Лозан Панов към младите си колеги: Бягайте от света на сенките

Председателят на Върховния касационен съд поздрави встъпващите в длъжност младши съдии и прокурори от випуск 2015/2016 г.

© Анелия Николова

Председателят на Върховния касационен съд поздрави встъпващите в длъжност младши съдии и прокурори от випуск 2015/2016 г.Близо 70 младши съдии и младши прокурори получиха заповедите за назначение в органите на съдебната власт, след преминало обучение в Националния институт по правосъдие. На официалната церемония присъстваха министърът на правосъдието Екатерина Захариева, председателите на Върховния касационен и административен съд Лозан Панов и Георги Колев,заместник-главният прокурор Пенка Богданова, председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов, както и конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, съдии и прокурори и др.


"Бъдете свободни


и не робувайте на общественото мнение, когато то не служи на истината,
отдайте се да служите на обществото, но никога не се превръщайте в слуги на обществото. Моля ви, бягайте с всички сили от света на сенките". Това каза на младшите магистрати председателят на ВКС Лозан Панов.


Данаил Кирилов им пожела с достойнство и чест да прилагат законите. По думите му силата на познанието дава убеждението на експерта, че знае. Той ги призова да се опитат да не знаят, а да четат и пишат по време на цялата си кариера. Помоли ги и да не укоряват законодателя, защото "ние работим заедно, без значение дали творим законите или ги прилагаме", обясни председателят на парламентарната комисия по правни въпроси.


"Да познавате Вашето лице на справедливостта", призова младшите съдии и прокурори Захариева. Тя допълни, че "правото е професия, която се учи цял живот, днес ще получите много съвети и пожелания, но вие сами трябва да правите избора кои съвети да приемате и кои - не. Ако вземете чуждата справедливост, тя може да е маска".


От своя страна председателят на ВАС Георги Колев каза на младите си колеги, че за тях следва друг етап след края на обучението им, по-различен и по-труден. Допълни, че сега реално ще видят какви са трудностите и проблемите в правосъдието. Но, според него, потенциалът да се справят е вече налице, щом са минали обучението.


Лозан Панов към младите си колеги: Бягайте от света на сенките

© Висш съдебен съвет


Към отговорност с думите:


"от действията на всеки един от вас ще зависи промяната на системата",


призова младите си колеги и зам.-главният прокурор Пенка Богданова. Тя допълни, че те са сбъднали своя мечта и имат основание за удовлетворение от това като им пожела кураж и да запазят въодушевлението, присъщо на младостта.


Младшите магистрати бяха поздравени и от Драгомир Йорданов, досегашния председател на Националния институт за правосъдие. Той поличи и най-много и продължителни аплодисметни. Той припомни, че този випуск на НИП е последен за него и добави, че последните 17 г. е отдал на обучението на младши магистрати и е време да каже довиждане като днешната церемония е най-добрият начин да направи това.


Той завърши с думите, че младшите съдии и младшите прокурори, както магистратите ще бъдат в добри ръце с Меглена Тачева, която се очаква да встъпи утре като директор на НИП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK