Първа парламентарна комисия отхвърли референдума на Марешки

Веселин Марешки

© Юлия Лазарова

Веселин МарешкиКомисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите реши да предложи на Народното събрание да не приеме предложения от Веселин Марешки референдум, съобщи пресцентърът на "Движение България на гражданите". Седем от членовете на комисията гласуваха с "въздържал се", предстои да се произнесат още три комисии, а окончателното решение е на пленарната зала.


Само 2644 подписа не достигнаха на инициативния комитет начело с Веселин Марешки да задължи парламента да проведе предложеното допитване. Тъй като събраните подписи са над 200 000, Народното събрание ще трябва да обсъди въпросите и да се произнесе.


Въпросите на инициативния комитет са:
Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?


Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?


Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?


Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?


Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?


Председателят на комисията Бойка Маринска от Реформаторския блок съобщи, че по първите два въпроса са изпратени отрицателни становища от ресорните министерства на икономиката и на здравеопазването. Според здравното ведомство въпросът за аптеките съдържа недоказано, декларативно и подвеждащо твърдение, което може да заблуди участниците в референдума, а именно - че "пазарът ще стане по-конкурентен и ще се намалят цените на лекарствените продукти".


Комисията подчерта като мотиви също, че два от въпросите – за броя на народните представители и за партийните субсидии, съвпадат с референдума на инициативния комитет на "Шоуто на Слави", за който вече има решение на парламента.


Представители на неправителствения сектор също се изказаха против някои от така формулираните въпроси в референдума и призоваха комисията да не подкрепя инициативата, съобщиха от пресцентъра на Реформаторския блок.


Марешки опита да убеди депутатите да попитат българския народ дали иска картел на продажбата на горива. Според него първият въпрос е най-важен, защото в съвременната икономика почти всички цени на стоки и услуги се определят от цените на горивата.
"Досегашната практика показва, че търговците на горива могат да поддържат нереално високи цени на едро", оплака се той.


"В медиите бяха отразени редица случаи, в които депутати демонстративно нарушават закона, а органите на реда не могат да ги възпрепятстват заради имунитета им. Това води до чувство за неравенство в обществото", обоснова предложението си Марешки за отпадане на имунитета на депутатите.


Снежана Дукова (ГЕРБ) отбеляза, че предложените от Марешки въпроси не са достатъчно добре структурирани и трябва да бъдат преправени. Затова тя не може да ги подкрепи както в комисия, така и в пленарната зала.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не може да бъде!

  Sileto et spera!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Отхвърляйте, ама броя на депутатите трябва да се намали драстично. За особено важните за обществото въпроси ще се излиза на референдуми, каквото гласува матряла това ще е.

 3. 3 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Въпросите от референдума на Марешки са по точни и резонни от референдума на учиндолския водещ!А трите точки ще отпаднат на Слави след решението на МС!Ще имаме един скопен,и глупав референдум,който с нищо не променя статуквото!Трябва да има референдум на Марешки,защото малко подписи не са стигнали за задължително провеждане!А и както казах въпросите на Марешки са по точни и резонно,и могат да променят донякъде статуквото! Слави и компания трябва да бъдат наказани от българския народ,като отхвърлят глупавия им референдум!Да не говорим,че не зачитат държавните институции!

 4. 4 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":
  Намаляване броя на депутатите как ще промени статуквото??????Ще се спестят пари-да,но така депутатите ще бъдат по лесно манипулирани!А ако се цели пестене на пари,то може да им се намалят заплатите драстично,и привилегиите и разходите!
  Така,че намаляване броя на депутатите няма да промени статуквото!

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#4] от "protivbspdpsatak":

  То добре, че сега не ги манипулират. Като се намали драстично броя, се надявам, че екземпляри като бат сАли няма да се правят на недосегаеми.

 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":
  Нищо няма да се промени,само може би разходите ще са малко по-малко.
  Но принципно подкрепям да са 120..Една шепа държава сме,не ни трябват 240 малоумници,120 са достатъчно.

 7. 7 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Започна се...Докато не останат референдуми.....

 8. 8 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#7:"pro_bono"]Започна се...Докато не останат референдуми.....
  [/quote]

  И другия референдум ще отхвърлят.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#6] от "eurogi":

  Бих заменил думата малоумници, с далавераджии.

 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":
  Абе някои са,но някои са си чисти малоумници...Познавам лично един такъв,слава богу,вече не е депутат...

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#10] от "eurogi":

  Малоумник в далаверата е изключително отчайващо.

 12. 12 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#11] от "442":
  мда..така си е..

 13. 13 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Един референдум стига.Все пак това е България.

  marinov1018
 14. 14 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 584 Весело

  [quote#5:"442"]Като се намали драстично броя, се надявам, че екземпляри като бат сАли няма да се правят на недосегаеми.[/quote]

  Само да не стане така, че в Парламента да останат предимно Бат Сали- вци...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 15. 15 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  В държава,в която КОЙ продължава да управлява,резултатите ще са тези. ..И референдума на Марешки и на Трифонов ще имат една и съща участ и ще бъде възприпятствена възможността да се чуе гласа на народа.Мафията задушава всичко в зародиш,като се измислят какви ли не причини референдумите да не се случат....

 16. 16 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Отдавна съм го казал,че тази държава няма да може да се оправи без революция и тогава ще се чуе гласа на народа.Вярно е,че този начин е твърде радикален,но нещата са толкова разлайнени,че няма друг начин...

 17. 17 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отхвърлят референдума само заради един въпрос: отпадане на имунитета на чугуните в парламента. А другото са врътки.

 18. 18 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Напротив точно обратното!Бат ти Сали ще бъде бетониран,ако се намали броят на депутатите!Сега се манипулират депутатите,но много по малко ако са по малко!За да се задържи едно мнозинство в парламента ще се прави всичко възможно да бъдат купени и манипулирани !Така,че това е поредния блъф,и за съжаление много хора се хващат на този блъф!

 19. 19 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#15] от "aiaks":

  Тези референдуми и на Марешки и на Трифонов,дори да бъдат успешни като гласуване и бъдат приети,няма да сменят статуквото!Само два-три въпроса на Марешки имат смисъл,но и те не променят статуквото!Единствено реформа в съдебната власт може тотално да промени статуквото,но партиите които са се превърнали в мафия не правят качествена съдебна реформа!Глупавите въпроси на референдума на Слави не може да промени статуквото!

 20. 20 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#16] от "aiaks":

  Глупавите въпроси на референдума на
  Слави не е гласът на народа!Това са въпроси измислени от тях,но хората бяха излъгани и манипулирани,че тези въпроси могат да променят статуквото!Но това е само подписка!Да събраха се 700 хиляди подписа,но това не е гласуване!
  При гласуване трябва около 2 милиона най малко да гласуват!Така,че да не се слага тигана още преди рибата да е уловена!Според мен референдума на Слави ще бъде неуспешен т.е отхвърлен от народа!

 21. 21 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Намалянето броя на депутатите ще вдигне прага за влизане в Парламента,а за да влезе един депутат ще трябва двойно повече хора да гласуват за него при същия брой избиратели в страната...С това не са съгласни народните представители.Естествено и купуването на гласове трябва да се увеличи,а това ще им е малко трудно и скъпичко...

 22. 22 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Дали въпросите са глупави в тези предложения трябва да каже народа,а не тези дебили в Парламента,за това се стремим към демокрация,т.е. по важните въпроси на деня трябва да се произнесе народа,защото и влизането в ЕС трябваше да стане със съгласието на народа,а не някой ден да правим като британците,след дъжд качулка...

 23. 23 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Референдуми трябва да има. Поне докато на политическата сцена не излезнат разумни хора и почнат да коват правилните закони.

  Например: Събира се петиция, хората искат нещо. Може да са само 10 000 души. Група депутати разглеждат петицията и ако е разумно предлагат гласуване в парламента.

  Така няма да е неободимо силово народа да налага волята си чрез референдуми.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 24. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#4:"protivbspdpsatak"]А ако се цели пестене на пари,то може да им се намалят заплатите драстично,и привилегиите и разходите! [/quote]
  А също така драстично и щатовете в МС, министерствата, държавните агенции, пазвантите на сикаджията, съветниците на Плевню и т.н. 120 депутати са капка в морето на държавните хрантутници.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  По какво се различават въпросите на Марешки и Трифонов. Това въпроси за референдум ли са?

 26. 26 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  АбсолДо коментар [#21] от "aiaks":

  Точно обратното!Купуването на гласове ще бъде по лесно,при по малко на брой кандидати за депутати!Прагът ще бъде по малък,и кандидатите ще бъдат по лесно манипулирани!По трудно е да манипулираш повече хора!

 27. 27 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#22] от "aiaks":

  Глупави и противоконституционни въпроси не се задават,защото говори за умствения потенциал на тези които са ги задали!А и се подценява умствените възможности на избирателя!А ако са и противоконституционни падението е тотално за тези които са организирали този скопен и глупав референдум!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK