Парламентът не казва какви са уважителните причини за отсъствията на Пеевски от работа

Делян Пеевски

© Анелия Николова

Делян ПеевскиКакви са уважителните причини, по които председателят на Народното събрание Цецка Цачева оправдава отсъствията от пленарните заседания на депутата от ДПС Делян Пеевски - оказа се, че този въпрос не представлява обществена информация по смисъла на закона, макар че въпреки неявяването си на работа депутатът получава вънаграждение от държавния бюджет.


В питане на "Дневник" по закона за достъп до обществена информация на какво основание са извинени отсъствията на Пеевски от 19 февуари до 10 юни, главният секретар на Народното събрание Иван Славчов отговаря, "че народният представител Делян Славчев Пеевски е подавал уведомления до председателя на Народното събрание за отсъствия по уважителни причини от пленарни заседания след разрешение от ръководството на неговата парламентарна група".


За поисканите от "Дневник" входящи номера и дати на документите, с които Пеевски е уведомявал Цачева за извинителните си причини, в писмото на Славчов се казва, че "исканите регестрационен номер и дати сами по себе си не съдържат информация относно дейността на Народното събрание, поради което не представляват обществена информация по смисъла на чл. 2, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информаци".
Последната поява на Пеевски в Народното събрание е на 19 февруари 2016 г., когато беше гласуван единственият до момента вот на недоверие към кабинета "Борисов 2". Въпреки това той има само едно неоправдано отсъствие - от заседанието на 2 март, което означава, че за всички е представял основателна причина пред председателя на парламента Цецка Цачева, за да му "извини" отсъствията. От икономическата комисия, на която е член, има едно оправдано през март, четири неизвинени през април и едно през май.


Правилникът на парламента позволява въпреки отсъствията си, дори и неизвинени, депутатите да получават една трета от заплатата си. Когато ги оправдаят обаче получават пълния размер на обезщетението си, което се изплаща от бюджета на Народното събрание и е около 2700 лева, без бонусите за участия в заседанията на парламентарните комисии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK