Политическите реакции след Брекзит: Нужна е реформа на ЕС, Сидеров заговори за референдум и у нас

Волен Сидеров

© Георги Кожухаров

Волен СидеровПолитици от различни парламентарни групи коментираха, че резултатите от референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз показват, че Съюзът има нужда от промяна. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че "в далечна Великобритания приеха тезите на "Атака" и заговори за референдум и в България за излизане на страната от Европейския съюз (ЕС). Реформаторите пък обявиха, че коментарите у нас след резултатите от Брекзит излизане на Обединеното кралство от Евросъюза показват кой кой е.


Според Сидеров това трябва да ни накара да се замислим в какъв съюз сме влезли през 2007 г. "Още тогава казах - не бързайте да гърмите шампанското. Тогава преобладаваше еуфорията, овчата радост. Това се оказа измама. Осем-девет години след това българинът продължава да бъде все така беден. Накараха ни да затворим действащи прекрасно работещи атомни реактори. Беше прекратена нашата търговска връзка с голяма част от света. И всичко това се наричаше просперитет", коментира Сидеров в декларация на групата, прочетена от парламентарната трибуна.


Той подчерта, че евроскептицизмът е избуял в Европа и се засилва и в България. "Това означава, че трябва да се замислим. Да подложим на критичен анализ нашето членство в ЕС", посочи Сидеров. Уточни, че не трябват някакви радикални стъпки, но трябва да се помисли дали това членство ни носи ползи или пък извън ЕС може да сме по-свободни икономически.
Според него Великобритания винаги е била подводницата на САЩ в ЕС и така я е наричал Дьо Гол. "Да не би излизането на Великобритания от ЕС да означава, че на територията на Европа се подготвя нещо лошо", усъмни се Сидеров. Опасявам се, че след като България стана база на САЩ и част от една фронтова линия от Прибалтика до Босфора, ще бъде въвлечена в остри, провокационни действия, каза той. И попита: "Искаме ли ние българите да бъдем под прицел на една велика сила", като уточни, че ставало дума за инстинкт за самосъхранение.


Според Сидеров източноевропейските държави трябва да използват този момент, за да кажат, че искат премахване на двойните стандарти. "Не искаме 6 млрд. евро да ходят в Турция, а да идват в България. Нали сме отличници? Къде е златният часовник за България? Получава го Ердоган, който се държи като халиф. В момента имаме колизия в Евросъюза. Нека я използваме и да поставим в нашит искания. И да кажем, че иначе и ние ще направим референдум Еврофондовете са по-малко от членския ни внос", обяви лидерът на "Атака".


Той предложи и България да направи референдум дали иска да е в ЕС. Вноската ни в общия бюджет е повече от еврофондовете, които получаваме, каза той и обяви, че тази дискусия трябва да се състои и в нея да се уточни кое е вярно и кое не.


Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок му отговори от парламентарната трибуна ,че започнаха неадекватни коментари и хората, които фалшиво са подкрепя членството ни в ЕС, използват момента на слабост, за да се изкажат, че винаги са работили за това България да бъде част от Евразийския съюз. Къде хората живеят по-добре, попита и Димитров и отговори "простичко и ясно", че жизненият стандарт е по-добър в Европейския съюз.


По думите му посланието на британския референдум е, че са необходими реформи в ЕС. Ние можем да бъдем част от тази промяна, но ЕС е най-положителното развитие след Втората световна война, обяви Димитров. Според нетго днешният ден е добър и за друго - видяхме кой кой е в България - видяхме кой наистина подкрепя ЕС.


"Единственият начин да намалим броя на евроскептиците и да убедим хората, че нашият общ път е европейският, са резултатите. Напълно съм убеден, че това ще се случи и ще се случи с усилията на всички. Този, който си тръгне губи много повече отколкото, ако остане", коментира Димитров.


"Когато една общност има проблеми, решението не е да си тръгнеш. Икономическата цена, която започна да плаща Великобритания, е тежка. Оттук-нататък ние трябва да се обединим около развитието на ЕС и да спрем всички опити пътят на България да бъде променен към Евразийския съюз. Както досега курсът на България беше правилен, трябва да бъде продължен заедно с решаване на проблемите на Общността", каза още Димитров.


Преди това в кулоарите на парламента председателят на външната комисия Джема Грозданова (ГЕРБ) коментира пред журналисти, че не очаква в България да има референдум за излизане от ЕС, защото сме нови членове на Съюза и евроскептицизмът не е настъпил. Според нея решението на британците е свързано най-вече с темата сигурност. Грозданова смята, че излизането на Великобритания от ЕС няма да има положителен ефект върху икономиката и сферата на сигурността. По думите ѝ процесът на излизане на Великобритания от ЕС ще бъде дълъг и тепърва ще се обсъжда темата за българските граждани, които се намират там.


Тя посочи, че не може да определи какви точно ще са рисковете от излизането на Великобритания от ЕС. "Великобритания е голяма държава тя е в основата на всички решения, които се взимаха досега. Те се взимат основно от Великобритания, Франция и Германия. Всичко това ще доведе до различни решения и посоки. Както се казва, живеем в интересни времена и то не в положителния смисъл", заяви депутатът, цитирана от агенция "Фокус".


"Решението на британските граждани е урок за Европейския съюз и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията, формализма и чиновническото отношение към проблемите и да премине към решаване на реалните въпроси на европейските граждани за икономиката на Европа, за нейната сигурност, за социалната сфера и да отчита националния интерес на всяка държава-членка", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.


БСП настоява в процеса на преговорите българското правителство категорично да защити интересите на онези 250 000 български граждани, които учат, живеят и работят на територията на Великобритания. В тези преговори да защити националния интерес на България.
Отсега да започне анализ за отражението на това решение за оттегляне върху българската икономика, финанси и бюджет, искат още социалистите.


Макар да предстоят тези преговори във времето, виждаме, че още днес финансовите световни пазари реагираха, посочи Нинова. И затова настоя да се започне анализ как ще се отрази на бюджета на ЕС, как ще се отрази на справедливото разпределение на европейските средства от тук нататък, как ще се отрази на бюджета и икономиката на България, най-вече на малкия и среден бизнес. Как ще се отрази на износа на България и изобщо на стокообмена с ЕС, тъй като това е най-големият ни търговски партньор.


БСП поиска правителството да набележи мерки за реакция на последиците за България. Ако анализът покаже, че това тежко ще се отрази на българската икономика и на българския живот изобщо в страната ни, от сега да започнат да се изготвят компенсаторни мерки за това, за да не пострада България и националният ни интерес, икономиката, износът и социалният живот в България. Ние сме готови да се включим в този анализ и обсъждането на мерките. Това трябва да е въпрос на обществен разговор в България и на обществено решение, каза още Нинова.


Референдумът във Великобритания е важен урок за всички политици и държави от ЕС, коментира и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. За съжаление вече получихме позиции от други държави, по-скоро на крайните и националистическите формации в тези държави, които изразиха мнение, че в техните държави би било редно да има референдум за оставането или излизането им от ЕС", посочи той.


Нашето очакване е, че този урок ще бъде прочетен, ЕС ще намери сили, ще се консолидира, но и ще намери вярната посока за своето развитие, допълни той. По думите му излизането на Великобритания от Съюза безспорно ще повлияе на европейската и световната икономика. "Гражданите на Великобритания дадоха оценка на сегашното състояние на Европейския съюз", допълни още Карадайъ.


"Едно изненадващо решение на избирателите във Великобритания. Резултат от една тежко популистична кампания, която протече в рамките на Великобритания", коментира Румен Йончев от "Български демократичен център-Народен съюз". Според него случващото се във Великобритания ще се отрази най-лошо върху самите британци. Йончев коментира, че българските граждани във Великобритания, които не са малко, ще трябва да се съобразяват с новите условия. Жалко е, че заради няколкостотин хиляди емигранти от Източна Европа, британското общество се подведе по тази вълна и ще плати по-голяма цена, заяви Йончев.


Най-големият риск е вълна от следващи референдуми в ЕС. Това трябва на всяка цена да бъде предотвратено, коментира Антони Тренчев от "Движение България на гражданите". Според него за всички българи европейската идея е ценност и трябва да я отстояваме. Надявам се това да се случи на всички висши формати на ЕС, посочи Тренчев. В икономическия аспект за мен е най-малкият проблем, единството на ЕС е над всичко, подчерта още Тренчев. Той припомни, че изходът от този референдум не е обвързващ и трябва да бъде изчакано решението на парламента в Англия.


Федералният и мултикултурален модел, който се опитваха да налагат на Европа, катастрофира, коментира пък съпредседателят на Патритоичния фронт Красимир Каракачанов. Според него случващото се във Великобритания би трябвало да бъде мощен стимул за ЕС - тоест връщането му в принципите, заради които той беше създаден – Европа на националните държави и на икономическото сътрудничество.


Каракачанов коментира, че България има своето място в Европейския съюз, но той трябва да се реформира, защото по начина, по който функционира сега, няма бъдеще. Той смята, че България има повече ползи от ЕС, отколкото загуби. Друг бил проблемът, че българските правителства, които управляваха от 2007 година насам, не могат да се възползват пълноценно от възможностите.


Великобритания е третата икономика в Европейския съюз и петата икономика в света. Излизането ѝ от ЕС ще бъде удар върху икономиката на всички останали държави членки, коментира още той. Каракачанов критикува работата на администрацията на ЕС - "погледнете бюрокрацията в Брюксел, това са хора, които никой никъде не е избирал – скъпо платени чиновници, които мислят, че са богове".


Не виждам симптоми за разпадането на ЕС, каза другият съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред Би Ти Ви. "Между излизането на Великобритания и разпадането на ЕС има много, много време и междинни етапи и не е сигурно, че ще стане въобще", коментира той.


"Днес е лош, черен ден за целия ЕС. Ден, който поставя изключително много проблеми, не само пред страните в съюза, а и пред Великобритания", заяви пред журналисти депутатът от АБВ Георги Кючуков."Все е още не можем да правим политически изводи какво ще се случи с държавата, която гласува за излизане от ЕС, но самият факт, че в Северна Ирландия и Шотландия преобладаваше и то категорично мнението за оставане в Европейския съюз, постави под съмнение самата цялост на Великобритания и поставя под под въпрос дали няма да се възстановят сепаратистките тенденции в Шотландия и Северна Ирландия, което е също една заплаха и нежелана реакция за обединена Европа", заяви Кючуков.


Според него излизането от ЕС на Великобритания ще има тежки последици както за британската, така и за европейската икономика. "Това неминуемо ще има отзвук върху цялостното развитие на Съюза. Разчитаме на обединените усилия на всички държави, които ще останат в ЕС , защото обединена Европа има нужда от консолидация, от обединена политика, от по –голяма интеграция за да преодолее заплахите и предизвикателствата от това решение на британския народ".


От днес в живота на българите има притеснение, което е малко изпреварващо от обявяването на крайните резултати, коментира и Михо Михов. Ако ползвам едно изявление на наш държавен глава, съм сигурен, че в Европа война няма да има. Във всички случаи дипломатическото напрежение ще се засили.


Развитието и прогресът може би ще бъдат с по-забавени темпове. Нека като граждани, ръководители и участници в този парламент да помислим много сериозно от крайния резултат какво значи това за живота на българите - 50 или 200 000 хиляди, които живеят там. Видимо нещата и за нашето правителство ще нарастват все повече като национална отговорност", заяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK