Антикорупционният закон на Кунева влиза в зала за втори път

Антикорупционният закон на Кунева влиза в зала за втори път

© Анелия НиколоваДепутатите ще гласуват на първо четене днес антикорупционния закон, с който се предвижда създаването на нов единен орган и различна процедура за отнемане на противозаконно придобито имущество. Той е подготвен от екип на вицепремиера Меглена Кунева.


Миналата година сходен проект, станал популярен като законът на Кунева, беше отхвърлен на първо четене в парламента. В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, Боркор и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


Бюрото ще може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна, ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са тези, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства. Допълнително са включени няколко категории лица в системи с повишен корупционен риск. Добавени са и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.
По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС,


който да използва софтуерната система и методите на Бюрото. При установени несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на задълбочена проверка на имущественото състояние. С промените в Конституцията инспекторатът получи повече правомощия.


Разширен е кръгът на обстоятелствата, които са задължителни за деклариране - чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 хил. лв., които лицето ползва повече от 3 месеца, и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 хил. лв.


Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца, но според новия проект трябва да се декларират имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство. Законопроектът предлага и първата легална дефиниция на понятието в българското законодателство – съжителство на съпружески начала, продължило повече от две години.


В началото на юни правната комисия подкрепи проекта, с ангажимента на председателя й Данаил Кирилов да се доизглажда между първо и второ четене. Тогава Кунева отбеляза, че са получени над 300 бележки по проекта, като по-голямата част от тях са конкретни и могат да бъдат обсъдени.


Близо месец преди това законопроектът беше отхвърлен от ресорната комисия за борба с корупцията. Критиките на депутатите бяха основно насочени към предвидената в проекта възможност до Бюрото да се подават анонимни сигнали.


Върховният касационен съд (ВКС) също разкритикува някои от текстовете в становището си по проекта. Според магистратите в него има неясни термини, и се изразява съмнения, че със закона може да се стигне до произвол.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Корупцията достигна при Борисов и Цветанов невиждани досега космически висоти.

  С този антикорупционен закон, Корупцията ще продължи стремглаво.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 916 Весело

  Пак ще се провали Куневицата, не ги разбира нещата в политиката и те това си е!!!
  А и самата идея "антикорупционен" закон е смешна, нещо като закон против ученическия секс!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Тази като едно слънце се опитва да огрее навсякъде и никъде не успява. Оправя образованието и възпитанието на подрастващите, бори корупцията, подкрепя ръката на Бойко в управлението на страната. Толкова много задачи и толкова малко ефективност

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2673 Весело

  В момента госпожа Кунева се бори с корупцията и с образованието,а може да и дадат футбола и БДЖ,да изпраска и там някой закон,да ги оправи и тях.Тя е способна.

 5. 5 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 579 Весело

  Кунева е привлекателна жена и добър политик
  и е случИла на добър матрЯл

 6. 6 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  БОРКОР, Комисия за борба с корупцията към ВСС, Комисия за координация на работата по борбата с корупцията към МС, Комисия за борба с корупцията към НС, Отдел „Престъпления по служба и борба с корупцията” към ВКП, Специализирана прокуратура, Обществени съвети за борба с корупцията...

  С какво ще промени ситуацията още една хранилка за наши хора, освен да отчете дейност не е ясно...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 7. 7 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 500 Весело

  Българското правотворчество се профанизира до невероятно ниво, а този закон е паметник на глупостта. В желанието си да имитира дейност и концентрира власт в ръцете на "правилния" човек Кунева ще направи неподозирани и от нея самата бели. Заредил съм пуканките и сядам да гледам сеир.

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#3:"proza"]а да огрее навсякъде и никъде не успява. Оправя образованието и възпитанието на подрастващите, бори корупцията, подкрепя ръката на Бойко в управлението[/quote]
  Че и за бежанците се изказва, да сме ги настанявали трайно!?.....Все пак си мисля, че зад гърба и в Мон стои Дани Вълчето?

 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Kukavica, nisam znala
  da si takva kukavicaааааа..."

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 10. 10 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 471 Неутрално

  смешна работа, в много държавни институции и предприятия набързо спретнаха по една кутия за сигнали за корупция, обаче искат данните на подалия сигнала за обратна връзка, ха познайте колко сигнала има получени - паяжини хвана кутията, на мен не ми трябва обратна връзка за да ме уведомят какво и как са свършили, а лесно ще разбера какви действия са предприели за да се прекрати тази корупционна практика и да видя че нещо е направено...

 11. 11 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 485 Неутрално

  В основата на всичко са хората, а не планините и горите. Законът сам по себе си не може да свърши нищо, ако онези които трябва да го прилагат са безпринципни, корумпирани или комунисти.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  От толкова много борба с нея корупцията ни заякна и е готова да вземе квота за Рио.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Политиката няма да престане да бъде бизнес.А може би така трябва и да бъде.Иначе кой би се занимавал с тази не много приятна работа.
  И все пак администрирането трябва да бъде законово регламентирано.Така,че държавата да няма право на нищо,което не й е разрешено със закон.Както и гражданите да имат право на всичко,което не им е забранено със закон.
  Не мога да преценя дали законът на Кунева ще помогне много в тази посока.

 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС,
  --------------------------------
  Всички са равни, някои са по-равни от другите.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  И от втория път ще бъде отхвърлен или силно орязан, така че да става само за една цел. Тука е така. Засега.

 16. 16 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Голям парадокс-корупционни личности създават антикорупционен закон.

  marinov1018
 17. 17 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Докога тая мутирала комуноидна кукла ще се подвизава на Дондуков 1?
  Вече не само ни се драйфа като я гледаме и слушаме, ама и по-лошо. . . .

 18. 18 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Мда, реформата ще се случи въпреки съпротивата на Радан Кънев и ДСБ. Браво на Кунева.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 19. 19 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз лично не си спомням нещо полезно направено за държавата от тази "политичка".Иска вечно да бъде във светлината на прожекторите и се намесва във всичко, което и попадне.Жалка креатура с нула К.П.Д.

 20. 20 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "pro_bono":

  Спомняте ли си я като кандидат-президент? В дебат по БНТ "Панорама" беше завършила разговора с думите: "Назад към природата." Класически пример за голямо желание и малък капацитет. #БКП

 21. 21 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 728 Неутрално

  "Антикорупционният закон на Кунева влиза в зала за втори път"

  Както влезе, така и ще излезе.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  Не вярвам този бъдещ закон да има реален положителен ефект.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4215 Любопитно

  До коментар [#3] от "proza":

  ++++++++++++++++++++
  Така са я научили Кунева още от времето на Комсомола.Много приказки и никаква ефективност!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK