Смъртта на афганистанеца край Средец не е в резултат на престъпление, обяви прокуратурата

Част от оградата на границата с Турция

© Велко Ангелов

Част от оградата на границата с ТурцияОкръжната прокуратура в Бургас прекрати делото за смъртта на афганистанеца, който почина след стрелба на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев край Средец, със заключение, че фаталният край е случайно деяние, а не престъпление.


Това става ясно от съобщението на Бургаската окръжна прокуратура.


На 15 октомври м.г. мобилен патрул от трима гранични полицаи се натъква на група от 55 души - 51 афганистанци и 4 иракчани, които незаконно са преминали границата с Турция и са навлезли в землището на с. Драчево, община Средец.
Около 22 ч. групата от 55 чужденци достигнала моста "Рибарска среща" и навлязла под свода му.


Прокурорът описва подробно какво е установено за конкретната ситуация, в която се озовали патрулът и групата чужденци:


"Шумът от придвижването им и тихият говор били чути от Хамбарлиев и двамата му колеги, а предвид тъмнината и характера на местността в района около моста - обрасла с тревиста и дървесна растителност и силната акустика под него, служителите възприели единствено факта на присъствие на множество хора, които се движили в тяхна посока. В изпълнение на вменените им служебни задължения да задържат нарушители на държавната граница Хамбарлиев и един от неговите колеги, обръщайки се с лице към подмостовото пространство, извикали по посока на движещите се срещу тях хора: "Стоп! Полиция!" (...) Въпреки издадените със силен глас разпореждания служителите възприели, че същите не се изпълняват, а хората продължават да се движат срещу тях, викайки на неразбираем език. Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, свидетелят Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет "Макаров" и произвел изстрел."


"Куршумът се ударил в железобетонната конструкция на свода на моста, проектилът отскочил от повърхността, променил траекторията си и ранил във врата и впоследствие убил единия от мигрантите", се казва в прокурорското постановление.


Според прокуратурата е установено по безспорен начин, че именно рикошетът на патрона, изстрелян от Хамбарлиев, в резултат на удара в дъгата на моста е причината за смъртта на афганистанеца.


Прокуратурата казва, че няма престъпление, защото полицаят е изпълнявал задълженията си


Не следва да се търси наказателна отговорност от полицая Хамбарлиев, защото " е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава", пише наблюдаващият прокурор и добавя:.


"В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие със законовите норми, допускащи използването на оръжие както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност." Прокуратурата се позовава и на т.2 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и я цитира: "Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима (...) при осъществяването на законен арест."


Изводът на Окръжната прокуратура в Бургас е, че деянието, извършено от Вълкан Хамбарлиев, не представлява престъпление, а е случайно деяние по смисъла на чл.15 от Наказателния кодекс.
Защото "в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици от деянието (...) които са стояли изцяло извън съзнателните възможности на дееца."


Прокурорското постановление за прекратяване на досъдебното производство по липса на престъпление може да бъде обжалвано пред Бургаския окръжен съд. То ще бъде изпратено на наследниците на афганистанския гражданин до седем дни.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  Не следва да се търси наказателна отговорност от полицая Хамбарлиев, защото " е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава"
  ТОЧНО ТАКА !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  наличието на афганистанец край средец е престъпление .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Прокуратурата казва, че няма престъпление, защото полицаят е изпълнявал задълженията си
  -----------------
  Абсолютно.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нима, помня още ДСБ-ееца ген. Атанас Атанасов как в един от сутрешните блокове, разправяше, че граничарчето било убиец и трябвало да бъде незабавно арестуван. Кой е дал генералски чин на този антибългарин Атанасов????

 5. 5 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 616 Гневно

  Няма теро реро нито тиру лиру.Пасмина от 55 примати нарушили
  държавна граница,не се подчиняват на разпорежданията на полицаите,тревиста и дървесна растителност,тъмнина,а те продължават към полицаите с явно нападателна цел.
  Достатъчно ясно са предупредени,само стрелба на месо и от
  тримата.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#2:"дерибеев"]наличието на афганистанец край средец е престъпление[/quote]

  Не само афганистанец, ами който и да е незаконно преминал държавна граница.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Не следва да се търси наказателна отговорност от полицая Хамбарлиев, защото " е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава", пише наблюдаващият прокурор .." Разберете- влезем ли в сещ, това ОТПАДА, спира да съществува, защото България няма да има право на свое национално законодателство, съдържащо посочените правни основания!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тук е момента да се коментира какво се случва с териториалният "суверенитет" на евентуалният щат България! Коментирайте , де- нали всички искате България от държава да регресира до щат на сещ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Сега БХК като се разлаят..

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 10. 10 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Полицаят заслужава МЕДАЛ, защото с риск за живота си ПАЗИ ДЪРЖАВАТА!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Няма никакъв афганистанец защото няма такава националност. В ИРА( Ислямска република Афганистан) живеят над 20 националности като пащу, таджики, узбеки, хазара, тюркмени, киргизи и т.н. , но те нямат афганистанско самосъзнание , а собствено за всеки отделен етнос.

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Защо и беше необходомо на прок.
  1 год. , да установи очевидни
  факти и доказателства изискващи
  не повече от месец за следствие
  и експеризи ???

 13. 13 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Интересно ми е как точно наследниците на починалия ще обжалват постановлението? Как ще установят кои са, че даже щели да им го пратят, пише в статията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 213 Весело

  Супер имаме ченгета които не могат да боравят с повереното им оръжие и случайни хедшоти не се наказват. How cool could it be??

  n/a
 15. 15 Профил на cio
  cio
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#4] от "redsky":

  А теб кое живтоно те е родило и отгледало та за теб човешкия живот да струва по малко от една ограда!
  Не само, че света ще те плюе за изродското ти поведение и мислене, ами и още как!
  Докато не излезеш от кочината и почнеш да разбираш понятия като социопат исе очовечиш, няма да се промени!

  cio
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Имах си аз да е престъпление, чии дири нелегален афганец по нощите под мостовете край Средец

 17. 17 Профил на cio
  cio
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Допълнение: Не всяко престъпление се наказва със смърт! Да престпление да преминеш незаконно граница, но само в държави като Зимбабве автоматично без съд и присъда разстрелват! Е и някои други показни по отношения на култура и човекшки отношения държави.
  Все пак има и затвори в тази дръжава, ако не сте чували. За съд да не говориме.
  А ако не сте, пожелавам ви на вас да ви съдят на място без съд и присъда и да си спомните тия думи сега.

  cio
 18. 18 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Това са абсолютни глупости! Така всеки може да бъде убит и прокуратурата да оневини убиеца. Надявам се това постановление на прокуратурата да бъде подложено на контрол от съда. От прокуратурата знаят, че близките трудно ще го обжалват и затова са толкова безцеремонни.

 19. 19 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 840 Любопитно

  има си хас да има виновни в милиционерска държава ,където лично министър председателя проповядва ксенофобия и насърчава насилие и саморазправа срещу емигрантите

 20. 20 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#15] от "cio":  [quote#15:"cio"]

  До коментар [#4] от "redsky":

  А теб кое живтоно те е родило и отгледало та за теб човешкия живот да струва по малко от една ограда!
  Не само, че света ще те плюе за изродското ти поведение и мислене, ами и още как!
  Докато не излезеш от кочината и почнеш да разбираш понятия като социопат исе очовечиш, няма да се промени! [/quote]

  [quote#17:"cio"]Все пак има и затвори в тази дръжава, ако не сте чували. За съд да не говориме.
  А ако не сте, пожелавам ви на вас да ви съдят на място без съд и присъда и да си спомните тия думи сега. [/quote]
  По ком.#15 Обвиняваш колегата в изродско поведение и мислене,но дали те са хора?!
  По ком.#17 Опааа,значи ни си чак такава хуманна душица,за каквато искаш да се представиш в предния коментар,след като
  отправяш не съвсем човеколюбиви пожелания.Или пишеш изби
  рателно?!! Впрочем,към кой етнос принадлежиш?
  Ще завърша в твой стил; пожелавам ти да те срещне подобна
  тълпа в тъмна нощи жалко,че няма да имаш възможност да си
  спомниш плиткоумиците,които си драскал сега,по простата
  причина,че нарязаните сантиметрови парчета нито могат да помнят,нито да подават жалба в съда; освен,ако не им прогово
  риш на техен/твой език.Сериозно издишаш,пишман човеколюбецо или си от комуноидното образувание БХК.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 21. 21 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Полицаят си е вършил работата и наистина това не е престъпление.Когато нарушаваш законите за влизането в една държава и още повече във времена като днешните,съжалявам.

  marinov1018
 22. 22 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Странно обстоятелство е африканец да се разхожда из района на Средец...бивша точка Б в Бермудския триъгълник...

  Форумът е в будна кома...
 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#11] от "SSmart":

  пущу е езика иначе са пущуни...ама карай аз не съм бил ама знам

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на xzn48499610
  xzn48499610
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ма разбира се, че не е права прокуратурата. Наскоро стотина протестъри опитаха да емигрират в Афганистан и разбира се бяха посрещнати с хляб "добре дошли" и опиум на корем от афганските граничари, да се поучат родните.

 25. 25 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 818 Неутрално

  само дето не са били до моста-ама това са някакви подробности.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Как да е виновен, като е произвел предупредителен изстрел ( в застрашаваща среда), траекторията на когото е попаднала в тавана на надлез, рикоширал е, и уцелил случаен субект...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Очевидно, малко от форумците се притесняват от факта, че прокуратурата може еднолично да прекрати дело за причинена смърт, без контрола на съда.
  За всички е ясно, че в конкретния случай, близките на убития едва ли ще имат тази възможност да обжалват постановлението на прокуратурата, което да доведе до проверка от независим орган на извършеното разследване. Така прокуратурата ще влезе в ролята на обвинител и съд. Това драги форумци не е онова, за което мечтаеха хората в България през 1989 г., когато Живков беше свален от власт. Всички тогава се надяваха, че полицията няма да убива безнаказано, а властта да оправдава убийствата.
  Сега обаче, според някои, на границата е убито животно и никой няма за какво да се тревожи. За всички е по-удобно полицаят да е герой, а не убиец - и за правителството и за прокуратурата и за всички останали властимащи, съдейки по тишината, с която това постановление на прокуратурата е удостоено.
  А това постановление драги форумци, е поредният цирей върху лицето на младата ни демокрация, с който уродливостта й става още по очевидна.

 28. 28 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Правилно решение на прокуратурата като никога. Дано сега да развърже ръцете на граничарите ни да се разправят с "клетите бежанци".

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 29. 29 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#27] от "nnikolov_bg":

  те така накъдето духне вятъра...незнам кой прав или крив ама може да гръмнат и българин..и пак ще е доволно..зависи от гледната точка..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Весело

  ,,Смъртта на афганистанеца край Средец не е в резултат на престъпление, обяви прокуратурата,,

  А ве вие от БХК що спите. На, Българската полиция застрелва беззащитен гражданин на чужда държава и Българската независима прокуратура ги оневинява

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Весело

  [quote#28:"tromokrat"]Дано сега да развърже ръцете на граничарите ни да се разправят с "клетите бежанци". [/quote]

  Уау и ти си за БХК, като Борисов да разпалваш етническа вражда

 32. 32 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Да, не е умишлено причинена смърт, а поради непредпазливост и абсурдна безмозъчност: да стреляш нагоре под мост!!!

  Прокуратурата си изми ръцете.

 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Весело

  [quote#27:"nnikolov_bg"]Очевидно, малко от форумците се притесняват от факта, че прокуратурата..... [/quote]

  А ве няаа ко да го увърташ по килифаревски. Напрао си го кажи както язе го казах, че сите са за БХК

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#21] от "Михаил Маринов":

  И ти си за БХК, за насаждане на расистки идей пред много хора

 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#19] от "Stewie":

  Да ноо си праф, ма тва БХК спи и народат требе да земи нещата в свои раце, на въстание братя

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3248 Весело

  [quote#32:"D-r D"]а поради непредпазливост и абсурдна безмозъчност: да стреляш нагоре под мост!!![/quote]

  Ееех, де я милицията на Тодур Велики

 37. 37 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "сидер":

  Не ми слагай думи в устата,ако обичаш.

  marinov1018
 38. 38 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Да стреляш в гърба на бягащи хора е престъпление, за което този глупак-убиец трябваше да лежи в затвора! Той дори не е имал право да ги "предупреждава" с оръжие, защото хората са бягали от него! Момчето беше убито, а справедливостта - потъпкана! Ето това прокурорско решение трябва да видят чуждестранните прокурори от мисията на Евросъюза! Абсолютно престъпление, прикрито от Цацаратурата....

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1628 Весело

  [quote#12:"valtoro"]Защо и беше необходомо на прок.
  1 год. , да установи очевидни
  факти и доказателства изискващи
  не повече от месец за следствие
  и експеризи ??? [/quote]
  Защото от БХК щяха да се разлаят. А така мина време, получиха други грантове

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз не бих казал, че е случайно деяние. По-скоро е груба небрежност. Как може при предупредителен изстрел да насочиш оръжието към свода на моста. Със същия успех можеше да утрепе някой от колегите си. Ма кат са рекли, че било случайно деяние, ще трябва да изчакаме ЕСПЧ да се произнесе и осъди България, че после и прокуратурата да възобнови производството.

 41. 41 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  "Смъртта на афганистанеца край"- Я пак.....СмъртТа...!!!????

  ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

  Журналисти, или джурналглисти????

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 42. 42 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#23] от "не на безразличието":

  Те наричат себе си пАщу, а това "ни" си е наша частица...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK