Бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев е оправдан за неизгодна сделка

Тошко Добрев, бивш шеф на общинската фирма "Софийски имоти"

© Надежда Чипева

Тошко Добрев, бивш шеф на общинската фирма "Софийски имоти"Софийският градски съд (СГС) призна бившия изпълнителен директор на общинското дружество "Софийски имоти" за невиновен по обвинение за сключена неизгодна сделка. Оправдателната присъда е от вчера, за нея се разбира днес от съобщение на пресцентъра на съда.


Според обвинението на 20 февруари 2002 г. в качеството си на длъжностно лице, Добрев съзнателно е слючил неизгоден договор за продажба между ЕТ с инициали "Н. 2 – Н. М. Г." като купувач и "Софийски имоти" като продавач. Предметът на сделката били над 2 400 акции за сумата от 126 хил. лв., при пазарна стойност към същата дата – 166 379.25 лв.


По този начин според обвинението, Добрев е причинил щети за "Софийски имоти" като негов представител. Случаят е особено тежък, тъй като размерът на причинените щети многократно надвишава признака особено големи размери, е записано в обвинителния акт.
В съобщението на съда е записано, че Добрев е оправдан на основание чл. 304 от Наказателно-процесуалния кодекс, според който подсъдимият е невинен, "когато не се установи, че деянието е извършено, че е извършено от подсъдимия или че е извършено от него виновно, както и когато деянието не съставлява престъпление". От цитата не се разбира на кое точно основание е оправдан. По правило мотивите към присъдата се изготвят от съдебния състав по-късно.


В края на миналата година бившият шеф на "Софийски имоти" се спаси от затвор заради изтекла давност. Тъй като друго дело срещу него - за безстопанственост с общинска собственост бе прекратено от Върховния касационен съд заради изтекла давност (15 години).


По този начин ВКС отмени присъдата от 4 г. затвор за Добрев, който бе осъден от предишната инстанция за неполагане на грижи за общински магазини /безстопанственост/ и апортиране на общинска собственост /неизгодна сделка/.


Името на Тошко Добрев се свързваше и с бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, която е била полномощник на баща си по сделки с "Общински имоти", ръководено от Добрев. Въпреки това е поела за разглеждане дело на Добрев и го е забавила. Това се разбра през 2011 г. при избора на Янева за шеф на СГС, но Комисията за конфликт на интереси не откри проблем.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK