В София за 21 дни са продадени карти за градския транспорт колкото за 4 месеца

Засиленият интерес към картите доведе и до образуване на опашки пред местата за тяхната продажба.

© Георги Кожухаров

Засиленият интерес към картите доведе и до образуване на опашки пред местата за тяхната продажба.Само за 21 дни, откакто са в сила новите цени на превозните документи в Столичния градски транспорт, са продадени почти 23 хиляди карти, което е обичайното количество за четири месеца, каза днес общинският съветник Зафир Зарков, който пряко наблюдава работата на транспортните дружества, цитиран от агенция "Фокус".


На пресконференция, на която бяха съобщени резултатите на общинските фирми, той допълни, че само от картите са събрани над 5 млн. лв. Най-сериозно е скочило търсеното на превозните документи, които дават право на ползване на градския транспорт за година - от началото на юни до вчера са купени 4230 бройки, срещу 258 от януари до май. Интересът не е изненада, тъй като при цена от 365 лева разходите за пътуване на ден са само левче.


"Не можем да очакваме, че този процес ще е безкраен. От друга страна, това показва колко добро решение е била промяната в тарифната политика", уточни Зарков.
Като положителен ефект освен повишения интерес към картите общинският съветник посочи и намаляването на гратисчиите. От началото на юни контрольорите в градския транспорт са наложили 2491 глоби на нередовни пътници на място и са написали 1084 акта.


На пресконференцията обаче не са били дадени данни за общия брой продадени билети и как се движи тяхното търсене. Не е посочено и дали гратисчиите този месец са повече или по-малко от същия месец на миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK