С петиция се иска президентът да наложи вето на поправките в Закона за културното наследство

С петиция се иска президентът да наложи вето на поправките в Закона за културното наследство

© Надежда Чипева, КапиталОнлайн петиция призовава президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправки в Закона за културното наследство.


Искането бе отправено още вчера от експертното обединение "Форум културно наследство". Археолози, архитекти, реставратори, художници и други специалисти ще го подкрепят с протест на 30 юни, четвъртък, от 12 ч. пред Народното събрание, след като спорните текстове бяха приети окончателно миналата седмица.


Те предвиждат общините, а не специализирания Национален институт за недвижимо наследство (НИНКН), да оценяват допустимите намеси в ценните обекти от категория местно значение и по ниско, които всъщност са преобладаващото количество паметници на културата в страната. Логиката на законодателя е, че наличието на структури по места ще ускори процеса за взимане на разрешение.
Според експертната общност това отваря вратите за безпроблемно унищожение на ценни сгради, тъй като местната власт и сега не успява да устои на инвестиционен натиск. Експертите протестират от внасянето на поправките за разглеждане миналото лято.


"Направените предложения за промени в ЗКН противоречат на обществения интерес за опазването и устойчивото управление на недвижимото културно наследство в Република България. Пренебрегнати са основни принципи за разделяне на експертните от контролните функции на държавата и местните органи. С предложените изменения на закона се създават предпоставки за корупция и промени на културни ценности без необходимата експертиза, което е заплаха за унищожаване на автентичността на отделни обекти и цели археологически и архитектурни ансамбли и поставя цялото културно наследство на страната в риск", пишат те в обръщението си до президента.


С петицията те още веднъж призовават за укрепване на специализирания институт НИНКН и редица други мерки, които внесоха като алтернатива на сегашните поправки в парламента. Депутатите обаче ги пренебрегнаха.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK