Близо 100 чинара в Силистра ще бъдат отсечени и заменени с паркоместа и храсти

Близо 100 чинара в Силистра ще бъдат отсечени и заменени с паркоместа и храсти

© Фейсбук наБлизо 100 чинара в центъра на Силистра най-вероятно ще бъдат отсечени по проект с европейски средства. Планувано е дърветата да бъдат заменени с паркоместа, а като компенсация на мястото на дърветата ще бъдат посадени тройно повече храсти. Чинарите ще бъдат отсечени въпреки че са здрави и има алтернативни проекти, които предвиждат запазването им.


Основните мотиви за премахването на общината и кмета са, че корените и клоните пречат и са опасни за живущите в близост. Вече има гласувано решение на общинския съвет, което дава зелена светлина за изпълняване на проекта. Има и внесена жалба срещу него в съда.


В същото време експерти уверяват, че е важно тези дървета да бъдат съхранени. Има и седем общински съветници, които настояват за местен референдум по казуса.
През февруари тази година общината обявява идея за проект по програмата "Региони в растеж", който предвижда отсичане на 87 чинара. В града е създадена неформална гражданска група "Силистра диша" в защита на застрашените дърветата. Според мнението на експерт-дендролог те са здрави и са важна част от характерния облик на централната улица в града.


Миналата година правителството отпуска на община Силистра 17 900 372 лв. Първият проект от общо 6, който залага отсичането на чинарите и е на стойност 5.3 млн.лв., предизвиква гражданско недоволство, подписка, събрала над 5 000 гласа и обществени инициативи в защита на дърветата.


"Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици – врабчета, синигери, кълвачи, сови и други живи организми", пише в гражданската петицията. Желанието на гражданите е промяна на проекта в щадяща за дърветата посока, а не неговото неизпълнение.


Експертното мнение: Чинарите са важни за града


През юни германският експерт по дърветата Бодо Зигерт е направил преглед на чинарите, предвидени за изсичане и е констатирал, че те са важни за градската среда на Силистра и трябва да бъдат съхранени. Според него, спорният проект трябва да се подложи на обществена дискусия с местните хора и експерти. След като установил, че в общината няма такива експерти, предложил на градската управа безплатно обучение в школата му в Германия.


"Някои дървета имат проблеми, но са зелени, здрави и няма нужда да бъдат отсечени, може да се оправят с резитба на короната. Това е дълга алея, предоставя ценна сянка, важни са за птиците в града. Не трябва да се режат всички", коментира Зигерт. Трябва да се преосмисли проекта, смята експертът.


"Трябва да има баланс между архитектура и дървета, архитектурата да се съобрази с живота на дърветата". Зигерт обяснява, че е нужна концепция как да се предпазят дърветата по време на строителството и преустройството на улицата.


Зигерт се ангажира да изпрати писмо на кмета, в което да го информира за експертната му оценка и да му препоръча експертиза от външни специалисти.


Попитан как биха реагирали европейските институции, ако разберат, че с евросредства ще се режат дървета, той отговаря, че познавайки европейските закони би се учудил, ако се застъпят за премахване на дърветата. "Ако такова количество здрави дървета бъде изсечено, това може да има напълно отрицателно въздействие върху обществеността и в Европейския съюз', предупреждава той.


5 мотива срещу 100 чинара


"Разработен е проект за реконструкция на улица "Симеон Велики" и улица "Добруджа" до Старата автогара в града. И 12-15 човека ровичкат, даже са 3-4-ма, които вдигат повече шум от 5 хиляди души". Това мнение изрази пред "Дневник" заместник-кметът Емил Гойчев с ресор "Устройство на територията". В проектa е включен и площад "Албена" с прилежащия парк.


Предвидена е подмяна на подземната инфраструктура - ВИК тръби, които обаче са подменени преди започването на проекта. От общината изтъкват, че корените пречели на ВИК тръбите. При последната подмяна на тръбите обаче се вижда, че това не е така, разказаха пред "Дневник" граждани.


След отсичането на чинарите, ще бъдат подменени тротоарите, ще има нови паркоместа и кътове за почивка. В проекта са заложени енергоспестяващо улично осветление и велоалеи. А "съществуващата сега растителност" ще бъде подменена с нова.


Чинарите са здрави, признава зам.-кметът, за садените през 1959-1960 г. дървета, които обаче по думите му не били поддържани оттогава. Местните жители си спомнят, че чинарите са подрязвани основно през 4 години.


Кореновата им система влизала в мазетата на жилищните блокове по улицата, пълнела ги с вода и разрушавала канализацията и кабелите. "Всичко е за ремонт, на много места корените вдигат тротоарите", аргументират се още от общината.


Тя има договор за поддържа на растителността в града с две фирми - общинската "Синева" и частната "Ербауер". Запитан искала ли е общината обяснение от фирмите, защо откакто са засадени дърветата не са поддържани, Гойчев отговори "такава била практиката от години".


Клоните на дърветата са много високи, достигали до 5-6 м, това премествало центъра на тежестта на дърветата над 30 м. от земята, което се пада над жилищните сгради по улицата, продължава с обясненията си той. Общината е предложила да намали короните, но неформалната група "не искала това". "Има оплаквания до общината на живущите там, че клоните влизат в таваните и на балконите им. Те със задоволство приемат изсичането на дърветата". От "Силистра диша", част от които живеят по тази улица, отрекоха всички тези твърдения.


Чинарите не били подходящи за градска среда и на тяхно място ще се засадят над 330 вида по-подходяща растителност - туи, храсти и брези, изтъква зам.-кметът. По думите му проектът е подготвен от експертен екип и ландшафтен архитект, съгласуван е с РЗИ, РИОСВ, КАТ, Енерго, ВИК, НИНКН.


От общината се аргументират и с "жалби за паднали дървета или клони". Дават обаче пример с паднало дърво в частен двор в началото на юни и питат кой носи отговорност, ако същото се случи с тези дървета в центъра след 20 г.


Протестиращите граждани подчертават, че не може неспециалист да се произнася дали дърветата трябва да бъдат отсечени и дали това е единственият вариант. Затова инициативата им настояват експертен екип да се произнесе. Отговорът на кмета е риторичен: "Искат смяна на проекта, но какви специалисти са те".


Близо 100 чинара в Силистра ще бъдат отсечени и заменени с паркоместа и храсти


От "Силистра диша" подчертават, че общината е сменяла многократно аргументите за нуждата от отсичането им след като са били опровергавани от експерти или от живущите на улицата. Като например това, че дърветата са стари, че са причината за наводнения в мазетата, че не са подкастряни, че пречат на тръбите от канализацията.


Общината е продължавала да намира "основателни" оправдания за премахването на чинарите: при буря клоните били шумни, чупели дограмите...


Без нужда от екооценки


През 2012 г. екоинспекцията в Русе преценява, че проектът няма нужда от екологични оценки. Тогава обаче общината не е упоменала, че ще се отсичат дървета. Две години по-късно, при подготвения комплексен проект вече се говори за отсичането на над 20 дървета (по закон общината може да реши сама дали да отсича до 20 дървета, а над 20 – осведомява РИОСВ, бел.ред.). В отговора си РИОСВ преценява, че промяната не налага извършване на екооценки като напомня, че градската растителност се изсича след решение на кмета.


Затова и РИОСВ не извършва проверка на състоянието на дърветата.


Алтернативен проект, запазващ с чинарите


Общината избира проекта, залагащ на отсичането на всички 87 чинара. На второ място остава друг проект, който не само не установява нужда от премахването им, но дори държи да ги запази. Целта на екипа била да запазят чинарите, защото те са "най-хубавото на тази улица".
Ландшафтен архитект е изследвал как корените им да не пречат на тротоарите и е намерил решения: да се увеличи пространството без асфалт около дърветата; да се сложат "ограничители", за да не се разрастват корените.


Проектът, спечелил първо място залага на транспортната инфраструктура, коментира Нурхан Реджеб от екипа. Целта на успелия проект, според Реджеб е да се увеличи габаритът на улицата, в противовес на световните практики. "Болката е голяма, за всички, които познават града", завърши Нурхан Реджеб.


Битката на местните за дърветата


От неформалната група "Силистра диша" многократно сигнализират институциите, че ще бъде отсечено голямо количество здрави дървета. Подават сигнал и до прокуратурата, която отговаря, че има обосновка на ландшафтен архитект Биляна Иванова – добре и научно мотивирана. Прокуратурата за момента не може да се сезира преди да има издаден акт от кмета, който да подлежи на контрол за законност.


Близо 100 чинара в Силистра ще бъдат отсечени и заменени с паркоместа и храсти

"Аз от Слънцето Ви скривам, дебела сянка Ви разстилам. Моята сянка лятото Ви радва, Вие точите ми брадва. Алилуя! Ще ме сменят с туя", гласи едно от специално написаните стихотворения от местни поети.

Независима комисия за експертиза, но не съвсем


След многократни искания общината сформира комисия от експерти, която да прегледа дървета и да даде окончателно становище кои дървета могат да се запазят и кои трябва да се подменят. Работата на комисията се бави, а това, което прави е скрито от обществеността.


Общинският съветник Надежда Бобчева, която е член на комисията, потвърди, че никой не е виждал проекта, дори и тя като общински съветник и член на специално сформираната комисия.
Зам.-кметът Емил Гойчев обясни, че проектът може да се види само на място в неговия кабинет. Опит за това е направила и Бобчева, но той е бил неуспешен.


От "Силистра диша" настояват в комисията да влезе външен експерт. Избрана е обаче инж. Стела Флорова, майка на пиар-а на общината, която работи на граждански договор там.


Възможни сценарии


През септември или октомври се очаква да се обяви обществена поръчка за избор на фирма за изпълнението на проекта.


В края на юни гражданин обжалва одобрението на общината пред Административния съд.


Преди три дни група от 7 общински съветници, които искат дърветата да останат, предлагат да се проведе местен референдум по казуса. Това предложение ще се гласува края на този месец. Евродепутатът Момчил Неков също е предложил на общината местен референдум за съдбата на чинарите. Според него референдумът трябва да бъде произведен заедно с президентските избори, "което ще облекчи финансово процедурата". Евродепутатът предупреждава, че ако общината не се съобрази с мнението на гражданите, ще запознае с проблема Европейската комисия.


Така последната дума остава или за магистратите, или за гражданите.

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Вече има гласувано решение на общинския съвет, което дава зелена светлина за изпълняване на проекта. Има и внесена жалба срещу него в съда."Топката е в съда.Ама мотива на Общинска администрация,че дърветата са опасни за живеещите с корените и клоните са неиздържани.С тези мотиви може да се изсекат всички дървета в градовете.

 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Проблемът не е в чинарите, а в желанието на местната герберска управа да сложи ръка върху едни пари. За съжаление дерибействата в дълбоката провинция минават по-лесно, отколкото в столицата и големите градове.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Хората съобразяват строежите си с големи дървета, тук дърветата следва да се съобразяват със строежите.
  На някои хора сивото вещество се е изпарило.
  Ако изсекат дърветата ще ги питам общинарите какви показатели ще покажат изследванията за качеството на въздуха по ФПЧ5 и ФПЧ10.
  Фините прахови частици са истински бич за всеки български град.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 808 Разстроено

  Оставете чинарите! Дано силистренското население ги спаси!

 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Няма ли кой да спре тези малоумници? Надявам се силистренци да вземат нещата в свои ръце и да спрат тази крадлива пасмина. А на следващите местни избори да ги изпратят на бунището.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Весело

  [quote#4:"Tademan"]Оставете чинарите[/quote]
  да , ама пък ще бъдат засадени тройно повече храсти . от тройно повече храсти - тройно повече зайчета могат да изскочат . финансови .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Бай Тошо хубаво е казал, че каквото е построил, ние няма да можем да го боядисаме. Затова трябва да се разруши. Малоумници!... Пък и сигурно трябва да се вземат едни пари за паркинги и храсти. А през следващия период може да се вземат и едни пари за садене на дървета...

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  "Експертното мнение: Чинарите са важни за града"

  Винаги може да се намери решение за някой проект, без да се вандалства, в случая отсичайки толкова много дървета

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  За съжаление, никакви протести няма да помогнат - преди време в центъра на Силистра разрушиха разкошно запазен римски амфитеатър, за да построят отгоре Билла.
  Герберастията е болест, която трябва да бъде лекувана силово. Чинари срещу паркоместа, боже, какви идиоти...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Това са изсмукани от пръстите причини. У нас в Перник,(а като гледам снимката и в Силистра),има достатъчно разстояние между дърветата за едно или дори две паркоместа. Ако колите паркират перпендикулярно на улицата. Само трябва малко да се "отхапе" от тротоарът,което няма да създаде дискомфорт на пешеходците.

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Ето това е истинска тема за референдум.

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Весело

  Настъпило е време за tree hugging.

 13. 13 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Кметът на този град не беше ли гербер?А професионалната му биография не се ли свързва с хипократовата клетва по опазване на живот ?А кой твърди ,че дравето и живота не зависят от природата - живата ?

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 14. 14 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 645 Гневно

  Човешката глупост е безкрайна като вселената! Защо да не унищожим големи дървета, които чистят въздуха и са дом на толкова птици, а да засадим храстчета? Велики мисли витаят из нечии глави. Преди 3 - 4 години по странен начин едновременно изсъхнаха всички кленове зад БНБ. На тяхно място засадиха дръвчета, чиито корони вече толкова време продължават да приличат на китка магданоз. И всичките да се съберат на едно място, не могат да направят и една десета от короната на един клен, но явно някои хора обичат да действат без връзка с главния мозък.

 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  прав е Славейков, прост народ слаба държава!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Първият проект от общо 6, който залага отсичането на чинарите и е на стойност 5.3 млн.лв."

  На кой не му е ясно за какво става въпрос?
  Паркоместа?Велоалеи!Като варненските ли ще са!?Едни такива пропаднали и нямащи нищо общо с велоалея!За скромната сума от 5-6 милиона!
  ХАхахахах или като интегриран градски транспорт за 120 милиона и с 2 работещи компонента!!!

 17. 17 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 440 Гневно
 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 673 Неутрално

  ееей взе да ми омръзва от далновидни управници, мислещи за хората, а в случая и за корените на дърветата.

 19. 19 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 653 Неутрално
 20. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Има ли някъде подписка за запазване на чинарите, която човек да може да подкрепи? Сигурен съм, че би събрала масова подкрепа.

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В Сингапур изпълняват специална програма за засаждане на колкото е възможно повече дървета.В Ню Йорк превърнаха стара жп линия ,преминаваща през Манхатън в зелен парк..
  Но ние що трябва да се съобразяваме с подобни примери.Къде по лесно е да се отсекат 87 чудесни стари дървета,да асфалтираме паркоместа на тяхно място и да се отбие номера с некви храсталаци...

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1945 Любопитно

  много "обичам" да виждам еко послания забити с габърчета или пирони по дърветата

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Това е пълно безумие! Някои хора нямат насита, докато не унищожат всичко, което могат и не прогонят и последния читав човек от тези земи. Подобно варварско изсичане на дървета имаше и в Бургас преди известно време.

  А битката в Стара Загора за парк "Бедечка" май е обречена...

 24. 24 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Проблемът не е в чинарите, а в ~общинарите.

  Да не говорим за "държавниците".

 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 974 Любопитно

  До коментар [#12] от "Lemmy":

  Настъпило е време за насилствено изгонване на ГЕРБерски хунта.
  Ситуацията е "12 без 5"

 26. 26 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  В държавата Кувейт за да имат, за им се радват, харчат по 800 долара годишно за грижи и напояване на по- големите дървета. Иначе там е 100% пустиня, а от май до септември температурите са над 45 градуса на сянка, като достигат до 53гр. (на слънце до 80 градуса), а влажността на въздуха е 20% (у нас 50- 80%). Ние сме най- богатата държава на света, но за съжаление сме прости. Иначе нямаше да режем дървета за да правим паркоместа. В Кувейт няма проблеми с местата за паркиране: има надземни, подземни и многоетажни паркинги. У нас за всичко се мисли, но не и за човека. Ако изобщо се мисли то е за човека като абстракция или само за НАШИЯ човек. Затова нямаме места за паркиране. Броят на новите жилищни кооперации и на автомобилите нарастна многократно за последните 25 години, но нито един удобен и практичен паркинг не беше направен. Когато ти се наложи да ползваш автомобила си изпадаш в пълно отчаяние, а пазвантите следящи за неправилното паркиране ти вгорчават живота за месеци напред. Попадаш в Триест, центърът нагъчкан от коли, а на всяко кръстовище, обособено малко пространство за паркиране с автомат за самотаксуване: лесно, практично и супер удобно. Няма нерви, рекет и тъпотия!

 27. 27 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Силистра, вадете тромбите и плакатите.

 28. 28 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#27] от "vesselin5":

  С тромби и плакати няма как да стане, колкото и да е "европейско". Уви, това е прекалено сложно за осъзнаване тук.

 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А пък от снимката се вижда,че точно храсталака ако се махне,ще се обособи едно паркомясто.И на сянка при това....

 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  ,,Основните мотиви за премахването на
  общината и кмета са, че корените и кло
  ните пречат и са опасни за живущите,,
  Е по голяма глупост не бях чувал!
  Силистра не дремете , а действайте !!!

 31. 31 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Това вече минава всякакви граници. Силистренци да ги хванат тези от общинския съвет и да ги накарат всеки един от тях да посади по хиляда дъвета. Баси нещастниците. Едно дърво за да порасне минавадн човешки живот. Изобщо не говоря за биологическата стойност на едно дърво.

  Common sense !
 32. 32 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  явно прираста на населението в силистра е твърде голям и затова трябват места за паркиране на новозаселилите се граждани там)))
  гарантирано от герп!

 33. 33 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Аман от идиоти-управници в тази държава! Чинарите са невероятни дървета! Що за планиране правят тези не знам, но тук всеки си гледа интереса, а не да си върши работата....за съжаление интереса е предимно финансов!

 34. 34 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Поредното безумие, да се унищожат близо 100 дървета, за да се направят паркоместа. Кой болен мозък е сътворил този " велик " проект?!?

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Е не може ли да се намери по-добро решение ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 629 Весело
 37. 37 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  А изсечените кестени по булевард Македония? И там засадиха някакви келяви дръвчета, които ще хвърлят сянка чак на правнуците ни, ако не ги бастисат и тях дотогава. Изобщо заради автомобилите се унищожиха най-красивите улици в София: участъка от бул. Цар Освободител от Университета до Орлов мост, по бул. Скобелев от Руски паметник до кръстовището с бул Христо Ботев /Петте кьошета/, бул. Патриарх Евтимий от Петте кьашета до кръстовището с бул. Витоша и споменатия в пост № 14 бул. Македония.

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol3/07G1.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#37] от "ikar_01":

  Бул. Македония го унищожиха Б. Б. и Архитекта Д-офф. за отмъщение . ГРОБарско "мислене". Сега това е НАЙ-ПРАШНИЯТ и ОТРОВЕН булевард в центъра. Чудя се кога хората там ще изненадат неприятно кметицата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Секат поголовно и в градовете ,и в горите ,и навсякъде. Малоумието е заразително.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Кметът явно има поръчка за дървесината от чинарите. оказва се , че е доста ценна и това ще е един допълнителен бонус към парите от Европа. Едва ли дървесината е осчетоводена от общината и на практика е ничия и всеки може да се облагодетелства БЕЗНАКАЗАНО. Човешкото око насита няма !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Паркоместа вместо дървета - българският рай.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 43. 43 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 288 Гневно

  Е браво! Как не ви беше срам??? Толко ли свършиха паркоместата в Силистра??? БЕЗОБРАЗНИЦИ!!!

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  https://www.24chasa.bg/Article/1338624

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  [quote#9:"Darth Plagueis"] преди време в центъра на Силистра разрушиха разкошно запазен римски амфитеатър, за да построят отгоре Билла. [/quote]

  Това истина ли е?! Дано се шегуваш.

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Той е и гостоприемен дом за много птици и животни заради липсата на лепкави и ароматни вещества в кората и склонността на платана с времето да образува причудливи форми и хралупи.

  Дървесината е твърда и здрава. В миналото от нея индианците правят най-бързите канута. Сега намира приложение в изработването на музикални инструменти, мебели, бъчви, фурнири. А заради бързия растеж от 30-ина години се пробва и бизнес с биомаса за горива.

  Най-силно е дървото между 50-ия и 250-ия си рожден ден. Но у нас има и над половинвековни жизнени дървета.

  Не са придирчиви към околната среда, ако им се осигури пълно слънце и достатъчно влага за корените. Устояват на всички замърсявания от цивилизацията. Затова напоследък освен за самостоятелен акцент се използват и за облагородяване на градската среда.

  В Париж и Букурещ има улици със "стени" от чинари. Видът е сравнително евтин и се поддава идеално на кастрене и моделиране. Така освен екологичен ефект дава и наслада за окото.

  У нас също е възможен шпалир от красивите дървета, при това много скоро, но е важно да се засадят едновременно и през първата година да се поливат по веднъж седмично, обобщава опита си в озеленяването и ландшафтния дизайн Стоил Нановски. Той смята, че след 3 г. посадените вчера до "Ботевградско шосе" чинари ще са вече забележително улично насаждение. По красота на короната платаните съперничат на дъбовете и дори ги превъзхождат, но голямото им предимство е, че растат 3 пъти по-бързо. А в сравнение със съизмеримите по скоростно извисяване тополи имат достойнството да не образуват сухи клони - рисков фактор за градски условия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Разбирам ,че чинарите са полувековни , което означава , че са относително млади. Тези дървета стават столетници. Така например чинарите на ул. Иван Вазов в Пловдив са на повече от 100 години. Станали са огромни красиви дървета и засенчват цялата улица, което лятно време създава прохлада. Тези дървета не пречат ли в Пловдив? Там няма ли водопроводи , канализации и подземни кабели? Защо не обменят опит с други градове в България , където има чинари? За мен ако се стигне до отсичане на тези красиви дървета , това ще е престъпление извършено с европейски средства. По-добре на такива общинари да не се дават пари, за да вършат с тях глупости. Къде са еколозите и природозащитниците? Що не протестират , а мълчат за това?

 48. 48 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Любопитно

  До коментар [#45] от "tacheaux":
  [quote#45:"tacheaux"]Това истина ли е?! Дано се шегуваш. [/quote]

  И не само това!
  Петзвезден хотел с пристанище и летище за хеликоптери на брега на Дунав погреба уникални археологически паметници от националния резерват "Дуросторум Дръстър-Силистра". Това съобщиха пред "Стандарт" местни археолози. Вандалщината е извършена с разрешение на Националния институт по паметниците на културата (НИПК - сега Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности). Част от документите са подписани лично от директора на института арх. Георги Угринов, е установила вътрешна проверка на културното министерство. Те са издадени на боса на "Меком"-Силистра Стефан Райчев, известен в града като Сапардмен. Прозвището си бизнесменът получи, след като негови фирми усвоиха 7,2 млн. евро субсидии по 20 проекта на САПАРД, което го нарежда на второ място по получени средства по програмата след групата на Людмил Стойков и Марио Николов. "Меком" е в черния списък на ОЛАФ и клиент на прокуратурата. Разследващите още ровят дали част от европарите са взети с измама и дали не са инвестирани в строителството на "Дръстър". От ведомството на Вежди Рашидов пък ще искат да се изясни и дали НИПК даром е разрешил унищожаването на археологически паметници.

  Екскурзоводите, които доскоро показваха с патос средновековната крепост "Дръстър" на плаващите по Дунав туристи, отскоро имат нов репертоар. Вместо стените на средновековната твърдина на българщината показват прелестите на петзвезден хотел на брега на реката със същото име. Както гласи рекламният сайт: "Новата придобивка на "Меком" АД-Силистра, хотелът без конкуренция от Шварцвалд до Черно море".

  Той е построен в непосредствена близост до уникалния археологически резерват и първия в Европа дунавски парк - примамва любителите на пътешествията и лукса рекламният сайт.

  Хотелът носи античното име Дръстър, символ на яка крепост, на която са посветени едни от най-вълнуващите страници на човешката история.

  В посланието за туристите има много истина, но страда от "дребна неточност", коментират местните археолози. Сградата е построена не в близост, а върху територия на защитения архитектурно-археологически резерват. При това с разрешение на института за опазване на културните паметници.При изграждането на хотела са безвъзвратно разрушени 80 на сто от отлично запазената северна крепостна стена. Малък фрагмент от нея е запазен в мазето на сградата, където е труднодостъпен дори за гостите на хотела, негодуват силистренските учени.

  НИПК е позволил на Стефан Райчев и да затрупа без съгласуван проект и консервация средновековната баня на Дръстър. У нас са открити общо шест подобни архитектурни паметника. Пак с официално разрешение е засипано и пристанището на Дръстър. Сега отгоре му е излята бетонна площадка за кацане на хеликоптери Досега никой не е чул шума на вертолетни витла в района. Поне това да бе станало, коментират местните.

  Със съгласието на НИПК Стефан Райчев е забил метална ограда и върху западната стена на крепостта. Върху южната порта на средновековния град пък е построил бетонна рампа за новия си мол. Самият мол е издигнал снага върху единственото открито в района прабългарско капище (прабългарско езическо светилище, б.а.). То е петото, открито в България, и доказва важната роля на града по време на Първото българско царство, обясняват историците. Подобни светилища са разкрити в Плиска, Преслав и Мадара. Силистренското вече не съществува. То е напълно унищожено, от него не е запазен дори фрагмент, твърдят археолозите. Няма дори обозначителна табела, че капището се е намирало на мястото на сегашния мол.

  "Разполагаме с данни за допуснати безобразия в резервата "Доросторум Дръстър - Силистра". До няколко дни цялата документация ще бъде на бюрото на главния прокурор Борис Велчев", каза пред "Стандарт" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Там очевидно са извършени престъпления. Вероятно не само едно и не само по закон - а и срещу българщината, добави той.

  "До този момент при нас не са идвали сигнали за незаконно издадени от НИПК разрешителни за строителство в резервата "Доросторум", каза Николай Соларов, шеф на отдела по опазване на културните ценности във ВКП. "Вече чух за проблема, вероятно ще работим по него и ако има виновни, от тях

  ще се търси най-строга наказателна отговорност" добави прокурорът.

  Собственикът на хотела, построен върху археологическия резерват в Силистра, е известен като приятел на Сергей Станишев и втори по получени пари от САПАРД след групата на Людмил Стойков.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 49. 49 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#46] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В двора на Археологическия музей София има няколко огромни чинара, вероятно възрастта им е много повече от 50 години, защото имат огромна обиколка. Други големи чинари /но не толкова/ има в градинката на площад Възраждане, от страната релсите на трамвай № 8 и сградата на СДВР. Чинарът е много красиво дърво и е грехота да се унищожава, но както бяхте писал по-горе, дървесината му е скъпа и вероятно това е причината да са му вдигнали мерника.

 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Корупцията при Борисов и Цветанов достигна да невиждани досега космически висоти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#46] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Корупция и простотия са мотивацията на ПП ГЕРП.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#28:"парци"]С тромби и плакати няма как да стане, колкото и да е "европейско". [/quote]
  Да, не става у нас. С добро де. Без да призовавам към насилие съм убеден че единствено брутален подход помага подобни самозабравили се алчни прасурси да се натирят в "правия път" - т.е. да мислят не за собствените си търбуси, а за този които им плащат заплатите - ОБЩЕСТВЕНИЯ интерес!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 53. 53 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#15:"boby1945"]прав е Славейков, прост народ слаба държава!![/quote]
  Не знам Славейков за кого го е казал, защото от пишещите тук под статията не изглежда да е прав. Това, че един, двама или дори 10 си позволяват такива кретенизми като този в статията, не значи, че народът е "прост".

 54. 54 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Ужас. Само за това тези локални управници трябва да си идат.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#49] от "ikar_01":

  има и около Мин. на Земеделието. Много са красиви и са от преди 1944 г. може би са засадени около 1927 год при завършването на сградата и никой идиот не им е посегнал за толкова години. дори и комунистическите управници. Само при кметуването бойко орязаха няколко клона. Но при гробарите е така - когато Б. отреже 5-10 клона силистренският първенец ще УБИЕ 85-100 дървета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#49] от "ikar_01":

  http://citysightseeing.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE/

  има хубави снимки

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От това по-голяма простотия няма! Тези чиновници защо не си отрежат половината бял дроб?

 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#21:"eurogi"]В Ню Йорк превърнаха стара жп линия ,преминаваща през Манхатън в зелен парк.[/quote]
  Така е..Преди десетина дни бродих по тези места.Ето как изглежда бившата линия:
  http://prikachi.com/images.php?images/604/8820604U.jpg

 59. 59 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1382 Гневно

  Тия са болни.
  Хората по света залесяват какво може, тука режат наред.
  Как не ги е срам просто не мога да проумея.

  Жената е покана за щастие
 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Да си направят референдум! Тъкмо да стане ясно защо политиците в България си правят каквото поискат!

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Може да пречи едно дърво, могат да пречат пет дървета. Но да са опасни всички, значи има нещо гнило, заформя се далавера.

  No Pain No Gain
 62. 62 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#28] от "парци":

  Кажете тогава с какво става според вас.

 63. 63 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Това е лудост и кощунство, ако се допусне въобще!

  Храстите не пазят сянка - дори да са три пъти повече. Улицата ще се оголи, сегашният своеобразен "зелен тунел", който дърветата образуват, ще стане една жарка и неприятна за пресичане територия.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 64. 64 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 447 Неутрално

  В Асеновград и Пловдив има много улични чинари. Даже на центъра в Асеновград има чинар, който е на повече от 500 години. Прекрасни дървета. Огромна и красива корона, хубава сянка за пешеходците долу. Една от причините ул. Иван Вазов в Пловдив да е толкова приятна е заради чинарите. Голяма грешка ще бъде отсичането на тези дървета.

 65. 65 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Преди няколко години на централен варненски булевард едно дърво падна под тежестта и възрастта си и уби човек.След този инцидент десетки дървета по продължението на този булевард от същия вид и възраст бяха отрязани,но нито една грантова зелена организация не каза и гък,защото а се беха обадили,а щяха да ги копат тамън до гробищата.
  Та склонен съм да вярвам на живеещите хора до дърветата,защото и аз самия живея до много стари и високи дървета,отколкото на някой лапащ милиони по програми дошъл от майна си Райна да ми нарежда от какво да не се страхувам.

 66. 66 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Всичко е синхронизирано с "европейското законодателство". Община Силистра е спечелила евро проект за отсичането на дърветата
  p.s. На силистренци освен, че ще им отсекат дърветата ще си платят и като попове за това...

 67. 67 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#7:"Лео"]

  Бай Тошо хубаво е казал, че каквото е построил, ние няма да можем да го боядисаме[/quote]

  Стига с този бай Тошо!!!Сигурно си толкова млад, че дори не го помниш, но нали баби и бащи са ти втълпили, че тогава е било живот-песен - повтаряш глупостите им.И тогава не бай ти Тошо, а хората го строиха и правеха, защото то не бяха бригади, съботници и какви ли не почини.
  Да, и сега е трудно време, но това се дължи на простотията на хората, които гласуват за съшите, като тях, глупаци, които решават и подобни въпроси, като този със силистренските чинари.
  Всичко опира до култура и образование, любознателност и възпитание.Обаче е трудно, когато хората се итересуват масово от печалба, материални облаги и далавери, а не от духовна храна, като книги и стойностна музика и филми.

 68. 68 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#56] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Благодаря за линка. ++++++++++++++

 69. 69 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Хм, работата не е толкова проста.
  Най-напред, вижте как е представена новината:
  "Клоните на дърветата са много високи, достигали до 5-6 м, това премествало центъра на тежестта на дърветата над 30 м. от земята, което се пада над жилищните сгради по улицата, продължава с обясненията си той. Общината е предложила да намали короните, но неформалната група "не искала това".

  Или 5-6 метра клони, а тежестта на дърветата е над 30 метра. Вие луди ли сте или четете само заглавието?
  Когато са засаждани чинарите, може никой да не е преценил колко са удачни за градска среда. Не е изключено и тогава някой ОФ деятел да е разпоредил нещо шантаво, което сега е проблем.
  Не съм специалист по ботаника, не познавам достатъчно добре дървесните видове, иначе бих предложил колите да паркират на сянка между дърветата. Преди седем години обаче, при пролетна буря бреза падна върху колата ми. Не бих искал да се случи на друг. Тази бреза също някой я беше садил в центъра на Хасково.
  Та, на юруш работа не става. Само проблеми, предизвикващи балкански страсти.

  Еретик
 70. 70 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 663 Весело

  Чинари срещу паркоместа?! Що за идиотска алтернатива?! Пак едни парички да "усвоиме" преди изборите, а?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 71. 71 Профил на Rositsa Ivanova
  Rositsa Ivanova
  Рейтинг: 5 Гневно

  Вместо да секат дърветата в градовете ще е по- добре да ги изсекат по пътищата и да ги заместят с храсти, че много хора загубиха живота си .

 72. 72 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каква поредна европрограма... После ЕС глобява за мръсен въздух и ви отпуска парите да сечете още за да ви глоби пак. Много се инвестира и в местене на плочки от една улица на друга. Дали пък кражбите не са прикритие за мазохизма.

 73. 73 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  They paved paradise and put up a parkin' lot
  With a pink hotel, a boutique, and a swingin' hot spot
  Don't it always seem to go
  That you don't know what you got till it's gone
  They paved paradise and put up a parking lot

  They took all the trees, and put em in a tree museum
  And they charged the people a dollar and a half to see them
  No, no, no, don't it always seem to go
  That you don't know what you've got till it's gone
  They paved paradise, and put up a parking lot

  Hey farmer, farmer, put away your DDT
  I don't care about spots on my apples,
  Leave me the birds and the bees - please
  Don't it always seem to go
  That you don't know what you got till it's gone
  They paved paradise and put up a parking lot
  Hey now, they've paved paradise to put up a parking lot
  Why not?

  Listen, late last night, I heard the screen door sway
  And a big yellow taxi took my girl away
  Now don't it always seem to go
  That you don't know what you got till it's gone
  They paved paradise and put up a parking lot
  Hey now now, don't it always seem to go
  That you don't know what you got till it's gone
  They paved paradise to put up a parking lot
  Why not, they paved paradise
  They put up a parking lot
  Hey hey hey, paved paradise and put up a parking lot

  I don't wanna give it
  Why you wanna give it
  Why you wanna givin it all away
  Hey, hey, hey
  Now you wanna give it
  I should wanna give it
  Cuz you're givin it all away, no no

  I don't wanna give it
  Why you wanna give it
  Why you wanna givin it all away
  Cuz you're givin it all givin it all away yeah yeah
  Cuz You're givin it all away

  Hey, paved paradise, to put up a parking lot
  la,la, la, la, la, la, na ,na, na, na, na, nah
  Paved paradise, and put up a parking lot

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 74. 74 Профил на Христина Михайлова
  Христина Михайлова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един от "остроумните" и по същество жалки мотиви на Общинската администрация бил, че дърветата са опасни за живеещите с корените и клоните са неиздържани... В Дунавската градина, моля ви се, има едни безотговорно пораснали и разклонили се нагло дървета, а под тях пейки за хора?! Предлагам да се изсекат абсолютно всички саморасли бурени, наречени дървета, защото са доста опасни за насядалите под тях нищо неподозиращи хора, придружаващи ги кучета, колоездачи, за живеещите в тях катерички и пълзящите в основата им мравки (последните също могат да бъдат смачкани при падане на тежкото дърво)...

 75. 75 Профил на Христина Михайлова
  Христина Михайлова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Също така, според администрацията, "... след отсичането на чинарите, ще бъдат подменени тротоарите, ще има нови паркоместа и кътове за почивка"... Недоумявам, защо силистренци ще да си почиват под новозасадените на мястото на чинарите (евентуално) храстчета, марули, магданоз и други подобни, на паркоместата и току на самата улица!? Още повече, че въпросната улица е успоредна на Дунавската градина, а разстоянието е около 200-300 метра?!

 76. 76 Профил на Електорална единица
  Електорална единица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този зам.кмет е пълен тъпунгер. Няма по-неподходящо дърво за алейно озеленяване от брезата. Освен, че е с изключително крехка дървесина, неустойчива на ветрове и снеголоми, същата има кратък живот и страда от редица абиотични фактори. А да замениш дървета-исполини като чинарите с туи, изобщо не се нуждае от коментар. Все едно бат*Сали да стане президент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK