ГЕРБ ще подкрепи въвеждането на минимални национални изисквания за професори и доценти

Милена Дамянова

© Анелия Николова

Милена ДамяноваДепутатите от управляващата партия ГЕРБ ще подкрепят въвеждането на минимални национални изисквания за придобиване на научна степен и за заемане на академични длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор". Това обяви шефът на парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова (ГЕРБ) пред представители на академичните среди, които участваха в кръгла маса за висшето образование в парламента днес.


Минималните национални изисквания, които се определят като минимални числови стойности по дадени показатели, са записани в проект за промени в закона за развитието на академичния състав, който е внесен от Министерския съвет и след множество отлагания ще бъде разгледан на второ четене в ресорната комисия утре. Миналата сряда гласуването по тях бе отложено заради критики от страна на университетската общност и опозицията, че числовите стойности са неясни.


Текстовете, които ГЕРБ възнамерява да подкрепи, предвиждат два вида показатели - едните отразяват научните, а другите - академичните постижения. В първите влиза научната литература - брой авторски монографии, брой статии, брой глави в книги, брой цитати и др. А във вторите - брой защитили докторанти, брой нови лекционни курсове, брой разработени нови серии от упражнения и др. Предвижда се минималните критерии за всяка научна област да бъдат утвърдени чрез правилник към закона, а висшите учебни заведения да бъдат свободни да добавят още изисквания. Според депутати от опозицията обаче няма как законопроектът да бъде гласуван, без да е ясно какво ще пише в правилника.
Освен проекта на правителството има още два законопроекта за промени в закона за развитието на академичния състав, които предвиждат общи правила за придобиване на научна степен и за заемане на академични длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор" - на Патриотичния фронт и на "Атака". Според БСП има необходимост от подобни критерии, но те трябва да са ясни още в самия закон, а прилагането им - да бъде разписано много внимателно.


Друг спорен текст, по който депутатите ще вземат решение утре, е дали званията да се присъждат от научно жури или от комисия.


След закриването на Висшата атестационна комисия (ВАК) към Министерския съвет през 2010 г. университетите получиха автономност сами да запишат процедурите за хабилитиране. Така за три години в българските висши учебни заведения са хабилитирани общо 1139 професори и над 1300 доценти.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Тези изисквания ще важат ли за библиотекарЕте?

 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 651 Неутрално

  ... „сетила се Мара ... “

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Ами те герб си направиха закона за техните хора! Та стана така, че за асистент ти трябват две публикации с иф! А професор се става с 10 доклада на конференции в бг.

 4. 4 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 867 Любопитно

  До коментар [#1] от "4ort":

  А за Магнаурската виша школа ?

  [quote#1:"4ort"]Тези изисквания ще важат ли за библиотекарЕте? [/quote]

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 5. 5 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 867 Весело

  Така за три години в българските висши учебни заведения са хабилитирани общо 1139 професори и над 1300 доценти......

  Какво да му коментираш?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 6. 6 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 489 Разстроено

  А доцентите и професорите от комунистическо време ще бъдат ли задължавани да покрият новите изисквания? Или се въвеждат нови, по-високи изисквания, които няма да бъдат никаква гаранция за наистина качествени хора, които ще се занимават с наука?

 7. 7 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Весело

  първо да отнемат всички доцентски, професорски, докторски титли, които са издали университетите на Пеевски, ДПС и Мултигруп.

  както и докторската титла на богослова Данчо Салфетката и да го накарат да върне докторската стипендия

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3017 Весело

  До коментар [#5] от "navy":
  [quote#5:"navy"]Какво да му коментираш?[/quote]

  Как какво? Ами това кога доцентите и професорите ще станат повече от студентите. Това е един много наболял въпрос.

 9. 9 Профил на wbt12486097
  wbt12486097
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След дъжд - качулка!
  Сулъо и Пулъо се "абилитира' без нито една стойностна работа, да не говорим за публикации в чужди списания, което е изискване във всяка европейска страна.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  Разделянето на "научни" и "академични" критерии е доста глупаво. "Академични" е научни. Може би идеята е била да раздели научно-изследователската и учебната дейност, но им е било неудобно да нарекат учебната по този начин. Доста докторанти в България страдат от факта на неопределения статут на докторанта. Научни ръководители понякога меркантилизират процеса, та дори "заимстват" от работата на аспирантите за да попълнят своите публикации. В САЩ например докторантурата си е учебен процес, съчетан в инженерните и естествените науки с лабораторна дейност за която докторантите получават възнаграждение. По този начин се отчитат сроковете и се контролира качеството на процеса, а докторантът не е оставен да се лута и моли. Общонационалната процедура по хабилитациите също е бюрократизирана по стария немски образец като пожизнени звания и възпроизвежда модела на "академичните барони", т.е. някой станал професор преди 20 години продължава да чете лекции до пенсия по теми които може би отдавна са станали несъстоятелни като съдържание. Липсват професионалните асоциации които да търсят и контролират процеса по обновяването на учебното съдържание, както и периодичното (да речем на всеки 5 години) атестиране и лицензиране на учебните заведения на тази база.

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Правилно,защото образованието ни не е на ниво.Мнозина се кичат с титли,но нямат необходимото образование.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1736 Весело

  Баце с неговата дисертация изгоре!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 398 Неутрално

  кой се уредил - уредил, сега вече има и комисионна за партията

 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 765 Неутрално

  след като куцо и сакато стана доцент и професор благодарение на малоумния египтолог игнатов - сега ще оправят положението..

  Дали не е малко късничко , а ?

 15. 15 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Не минимални , а максимални ....

 16. 16 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 804 Весело

  В трамвая:
  -Извинявайте г-н професор, че ви настъпих!
  -Как разбрахте, че съм професор?
  -У нас, всеки втори е професор. Аз не съм, значи вие...

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  проблемът е, че това не са качествени, а количествени критерий: брой това, брой онова.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на otrowa
  otrowa
  Рейтинг: 221 Весело

  За три години толкова много???
  А кандидатстване в Гинес?

 19. 19 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 410 Неутрално

  [quote#7:"полувишис"]първо да отнемат всички доцентски, професорски, докторски титли, които са издали университетите на Пеевски, ДПС и Мултигруп.[/quote]

  И тези в Нов български университет.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2508 Весело

  Разгеле,най-накрая! В България тези научни титли се превърнаха в по-мръсни думи от "гражданско общество" и "автентично десен". 1200 професора и 1300 доцента само а три години и то при нивото на нашето висше образование и качеството на нашата "научна" продукция !??!!!
  Тези, които са допуснали това, са го направили заради собственото си отчайващо ниво на научна и академична компетентност. Както се казва-знае толкова малко, че не знае, колко малко знае!

 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Всеки ден се пръква още един хабилитиран субект! А професорите са вече повече от бездомните кучета та в страната. Абна работа...

 22. 22 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Че то кое му е престижното вече да си доцент или професор?

  Като виждам какви екземпляри се кичат с тези звания...

  Не, благодаря!

  Ама... какво ли не правят хората за някой лев върху заплатата...

  Титли много, ама празни откъм съдържание...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2508 Весело

  До коментар [#17] от "abdelhaqq":

  "проблемът е, че това не са качествени, а количествени критерий: брой това, брой онова."

  Поради особеностите на националния академизъм, в случая едното е свързано с другото. В България няма научни издания, която да публикуват тези "броеве". Нишата е заета от жълти медии, които заместват науката. За да набере нужния брой, мераклията трябва да се публикува в чужди научни и академични издания. А там за качеството следят, вервай ми!
 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#23] от "Дон Кихот":Дончо Кихотски , явно е ,че не си минавал покрай научните издания в България.

 25. 25 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 290 Неутрално

  За съжаление, в момента нито висшето образование нито науката в България присъстват на "световната карта". Това е основната причина "талантите" да напускат България да следват и се реализират в чужбина. Това, което се обсъжда от години от "политици" и "експерти" в България, са палеативни мерки от които полза никаква. Всички досегашни дебати са толкова в целта колкото дебата за "колко дявола могат да танцуват на върха на игла"! В държавите със свободна икономика, към които България претендира (без основание, обаче) де принадлежи, подбора на научни (преподавателски) а и каквито и да са "висши" или "нисши" кадри, е подчинен на един принцип, един закон и едно правило: КОНКУРЕНЦИЯ, КОНКУРЕНЦИЯ, КОНКУРЕНЦИЯ! Решението е много просто, но както управляващи така и управлявани бягят от него като дявол от тамян. А то е: 1. Заплатите за конкурентната (конкурсната) длъжност, приравнени към цената на живота, да са съизмерими, или по-високи, от тези в конкуриращите се за заемане на аналогична длъжност държави (на запад, изток ...). 2. Да се обявят истински конкурси с международни журита, на които да се явяват кандидати от цял свят. Кандидатите се класират по международни критерии, тоест от това КЪДЕ публикуваш се определя КОЛКО струваш. Конкурсът се печели от първия в класирането, който се назначава на безсрочен трудов договор при условия и статут, дефинирани със ЗАКОН и близки до тези за държавните служители. Такава е, в общи линии, системата за подбор на учени/университетски преподаватели на постоянни позиции (иследователи/асистенти/професори) навсякъде в държавни и частни Университети/Изследователски Центровена запад и в повечето държави в развитие (Индия, Китай, Бразилия, Аржентина, Чили, Северна Африка ....). Без конкурси, на които да се явяват десетки (стотици) кандидати за място, няма как да стане! Принципа за конкуренция (конкурс) важи и за заемането на непостовнни позиции (post-doc) и обучавани (PhD students). За съжаление в България, така наречените конкурси са само заблуждаващо наименование представляващо по същество промоция на дадено лице, защото липсва основния елемент на конкурса, а именно конкуренцията, от която е производна думата конкурс (много кандидати за едно място).

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2508 Весело

  До коментар [#24] от "ahasver":

  "Дончо Кихотски , явно е ,че не си минавал покрай научните издания в България."

  Не съм минавал, честно! Да ми кажеш едно-две, да придобия представа?


 27. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#25] от "tunlas":

  +++++++++++++

  В България у-тетите и и-тутите са превърнати в пашалъци, в които се бутат най-вече наши хора и това дали има някой или не добра научна продукция не е от особено значение. След като дови във водещото научно звено в България в областта на природоматемат. науки се хабилитираха и защитиха хора със смешни критерии, а не пускат конкурси на други, които поне по закон покриват критерии за професор за какво говорим.

  Отделно журита подбрани по приятелско пиянска партийна линия и че с малки изкл. нивото на наука е като на учебно-кръжочна дейност.

  А за конкурси, на които да се явяват поне десетина кандидата от цял свят няма как да стане със сегашното ниво на финансиране на науката и ВО в България.

 28. 28 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  Ще бъде ли разсекретена секретната докторска дисертация на д-р Бойко Борисов?!
  Може ли поне заглавието да научим?!
  Гербери , извинявайте!

  The best way out is always through Robert Frost
 29. 29 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Критериите трябва да бъдат само и единствено научни - брой пълноценни публикации, брой цитирания. Всичко друго като административна работа, проекти, докторанти, семинари, в които се говори, без да се казва нищо и пр., са само начини да се урежда номенклатурата и да се пречи на хората с истински научни приноси. Така е навсякъде в нормалния академичен свят, така трябва да е и тук. Не може да се нарича учен човек с публикации, но без цитирания или пък такъв без пълноценни публикации. Слабо ме интересува в какви проекти, семинари и културно-масови дейности е участвал.

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дон Кихот":Разбрах. Всеки научен институт , всяко висше учебно заведение издава годишен сборник с научни статии. Някои издават тримесечни и полугодишни. Има ги в гугъл. Пишеш института , ентър и излизат.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  До коментар [#17] от "abdelhaqq":

  Ами за качествени показатели трябва да се въведат коефициенти за публикации по ранг на изданието, а тогава ще лъснат много...не дотам обосновани критерии за професионалните кариери в областта. Въобще разделянето на лекционна и семинарна заетост между професори/доценти и ассистенти е отживелица. Всички трябва да са с еднакви права и задължения по учебната работа, като за преподаване на следбакалавърскко ниво (магистърски и докторски програми) да има допълнителна селекция за годност на преподаване на тези нива. Но кой ще иска да се кара с колегите-хабилитирани барони?

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  То като гледаш какви професори и доценти се мотаят по телевизиите, не се учудвам, защо са толкова неграмотни студентите.

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#27] от "olimpipanov":Има един Р.Г. дошъл от Ангола с някаква бумага ,че е бил професор там. В НБУ най-сериозно му я признават и става професор. Защитил е тук дисертация върху кухата Земя. Има и подобна майтапчийска хипотеза за откачени геолози. Признали му я . Дълго време ръководеше фонд за научни изследвания. Понякога се изхвърля с открития,например, на български диаманти. Били много ситни, но на илюстрациите по пресата се виждат обработени брилянти. Имаше и някакви рубини...
  Въобще , НБУ като прахосмукачка събра "професори ".

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#28] от "Realistka":От пресата . Май не е секретна. Третира психомотивацията на пожарникарския състав.

 35. 35 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#27] от "olimpipanov":

  Доколко "конкурсите" и "защитите" в България са честни аз не обсъждам, но е пределно асно че ако "чипа" (ценостната система) не се промени България няма бъдеще като нация държава.
  Не съм съгласен че причината е в "...сегашното ниво на финансиране на науката и ВО в България...". Европейското финансиране на "магистрали и пътища" е доста над необходимото, но имах възмойността многократно да се убедя че тяхното качество е като в описаното в Бивол: https://bivol.bg/sapareva-bania-road-prsr.html
  За съжаление, нямам основание да се съмнявам че резултата от подарения за наука един милярд от Европа ще се различава от този за пътя Сапарева Баня описан в Бивол и в https://www.youtube.com/watch?v=NrckRUcDGaM. КОЙ търси рентабилност от "черна дупка"!

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Имам мнение за преди разтурянето на ВАК.
  При соца. Дисертант избира тема , прави първи вариант. Защитава пред научен съвет на институт. Обсъждане , корекции , втори вариант. Представя пред специализиран научен съвет на цялата заинтересувана публика . Изпраща резюмета до съответни ин-ти у нас и в чужбина. Получава отзиви. определят му се двама хабилитирани рецензенти. Насрочва се разглеждане пред научен съвет от 22-23 професори , академици. 200 души публика от специалисти. Докладване , въпроси и отговори . Гласуване , утвърждаване от ВАК.
  Имам мнение за същото във Франция. Защита пряко пред съвет от 5 души специалисти. Уйова тема , две години държавна стипендия , признава се нещо , което в България нямаше да мине.
  Сега не знам как е .

 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#23:"Дон Кихот"]А там за качеството следят, вервай ми!
  [/quote]

  "вервам", щото публикувам в такива. въпросът е, че "навън" пазарът е много по-голям. т.е. вероятността да се промъкне нещо боклучаво също не е малка.

  в крайна сметка, като твърдя нещо - а именно, че в академичния свят всеки опит да се измери качество води до квантификация, зная какво твърдя. затова и проблемът започва, когато средата в България се опитва да измери чрез бройка. и тук застъпва шуробаджанащината, или пък милозливостта булгарска.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":

  да, това се опитаха да направят отскоро, като заговориха за издания с импакт фактор - подход, до голяма степен механично пренесен от сферата на сайънсис към хюманитис, и така се оказа, че тъй като в хюманитис импакт факторът не "работи" така, някои от наистина големите в сферата не могат да бъдат правилно "оценени". въобще, много има да се работи още в българия относно оценката на академичното качество, трябва едновременно да се прецизират спрямо западния модел, и да се контекстуализират (не всичко, което работи на запад, работи в българия). т.е. сериозна работа за вършене, не просто размятане на ефектни тези наляво и надясно. и някой да се "прежали", не просто да се угажда на пословичните "феодални старци", "бароните" по твоему. да не говорим и за други въпроси, които висят със "страшна сила", като по-горното "минималните критерии за всяка научна област да бъдат утвърдени чрез правилник към закона", с възможност за допълване на ниво ВУЗ. кой ще ги гледа, кой ще ги разписва, как ще си разписват. усещам как се задава "пременил се Илия, пак в тия".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "tvi63":
  ++++++++++++++++

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  До коментар [#38] от "abdelhaqq":

  Пределно ясно е че трябва да се отчита спецификата, иначе колегите от художествената академия или от театралния са съвсем закъсали . От моя гледна точка катедрата трябва да определя "импакт фактора" на публикационните медии и да публикува. Тогава бързо може да се определи нивото на катедрата сред останалите от бранжа. Втори момент е да няма автоматичен трансфер на звания (за степени е ОК). Ако много ти трябва даден специалист, ще му трансферираш званието, иначе нека се докаже. Въобще времето в българската академична система минава в поклони и целуване на ръка до доста напреднала възраст (защита на докторат, хабилитация доцент, защита доктор на науките, хабилитация професор, и кога да твори ако не се е уморил от поклони) - гледам в Медицинска Академия хора по над 50 години главни асистенти чакащи на опашката. Кому е нужно това?

 41. 41 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#36] от "ahasver":

  Колко от "живковите" "кандидати на науките" са нобелови лореати? Колко от "живковите" учéни са успели да заемат постянни позиций на водещи иследожатели/професори на запад? Това "късане на рубашки" до никъде няма да ви доведе, ами вземете си подредете къщата и окосете буренясалата ви градинка!

 42. 42 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#22] от "Другарката Михайловна":

  Е, всеки може да покаже изследванията, с които е получил титлата си и ще стане ясно

  Истината е висша ценност
 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#41] от "tunlas":Колкото от неживковите.

 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#41] от "tunlas":Къде видя късане на рубашки ? Обяснявах нещо , ама забравих ,че тук обяснения не слушат . Тук знаят всичко предварително.

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#41] от "tunlas":Има един феномен, но трудно ще го разбереш.
  Източните специалисти учеха по-рано ,де , руски и един западен език. Поради това им беше достъпна руската и западната култура. Западните специалисти не учат източни езици, специално руски. Учат горе -долу английски , немски , френски. Поради което се създава една култура която циркулира само от двете страни на Атлантика. Западните не знаят нищо за източната култура. Докато източните лесно се нагаждат към западната.
  Това отразява и един по-стар манталитет идващ още от разпада на Римската империя. Дълго е за обясняване.

 46. 46 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#34] от "ahasver":

  Дай линк, щом не е секретна дисертацията на нашия "вожд и учител".
  Секретна е дисертацията на Бойко. Това е всеизвестен факт. Не се опитвай да го защитаваш. Той е нашият научен гений!

  The best way out is always through Robert Frost
 47. 47 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 490 Весело

  [quote#22:"Другарката Михайловна"]Че то кое му е престижното вече да си доцент или професор?

  Като виждам какви екземпляри се кичат с тези звания... [/quote]

  Голяма част от инжинерите също са така. Разни от затънали университети дето не са стъпвали по лекции и са влачили са всички изпити до последно, излизат след 4 години и се наричат "инжинер". После ходят да си търсят ръководна позиция без дори един ден като стаж и се чудят що ги връщат или им се смеят.

 48. 48 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#45] от "ahasver":

  "Западните не знаят нищо за източната култура. Докато източните лесно се нагаждат към западната." С това сам си отговорихте на въпроса какво значи "късане на рубашка"! Ако говорим за Русия, всичко добро, което е направила е станало или благодарение на западното влияние (Петър Велики) или че е било припознато като такова на Запад.
  Колкото до езиците, всички стойностни руски научни списания (точните науки) се превеждаха на англииски в Америка, а имаше и американски физици, които знаеха руски доста по-добре отколкото техни руски колеги знаеха английски. В същото време, така наречените "хуманитари" и за чеп на каца не ставаха, че някой да се интересува от тях.

  Относно културата. След като така добре познавате брежнево-живковската епоха, сигурно знаете че соцлагерните, особено съвецките, обитатели, за разлика от загниващите им на запад врагове, бяха лишени от всякакъв достъп до културни произведения (с изключение на самиздат) считани със или без право за политико-идеологично некоректни! Почти цялото съвременно изкуство, литература, философия, история.... бяха считани за вредни! В резултат, поколения соцтруженци (главно съвецките граждани) останаха културни инвалиди. По този повод ще цитирам по памет две реплики на редактора на Нови Мир, Твардовски, към сталиниста Константин Федин, по време на прословутото заседание на Съюза на Писателите СССР на което се взима решението за предложение Солженицин да бъде лишен от съвецко гражданство и изритан на Запад: "Погледнете през прозореца в кое хилядолетие живеем!", "Вие можете да обичате само мъртвите!", последното е напомняне за Пастернак !Несъмнено казаното от Твардовски е най-синтезиран израз на основата на непреходните ценности на генетико-културните наследници (според Лавров) на Монголската Орда. Толкова за културата на « източния » (« вежлив ») човек в условията на вековния безмилостен физически и интелектуален терор и държавен бандитизъм продължаващ и днес. И все пак нещо оптимистично. Все по-често срещам имена на млади българи (на възраст PhD students, post-docs, tenure tracks ...), в статий в най-престижните научни списания: Nature, Science, PNAS, JACS, Mol Cell, Phys Rev Lett .... Такова количество на качествени резултати с български съавтори никога не е имало по живково време. Е, работита са правени в чужбина, но както знаем границите на науката не са тези на държавите-нации. Ако не бяха заминали да продължат образованието и кариерата си на запад, тези млади хора щяха със сигурност да бъдат загубени за науката и принудени да превиват гръб пред некадърните и алчни деца на палачите от близкото минало!

  А пропо, тезата ви за източния (руския?) и западния манталитети е неприемлива, защото противоречи на фактите.

 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  да, напълно съм съгласен. едва ли винаги хабилитационният текст (книга) е приложим като изискване. и да - импакт факторът се оказва много контекстуална категория, която трябва да позволи обтекаемост, иначе се оказва - както понастоящем има случай в СУ - че един от доайените на определена дисциплина не отговаря на "високите изисквания".

  останалото не го коментирам даже, порочно е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#48:"tunlas"]А пропо, тезата ви за източния (руския?) и западния манталитети е неприемлива, защото противоречи на фактите. [/quote]

  и аз смятам така. иначе, доста обобщено, мнението ми е, е винаги Западът е имало по-силен интерес към познаването на Изтока (колкото и да са обтекаеми тези понятия), отколкото обратното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Каквито изисквания да сложат няма да свършат работа. Когато комплексар реши да се доцентира или професорира е неудържим. Поведението на такива лелки и чичковци е сравнимо с това на стара мома, която е решила, че е "и е време". Нямат спирка и никакви наукометрични показатели не важат.

  CONTADOR GRATUITO!
 52. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#51:"г-н Думанов"]Нямат спирка и никакви наукометрични показатели не важат.[/quote]

  ами правилата, зазконите и показателите служат точно затова: да слагат спирачки там, гдето личната амбиция и самомнение "на найци феродо", както се казва на цигански. то е като с всички закони. не може да кажем, че са безсмислени, щото бай булгар не иска да ги спазва и не знае спирачки.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK