

  Спокойно! Блокирани са само до Връбница ... в петък.

 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Нали е ясно, че съдебна реформа няма да има. Безобразията на ВСС, прокуратура и съд са удобни явно и за властта

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  [quote#7:"Lemmy"]Ам, Лори ма, бубе, какво стана с храбрата полицайка Любомила Ценова дето съдеше зам-прокурора Сарафов. Некви новини? [/quote]

  Сарафов и се извинил.

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Цитат:"Етичните проверки на магистрати са блокирани до неясно кога"

  Докато магистратите научат, що е то "морал и етика", и имат ли те почва, в съдебната система, у нас!
  Лекциите ще се водят, от четирима прокурори, от други държави. Сроковете са индивидуални, според способностите на "студентите".
  Най-наглите ще бъдат поощрени с повишение в ранг.

 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2408 Весело

  [quote#13:"mils5656"]И на мястото на старите кадри да се сложат нови с нов морал и нови ценности ! Докато Бойко и Цацата са начело това няма как да стане ! [/quote]

  Ми тези са си баш с "нов морал и нови ценности"!

 23. 23 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Цялата т.н. съдебна система е един вакуум ,а да се говори за етичност в тази клоака е просто цинично, лицемерно, нагло.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Гарван гарвану, око не вади.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Инстекторатът е "страхуван" и елиминиран. Честито на печелившите, както и досега от обръчите на "Кой"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK