Архитекти, археолози и художници протестираха срещу промените в Закона за културното наследство

Пред сградата на Народното събрание, експертите, учредили форум "Културно наследство" поискаха президентът да наложи вето на Законът за изменение и допълнение на Закона за културното наследство.

© Юлия Лазарова

Пред сградата на Народното събрание, експертите, учредили форум "Културно наследство" поискаха президентът да наложи вето на Законът за изменение и допълнение на Закона за културното наследство.Приетите поправки са поредна стъпка в целенасоченото унищожаване на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и поставя в огромен риск ценни сгради и обекти. Това заявиха отново днес архитекти, археолози и художници, които протестираха срещу приетите поправки в Закона за културното наследство.


Демонстрацията, организирана от "Форум Културно наследство" събра няколко десетки човека, предимно професионалисти в областта, по обед пред парламента. Те поискаха президентът да наложи вето на текстовете, приети от парламента на 23 юни.


Ключовата промяна предвижда експерти на щат в общините да дават оценки за допустимите намеси в паметници на културата от местно значение и по-ниско. Според противниците на законопроекта, които включват Асоциацията на реставраторите и видни представители на археологическата общност, това отваря вратата за редица проблеми, най-вече инвеститорски и политически натиск върху администрацията. Мотивът на вносителите е бавната работа на института, заради която обектите се "самосрутват" и стават опасни.
Целенасоченото закриване на НИНКН започна преди 10 години и в момента институтът е сведен до състав от 40 човека, които трябва да взимат решения за 40 000 паметника. По тази причина те биват обвинявани в некомпетентност и несъстоятелност и това е аргументът, с които вероятно ще бъде закрит този институт", заяви пред "Дневник" художникът Владо Руменов.


Според него въпреки общественото обсъждане мнението на експертната общност е пренебрегнато при всички четения на законопроекта. Форум "Културно наследство" внесоха алтернативни предложения за повишаването на броя на служителите на института и откриване на негови структури по места, което ще намали потенциала за натиск върху решенията. В подкрепа на тезите си специалистите, сред които има бивши служители на НИНКН и общините, посочиха редицата паметници на културата, унищожени през последната година поради действие или бездействие на местните власти. За техните текстове, внесени от Вили Лилков, гласуваха едва четири депутати.


Архитект Йорданка Канудлкова изтъкна, че в сегашната ситуацията НИНКН наистина не може да се справи със своите задачи, но не смята, че приетите промени ще улеснят работата.


"Това не е оздравяваща мярка, а един байпас на системата. Трябва да кажем от какво е болна тя, но никой не иска да направи диагноза. В това състояние, в най-тежко положение са общините, които искат да направят сериозни проекти. Това, което става в момента, е опит на общините да направят байпас, т.е. да не минават през НИНКН. Приемаме, че всичко това е абсолютно добронамерено."


Според Кандулкова децентрализация е необходима, но предложеното решение няма да има очакваният ефект:


"Наистина има нужда от деконцентрация, от хора на места, които да вършат оперативната работа. Аз считам, че тази система, която сега се налага, не може да я свърши по обективни причини. Първо, защото системата не е готова да подсигури работата на звена по места. Защото националния документален архив, които е задължителен информационен източник, за да се направи експертно становище не е дигитализиран и се намира тук в София.


Регистърът, който дава информация за това кое е паметник и къде се намира, не съдържа пълноценно съдържание и не е дигитализиран. Следователно въпросните експерти, на които се разчита, че ще бъдат оперативни експертни органи, ще трябва да пътуват до София, за да си вземат цялата тази информация черно на бяло оттук, за да напишат становището, което да изпратят обратно до София", изтъкна тя.


Инициираната от форум "Културно наследство" онлайн петиция, която призовава президентът да наложи вето на поправките, до момента е събрала 370 подписа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 866 Неутрално

  култура срещу милиционерщина ,изхода е предизвестен

 2. 2 Профил на Бела
  Бела
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е как не! То е гавра направо!

 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ""Инициираната от форум "Културно наследство" онлайн петиция, която призовава президентът да наложи вето на поправките, до момента е събрала 370 подписа.""

  Малко са. За да се спре тази идиотия трябват поне 37000 подписа.
  Заформя се една тиквунска история, археология и реставраторска самодейност. Няма никакво опазване на културното наследство.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "Не се страхувам от министъра на културата, а от културата н а министъра."
  Какво ли щеше да каже днес Радой Ралин , ако беше жив.

 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 711 Весело

  По-малко пречки пред кражбите - по-висока производителност на кражби!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK