Манолова да не превишава правата си, призовават арбитражни съдилища

Манолова да не превишава правата си, призовават арбитражни съдилища

© Анелия НиколоваНационалният омбудсман Мая Манолова систематично надвишава правата, които й дава институцията, която оглавява, заявиха от асоциацията на арбитражните съдилища в България.


Правомощията на омбудсмана са определени в Закона за омбудсмана, припомнят оттам. Според него омбудсманът се застъпва с предвидените в закона средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации. Както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.


Арбитражните съдилища обаче не са нито държавен или общински орган, нито са администрации на такива органи, нито са лица, на които е възложено да осъществяват обществени услуги. Електроснабдяването и водоснабдяването са обществени услуги, но арбитражните съдилище не предоставят такива услуги на гражданите, пише организацията.
"Омбудсманът не е проверяващ, нито контролиращ орган. Г-жа Манолова няма никакво право да извършва проверки и да се държи като контролен орган спрямо институции, към които няма нито пряко, нито косвено отношение", подчерта председателят на арбитражен съд Варна.


В съобщението на асоциацията е записано още, че във вторник Манолова заедно с нейни сътрудници "разигра пред медиите във Варна постановка за проверка на дейността на съда, без да има право, като след това направи внушения и изказвания, които нямат нищо общо с истината". В него излагат предположение, че Манолова е била подведена от адв. Красимир Тодоров, който я е придружавал. Асоциацията отбелязва още, че Тодоров поради много нарушения в дейността си и откровени манипулации е бил лишен от адвокатски права.


В съобщението си организацията съветва омбудсмана да подбира по-внимателно помощниците си, ако иска в бъдеще да запази авторитета на институцията, която представлява.


Асоциацията напомня, че арбитражните съдилища са напълно законни и статутът, и дейността им по цял свят са уредени от два международни договора, по които България е страна - Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на международни арбитражни решения от 1958 г. (ратифицирана в България през 1965 г.) и Европейската конвенция за външнотърговския арбитраж от 1964 г. Освен това в България действа Законът за международния търговски арбитраж.


Освен това арбитражните съдилища са бърз и ефективен способ за решаване на търговски спорове. Арбитражното производство е много популярен метод в цяла Европа. А една от основните препоръки в мониторинговите доклади на Европейската комисия за реформата в съдебната система е те да бъдат по-широко използвани, завършва писмото си асоциацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Освен това арбитражните съдилища са бърз и ефективен способ за решаване на търговски спорове.
  ---------------------------
  Вярно е.
  Плащаш си и получаваш исканото решение.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Що не Ви и .............................!

 3. 3 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Да си гледа черешовите насаждения, да лобира там за черешопроизводителите и да не се захваща с неща, от които не разбира.

  EU now have 1 GB empty space
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1031 Весело

  Я виж ти! честни частни съдилища, ни в клин, ни в ръкав, се жалват от омбуцмана! Може би последния си гледа работата, а честните частни съдилища допускат или даже НАЛАГАТ произвол!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Алооо, съдии, арбитражи! Та това е жена с размах! Трябваше някой не само да ви размаха пръст, а да ви лепне един звучен шамар!

 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Маямата е като луд с картечница. Тепърва ще и ядем глупостите.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Мая просто демонстрира активност... предполагам че ще иска да измести Курнелия някой ден начело на БСП. Сега трупа точки...

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Има един стар анекдот за Мирча Кришан, който на всеки изпитен въпрос развива съчинение за краставицата.
  Мая Манолова се занимава с пенсии и сега с арбитражните съдилища. По същата логика може да се занимава и с другите съдилища или с прокуратурата.
  Все пак би трябвало да има и някакви други задължения.

  подпис
 9. 9 Профил на pol28500534
  pol28500534
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Значи може да има защита на гражданите само от общински и държавни съдилища, виж от частните не може да се защитават? Вие чувате ли се бе? Помниме какво стана след прее*атизацията на индустрията, сега да не би д ани казвате, че приватизацията на съдебната система ще е различно? Само за това, че си мислите, че никой не бива да гледа какви корумпета сте заслужавате каторга в Сибир.

 10. 10 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Поредната червена глупачка а трибуна и малко власт. И веднага ни залива с тежък популизъм и вредителство.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  Арбитражните съдилища, които не са държавни, трябва да се забранят! Не може сульо и пульо да си прави частен съд! Това вече е прекалено!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  До коментар [#10] от "полувишис":

  Мая може да е глупачка, но това не оправдава съществуването на частни съдилища в корумпирана България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  А пък ето я самата Мая развихрена!
  https://www.youtube.com/watch?v=zuSywRlPPm8

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  "арбитражните съдилища са напълно законни и статутът, и дейността им по цял свят са уредени от два международни договора, по които България е страна "
  Няма нужда от коментари.

 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Никой не се занимава с ,а с неистуционни арбитражи ,често в състав от един човек,като при една фирма за бързи кредити.Които действат по силата на неравноправна,т,е нищожна според общностното право,клауза и по правила,които не гарантират дори уведомяването на длъжника за производстводството.И омбудсмана не се занимава с арбитражните съдилища,а с противоправното бездействие на държавни органи по отношение на неравноправни,т,е нищожна според общностното право,клаузи,както и практиката на съдилищата да потвърждават тези клаузи,както и арбитражните решения ,черпещи сила от тях

 16. 16 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#12] от "lz2":

  Мая е невероятно проста и тъпа комунистическа пачавра.

  и това няма никаква връзка с много корумпирани практики в България.

  тя ще продължи да е все толкова, ако не и повече, проста и тъпа комунистическа пачавра, дори всяка система и институция в България да заработи като швейцарски часовник.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 17. 17 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  какво имаш против арбитражните съдилища?
  точно такъв отсъди по-скоро в полза на България в спора с Росексиматомстрой (или както там се казва болшевишката клоака за ядрени реактори).

  а какъв е спорът на Мая (омбудсман без много права) с арбитражните съдилища?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 18. 18 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  "Арбитражните съдилища обаче не са нито държавен или общински орган, нито са администрации на такива органи, нито са лица, на които е възложено да осъществяват обществени услуги."

  Ха...а тия от къде получават заплати...може би, от марсинската съдебна диаспора...???

  Форумът е в будна кома...
 19. 19 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Оффф, и тук се нароиха защитниците на Маяма. Големи капацитети, всичко знаят и на всяка манджа мерудия стават. После да ни разправят, че ГЕРБ са я направили омбудсман, хахах... Направиха я ръбарите, щото отговаря на основните им критерии - червена, ограничена, агресивна и нищо непрочела, но пък готова като някои "лидери" да прави шоу за тълпата. Само това. Цялата пара в свирката!

 20. 20 Профил на i.s
  i.s
  Рейтинг: 234 Неутрално

  "Асоциацията напомня, че арбитражните съдилища са напълно законни и статутът, и дейността им по цял свят са уредени от два международни договора, по които България е страна - Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на международни арбитражни решения от 1958 г. (ратифицирана в България през 1965 г.) и Европейската конвенция за външнотърговския арбитраж от 1964 г. "

  Нюйоркската конвеция не урежда нито статута, нито дейността на арбитражните съдилища. Женевската Европейска конвенция пък (прочее: от 1961, а не от 1964 г.) не случайно изрично изключва арбитражната подсъдност на физическите лица. Мая Манолова цели точно това, което Женевската конвенция повелява: да не бъдат въвличани нехаещи граждани в правораздавателни процеси, които изобщо не са пригодени за тях.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  [quote#17:"полувишис"]какво имаш против арбитражните съдилища?
  точно такъв отсъди по-скоро в полза на България в спора с Росексиматомстрой (или както там се казва болшевишката клоака за ядрени реактори). [/quote]
  А къде прочете, че съм против арбитражните съдилища?
  Против съм всеки да си прави някакви там лични съдилища!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 984 Весело

  [quote#16:"полувишис"]и това няма никаква връзка с много корумпирани практики в България. [/quote]
  Ако поучиш до више ще научиш още бля, бля...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 23. 23 Профил на ivalina_shu
  ivalina_shu
  Рейтинг: 229 Неутрално

  проблемът не е че съществуват арбитражни съдилища, а че едни монополни дружества злоупотребяват с положението си и включват арбитражна клауза която трябва да е резултат само на добра воля на двете страни, а не да се налага от по-силната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK