Борисов поиска становища на ЕК за газовия хъб, "Южен поток" и АЕЦ "Белене"

Бойко Борисов и Доналд Туск

© Пресслужба на МС

Бойко Борисов и Доналд ТускМинистър-председателят Бойко Борисов е поискал на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск еврокомисията да даде становище по ключови за България енергийни проекти, съобщи правителствената информационна служба. Срещата тази сутрин е била по искане на Туск като продължение на телефонен разговор между двамата през миналата седмица.


На срещата днес премиерът Борисов е поискал "ясната и категорична позиция" на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център "Балкан". Той поставил и въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт" във връзка с АЕЦ "Белене".


"Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство", посочил министър-председателят. Премиерът е поискал също становище на комисията около "Южен поток".


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от Борисов теми и гарантира, че страната ни ще получи становище по проектите, се отбелязва в съобщението на правителствената пресслужба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK