До 3 години затвор или 5000 лв. глоба за агитация за "Ислямска държава", прие парламентът

До 3 години затвор или 5000 лв. глоба за агитация за "Ислямска държава", прие парламентът

© Анелия НиколоваКойто проповядва радикален ислям да се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева, предвиждат приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс. Депутатите одобриха предложението на Патриотичния фронт със 106 гласа "за", три "против" и 10 "въздържал се". ДПС не участва в гласуването.


Поправката идва само седмица след като депутатите одобриха на първо четене и забраната за забулване на обществени места.


Радикалният ислям е нова идеология, която си поставя за цел да завладее света чрез насилие, не чрез пропаганда или убеждение, мотивира промяната лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Не би следвало да чакаме да се случат неща, като в други западноевропейски държави. Проблемът с радикалния ислям е факт и в България. Подобни прояви и структури се финансират от външни фактори и е редно в НК да се дефинира какво е това радикален ислям и да се криминализира, за да могат хората, които проповядват такова деяние, да бъдат санкционирани", каза още депутатът.
Според приетото предложение идеологията "радикален ислям" се проповядва от лице, което с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане законите на шериата над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято иделогия е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации.


В едночасовата дискусия участваха основно вносителите от Патриотичния фронт, националистическата "Атака" и депутатите от ДПС, чиито основен аргумент беше, че религия без идеология няма. Преди гласуването от ДПС поискаха поименна проверка на кворума и напуснаха пленарната зала. След като поименното преброяване установи 135 депутати, в залата се върна Хамид Хамид от ДПС и оспори, че удължаването на времето за работа на парламента е станало след 14 часа, когато по правилник изтича редовното време за пленарните заседания.


Магдалена Ташева от "Атака" посочи, че ислямът не е религия и това го казват "световноизвестни лидери на джихада". "Радикалният ислям казва, че там, където веднъж е управялвал мюсюлманин, Аллах ще го върне там. Радикалният ислям в шариата не разрешава интеграцията, напротив - забранява на правоверния мюсюлманин да се интегрира. Всичко в ежедневния живот на правоверния мюсюлманин е направено така, че да го отдели от останалите, включително какво да яде, кога да се къпе, с кой крак да влезе и излезе от сервизните помещения. Това е абсолютната несвобода", заяви Ташева.


Зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов посочи, че този законопроект се опитва, но не успешно, да раздели религията от радикализацията. Това засяга и обижда всеки пети гражданин на България, който е мюсюлманин и изповядва тази религия, добави той. Според Имамов вносителите подценяват проблема, който повдигат и това доказвало, че религията се използва за политически цели.


Ние сме против всякаква радикализация, но смятам за кощунство някой да стане и от тази трибуна да ме убеждава, че моята религия създава терористи и хора, които ще унищожават страната и света даже, заяви още Имамов. И попита защо този закон не е насочен към радикализацията на всички религиозни общности. Нашият ислям е традиционен, нямащ нищо общо с тези крайни идеологоии, допълни той. И отбеляза, че целта е някои от колегите му да поддържат антиислямисткия тон и да насаждат омраза.


Красимир Каракачанов му отговори, че нито в световен мащаб, нито на българския терен се наблюдават радикални будисти, хинудисти или други, които причиняват смърт и извършват терористични актове. Ако в бъдеще християни проповядват насилие, ще съм първият, който ще се противопостави, заяви Каракачанов.


Председателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че промяната е предпазно действие срещу навлизането на радикалния ислям. В тази зала и в България религията се използва за политически цели единствено от представителите на радикалния ислям, на ДПС и техните производни, заяви Симеонов, като посочи, че само в техни предизборни събрания участват и религиозни духовници.


"Без идеология няма религия. Трудно ще отделите религията от идеологията, защото повечето хора няма да ви разберат и ще го приемат като опит да бъдат унизени. Ще ви подкрепим за всички форми на радикални религиозни идеологии в България, това е правилният подход", отговори Имамов.


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък призова за подкрепа на първо четене на текстовете сега, а преди второто четене да се включи радикализацията и на други религиозни деноминации.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А за руслямска държава нещо? Тя е по-голяма заплаха за България от ИДИЛ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  А, за Руска държава до 10 години кога?

 3. 3 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 559 Разстроено

  ДПС неучаствайки гласува за?!! ебем ти и партията!!!

  харпун
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  А агитация за Руслямска държава? Докога проруските депутати на БСП, ДПС и Атака ще работят необезпокоявани за чужда държава?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Единомислие!

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Най-голямата заплаха и враг на България винаги е била Русия, а сега тя е в особено агресивна фаза, но как агентите на Руслямска държава сами ще си отрежат клона?

 7. 7 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Гневно

  какви 5000лв глоба!!! доживотен затвор за тези терористи!

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Зандана беше достатъчен......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  5,000 лв.!
  Мали-и-й, спирам да агитирам.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  "Ние сме против всякаква радикализация, но смятам за кощунство някой да стане и от тази трибуна да ме убеждава, че моята религия създава терористи и хора, които ще унищожават страната и света даже, заяви още Имамов."
  ------------------------------------------------------

  Толкова си познаваш "религията", Имамов...

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Весело

  Отчайващо ограничени хора са нашите законотворци.
  Трябва да се инкриминира не радикалния ИСЛЯМ, а религиозния фанатизъм и радикализъм, независимо дали е ислям или друг.

  А този бъзик визира ли радикализъм:
  http://www.nenovinite.com/ne/politika/8584/

 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Или 60 тояги на порции ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  "...Това засяга и обижда всеки пети гражданин на България, който е мюсюлманин и изповядва тази религия, добави той. ..." Стиг сте лъгали, бе- лъжите ви нямат мярка! Да бяхте казали, че всеки 5ти/ трети български гражданин е атеист- да- щяхте да сте казали истината! Но да твърдите,че всеки пети бг. гражданин е мюсюлманин, значи да твърдите, че 20% от населението на България са мюсюлмани, а това е ГРАНДЕ ЛЪЖА! Само ЛЪЖИ пропагандирате, и все нещо ви засяга, все обидени го давате! На какво се обиждате- на НС, че създава секуларни, а не мюсюлмански закони, ли? Лъжци смотани- трябва да се забрани исляма като антидемократична ТЕРОРИСТИЧНА идеология, изповядвана и прикрита като религия- само това заслужавате!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Прави са от Парламента!
  Не може в България с такава пропаганда, ей на - вижте ни нас до къде сме я докарали!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Трябва да се предвиди същото или по-тежко наказание за агитация в полза на Русия и нейната агресивна външна политика.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Този път съм съгласен с депутатите.
  "Красимир Каракачанов му отговори, че нито в световен мащаб, нито на българския терен се наблюдават радикални будисти, хинудисти или други, които причиняват смърт и извършват терористични актове. Ако в бъдеще християни проповядват насилие, ще съм първият, който ще се противопостави, заяви Каракачанов."
  Доста добре казано.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "Galata":За пръв път от 1 година Ви сложих + на коментара. Когато човек разсъждава секуларно и нормално, няма начин да не се оцени по достойнство коментара.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#16:"Molossian"]нито в световен мащаб, нито на българския терен се наблюдават радикални будисти, хинудисти или други[/quote]

  Наблюдават се, обаче, радикални русофили, които призовават за ядрен удар срещу НАТО, в което членува и България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Обсесия?

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Малко давате ,бъдете по щедри!
  Който смята,че Русия е по голяма
  заплаха от ИДИЛ е пълен глупак !!!

 21. 21 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#17] от "Логика":

  Мила, ограда веднага и никакви бежанци + нула толеранс за пропаганда Ислямска държава ми са политики спрямо Бг от дълго време...
  Вие там, нас за какви ни вземате?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Крайно време беше парламента да предприеме адекватни мерки срещу проповядването на радикален ислям в България.

 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Molossian":
  [quote#19:"Molossian"]Обсесия? [/quote]

  Наблюдения, уви...

 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  Защо "или"? Затвор, глоба и *банье за терорягите!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  Да се криминализира фанатизма във всичките му форми, щото луди всякакви, не само от един сорт, но и това е добро начало.
  В този смисъл Православната църква, дето проповядва расизъм и нетолерантност трябва да бъде ошамарена и да си знае мястото ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Нека да направим преговор на урока:
  На територията България не съществува Държава!
  ДАНС работи ли срещу руските имперски интереси?
  Съдебната система работи ли срещу руските икономически интереси?
  Забрадки,бурки и всякакви други проблеми са измислени и нарочно подклаждани от руските агентчета!!!
  Русия е ИДИЛ по отношение на България

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Весело

  [quote#19:"Molossian"]Обсесия? [/quote]

  Не просто работа. Все пак и той трябва да яде.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#27] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  А, добре, успокоих се

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Каква глоба бе идиоти??? При доказване на агитация за психопатите, които се опряделят като "държава" - доживотен затвор поради липса на по-сериозно наказание в БГ! Изродите обезглавяват деца и карат майките им да си потапят ръцете в кръвта им: http://www.express.co.uk/news/world/681371/Isis-behead-toddler-Syria-mother-blood
  Цели площади са осеяни с човешки глави и невъзможни за възприемане кошмари дето и в най-тежките хорори не са възпроизвеждани. Това ли е бъдещето, това ли ги чака децата ни, колко още можем да понесем!!!!

 30. 30 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Опа, под грешната статия, извинявам се

 31. 31 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Рейтинг: 570
  Разстроено
  2915:1223 юни, 2016
  Каква глоба бе идиоти??? При доказване на агитация за психопатите, които се опряделят като "държава" - доживотен затвор поради липса на по-сериозно наказание в БГ! Изродите обезглавяват деца и карат майките им да си потапят ръцете в кръвта им: http://www.express.co.uk/news/world/681371/Isis-behead-toddler-Syria-mother-blood
  Цели площади са осеяни с човешки глави и невъзможни за възприемане кошмари дето и в най-тежките хорори не са възпроизвеждани. Това ли е бъдещето, това ли ги чака децата ни, колко още можем да понесем!!!!

 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  това ме разсмя: "Радикалният ислям е нова идеология, която си поставя за цел да завладее света чрез насилие, не чрез пропаганда или убеждение."

  ми той пророкът Мохамед, "аллах да го благослови и с мир да го дари", е правил същото. пардон. и първото, и второто. значи е бил едновременно и радикален ислямист, и умерен. да.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Ядрен удър с/у НАТО?!?! Коч, мисля си, че съвсем си си загубил акъла.

  http://shash.bg/delene-omraza-soros-putin/

  Специално за теб и останалите озлобени дрогари и другарки. Ако не е черно, да е бяло и обратното. И вие се имате за great minds Смех!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  - създаване на Ислямска държава (Халифат);
  - за налагане законите на шериата над светските;
  - за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма;
  - пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани.

  според текста на това законово предложение трябва да забраним направо Корана и Сунната.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Тази "по-голяма заплаха" е само в главата на такива като теб.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Любопитно

  Кой ще определя кое е радикално и кое не е радикално. Да се качиш на минаре и да се развикаш в 5 часа сутринта... радикално ли е?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#34] от "abdelhaqq":
  В редица случаи си се изказвал като разумен човек - кое от посоченото намираш за съвместимо с европейската държава?!

 38. 38 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#32] от "abdelhaqq":
  Умерен, когато няма поводи за война и радикален - когато има. Това е във философията на исляма.

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#34] от "abdelhaqq":

  [quote#34:"abdelhaqq"]- пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. [/quote]

  Понятието "джихад" има и езотеричен смисъл, които няма нищо общо с войната и избиването на когото и да било. Иначе във почти всеки от свещените текстове може да се намерят спорни неща, когато човек не е запознат със символиката и по-дълбокия смисъл и това в голяма степен важи за стария завет а даже и за новия. Проблема не е в Мохамед и корана ами в човешката простотия и ниско ниво на еволюция.

 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#36] от "dark'star":

  ами аз това питам постоянно. да призоваваш за халифат - радикално ли е или "просто мюсюлманско". да четеш Корана, където пише, че "на крадеца да се отреже ръката", и да смяташ, че това е част от практиката на вярата ти - радикално ли е. да четеш Корана, където пише "ако жените са непокорни, отдръпнете се от тях в постелите си, а после ги бийте", радикално ли е или "нормално". да смяташ, че сура "жените", които задават юридически постановки за делене на имот и брак, са валидни и днес - радикално ли е или "нормално". оттук и "радикално" или "нормално" е да смяташ, че Коранът може да произведе юридическа норма (което е "шариатът" и "фикха", радикално ли е или норамлно, след като десетки проценти от съдържанието на Корана е с правна насоченост. да смяташ, че "да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш", както пише в Корана, "радикално" ли е или "нормално". да смяташ, че пророкът Мохамед, във всичко, което е правил, е бил "прекрасен образец, за вас, вярващите" - войни, бракове, екзекуции на бременни жени и клането на еврейски племена като Бану Курайза - е все още "прекрасен образец", "радикално" ли е или е "нормално".

  тези хора не знаят какво правят.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#39] от "Modestmouse":
  Има разлика: в Стария Завет Господ лично изпълнява наказанията, докато в Корана това се възлага на самите мюсюлмани.

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#39:"Modestmouse"] има и езотеричен смисъл, които няма нищо общо с войната и избиването на когото и да било.[/quote]

  ми хайде, дайте го тоя "езотеричен смисъл". подсказвам Ви - търсене го първо в Корана и Сунната, също и в "книга за военните походи" (ал-Магази) на пророка.

  проблемът с езотеричният смисъл е двояк: първо, той по никакъв начин не отменя буквалния, поне от имам Шафии, т.е. 9ти век насам, и легалните методи за интерпертация на консолидирания "текст" (корана и сунната), и второ - напълно маргинален е.

  да не приписваме на мюсюлманите неща, които за тях самите отдавна са изяснени, т.е. не ги припознават.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#37] от "авторът":

  никое не намирам за съвместимо. само че то е ислямско. и какво правим.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#43] от "abdelhaqq":
  Казваме, че демокрацията е висшата ценност в нашата цивилизация и онзи, който я поставя под своята вяра нарушава базисната предпоставка за нашия живот и нашия прогрес. С други думи - избираш, дали ще живееш и работиш по европейските стандарти или ще избереш други стандарти в името на вярата. Двете не могат да бъдат на едно място. Петролните монархии са богати благодарение на светските и технологично развити западни държави.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#40:"abdelhaqq"]тези хора не знаят какво правят[/quote]+++ Нито можем да осъдим милиард заради писаното в Корана, нито можем да различим границата между нормална религия и радикална ... То половината неща от Корана и в Библията ги пише същите = също не се пестят камъни ... ама на никой християнин не му е дошло на акъла да прилага предписанията буквално. Само за вярване и приказки е прекалено да се съди, ... иначе пък е късно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#42] от "abdelhaqq":

  Вярно беше преди години, но реших и аз да прочета този коран да видя какво има в него, ей така без да имам никаква връзка с исляма по никакъв начин, с непредубеден ум. Моето лично разбиране е че има какво да се вземе от тази книга от всеки който е достатъчно отворен и търси мъдрост, това важи и за всеки друг свещен текст, за това казвам че проблема не е в исляма ами в ниското ниво на еволюция на някой хора, дори да нямаше ислям с такова ниво на еволюция работата щеше да е същата.
  Иначе в езотеричен смисъл и както и аз го разбирам от прочетеното, "джихад" е вътрешната битка с недостатъците и порцеса на справяне с тези недостатъци и ограничения и тази вътрешна битка трябва да е безмилостна ако човек иска да еволюира. Няма нищо общо с тази дивотия и варварщина което тези заблудени хора наричат джихад. Но за да вникне по надълбоко не само в корана ами и във всеки друг подобен текст човек трябва да се отърси от всякакви предварителни предрасъдаци

 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#46] от "Modestmouse":

  да, проблемът на такова четене на корана наистина е, че то "няма нищо общо с исляма" т.е. и със самите мюсюлмани...затова и да кажем, че халифатът, шариатът, фикхът, регулацията на живота, предлагането на ритуална и юридическа рамка за съществуването на един мюсюлманин, не е "мюсюлманско" или "те не са го разбрали", си е проява на едно нещо, което се нарича на латински hubris.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#45:"dark'star"] ама на никой християнин не му е дошло на акъла да прилага предписанията буквално. [/quote]

  въпросът е как е възможно вековна традиция на християнство да съдържа в себе си потенциала тези неща да не бъдат схващани буквално, и все пак да бъдат християнски, и от друга страна: вековната практика на исляма да произвежда право, шариат, халифат и пр. и ние да твърдим, че първото е като второто.

  но да оставим християнството, тук си говорим за либавата Мохамедова вера. като дефинираме в закона, че основни постановки на исляма, налични ясно в Корана, Сунната и традицията, са "инкриминирани", ние не инкриминираме ли по подразбиране онова, върху което те се основават. оттук и не обявяваме ли мюсюлманите за половин граждани, когато четат Корана и Сунната и смятат, че вярата им съдържа постановки за тяхното приложение в живота им. с всички произтичащи от това последици.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на xzn48499610
  xzn48499610
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един ден ще налагат затвор и за проповядването на радикално пазариянство, но засега неолибералната пропаганда се вихри с пълна сила в задунайската провинция, макар МВФ вече да би един здрав шут.

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Любопитно

  [quote#37:"авторът"]кое от посоченото намираш за съвместимо с европейската държава?![/quote] [quote#43:"abdelhaqq"]никое не намирам за съвместимо. само че то е ислямско. и какво правим.[/quote] +++ Интересно ... и аз съм на същото мнение ?!
  Май най-добре да забиваме коловете по Босфора и Кавказ ... мюсюлманите оттатък - да са живи и здрави да си правят какъвто си искат техен си свят, джихат, халидат, шериат Другите отсам = всеки при своите и щастлив
  ... иначе пак ще се стигне до там , ама с кръв

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#45] от "dark'star":

  въпросът е, че тези неща трябва винаги да бъдат гледани от НАША гледна точка: т.е. дефиниция на нарушаване на светкостта на държавата, дефиниция на правата на човека, дефиниране на равнопоставеността на половете, дефиниция на върховенството на закона, разделението на властите, свободата на словото, демократичността и пр. и без значение коя точно "идеология" (фашизъм, комунизъм, ислям-изъм и пр.), влиза в разрез с тях, нарушенията да бъдат санкционирани. иначе ще изпаднем в положението да се набъркваме в теологични спорове на самите мюсюлмани, т.е. - ще зависим от мнението на главния мюфтия дали нещо е законово или анти-такова. което, излишно е да казвам, е лош подход. подобно на бурките.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#47] от "abdelhaqq":

  Това дали ще вникнеш в същността на дадена религия и даден свещен текст не зависи от това в какво общество си роден и с какво са те индоктринирали от ранна детска възраст ами зависи от мъдростта и интелигентността на даден човек, пък ти го наричай както си искаш на латински на иврит или на какъвто там друг език поназнайваш и продължавай да парадираш със знанието на тези езици.

 53. 53 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#45:"dark'star"]ама на никой християнин не му е дошло на акъла да прилага предписанията буквално[/quote]
  Просто от много години службите са ги вкарали в ред, иначе не е като да няма особено в САЩ, където даже се хвалят с това ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#48:"abdelhaqq"]въпросът е как е възможно вековна традиция на християнство да съдържа в себе си потенциала тези неща да не бъдат схващани буквално, и все пак да бъдат християнски[/quote] ЕТО ТОВА Е И ОТГОВОРЪТ на въпроса !
  = малките деца както четат за дракони и магьосници също вярват, че те съществуват ... като възрастни ПАК четат същите приказки на децата си, но знаят, че няма дракони ... Радикалните ислямисти НЕ СА ПОРАСНАЛИ - докато са живи няма да схванат разликата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "Който проповядва радикален ислям да се наказва'
  ДПС какво против има и защо.

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#51:"abdelhaqq"]тези неща трябва винаги да бъдат гледани от НАША гледна точка[/quote] +++ Или ние ще наложим нашата гледна точка, ... или те тяхната ! Дори сега когато сме по-силни мюсюлманите да се смирят, утре децата им ще скочат пак за същите неща ... ама не се знае дали пак ние ще сме по-силните. За това най-добре всеки при своите и да си живеем отделно по възможност. Както има ТВ канали с филми за възрастни и канали за деца

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#52:"Modestmouse"]в същността на дадена религия и даден свещен текст не зависи от това в какво общество си роден и с какво са те индоктринирали от ранна детска възраст ами зависи от мъдростта и интелигентността на даден човек[/quote]

  аз съм ок с тази сентенция. докато не се опитате да я обясните на самите мюсюлмани ("разбирането на същността на религията ви и вашият собствен религиозен текст, неговата традиция и начина, по който го прилагате, не зависи от това дали си мюсюлманин, а от мъдростта и интелигентността ми/ни". за жалост, такова изказване не просто не е устоимо (особено ако говорим за едно позитивно тълкувание на Корана, Сунната и породената от тях историческа традиция), но и не помага. иначе звучи ефектно като извън-религиозен езотеризъм.

  да, съжалявам, че се занимавам с ислям и арабски професионално, меа кулпа. прав сте, че няма никакво значение, когато говорим за исляма и корана. в крайна сметка, има значение несвързаната с исляма, арабския и корана, "интелегентност", нали така. парадоксалното е, че не бихте смятал така, ако говорим за лекари и автомонтьори.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#53:"ivanchoLA"]Просто от много години службите са ги вкарали в ред[/quote]

  службите като гарант за "правилно" разбиране на религията. това беше добро като смешка.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#57] от "abdelhaqq":

  [quote#57:"abdelhaqq"]да, съжалявам, че се занимавам с ислям и арабски професионално[/quote]

  Дали професионално или не, няма значение, интелектуалното разбиране и духовното разбиране са две съвем различни неща. Това да си чел и научил някакви постулати и текстове няма нищо общо с преживяването на дълбокия смисъл. Не случайно много мъдри хора са казали, че често интелекта е пречка, но много ще се отплеснем от темата ако задълбаем в тази посока.

 60. 60 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#59] от "Modestmouse":

  аз съм ок. обяснете го това на тези, които 1. правят законите (споменатите по-горе в статията), и 2. тези, които вярват в исляма (тези, върху които законодателството ще се отрази, така формулирано).

  иначе, при друг удобен повод ще ми е интересно как тълкувате корана "духовно". как четете.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 61. 61 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#33] от "forum_terrorist":

  Виж какво става тук!!!Опорните ви Балони са толкова празни,колкото и главите вИ!
  http://www.mediapool.bg/soros-rusiya-se-prevrashta-v-svetovna-sila-news250655.html

 62. 62 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#61] от "samurai11":

  Друсан, къде видя в твоята статия, че Путин ще пуска атомни бомби по НАТО?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#60] от "abdelhaqq":

  [quote#60:"abdelhaqq"]иначе, при друг удобен повод ще ми е интересно как тълкувате корана "духовно". как четете.
  [/quote]

  При други обстоятелства може би, то четенето си е едно и също важно е кой какво разбира от прочетеното, не претендирам да съм кой знае колко разбиращ, но обикновено в свещените текстове има много символика, която обикновеното интелектуално разбиране не може да долови. Но при положение че си човек занимаващ се професионално и с исляма, може би пък да си запознат със суфизма и различните традиции в суфизма, там тълкуването и на исляма и на корана е коренно различно от това, което ни предлагат радикалните "ислямисти". Същото важи и за различните мистични традиции и в други религии.

 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  "за налагане законите на шериата над светските;"
  --------------------------
  Ми, че то в цял Източен Лондон е така...

 65. 65 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Идиоти.Сега следва да се приложи този текст
  Чл. 100. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) Български гражданин, който във време на обявена или започната война, постъпи доброволно в редовете на неприятелска войска или въоръжена група или участвува във враждебно действие против републиката, или под каквато и да е форма премине на страната на неприятеля, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

  (2) Същото наказание се налага и на български гражданин, който по какъвто и да е начин подпомага чужда държава или обществена група в чужбина при провеждане на военни или други враждебни действия против републиката.
  Сега сме в състояние на война с Ислямска държава и други терористични организации,която ни обявиха и започнаха и не са спрели.
  За три години в затвора най-много тези боклуци да радикализират някой пандизчия и да придобият ореол на мъченици за каузата си.

 66. 66 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#1:"EU defender"]А за руслямска държава нещо? Тя е по-голяма заплаха за България от ИДИЛ.[/quote]
  Абе ти остави твоите ежедневни дрънканици за Русия, ами да ти кажа:
  Ей, като прочетох заглавието и веднага се сетих за теб и още двама трима твои тукашни "колеги". От сега нататък трябва да си доста по-предпазлив, защото виж вече е приет и закон. Ако те набарат и не си събрал сумичката 5000 лв от писане на коментари, може да те тикнат на лошо место. А там не е като в сънищата. Има и неприятни съжители.
  Та вземи да се стегнеш, че се притесних за теб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK