В борбата с тероризма най-силното ни оръжие е информацията, каза Бъчварова

министър Румяна Бъчварова

© Анелия Николова

министър Румяна БъчвароваВ борбата с тероризма най-силното ни оръжие е информацията и умението да я използваме, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. В коментар пред БНТ на предизвикателствата и мерките за по-висока сигурност след новия атентат в Истанбул тя отбеляза, че процесът събира на едно място външната и вътрешната политика.


Трябва да има общи усилия, подчерта министърът, въпреки че експертите казват - няма сила, която да спре човек, ако той иска да се самоубие сред други хора за своята кауза.


Непрекъснато има дебат за заплахата от терористични атаки във формат вътрешните министри на общността и основната отговорност е да се изгради система на сигурност, която да минимализира осъществяването на този риск, посочи Бъчварова.
Към момента има ясен план различните институции как да действат в ситуация на повишена заплаха. Българските служби имат непрекъснат обмен на информация с колегите си от Турция, Европа и САЩ. След последния случай на практика сме взели всички мерки. Винаги може да се желае повече, но дейността на службите е ограничена от определени обстоятелства, каза вътрешният министър.


Терористичната заплаха за Европа не е отпаднала, все повече се разширява към поразяване на цели, каквато е едно международно летище. Разширяването на периметъра, в който се предприемат мерки, на практика ограничава правата и това е една от победите на тероризма над съвременната цивилизация - колко далече може да поставим оградите на летищата, колко време трябва да отделят гражданите, за да пътуват спокойно, даде примери Бъчварова.


Но дилемата между това да гарантираш сигурността и да запазиш правата като че ли все повече се измества в посока на сигурността, каза тя.


За случая от тази седмица, при който полицай застреля участник във въоръжен грабеж, министърът отбеляза, че според фактите и очевидците органите на реда са действали в ситуация на неизбежна отбрана.


Отстраняването от служба,


докато трае разследването, е практика в министерството при всеки случай на загинал, а дали ще има дисциплинарно производство зависи от проверката. Има органи в МВР които ще преценят и ще решат, каза Бъчварова.


Според нея не е необходимо да се раширяват законово правомощията на полицаите за използване на оръжие. Обществото е силно чувствително по темата за оръжието, пролича при обсъждането на антитерористичния закон, припомни тя и увери, че и при сегашния регламент има достатъчно възможности полицаите да се справят.


Засилване на пълномощията може да има само при терористична заплаха, посочи Бъчварова.


Подходът за справяне с


битовата престъпност


е да се активизират всички институции и да се засили отговорността на държавата и обществото на всички нива. Институциите трябва да работят съвместно и в най-малката община, посочи Бъчварова и добави, че със социалния министър Зорница Русинова вече са разговаряли за активизиране на социалните служби.


Извършителите на битови престъпления са рецидивисти. Затова трябва да говорим за ефективност на правораздавателния процес, важни са програмите за рехабилитация след излизане от затвора, отбеляза Бъчварова.


Искаме да покажем на гражданите, че държавата действа, посочи вътрешният министър.


Помолена да коментира


показния арест


преди дни в Слънчев бряг, Румяна Бъчварова каза, че може би това е плашещо за хората, които не са свикнали, но по-важно е да се покаже, че имат сигурност.


Очевидно има преминаване на границата между двата типа престъпност, битова и организирана. Но в МВР
се следят правилата, когато трябва да се даде тежка оценка, посочи министърът.


Констатацията, обявена вчера от прокуратурата, не можеше да бъде обявена веднага след инцидента, защото трябва да се съберат доказателства, да се извършат всички процесуални действия и позициите да са защитени с факти, обоснова първоначалните меки оценки Бъчварова.


Но политически чадър над престъпността на държавно ниво няма, категорична е тя. Това по думите й не изключва отделни зависимости. Работи се случай по случай. Длъжна съм да имам съмнения и съм длъжна да ги проверя, каза Бъчварова.


За промените в Закона за МВР тя изказа удовлетворение, че се запазват важни промени, които е искала да осъществи и ще бъдат уредени трудовите отношения. В правото на законодателната власт е да реши дали да направи това и за другите служби, добави вътрешният министър.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Винаги може да се желае повече, но дейността на службите е ограничена от определени обстоятелства, каза вътрешният министър."Решими ли са тези обстоятелства.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 855 Неутрално

  ДРън, Дрън! В борбата срещу тероризма най-силното оръжие е късмета!

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Има т.н. превантивни мерки ама кой да се сети... Иначе за информацията има логика особено ако се придобива по методите на Гуантанамо.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ми сложете ИТ-спец начело на меверету

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Весело

  най-силното ни оръжие е информацията, каза министър Бъчварова
  _____________
  Бъчварова предполагам ,че получава информация от медиите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Значи в такъв случай се борим с голи ръце. Тъжно, но факт.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 7. 7 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ох.
  "Прозрения" в стил Цв.Цв. направо...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Докато тероризмът е по-силен от нас,каквито и мерки да се вземат няма никаква полза.

  marinov1018
 9. 9 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И отново откри топлата вода.... голЕм смЕх ....

 10. 10 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Нямало политически чадър над престъпността на държавно ниво. А тази шайка с водач депутат, който "окрупни" вестн. пазар и едновременно окраде много бизнеси с помощта на Държавата, не е ли ОПГ? Или този голям политик просто се грижи да достига до хората "правилната" информация.

 11. 11 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  стана ли и ясно на клетата женица с какво се е занимавал митю очите в последните 15 години ????

 12. 12 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Г-жа Бъчварова, искам да ви информирам, че външния периметър на летище София е разграден двор! Там с лекота може да се извърши мега терористичен акт! Посетете летище Бен Гурион и вижте как е осигурена безопасноста му!

 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Според мен министър Румяна Бъчварова не е за този пост,защото не знае игрите,които се въртят в това министерство.Тя е начетена жена и би била прекрасен министър на културата.

 14. 14 Профил на tefal
  tefal
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Ако информацията им е най-силното оръжие, а явно нямат такова, къде тогава заминават милионите евра от Фонда за външните граници и Фонд "Вътрешна сигурност"...

 15. 15 Профил на pol28500534
  pol28500534
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ахахаха, тая прословута БОООРБА С ТЕЕЕРОРИЗЪМА отдавна я развенчаха в Хамерика. Даже Боко се изказа в тоя дух. Малко сме назад с опорните точки, но така е като си завираме главите по бъчвите. "Борбата с тероризъма" я измислиха ястребите на Буш за да нападнат Ирак. Но като затънаха като патета в кълчища смениха плочата, сега на дневен ред е "смяната на режими" и "борбата за демокрация", за да се оправдае подкрепата за ИДИЛ И Ал Нусра и прочие контри, а и за да върви оръжейния бизнес де.

 16. 16 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 551 Неутрално

  аз лично не разбрах как информацията е най-силното оръжие срещу тероризма от тва толкова социологическо по същността си изявление. каквато специалността, такова и говоренето... все знаят, наясно са, предупредени са и накрая - терор. или не я тълкуват правилно тая информация, или просто я нямат.
  глупостите относно битовата и организираната престъпност дори няма да ги коментирам. там кашата е съвсем пълна, но поне едно е ясно - нито държавата работи, нито другарката бъчварова и сие имат намерение да заработи.

 17. 17 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Г-жа Бъчварова, това български граждани да бъдат бити и тероризирани на своя почва от пара нелегална милиция е също форма на тероризъм. За което съм абсолютно сигурна, че имахте необходимата информация.

 18. 18 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В борбата с тероризма най-силното ни оръжие е информацията, каза Бъчварова

  Затова изхарчете 10-на милиарда за самолети и фрегати на старо. Така ще ни опазите най-добре.

  nègre littéraire
 19. 19 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 272 Любопитно

  Ами тя информацията от достатъчно дълго време си е оръжие, ама на кого ще навреди, много зависи в чии ръце се намира. Тоест, като всяко друго оръжие!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK