Център за изследване на демокрацията: Корупцията у нас – новото нормално

Център за изследване на демокрацията: Корупцията у нас – новото нормално

© Надежда Чипева, КапиталВсеки пети (22.2%) българин е участвал в корупция според изследване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Това, което виждаме, като ниво на корупция е толкова високо, че се е прeвърнало в "новото нормално", заяви при представянето на доклада Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в ЦИД. Това стана на форум наречен "Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България".


"През последните 5 години административната корупция нараства, с пик през 2014 г.", отчете председателят на ЦИД д-р Огнян Шентов. Тогава всеки трети българин (29.3%) е участвал в корупционна схема, а 39.4% са усетили натиск за участие в такава, Стефанов отбеляза, че нивото на корупция у нас е като при страните в предприсъединителна фаза към ЕС. Подкупите в администрацията се извършват в много случаи със съгласието на административните ръководители и изобщо не става дума за няколко "гнили ябълки", добави Стефанов.
През 2015 г. около 18% от фирмите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на държавни служители. Тази стойност е значително по-висока от средната за ЕС - 4%. Повечето от корупционните сделки в бизнес сектора остават неидентифицирани и ненаказани.


Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията - нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея, заяви президентът Росен Плевнелиев на форума. Според него правителството е постигнало определен успех срещу корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо.
"Завладяването на държавата от олигархични интереси има и своето наднационално измерение, което е пряко свързано със сигурността на страната. Именно проследяването на корупционната нишка разкрива пред българското общество същинско съзаклятие между чужди интереси и криминални схеми на български бизнес кръгове. Най-тежко поразеният сектор е българската енергетика", каза още президентът. Като пример той даде "АЕЦ "Белене", който описа като "удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на икономически ефект, без договор, без нищо, което е част от доброто управление". Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ "Белене", като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди, помислете къде щяхме да бъдем днес, запита риторично Плевнелиев.
Корупцията се разраства там, където няма работеща съдебна система, завърши Росен Плевнелиев.


Няма как да се говори за антикорупционни реформи без работеща съдебна система, отбеляза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той добави, че за сега нашата борба с корупцията се изразява в промени в нормативната уредба и даде пример с разделянето ВСС на две колегии. Една от целите на това разделяне беше съдиите да се самоуправляват, независимо от прокурорите и с по-малко влияние от политиците. Панов напомни, че първоначалната идея беше Съдийската колегия на ВСС да е от 13 членове – 6 представители на съдиите, председателите на ВАС и ВКС, както и 5 членове от парламентарната квота. Така представителите на гилдията на съдиите биха имали лек превес в такава структура. Парламентът обаче реши да премести един от парламентарната квота от прокурорската колегия в съдийската. "Така с един куршум убиха две реформи – засилиха политическото влияние на партиите в съдийската колегия и гарантираха, че сегашното управление в прокуратурата няма да се промени", обясни Панов.


Корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат


смята вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Направленията, в които се работи в МВР, е първо да се ограничи корупцията вътре в системата. Тя и докладът на ЦИД отчитат спад в корупцията в КАТ след въвеждането на видеонаблението при налагане на санкции.
Според Бъчварова лекарствата срещу корупцията са отварянето на информацията, откритото и електронното управление. Тук не става въпрос за едни пари, а за това да отвоюваме държавата си и се надявам, че ще се справим , заключи Бъчварова.


Проверката за почтеност трябва да е в основата на борбата с корупцията в съдебната система, подчерта правосъдният министър Екатерина Захариева. Според нея най-големият проблем е автоцензурата при магистратите. Само със стратегии няма да се справим с това, смята Захариева. "Съдиите и прокурорите още не са се научили, че те не са служители просто на институцията, а най-вече на обществото", отбеляза Захариева. Този проблем бил характерен за всички "нови демокрации". Трябва да работим за отпадане на автоцензурата и всички ние, включително и медиите, трябва да се въздържаме от прибързани оценки за съдебната система, заключи министърът.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cplumw
  cplumw
  Рейтинг: Неутрално

  Гарантирано от ТИМ ...ъъъ, пърдон, ГЕРБ?

 2. 2 Профил на cplumw
  cplumw
  Рейтинг: Любопитно

  След като африканците са отведени в ареста на РПУ дрогата се извърля в тоалетната на полицейското управление. Малко по-късно наркодилърите са освободени, защото улики протоколирани няма.

  Дрогата обаче е такова количество, че не успява да се разтвори в тоалетната чиния и прави купчина с връх, която е открита от следващата смяна в районното.

  Висши магистрати и главният секретар на МВР на купон при шефа на Божо - Козела в Поморие
  https://bivol.bg/mafia-magistrati-pomorie.html

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  "Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ "Белене", като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди, помислете къде щяхме да бъдем днес..."


  А за източването и фалита на банките, деноминацията и стотиците хиляди изгорели депозити, за приватизация и т.нар. "масова приватизация " - с тези стотици милиарди тогава пък, къде щяхме да бъдем!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Весело

  Фараж и Брексита са виновни

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Тарикатлък, шуробаджанащина и корупция - това са трите кита на българската държава след 9-ти септември.
  не че не ги е имало и преди това, но рязкото избуяване след тази дата говори за обилно, целокупно наторително усилие.
  а след 10-ти ноември - същото нещо се преврърна в национален спорт!

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До 2011 г. нивата на корупция у нас спадаха, но сега отново засягат годишно 22% от българското население, т. е. 1,3 млн. такива случая веднъж годишно, което е много.
  Това обяви Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) пред БНР.


  [email protected]
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Весело

  Всеки пети (22,2%) българин е участвал в корупция."Нека да не бъдем толкова скромни.

 8. 8 Профил на jve
  jve
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Никога няма да има реална борба с корупцията, докато тя се поощрява на най-високо ниво. Дори да осъдят хиляди чиновници, полицаи и магистрати от ниските нива, след като на най-високо ниво публичните средства се получават от "наши хора", то търговията с влияние и длъжности ще продължи да задушава държавата. Най-големият проблем е, че за всеки засегнат на достатъчно високо ниво, винаги ще се намери влиятелна ръка, която да потули случая. Този стил пък се копира от по-ниските нива на управление и бизнес.

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Любопитно

  Georgi Kadiev
  1hr

  В ПП Нормална Държава преди повече от месец постъпи сигнал с копие на регистрация на офшорна компания, собственост на настоящия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов. Към сигнала бяха приложени и твърдения за корупционни практики в централата, включително нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени за изпълнение на ремонти.
  Във връзка с установената практика в ПП Нормална държава, лично подадох сигнала до най-високото възможно ниво. Доколкото ми е известно, с този и други сигнали, още преди моята намеса, са запознати министърът на енергетиката, шефове на БЕХ, депутати от ГЕРБ. Сигнали към органите са предоставяни и от организацията на КТ "Подкрепа" в АЕЦ Козлодуй.
  До момента няма никакви ефективни действия от страна на държавата.
  Димитър Ангелов продължава да е изпълнителен директор на централата, всички участници в прокорупционни практики са по местата си. Това води до един извод: над Димитър Ангелов има политически чадър.
  Борбата с корупцията има смисъл само ако е бърза, ефективна, публична и безкомпромисна към свои и чужди. Примерът с АЕЦ Козлодуй е точно обратното на това.
  ПП Нормална Държава започва кампания за борба с корупцията - публично, открито и само при ясни доказателства и документи.
  Изпращайте ни Вашите сигнали. Няма да издадем самоличността Ви. Няма да скрием сигнала Ви. Няма да се "разберем" с уличеното лице. Ще предаваме на институциите и ще публикуваме всеки сигнал, който установим за достоверен. И ще доведем всичко докрай.
  Корупцията води до бедност, а бедността убива. Битката с най-големия бич в обществото - бедността, задължително минава през битка с корупцията.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10209666021867852&id=1248622008

 10. 10 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Неутрално

  докато има Луди да дават баница.........
  ще има и тарикати да я изядат

  матрялът си заслужава съдбата...лош човешки матрял

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Малко и е грешна тезата на статията. И заглавието е грешно. Какво "ново нормално" като това си е доброто старо класическо ортодоксално нормално? Просто корупцията е част от евроатлантическите ценности, а наличието и показва, че икономиката ни се развива по съвсем нормален демократичен средиземноморски тип.
  Нима в старите членки на ЕС като Гърция, Италия, Испания и Португалия не е така?

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5171 Неутрално

  От корупция до корупция има разлика. Едната е в стотици пъти по-голяма, другата може да се нарече и "подаръчета"

 13. 13 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всеки 5-ти звучи прекалено оптимистично....

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално


  "Няма как да се говори за антикорупционни реформи без работеща съдебна система, отбеляза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов."
  Тези магистрати говорят за съдебната система така, като че ли не са част от нея. Като че ли нямат никаква персонална вина за сегашното и състояние. Това ми напомня един разказ на Чудомир - "Не съм от тях, как Сийке".

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  [quote#13:"luliak"]Всеки 5-ти звучи прекалено оптимистично....[/quote]

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат
  Ами нали точно държавните институции са в дъното на корупцията, подпомагани от съдебната система. С такива некадърници начело на държавата ,само можем да потъваме, не да изплуваме.

 17. 17 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 457 Неутрално

  КТБ беше лакмусът, който трябваше да отрази политическата корупция - най-голямата в страната! И най-трайната, най-постоянната, най-наглата. Цялата държавна машина трябваше да проследи начина, чрез който се създава подобна манипулативна, но добре скроена и чудесно източена система, позволяваща ограбването на българския народ. Вместо това нито един орган, като започнем от Народното събрание, минем през правителството, НАП и така нататък - не успя да провиди какво стои зад КТБ, зад квесторите, зад синдиците, зад БНБ и прокуратурата, одиторите. Нищо. Нищичко. Дори и след като беше поставена поз надзор банката вторично бе ограбена - и пак нищо. За каква корупция говорим днес и сега - две години по-късно? За същата, разбира се. Просто търсим нови случки, които да оправдаем със старото си бездействие. И така до...

 18. 18 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#11] от "Разпознаваем Президент (реформатор)":

  +++++И по на север и в САЩ е така, но там рушветите са за обществени поръчки на корпоративно ниво, а в средите на политическата класа и администрацията им казват и благотворителни дарения, предизборни акции за набиране на средства, лекционни хонорари, участие в бордове, а в законодателните органи- лобизъм. Да не говорим за Русия, Турция, арабския свят, Латинска Америка, Африка и Азия.

 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  1 милиард лева -от лилето - за пеевски и златев- за 54 км. магистрала !!
  Шефчето на градския транспосрт на София - мултимилионер- и Цв. - назначил го -" НЕ знаел ":)
  Шефчето на ДАИ- и мултимилионерче- все от заплати и Цв. "не го е назначил " и "не знаел" ..:))
  Мутрите крадат, вече, повече и от червените :)
  Друго гербаджийче- селско - пак от ДАИ - с пачки от 500 000 лева- в селската си къща - пак от заплати !!?? И него Цв. не е назначил :)
  Когато една държав е МУТРЕНСКА - няма насищане на мутрите червени !!
  Боко не е чувал и за ТИМ, и за маджовци, и за пеевски , и за пашата и за СИК , дори :))
  Не е имал ФИРМИ с тях :))) Хахахахаааа.....

  BIG AL
 20. 20 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Днес мой познат ми сподели,че в общинска детска градина в София са поискали 3 000 лева, за да запишат детето му.
  След дълго лутане е намерил и такава, където записват "само" срещу 500 лева почерпка...
  Няма причина да ме лъже, затова споделям.

  No Pain No Gain
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално


  Не само нормално...! Даже е стабилно!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Гневно

  Предлагам всеки да записва със собствена техника корупционни схеми и да ги пуска в мрежата.

 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Когато ДВЕ мутри назначават , уволняват , законодателстват , водят стадото на ГЕРБ - в Народното събрание - КАКЪВ да е резултатът ???
  :))))
  Мутра от Симеоново, с история и мутра от 7-мо на ДС- Вифаджия :) Толкова от тях :)
  Избирайте ги , пак ...)

  BIG AL
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Гoрановче, дебелите бузки, собственика на къща за един милион - от заплати !!??,
  КОГА ще си поискаш 40 - те МИЛИОНА лева - летищни такси от ТИМ ???
  Страх ли те е , палячо гербаджийски ??

  BIG AL
 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Изобщо не се обаждайте на 'дирекция'консулски отношения в министерството !!
  Дълбок гербаджийски сън - спят !!

  BIG AL
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamilton F1":
  "А за източването и фалита на банките, деноминацията и стотиците хиляди изгорели депозити, за приватизация и т.нар. "масова приватизация " - с тези стотици милиарди тогава пък, къде щяхме да бъдем..."


  На същото място... Прост народ, слаба държава! Колкото и пари да сме "спастрили" народът ще избере популисти, които подобно на герберската мафия, ще го обират говорейки му сладки думи за шлемове и магистрали...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Със стари и нови мутри може да се изгради само МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА, а в такава държава нормално действащи институции са противопоказани ! Затова реформата Бойко я прави с Цацаров, Гоце, Доган , Пеевски и Вальо Златев , а надеждите да станем нормална държава всеки божи ден се изпаряват.

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Фандъчке,
  днес една позната ми каза , че трамвай номер 4 - за Орландовци, може и не стигне - да се разпадне до там - дори, когато те погребват - няма да сме спокойни :))
  Ще додрапа ли трамвая до Орландовци ...)???
  Как са милионерчетата на ГЕРБ- около теб , кримитата ??? Добре ли крадат ??
  Дава ли ви съвети онзи с 60- те имота ???

  BIG AL
 30. 30 Профил на cplumw
  cplumw
  Рейтинг: Весело

  [quote#23:"ruby"] Предлагам всеки да записва със собствена техника корупционни схеми и да ги пуска в мрежата. [/quote]

  Голем праз! Кво са слочи с "альо Ваню", а? а?

  бойко ща има трети оспешен мандат, а ви ще продължавате да храчите!

 31. 31 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ами от от доста време насам, за корупцияте не се говори като някакво лошо деяние, а за нещо обикновено в ежедневието. Ако ви спред катаджия, плащате 20 лв. и готово. Това да не казвам и че на шофьорските курсове го учат вече. Няма как да се променят нещата у нас, след като никой не се ужасява от това и не смята, че може да го промени. Всяка новина за корупция или далавера се приема с равнодушие от българина. Даже вече го няма и характерното цъкане с език.

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Колко по- голяма БАНКА трябва да оберат пеевски и цветанов , за да ги опандизят !!!
  Тази беше около 4.5 милиардна ..Да чакаме някоя 10 милиардна ли ???
  Искахте си Цацата - Боко така каз- прекрасно работи - имате си го - Цацата :)
  Мутренска държава ..
  Това сме...

  BIG AL
 33. 33 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Корупция е имало, има и ще продължава да има. При това не само в България, има си я навсякъде. Наследили сме една бюрократична машина от още комунизма и същата тази машина продължаваме да я търпим, гише до гише лелки които се надяват някой да ги почерпи нещо, да са си свършат работата.

  До коментар [#25] от "BIG AL":

  И той ще си хване пътя скоро, твърде много глупости надроби. Пък и повечето министри в тоя кабинет не изкарват много. А задълженията се изплащат вече, на вноски. Имаше го скоро в медиите.

 34. 34 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Весело

  [quote#8:"jve"]Никога няма да има реална борба с корупцията, докато тя се поощрява на най-високо ниво. [/quote]
  Според мен трябва да почнат да съдят даващите подкупи.
  Тогава драстично ще намалее. Вместо това трябва да се увеличат оплакванията на гражданите за неработеща бюрокрация

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 35. 35 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Ами нормалмно след като 27 години им се показва посотянно по телевиззиите че корумпиртаните преуспяват, а честните го духат - какво да се очаква? Пропадането на една страна може да се нарече филма, който го пуснаха по кината след 1989г.

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 988 Неутрално

  ...Корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат...
  Държавните институции не могат да противодействат на корупцията, защото са активни участници в нея. Кой противодейства на себе си?!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  [quote#5:"zidane"]Тарикатлък, шуробаджанащина и корупция[/quote]

  И понеже тарикатлъкът и шуробаджанащината също можем да определим като корупция, това което пречи на България е _корупцията_!

 39. 39 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Президентът е казал всичко. Сега прокуратурата ще се задейства ли? Ако не се задейства, занчи смята, че президентът лъже. Ами тогава?

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  [quote#35:"sqrt"]след като 27 години им се показва посотянно по телевиззиите че корумпиртаните преуспяват[/quote]

  А защо преуспяват?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#9] от "stenli1":


  [quote#9:"stenli1"]офшорна компания, собственост на настоящия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов. Към сигнала бяха приложени и твърдения за корупционни практики в централата,[/quote]

  Не че е невъзможно, но и напълно възможно е и другото - предишните шефове, "топят" сегашния, за да го бутнат и да му вземат мястото.
  И няма директор ( и не само директора, но и по низши началници), които да не са били замесени или подозирани в такива 'практики".
  С което не казвам че такива сигнали не трябва да се проверяват, но докато няма реален резултат, тяхното 'оповествяване" прилича повече на самореклама, в случая за въпросната партия или вкарване на допълнителен шум в системата.

 43. 43 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#32:"BIG AL"]Мутренска държава ..
  Това сме...[/quote]
  Добре де, разбрах, че това СТЕ.
  Като какви желаете да се преродите, тъй и не разбрах....извинявай, ама ас съм тъп комундер, милиционер, от ДС съм и т.н..., бе не разбирам бе. Я ме светни...

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  От коментарите на политиците става ясно, че и те са наясно в какво блато седим от десетилетия.
  Корупцията не ни е ударила, тя вече е станала начин на съществуване в тази страна!
  Ужасна перспектива ни чака.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Любопитно

  Корупцията е смазката на икономиката - така работи капитализма .... никой корумпиран няма да пусне нищо от което няма да се облажи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ifxmpq
  ifxmpq
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#47] от "skomina":

  давай, скачай на весело, баре некой си помисли де не си червен у храчки

 49. 49 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#48:"ifxmpq"]вай, скачай на весело, баре некой си помисли де не си червен у храчки[/quote]
  Ако можеш да напишеш нещо членоразделно, добре, ако не можеш , пак добре, те хората акъл имат...

 50. 50 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "През последните 5 години административната корупция нараства, с пик през 2014 г.", отчете председателят на ЦИД д-р Огнян Шентов. "

  Ами за да нараства административната корупция , това означава , че капацитета за управление намалява с темповете на нарастването корупцията. А последните пет години са от11 до 15 включителна. Да питаме ли кои са ? .

 51. 51 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Корупцията пасва идеално на манталитета ... всеки смята, че давайки нещо под масата ем минава тънко ем цака системата и останалите, а това радва мишите душички. От друга страна тоя дето взима също се смята за по тарикат от останалите и егото му се извисява. Глобално погледнато обаче всички псуват, че им е зле (както и е) и чакат някой да дойде да ги оправи и все друг им е крив разбира се.

 52. 52 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Новото?!?!?
  От кога е ново за „у нас“?

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK