Здравната каса ще сключи договор с нова болница в Панагюрище въпреки забраната в закона

Зам-министър Бойко Пенков

© Юлия Лазарова

Зам-министър Бойко ПенковВъпреки че изрично беше записано в законите за лечебните заведения и за здравното осигуряване, че нови болници няма да могат да сключват договор със здравната каса преди началото на следващата бюджетна година, министерството ще направи компромис. Новооткрита частна онкология в Панагюрище ще може да сключи договор с националната здравна каса "по целесъобразност" - тъй като в момента в Пазарджешка област няма друга възможност за лъчелечение на хора със злокачествени образувания.


Това съобщи БНР, като цитира зам.-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Бойко Пенков. Националното радио е потърсило Пенков за коментар, след като по-рано днес е обявено подписването на договора за финансиране на дейности в новата болница през 2016 г. в направленията медицинска онкология и лъчелечение.


"Чрез договор, който ще бъде подписан с нова частна болница в Панагюрище, ще бъде осигурен достъп до медицинска помощ и лъчелечение на пациентите от Пазарджишка област. Направена е оценка на потребностите, която показва, че в областта липсват такива структури и затова договорът ще бъде подписан "по целесъобразност", каза Пенков.
Новата болница е правоприемник на досегашната общинска болница и ще работи по 86 клинични пътеки, каза още Пенков. Той подчерта, че за двете направления, за които се сключва договорът, се плаща за брой преминали пациенти.


От записаното в решението на Надзорния съвет на НЗОК става ясно, че изключението за нея е направено по предложение на директора на Районната каса в Пазарджик и е прието "по целесъобразност". Искането на ръководството на новата болница за увеличаване на броя на клиничните пътеки е получило отказ от директора на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик, допълва зам.-министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK