Европрокурорите питат за стари проблемни дела, България ги занимава с нови по-ясни казуси

Европрокурорите питат за стари проблемни дела, България ги занимава с нови по-ясни казуси

© Цветелина БелутоваОбщо шест дела ще бъдат анализирани от прокурорите от Великобритания, Холандия, Германия и Испания, които днес започнаха своята техническа и експертна мисия в София. Първата им среща бе с представителите на държавното обвинение. Три от делата са предложени от чуждестранните прокурори, и три от нашата прокуратура.


По информация на "Правен свят", която бе потвърдена пред "Дневник" от източници, присъствали на срещите с експертите, чуждестранните прокурори са пожелали да се запознаят с три дела, които са проблематични за държавното обвинение.


Чуждестранните прокурори питат за "Сапард", "Мавродийски" и "Гуцанов"
Делото "Сапард" започна през 2008 г. с тежки обвинения за внос на употребявани земеделски машини и фактурирани като нови, но първоначалните присъди по-късно бяха отменени от горните съдилища и в момента едното дело е във ВКС, а другото е в Специализирания съд.


Случаят "Мавродийски" е от 2003 г. - става дума за кражба на фирма. Отнета е фирмата "Роял център ООД" на Константин Мавродийски, българин живеещ в Германия, с решение на Софийския градски съд (СГС), без негово знание.


Решение за вписването на новия притежател на фирмата е на съдията от СГС Димана Йосифова. Въпреки че са последвали многобройни жалби на Мавродийски прокуратурата така и не заведе наказателно дело по случая.


През 2009 г. същата съдийка Йосифова се прочу и с отказа да регистрира СДС за европейските избори, като направи политически коментар за устава на партията, а върховните съдии отмениха отказа й с унищожителни мотиви. По-късно, през 2012 г. Йосифова бе избрана от парламентарното мнозинство за инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет, а от февруари 2016 г. е отново съдия в Търговското отделение на СГС.


Делото "Борислав Гуцанов", по което бе зрелищно арестуван пред децата си от въоръжени маскирани антимафиоти председателят на БСП-Варна бе рекламирано през 2010 г. от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов като част от голямата акция "Медузите" за данъчни престъпления срещу организираната престъпност и корупцията, но след три години бе прекратено. Тази година България бе осъдена в Страсбург да заплати на Гуцанов 40 хил. евро заради полицейски произвол "при задържане на лице, което е обвинено в престъпления несвързани с насилие и от което не се е очаквало да окаже съпротива".


Прокуратурата ще покаже присъдата над ген. Кирчо Киров, разследването за корупцията в ДАИ и срещу пловдивската група за пране на пари


Ген. Кирчо Киров, бивш началник на Националната разузнавателна служба, бе осъден и на втора инстанция от военния съд на 10 г. затвор за финансови злоупотреби със средства на службата, но присъдата не е влязла в сила - предстои да се произнесе Върховния касационен съд.


Разследвнето за корупцията в ДАИ, след арестуването на шефа на агенцията Цветелин Цветанов, стана известно с намерените над 400 хил. лв. в тайник, при обиските в едно от жилищата, което от прокуратурата нарекоха "пещерата на Аладин".


Разследване от пловдивската прокуратура на пране на пари (предполага се, че става въпрос за организирана престъпна група, разследването срещу която е от май т.г.).


Междувременно от правосъдното министерство изпратиха кратко описание на техническата помощ, която експертите ще окажат на българската прокуратура.


Основната молба е да се подпомогне държавното обвинение като се изготви


независим анализ на структурния и функционалния модел на прокуратурата, на дейността и независимостта й


Непосредственият и краткосрочен резултат от такава помощ се очаква да бъде предварителен анализ и конкретни препоръки за прокуратурата и правосъдното министерство. А в дългосрочен план осъществяването на такава помощ трябва да допринесе за изпълнението на: Стратегията за съдебна реформа, приета от Народното събрание през януари 2015 г.; на планираната реформа на наказателната политика и на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП); както и на препоръката "да започне независим анализ на прокуратурата с цел насърчаването на по-голяма инициативност и чувство за отговорност чрез по-слабо изразена йерархичност, както и укрепване на отчетността и общественото доверие в прокуратурата като цяло" и да помогне на прокурорите да подобрят резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност.


Успоредно с анализа на прокуратурата, се очаква техническата помощ и върху няколко други тясно свързани области. Като анализ на процедурите за подбор и кариерно развитие в прокуратурата, предвидимо и еднакво третиране, система за отчитане на резултатите и за повишаване, стимули и наказания, обучение и възнаграждение.


Евроекспертите трябва да анализират ефективността на основните резултати от дейността на прокуратурата като цяло и по-специално във връзка с корупцията и организираната престъпност. Както и взаимодействието/обмена на информация на прокуратурата с другите органи на съдебната система както на национално, така и на международно равнище. Освен това трябва да разгледат настоящото положение във връзка с експертите в наказателните съдилища, прокуратурите и следствените служби.


Целта е в края на 2016 г. да бъде изработен окончателен доклад за техническата помощ, пишат още от министерството.


Евроекспертите трябваше да пристигнат в края на май, но това не се случи. Тогава от министерството обявиха, че отлагането е по желание на "партньорите от Брюксел" заради възражения по техническото задание. Подробности не станаха известни.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Цацаров е на тази длъжност за да лъже и маже. В България властва корупция и безнаказаност и неговата роля е да няма промяна.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Весело

  Цирк!
  До кога в цацаратурата ще се правят на утрепани!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Ясно е, че сами няма как да се оправим, затова е чудесно, че има европейски мониторинг и контрол и в тази област. С тази мафиотизирана върхушка България трябва да бъде протекторат на ЕС, за да може народа да диша извън хватката на мафията.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Гневно

  Просто се чудя с какви очи тези дебелокожи се показват пред инспекторите и обикновените хора!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  сега ще се правят на артисти ама да видим дали ще им минат номерата

  Cogito ergo sum :)
 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Ттрябва да разследват някои от делата на Боряна Бецова. Като това срещу Христо Бисеров. Тази прокурорка, покровителствена от Цацаров, е от най-гнилите ябълки.

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Ко! Нье.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Залагам 1000 лв, че всичките материали по "интересните" за гостуващите прокурори дела... ще са пръснати, ще липсват томове, документи.....част от доказателствата ще са един съд, други в прокуратура, някои ще са в каса, ама човека с ключа е в отпуска.... доста неща ще са унищожени, защото им минал срока на съхранение.... а историята с тефтерчето на Златанов ще ни се струва невинна шега пред нещата които сега ще липсват.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Списъкът от дела започва още от 1989 година!!!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Цацаров, те хората са информирани и сигурно знаят какво да търсят и за какво да питат. Не се излагайте повече.

 11. 11 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Цаца, какво става с Христо Бисеров?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 12. 12 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А делата срещу Бисеров? Сергишев? Трактора? И още много мафиотски фигури?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Диалог:
  Европрокурорите:
  - Тука едно дело САПАРД има. Зло(употребени са) много милиони. Може ли да ни (по)кажете за какво става дума?
  Цацаратурата:
  - Хванахме едни ултра, мега, супер кокошкари в ДАИ с 400 хиляди.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Крайно време е освен валутен борд, да има и съдебен борд...

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Кой си го "избираше" Цацаров?

 17. 17 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  Луканов - отстрел на бивш премиер?
  Белнейски - тежък криминално-политически случай?
  Илия Павлов?
  Цар Киро?

 18. 18 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#17] от "zidane":

  Вальо Топлото
  Ал.Томов Лупи
  Масларова
  Мургина
  ..............

 19. 19 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Една от препоръките е Лоената Топка да бъде разследван като гл.адвокат на мафията. Всъщност той е много добър пример за приемственост така характерна за "прехода" от БКП към БСП.

 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  КТБ
  Тефтерчето на Златанов
  Ало Ваньо

 21. 21 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 561 Весело

  Възмутен съм от това "европейко робство".
  Направо посягат на "стабилността" на ГЕРБавия вожд и учител - СИКаджиският 'охранител".
  Да се задействат "здравите сили" и да се даде отпор.

  Настроение: горчиво-иронично

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 22. 22 Профил на Ангел Катушев
  Ангел Катушев
  Рейтинг: 15 Неутрално

  А Иван Костов, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Иван Тотев, Лиляна Павлова и още много- кога?

 23. 23 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#19:"xefgo"]Всъщност той е много добър пример за приемственост така характерна за "прехода" от БКП към БСП. [/quote] и ГЕРБ.
  Щото, нали се сещате, че ГЕРБавият "охранител" от СИК си "го избра" за така наречен "прокурор"!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Весело
 25. 25 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#2] от "Храбър":

  Докато на някой не му причернее съвсем и не ги утрепе ефективно

 26. 26 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Др. Цацаров е изпаднал в амнезия.

 27. 27 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#13] от "Николай Колев":

  ++++++++++++++++

 28. 28 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#15:"buiko"]Крайно време е освен валутен борд, да има и съдебен борд...[/quote]

  Въх, нье!
  Тъкмо подредиха "стабилността" ГЕРБавите, тамам започна едно "европейско" и "развитие" по СИКаджийски и се наблюдава стабилно "усвояване"!
  Ето, даже "пеефски", дето "нямаше" никаъв бизнес и той вече "напуска", щото нали не върви 'стабилност" пък в огледалото Sus scrofa domestica и Вие за бордове говорите!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Съдебен борд и да се приключва. Тази прокуратура няма да се оправи само с препоръки и анализи.

  Иначе си тъпчем на едно място.

 32. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  [quote#4:"Храбър"]Просто се чудя с какви очи тези дебелокожи се показват[/quote]
  С комунистически, това е комунистическия манталитет, правиш каквото си искаш, и накрая обясняваш как някой друг е виновен. Колкото си по-нагъл, толкова по-голям комуняга си.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Три на три е добре. Три дела, за които се досещаме, че са забатачени срещу подкуп и три дела с които Цацаров ще си измие очите.

  подпис
 34. 34 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 326 Неутрално

  В Италия мафията я притискат от 70 г. и още си е жива и и си командват всичко на юг от Рим. Гърците откраднаха, изядоха и изпиха 300 млд. евро(екю) и още толкова заеми и контролните органи на ЕС не разбраха нищо, а дошли тук за кокошкарски истории и за това как едни български тарикати измъкнали измислените фирми от някакъв германски или френски аферист, дошъл да върти далавери с тях, ама не успял. Показни визити без всякакъв смисъл и ефект. Досега поне 100 такива като тях пенсионирани магистрати са се мотали тук. И какво- да не би системата да се променила? То няма воля и хора отвътре да я реформират и изчистят от ченгетата и политическите лобита, та ще чакаме някой да ни каже какво и как.

 35. 35 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 561 Разстроено

  [quote#30:"l51d48"]ма ТИМаджиите мажат мас втори мандат? [/quote]
  Е, те са част от ГЕРБавата "стабилност".
  Тя, каква "стабилност" ще е, ако започнат да разследват "отговорния капитал" по сигнали на разни "пречкащи се в краката" граждани или пък "луди", дето се самозапалват?
  Нали?

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#1] от "Торбалан":

  няма да се безпокоите ,днес няколко европейски ръководители са взели решение да се предложи образуване на голям ЕС , който да включи още повече държави ,с обща армия ,полиция ,прокуратура ,съдии , администрация и всичко остнало ,та ако се случи ,познайте кой най много ще подскочи от всички ,че му отлепват килимчето

 37. 37 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Гневно

  Мафия! Не вярвам на нито един българин, който има власт в тази държава! Съдът, прокуратурата и МВР смърдят от стотици километри и не са необходими специални уреди за да се разбере този факт от всеки човек! Искам тези одити от чужбина да продължат, искам да станат постоянни, един вид като "Борд-сигурност", защото тук в тази наша държава, всички институции са обединени от мафията и заедно играят срещу хората. Писна ми този факт! Разчитам само на натиск и контрол отвън, заплахи за спиране на пари и такива мерки, защото говорителя на СИК от друго не разбира!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  От трите стари дела избрани от евро магистратите, не виждам какви претенции към Цацацров могат да имат поне в две от тях!
  Да виидим с какъв доклад щр излязат?!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Гневно

  [quote#4:"Храбър"] ... с какви очи ... [/quote]
  С лоените очички на главния гьонсурат.
  Те ще го питат за проблемите в с-мата - той ще им обяснява колко сме независими и големи професионалисти.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 40. 40 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Дано не е само упражнение по дипломатичност, макар че промяна отвън няма как да дойде!

 41. 42 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Ето как ще стане:

  -Здрасти Цацаро.
  -Млеко вара.
  -Къде е Бисеро.
  -Сега че го квасим.
  -Да ти .... в ушите глухи!
  -Они че го ядат.
  -А ако те махнат?
  -КОЙ-Той пак ще си ме избере!

 42. 43 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Както обикновено, надеждите ни не се оправдават дори и на половина. Толкова много зловонни дела има, само три ще бъдат гледани под лупа.

  Дано поне малък ефект да има.

 43. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Смешници...
  И тоя като нашите...

 44. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#43:"lechevalier"]Толкова много зловонни дела има, само три ще бъдат гледани под лупа. [/quote]
  защото ТЕ си имат технология. Докато се гледат трите дела, ТЕ ще ни затрупат с още триста дела. И ще КАЖАТ, че работят.

  А междувременно Путлер ще ни осъди и за Южен поток, а току-виж Митьо очите ни осъдил за едно 120 000 евро.

 45. 46 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Европрокурорите, ако не започнат от Дондуков 1, нищо няма да направят.

 46. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Докато екземпляри от свинефермите на Гергов заемат поста на главен прокурор, не може да се очаква промяна, какъвто и доклад да бъде написан.

 47. 48 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Проверката на дебелариума в съдебната власт едва ли ще ги трогне нашите мафиоти в тоги ! ТРЯБВА НИ СЪДЕБЕН БОРД ИЛИ ЗАМЯНА НА НАЧАЛНИЦИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ НАШИ СЪДЕБНИ СЪСТАВИ С МАГИСТРАТИ ОТ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ! Иначе със забележки и препоръки ще карат до второ пришествие без промяна ! А трябва и да се въведе пазарния механизъм на избор и контрол на магистрати, а не имунитети и независимост !

 48. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално


  И разследващите и нашите прокурори се надпреварват да разследват / показват кокошкарски дела ! Защо от Европа не се захванат с обира на века - КТБ ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 50 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо проверяват само 6 дела, други дела няма ли в тая държава?

 50. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално


  САМО СЪДЕБЕН БОРД ЩЕ ПОЛОЖИ ОСНОВИТЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО У НАС !
  РЕФОРМА ОТ БОКО И КОТИЛО - НЕ ОЧАКВАЙТЕ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 52 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Българската прокуратура пак шилалкави и се опитва да измами европрокурорите, че нещо е свършила. Пак ще има отрицателни доклади и пак нищо няма да се случи.Преливане от пусто в празно.

 52. 53 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Жалко, исках да гледат някое дело от сорта на това срещу наш'та любима другарка Масларова..

  Fail with honour then succeed by fraud
 53. 54 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Алоу ваньо,
  тефтерчето
  кътъбъ

 54. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Едно добро начало. Трябва външен натиск да разкарат мъртвите души в съдебната система и да променят структурите в прокуратурата, а и не само там.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK