Спецслужбите ще докладват пред депутатите мерки срещу тероризма след атентата в Истанбул

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

© Анелия Николова

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.Депутатите от вътрешната комисия, съвместно с комисията за контрол на спецслужбите, ще изслушат днес представители на сектора за сигурност във връзка с терористичния атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул.


Представителите на службите за сигурност и МВР ще бъдат изслушани за мерките по плана за противодействие на тероризма. Вчера в кулоарите на парламента председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов посочи, че очаква консенсус за бързо приемане на антитерористичния закон. Той изтъкна, че няма информация за повишен риск за България след атентата в Истанбул.


По думите на шефа на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов, Народното събрание не е извън проблема, взети са необходимите мерки, но на това не трябва да се дава гласност.
В специализираните комисии ще се обсъждат мерки за защита на населението, обясни вчера от трибуната и зам.-председателят на парламента Димитър Главчев.


Не бих казал, че има пряка заплаха за българската национална сигурност, но такъв зловещ акт толкова близо изисква засилена работа на институциите ни, коментира и депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. Винаги може да се каже, че може повече, но в такива ситуации не бива да се създава паника, предупреди той. Нека оставим службите да си вършат работата и да не ги притискаме, призова той.


По време на парламентарния контрол миналия петък на въпрос за мерките срещу тероризма, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че дори МВР да установи на границата хора, за които има основателни предположения, че се занимават с терористична дейност, няма право да ги задържа, а само може да ги регистрира. Причината е, че страната се явява външна шенгенска граница, без да е част от Шенген.


Тя добави, че има пълна публичност на мерките за борба с тероризма. Изготвени и представени са стратегия и план. Работи терористичен център към ДАНС и една цяла структура с разпределени задачи и отговорности.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK