Местан представи пред съда аргументи от тълковния речник за регистрацията на ДОСТ (видео)

Председателят на ДОСТ Лютви Местан при учредяването на партията

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на ДОСТ Лютви Местан при учредяването на партиятаСофийският градски съд даде ход на делото за регистрацията на "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ). След няколко отлагания заради нередности в документите, днес заседанието продължи кратко, а съдия Лилия Илиева обяви, че ще се произнесе по искането за регистрация в срок, който според закона е 14-дневен, но е инструктивен.


Председателят на ДОСТ Лютви Местан отказа да коментира евентуален отказ от страна на съда. "Предлагам да изчакаме решението", каза той и добави, че така е редно от уважение към българския съд и защото не е редно да се градят хипотези върху хипотези.


Той коментира пред журналисти, че е влязъл спокоен и уверен в залата, защото ДОСТ са представили изрядни документи. "Имаме вътрешната убеденост, че ДОСТ е силен ресурс за по-нататъшното развитие на България като евроатлантическа държава с реална демокрация", отбеляза Местан.
По думите му е направило впечатление, че прокуратурата, която преглежда всички документи за конституционно- и законосъобразност, е представила категорично становище, че са покрити всички законови изисквания. На база на това прокуратурата е предложила на съда да регистрира партията. "Това е много важно обстоятелство и струва ми се, че постави точка на внушения, които идват от определени политически среди, основно от крайно националистическите, че едва ли не има нередности в документите", коментира Местан.

Според него кореспонденцията със съда и указанията му, на които ДОСТ е отговорила доблестно в срок, не могат да се определят като пропуски или още по-малко нередности.


Лидерът на ДОСТ коментира и поискания отвод на съдебния състав след последното му указание от началото на месеца за представяне на конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи, и да се даде пример за решително и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието и др. Искането за отвод по думите му било ярък израз за очакването на ДОСТ съдът да бъде обективен, безпристрастен и да бъде глух на националистическите изстъпления по адрес на партията.


"Това беше наше право да го искаме, право на съда е да го откаже и ние повече не го коментираме. С определение този състав отказа да се отведе и ние уважаваме това решение на българския съд."


Той обясни и какво е отговорила ДОСТ на съда по отношение на това какво ДОСТ разбира под "установяване". Партията е избрала подход, "при който се позовахме на лексикалния кодекс на българския език, който се нарича тълковен речник", обясни Местан. В него били възприети два подхода за изясняване на семантичното поле на думите в българския книжовен език. Значението на думата да се представя чрез речникова статия, която подробно обяснява значението, или да се представя чрез друга дума - синоним.


Така от партията са представили пред съда обяснения, че под "безусловно установяване" разбират "утвърждаване у всеки български гражданин на чувство на гордост, че е част от българската нация".


За съдебната реформа Местан обяви, че ДОСТ има легитимната политическа цел, ако е необходимо да се свика Велико народно събрание. То или трябва да извърши необходимите реформи, или да делегира тези си правомощия на обикновеното Народно събрание. Тъй като досегашната реформаторска воля за дълбоки реформи в съдебната система се е сблъскала с ограниченията, наложени от 7-ото Велико народно събрание.


ДОСТ са обяснили на съда и какво разбират под "реформаторски сили". Това не били само политическите сили, които биха могли да изредят, а включвали и граждански сдружения, ад хок граждански обединения и самите граждани, носители на реформаторски идеи. Но "в устава няма как включим имената на всички", отбеляза Местан.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Неутрално

  Пред съда Местан си е спомнил за лексикалния кодекс на българския език, ама като ходи да агитира електората си, забравя на български и ''Добър ден''!

  [email protected]
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Сега ще видим дали съдът не брани преди всичко интересите на ДПС, респективно - ДС.

 3. 3 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  този про-турски мухльо мрази България и не трябва да получава лиценз за партия. Писна ми от такива като него! Нямаме нито един нормален политик. Всичките са "хвани единия и удари другия".

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6634 Неутрално

  И съдът го е отрязал, пише във фейса ).

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Весело

  Разяснителят ЛМ дори не ГО тълкува като шейтан, а от някаква негова си висота, от която уж евро и атлантически ценности защитава, но е с взор или седалищни части, насочени на изток.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  По този въпрос, нямайте никакви съмнения...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Дали е намерил в тълковния речник термина"ислямист"

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3343 Весело

  Местан си мисли , че съда му е ески , сакъ дост - ама съда е червенодепесарки и Местанчето може да си иде като ески , секи дост...


  ПП. важно в случая да се схване разликата м/у сакъ и секи...

 9. 9 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Дневник, един марсианец ви се подиграва, че не сте чели тълковния речник. Няма такова значение.

 10. 10 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Не се съмнявам, че Местан и компания са изработили перфектни документи, за да не дадат на съда повод да не ги впише
  Ще е много жалко да се появи втора етническа партия. ДПС ни стига.

 11. 11 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Така, В ГЕРМАНИЯ ЖИВЕЯТ ТРИ МИЛИОНА ТУРЦИ! Поне на хартия, за тях няма никакъв проблем да и направят ТУРСКА ЕТНИчЕСКА ПАРТИЯ В ГЕРМАНИЯ, с перфектни документи. Защо не го правят?
  Ами защото, за РАЗЛИКА от БЪЛГАРИЯ, в Германия има действащи СЛУЖБИ за СИГУРНОСТ, които няма да допуснат дори да съществува някаква огранизация, формална или не, която има за цел да създаде ТУРСКА ЕТНИчЕСКА ПАРТИЯ В ГЕРМАНИЯ

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 12. 12 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар № 3:"kki"

  "този про-турски мухльо мрази България и не трябва да получава лиценз за партия."
  Само че други са престъпниците(конституционния съд) които регистрираха ДПС която беше чисто етническа структура и с това направиха прецедент ! Сега ако не се регистрира тази част от ДПС на същата основа , става ясно че съда играе за ДПС , което се ръководи от ДС агенти . Би трябвало мюсюлманите ако искат да се занимават с политика да членуват в останалите български партии . Но кое е нормално в тази страна ?

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Местан много го бива в обясненията.

 14. 14 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#3:"kki"]този про-турски мухльо мрази България и не трябва да получава лиценз за партия. [/quote]

  А защо да не получава?! Нали ще дръпне гласове от ДПС и така им намалява депутатите, които ще влезят???? Какво лошо има в това, или ти си защитник на ДПС-то да ни управляват за винаги????

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  спестеното е по добро ..
  " Лидерът на партията Лютви Местан отново бе върнат към скандални реплики на турските си гости по време на учредителната конференция на ДОСТ, по-специално на заместник-председателя на Партията на националистическото действие Семих Ялчън.
  Лидерът на ДОСТ коментира, че с абсолютна вътрешна убеденост продължава да твърди, че България е там, където се говори български език. Той за пореден път изрази тезата си, че България е там, където има поне един български гражданин, съхранил в сърцето си любовта към Родината.
  „От тази гледна точка Бурса е България, Гебзе е България, Анкара е България, Истанбул е България. Защото това са градове, в коитоя живеят десетки, десетки хиляди български граждани, които говорят български, съхранили са в сърцето си любовта към България”, разясни Местан. По думите му, става въпрос за културни връзки и за вътрешно усещане."
  ами лондон дали вече е България .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "gorodetski":

  "А защо да не получава?!"

  Защото трябва ясно да кажем "стига толкова". Те почти всичките или са от ДС, или не са българи. Никакви местановци не ни трябват. Трябва ни лустрация. За ДПС - не само, че трябва да се отнеме лиценза, а и трябва да се разследва за държание в подчинение (вид робство чрез заплахи) на 350000 български граждани. И така: Гоце (ДС), Станишеф (украинец), Доган/Местан (турци), Сакскобурготски (испанец или нещо подобно), Борисов (влюбен в Тодор Живков... той пък е от Банкя и е чел само Винету), Кунева (червена та дрънка), останалите са горе-долу или все с картончета или лелеят по петолъчката и мечтаят България да се присъедини към РФ...

 17. 17 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  +++

  а по неговите думи скоро Кърджали вече няма да е България, защото там почти няма как да се чуе български език, а локалното население сигурно е съхранило в сърцето си любовта към родината наречена "османска империя".

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  А на Местан му го представиха от Турското посолство

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Абревиатурата дост е нагла провокация към всеки български гражданин и е част от неоосмонизма и пантуранизма превърнал се в официална държавна политика на все още Република Турция.

 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Местане, "националистически" са тезите по адрес на т.н. партия ДОСТ, защото сте националистическа партия с избиратели от чужди етнос и държава, по-точно казано империя.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Мисля си за театър на сенките - съд, прокуратура, партия с маска на добродушен чичко с кинжал под плаща

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK