Съдийската колегия ще получава всеки месец информация за разследвания срещу съдии

Съдийската колегия ще получава всеки месец информация за разследвания срещу съдии

© Надежда ЧипеваС шест гласа "за" и пет "против" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие решение, според което всеки месец ще получава актуална информация за движението на разследвания срещу съдии. Предложението бе направено от Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Соня Найденова.


Съгласно решението дирекция "Дисциплинарна дейност" на ВСС ще внася ежемесечно справка за наказателните производства срещу съдии, което включва всички етапи – от разследването до развоя в съда. То включва досъдебни производства срещу съдии, без да имат повдигнати обвинения, както и за разследвания срещу неизвестен извършител, по които под отговорност са привлечени съдии.


Още преди разделението на ВСС на две колегии такъв регистър бе създаден, след като поради липсата на информация бяха пропуснати давностните срокове за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия от Пазарджик.
Сега предложението на вносителите, по думите на Карагьозова е тази информация да стига до колегиите, а не до племума на ВСС, по ясен регламент, за което настоя Калпакчиев.


Информацията е важна за авторитета на правосъдието и контрола върху сроковете на разследанията, както и с оглед временното отстраняване от длъжност и образуването на дисциплинарно дело срещу съдията, срещу когото тече разследване, обясни Калпакчиев.


Така съдийската колегия ще упражнява контрол върху актуалността на данните и изпълнението на задълженията на хората, които могат да завеждат и водят дела срещу магистрати: главния, прокурор, председателя на ВКС, председателите на всички апелативни съдилища, включително Военноапелативния съд и Специализирания наказателен апелативен съд, както и председателя на Софийския градски съд.


Предложението бе посрещнато с неодобрение от Галя Георгиева и Милка Итова, според които е излишно да се предоставя такава информация всеки месец, а на три месеца - веднъж, тъй като делата били малко. Отговори им Карагьозова с аргумента, че така могат да се изтърват сроковете за образуване на дисциплинарни производства, когато те са необходими според данни от разследването.


На заседанието си днес


Съдийската колегия реши и как да си избере най-важната комисия - тази по атестирането и конкурсите (КАК)


Общо 17 ще са членовете на комисията по атестирането и конкурсите, която ще оценява работата на съдиите, като 11 ще бъдат съдии от различвине съдилища и 6 членове на съдийската колегия.


Първо трябваше да се реши какво ще е съотношението в комисията между членове на ВСС и съдии, избрани за участие в комисията. А след това и кои точно от ВСС ще станат част от комисията. С промените в Закона за съдебната власт се въведе изискването в комисията за атестирането и конкурсите да участват и действащи магистрати. Преди промените комисията за атестрането към ВСС се състоеше от петима членове на съвета.


Първоначално имаше шест предложения за разпределението, след една почивка от 10 мин, предложенията намаляха до едно, което бе прието от колегията.


Първото предложение бе на председателя на Върховния административен съд Георги Колев за 10-членна КАК, в която двете квоти да се поделят 5 на 5. Милка Итова също искаше 10 членове общо, но в съотношение 6 на 4 в полза на ВСС. Нейното предложение бе към досегашните пет членове на комисията да се присъедини Юлия Ковачева.


Камен Иванов предложи КАК да се състои от 7 "вътрешни" и 7 "външни" членове. Калин Калакчиев поиска по-широко представителство на действащите магистрати - 15 към 6 от ВСС. Галина Карагьозова настоя за 12 на 7, като изрично предложи за седми член от ВСС Калпакчиев, заради връзката, с другата комисия, в която той членува - тази по натовареността. Милка Итова заяви, че ако "вътрешните" станат повече, тя ще предложи алтернатива на Калпакчиев.


В крайна сметка членовете "се споразумяха" за 6-има представители на ВСС в комисията, като Калпакчиев остана извън нея и така само той ще членува само в една комисия. Членовете на КАК от колегията ще бъдат Милка Итова, Галя Георгиева, Даниела Костова, Каролина Неделчева, Юлия Ковачева и Камен Иванов,


По предложение на Лозан Панов от 11-те "външни" членове на комисията 9 ще са от "общите" съдилища и ще ги избира пленумът на ВКС, а двама ще са административни съдии, избирани от ВАС. От деветте членове, петима ще са представители на всеки от апелативните райони Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас и София, останалите от ВКС.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Те си я получават и без това изискване.

 2. 2 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Че то няма разследвания срещу съдии. Тия май ще се събират само за да оправдаят едни пари...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK