ГЕРБ с нова идея: В профилактичните прегледи на учениците да се включи тест за наркотици

ГЕРБ с нова идея: В профилактичните прегледи на учениците да се включи тест за наркотици

© Георги КожухаровПрофилактичните прегледи при личните лекари на учениците да включват и тест за наркотици. За такава превантивна мярка се обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов по време на дискусия, посветена на 26 юни - световен ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици.


Организатор на дискусията в Народното събрание е Националният съвет по наркотични вещества, а в нея участват представители на общинските съвети по наркотични вещества от всички областни градове.


Цветанов напомни, че парламентът отхвърли искането за легализиране на марихуаната за медицински цели. Уверявам ви, че в българския парламент мнозинството винаги ще е по-голямо срещу легализирането на марихуаната, заяви той. Според организаторите на кръглата маса се злоупотребява с лечебните свойства на марихуаната. През май независимият депутат Велизар Енчев предложи промяна в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, която да позволи употребата на опиум, макова слама, коноп, хашиш и хашишово масло за облекчаване на тежки състояния при определени заболявания, например множествена склероза, СПИН, онкологични заболявания.
Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров пък се похвали, че с колегата си Борис Ячев са изнесли тежката битка срещу легализирането на марихуаната и за индустриални цели.


През пролетта неправителствени организации поискаха да се разреши употребата на коноп за медицински цели, да се декриминализира (да не се преследва) притежанието и култивирането на коноп за лична употреба и да се разреши и регламентира отглеждането и преработката на всички продукти от индустриален коноп (семе, влакна, дървесина, цветна и листна маса, биомаса и корени).


Барйактаров обяви още, че бюджет от 160 000 лева за Националния съвет по наркотични вещества е недостатъчен и превенция се прави с пари. Той поиска и по-сериозна проверка на 1.6 млн. лв., които се дават на общинските съвети, защото по негова информация с тези пари се назначавали портиери в общините, а не служители за борба с наркоманиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK