Доклад за Софийския районен съд стана повод за критики към Калоян Топалов и подкрепа за Цацаров

Доклад за Софийския районен съд стана повод за критики към Калоян Топалов и подкрепа за Цацаров

© Георги КожухаровДоклад за дейността на Софийския районен съд (СРС) стана повод за нови критики към председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов във Висшия съдебен съвет от представители на мнозинството. Обсъждането на доклада от проверката на СРС, разпоредена от председателя на СГС Топалов, започна от огромната натовареност на районните съдии, премина през нападки към Топалов и оттам към натовареността на съдилищата в граничните райони, връщайки в дискусията предложението на главния прокурор Сотир Цацаров, което той направи на предишното заседание на пленума, когато въпрос на Соня Найденова стана причина за избухването му и оттеглянето на точката.


СРС е много натоварен и това води до пропуски в работата му. Това се разбра от докладите за извършени проверки на организацията на дейността на съдиите от наказателното и гражданското отделения в СРС. Проверка, която е разпоредена от председателя на по-горната съдебна инстанция - СГС, Калоян Топалов.


Докладите бяха приети за съгласуване от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес с девет гласа "за", а резултатите от проверката бяха представени от Галя Георгиева. Тя отбеляза, че в съда има стриктна организация за случайно разпределение на дела. Проблеми обаче има в срочността за изготвяне на решенията от съда, като е отчетена високата натовареност на магистратите там. Според доклада за 2015 г. е видно, че ръководството е подобрило работата на институцията, но все още има някои конкретни забавяния на дела. Като правило впечатление, че има съдии, които много бавят решенията си.
Проверени са всички наказателни състави, както и за стари несвършени дела. Посочено е и кои от съставите имат най-голямо забавяне и въпреки, че се спазва стриктно случайното разпределение, има състави с 200 решени дела и такива с 280/290, което е драстично увеличение и показва неравномерна натовареност, която може да е следствие на разпределението на делата. Тя отбеляза, че магистратите са много натоварени, но и ВСС е направил много за назначаване на магистрати там. По думите й има нужда от по-бързо решаване на делата и по-малко да бъдат отлаганите.


Калин Калпакчиев отбеляза, че има голяма диспропорция на районните съдилища в страната. Забелязва се увеличение на делата именно там, а проблемите в СРС не са толкова драстични, дори напротив, за големия поток дела, които минават оттам, забавянията не са големи. Представи и статистика, че 1/3 от наказателните дела за страната общо са в СРС, както и 40% от гражданските. А 145 са съдиите, които ги разглеждат, при общ брой на районните съдии в страната над 900, т.е. около 1/6 от съдиите в страната гледат половината от делата.


Това създава диспропорция по думите му и въпреки отпуснатите места за съдии, те не решават генерално проблема. Според него е необходима промяна в процесуалните закони за подсъдността на делата, което става на законодателно ниво и е ангажимент на изпълнителната и законодателната власт. Калпакчиев отбеляза, че проблемите може от една страна да са свързани с това, "което каза Георгиева, че някои се отлагат повече и така съставите решават по-малко", но причината може да е голямото текучество на магистрати в съда, поради майчинство, командироване и др. Той завърши с факта, че Софийските съдилища са огромни, като брой магистрати и администрация и тяхното управление създава проблеми, поради което ВСС сериозно трябва да реши чисто организационно, как следва да се процедира.

След него думата взе отново Галя Георгиева, която отново изтъкна колко големи усилия са положили колегите при проверката, но по думите й е трябвало да се включи показател за качеството на издадените от съдиите в СРС актовете - при инстанционния им контрол.Критика, насочена към председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, по чието нареждане се извършва проверката. "Макар СРС да е мастодонт", нередовното призоваване по делата, води до отлагането им, което в проблем, който следва да бъде решен.


Камен Иванов и Мария Кузманова от своя страна се обявиха против критиката на Георгиева за липсата на проверка за качеството на делата, защото нямало по какъв критерий да се направи и защото и Инспектората към ВСС не се следи за качеството на съдебните актове.


Председателят на ВКС Лозан Панов изрази съгласие с изводите за важността за качеството на решенията, но отбеляза, че при такава натовареност на магистратите в СРС, които полагат "неимоверни усилия" да се справят, това няма как да не се отрази на качеството на работата. Той също отбеляза, че е работа на ВСС да помогне за натовареността им, за да се облекчи дейността им. Той също даде пример със статистика, според която на година постъпват 619 дела, а някои състави са решавали по 691 дела на година, т.е. е показателно, че те полагат усилия да се справят и със старите дела.


Думата отново взе


Галя Георгиева, която смени темата за СРС и вкара в обсъждането съда в Царево


, който бил на второ място по натовареност заради миграционния натиск. Темата за увеличената работа на граничните съдилища и прокуратури заради миграционния поток бе повдигнато на заседанието на пленума на ВСС миналата седмица от главния прокурор Сотир Цацаров, когато въпрос на Соня Найденова към него причини избухването му, той оттегли точката и напусна заседан
ието.
За скандала четете тук.


В Царево по думите на Галя Георгиева се падали по 68.42 дела на съдия и нещата се променяли в бърз порядък. "Колегите не могат да напуснат съда, работят събота и неделя", отбеляза тя и допълни, че председателят на съда работил с над 100 % натовареност.


Калин Калпакчиев обясни, че от миналата седмица са събирани данни за натовареността на всчики гранични съдилища от 2013 до 2016 г., които касаят всички производства - не само наказателните. Отбеляза, че и с думата анализ не трябва да се спекулира, когато става дума за чувствителен за държавата проблем.


Данните ще бъдат обобщени и другия вторник ще бъдат внесени с предложение на съдийската колегия, отбеляза още той.


След това Милка Итова изрази съжалението си, че не е могла да се изкаже по време на заседанието на пленума миналата седмица. Тя твърдо подкрепяла предложението на Цацаров за създаване на специална работна група, която да намери решение за граничните съдилища и прокуратури. Групата трябвало да бъде меджуведомствена и да включва представители на Министерството на правосъдието, МВР и др. Според нея не бил необходим анализ за предходните години.


Галина Карагьозова отбеляза, че трябва да се премисли наказателната политика - дали трябва на всички преминали границата да се търси отговорност по Наказателния кодекс за незаконно преминаване на границата, след като много от тях я минават, за да търсят защита.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да-а,да...Подкрепете местния шериф....

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Постоянно се говори за голямата разлика в натовареността на отделните съдилища. Ами да намалят съдиите там, където делата са малко и да ги пренасочат към тези, в които има по-голяма натовареност. И прокурорите са много повече, отколкото в повечето страни на ЕС , а работата им не блести с особена резултатност.

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Ама Роси, те не са там да разрешават реалните проблеми.

  Те са там за да пазят нечии интереси - своите си и на своите покровители.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  в Царево доган искаше да си направи
  собствен град държава с помощта
  на калин тихолов. като не му се получи
  започна да използва цацаров за да прави
  шантажи.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кефя се че се разрови мравуняка. Ще станем свидетели на много клетви, пледоарии и нападки. Дано това доведе до оздравяване на съдилищата и прокуратурите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Що за паплач са това ВСС....намери се един супер свестен шеф на СРС и сега ще го критикуваме, ще го обсъждаме ,докато не му извадим очите !!!!! Такова търпение у българите НИКОГА НЕ Е ВОДЕЛО ДО ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ !!!!! ЗАСПАЛ НАРОД !!!!!!

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Мафията във ВСС пак се размърда

 8. 8 Профил на andy614
  andy614
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "председателят на съда работил с над 100 % натовареност"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK