Конституционният съд гледа днес възраженията на опозицията срещу Националната здравна карта

Налични болници и лечебни заведения в страната, Национална здравна карта 2016 г.

© Министерство на здравеопазването

Налични болници и лечебни заведения в страната, Национална здравна карта 2016 г.По сигнал на 57 народни представители от от БСП, ДПС и "Български демократичен център", Конституционният съд днес ще разглежда част от законовите поправки в реформата на министър Петър Москов.


Съдът ще установи дали са противоконституционни чл. 34а и чл 37а. в Закона за лечебните заведения, които дават право на Националната здравноосигурителна каса да избира партньорите си спрямо потребностите, установени в Националната здравна карта и да сключва договори по критерии, зададени от Министерския съвет. Възражение на подателите е и че има несъответствие на посочените разпоредби с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна.


В чл. 34а от Закона за лечебните заведения се посочва, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на регионалните здравни каси могат да сключват договори само с тези болници или обединения, които отговарят на критериите в наредбата на Министерския съвет.
Член 37а разпорежда същата справка да се прави и преди издаване на разрешение за лечебна дейност или разкриване на нови лечебни заведения, като се прави допитване до Министерството на здравеопазването. Според поправката в закона, при отрицателно становище инвеститорите ще могат да разкриват лечебни заведения, които обаче няма да имат право да сключат договор с касата или изобщо да се отчитат в здравната карта и здравната система.


При представянето на готовата Национална здравна карта през февруари, министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че целта й е не да икономисва, а да насочи ресурсите за здраеопзване към реалните потребности на населението. Всъщност въпреки първоначалните прогнози картата отчете повече недостиг, отколкото излишък на болнични легла и медицински кадри. Само в големите градове и в определени специалности има свръхпредлагане.


Според депутатите от опозицията, дали текстовете на Конституционния съд, те противоречат на принципите на правовата държава за закрилата на инвестициите и правото на здравно осигуряване и държавния контрол върху всички лечебни заведения.


Това е вторият закон от реформата на Москов, оспорван в КС от народните представители от БСП и ДПС в парламента. Първият - Закона за здравното осигуряване, беше критикуван заради поправката в чл. 45, която поделяща услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет. През март Съдът определи текста за противоконституционен, защото е неясен. В отговор министърът на здравеопазването обяви, че ще редактира и ще конкретизира спорния текст и ще го внесе за гласуване отново.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Майната му на КС , но и думите на министъра , че целта не била да се икономисва , а да се използват по-добре средствата, също издиша ! И по този показател лекари на глава от населението сме сигурно на първо място, а по качеството на живот и здраве сме на едно от последните поне в Европа . Истината е че не се събират здравните осигуровки, а хората които не ги плащат се размножават като марокански скакалци поради държавното безхаберие ! Престъпно безхаберие ! Докога ? Правят деца до откат и живеят от помощи и кражби, а къде са социалните които да се намесят както правят в САЩ и щом нямаш условия да отглеждаш деца ги отнемат и ги дават в приемни семейства, а у нас просто в гетата не трябва да се разрешава да раждат повече от едно дете щом нямат образоване, нямат работа, живеят в коптор, нямат средства а разчитат на помощи ! Вместо помощи- сексуална култура и презервативи или кастрация !

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  Възражение на подателите е и че има несъответствие на посочените разпоредби с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна.
  --------------------------------------------------------
  ЗДРАВНИЯТ ДАНЪК
  наричан кой знае защо "осигуряване" каквото НЕ Е
  НАРУШАВА НЯКОЛКО НОРМИ на
  МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО
  Първо,
  Т.нар. Принцип на Солидарността
  НАСИЛА СОЛИДАРИЗИРАТ ЧОВЕК
  С ХОРА КАТО ТЕЗИ ОТ ГЕТАТА
  с които човека НЯМА НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ
  И ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ СОЛИДАРИЗИРА
  Утре с това може да бъде оправдано
  СОЛИДАРИЗИРАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО
  И СЪПРУЗИТЕ !!!!
  Второ,
  НАСИЛА и с ДЪРЖАВНА ПРИНУДА
  СЕ ИЗЗЕМВАТ СРЕДСТВА КАТО ДАНЪК
  без тези суми да са ДАНЪЧНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
  както изисква Закона и Правото.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  След далаверата точене на бюджетни пари "за зелена енергия" на ред е втората серия от филма на мафията, точене на бюджетни пари "за здраве"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK