Миглена Тачева оглави Националния институт за правосъдие (допълнена)

Миглена Тачева

© Георги Кожухаров

Миглена ТачеваМиглена Тачева е новият директор на Националния институт на правосъдието (НИП), съобщи "Правен свят". Тачева е бивш министър на правосъдието в кабинета Сакскобургготски.


Тя получи необходимата подкрепа от Управителния съвет. За нея гласуваха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, членовете на Висшия съдебен съвет Светла Петкова и Мария Кузманова и деканът на Юридическия факултет на Су "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов.


Досегашният директор на НИП Драгомир Йорданов, който ѝ беше конкурент за поста, беше подкрепен от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Аргументът на мнозинството, подкрепило Тачева, бе, че трябва промяна в управлението на института. Пръв вота си заяви и мотивира Георги Колев. "НИП се нуждае в промяна на досегашния модел на обучение, от повече практическа насоченост. Ние превърнахме НИП в учебно заведение. Трябват нови програми, нов стил. Колегата Тачева ни предлага нов по-различен подход и ще я подкрепя", каза той.


След него проф. Пенов заяви, че практическият опит в отделните сфери на системата на Тачева е по-широк. "А и целеполагането в нейната концепция ми се струва по-конкретно и реализируемо в по-кратки срокове", каза той.


Светла Петкова от ВСС, която беше упълномощена от Кузманова да гласува и от нейно име, отбеляза, че Драгомир Йорданов е актуализирал концепцията си след предишните ѝ коментари за управлението на института по време на неуспешния избор за директор на НИП в началото на май. Това обаче не било достатъчно да промени становището ѝ. Според нея е онеобходим страничен поглед от хора, които не са работили в тази област. По думите й е направено много, но трябва да се направят още много нови неща.


Тя разкритикува Йорданов, че бил заложил различни цели за 2020 г., което било много далеч. Петкова обяви, че много харесва това, че Тачева предлага при планиране на обученията и избора на лекторите да се вземат предвид докладите на Инспектората на ВСС и на върховните съдилища. "Да прощава г-н Йорданов, но не съм видяла докладите на НИП да бъдат за използвани за планиране на обучения", заяви тя и допълни, че ще гласува за Тачева и заради "този жар и плам", който имала преди години при обученията за адвокати по новия тогава АПК.


Министър Захариева подкрепи Йорданов и каза на колегите си, че няма как да критикуват само него за обученията, в които не виждат практическа насоченост, защото календарът на НИП се прави след анкета сред магистратите и накрая се одобрява от Управителния съвет на института, а не се приема еднолично от директора. Захариева подчерта, че Йорданов е въвел добри практики, които се оценяват от международните партньори на България. Даде пример в новите модели на обучение – изнесено, дистанционно и електронно.


"С благодарност и цялото ми уважение към колегата Йорданов, но моят глас е за г-жа Тачева", заяви главният прокурор. Според него НИП се нуждае от радикална промяна в начина на работа и в насоката на обученията - от теория към практика. В кандидатурата и концепцията на Тачева той виждал възможност за такава промяна - далеч по-радикална и обмислена отколкото била дори в кандидатурата на Антон Станков, когото Цацаров подкрепи предния път.


Той не бе допуснат до конкурса, защото не представи необходимите документи.


Последен се изказа Лозан Панов, който заяви, че Управителният съвет на НИП е можел да даде възможност за втори мандат на Драгомир Йорданов и отчете прозрачността и публичността на процедурата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK