Броят на общините и областите ще бъде преразгледан

Лиляна Павлова

© Надежда Чипева, Капитал

Лиляна ПавловаБроят на общините и областите в България ще бъде преразгледан до 2020 г. така че да отговаря на изискванията на нови европейски регламенти, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на форум в Бургас, цитирана от пресцентъра на ведомството.


Сега страната е разделена на 265 общини, 28 области и 6 района за планиране.


"България е сравнително малка държава, така че броят на общините и областите спрямо средноевропейските страни винаги е бил обект на анализ. Има регламент, съгласно който броят на областите на т. нар. ниво 3 трябва да отговаря на определени изисквания и на европейски регламент като брой население и вид на услугите, които се предоставят на територията на дадена област", каза Павлова.
Тя поясни, че до края на този програмен период – 2020 г., страната отговаря на изискванията. След това, обаче, ще трябва да ги преразгледаме, защото е вероятно да не отговаряме на изискванията заради броя на населението, миграцията към големите градове и други причини, допълни Павлова.

Преразглеждане на броя на областите ще е необходимо за подготовката на следващия програмен период от гледна точка на концепцията "Европа на регионите", Брекзит и новия подход за еврофондовете, подчерта министърът.


София ще формира отделен регион. Съществуващите в момента 6 района за планиране на инвестициите също ще бъдат преразгледани.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK