Специалисти готвят нов протест срещу Закона за културното наследство

Специалисти готвят нов протест срещу Закона за културното наследство

© арх.Тодор Кръстев, авторътАрхеолози, архитекти, реставратори, художници и други специалисти от обединението "Форум културно наследство" организират нов протест срещу поправките в Закона за културното наследство. На 30 юни, четвъртък в 12 ч. те ще се съберат пред входа на Народното събрание и ще поискат президента да наложи вето на текстовете, които бяха приети окончателно миналата седмица.


Промените предвиждат общините, а не специализирания Национален институт за недвижимо наследство, да оценяват допустимите намеси в паметници на културата от категория местно значение и по ниско. Това, според експертната общност, отваря вратите за безпроблемно унищожение на ценни сгради, тъй като местната власт и сега успява да устои на инвестиционен натиск. Продължителните им протести, аргументите, изказани на общественото обсъждане в парламента и техните алтернативни предложения обаче бяха пренебрегнати от депутатите.


"Пред Народното събрание няма да се съберем огромно множество за разлика от все по-често случващите се протести в България по различни причини. За пореден път ще се наложи да обясним, че опазването на културното наследство, включително и създаването на правни норми, е сложна, специфична, деликатна област. Необходима е висококвалифицирана работа на специалисти от различни области. Съзнаваме, че става въпрос за материя, чието популяризирано също не е кратък и лесен процес, особено когато "право" на вездесъщо мнение са добили конюнктурно удобни всезнайковци. Но опазването на културното наследство не е средство за бързо добиване на дивиденти, а процес, целящ да предаде националната ни памет на бъдещите поколения", пишат организаторите на протеста.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK