Шансът ни срещу престъпността е в координираните действия, каза главният секретар на МВР

Главният секретар на МВР Георги Костов

© Дневник

Главният секретар на МВР Георги КостовНяма пряка заплаха за България в момента, но службите за сигурност не изключват потенциална възможност за инциденти заради многобройното присъствие на чуждестранни граждани от рискови страни и от страни, които са мишени на терористи. Това каза пред БНТ главният секретар на МВР Георги Костов.


Затова се предприемат всички възможни мерки за осигуряване на безопасност, посочи той.


Днес е професионалният празник на служителите на вътрешното министерство, създадено преди 137 години на този ден. Костов отправи пожелание към работещите в службите на МВР - за здраве и щастие на тях и техните семейства.
7009 са задържаните за нелегално пребиваване в страната за шестте месеца от началото на годината досега, съобщи главният секретар. За същия период на миналата година задържаните са били 10 456 души.


Повече от половината - близо 4080 души, са задържани на излизане от страната. Намалението на имиграционния натиск е с близо 33%, сочи статистиката.


Костов увери, че страната ни има добра комуникация с партньорите от правоприлагащите структури на ЕС. Обменът на информация по думите му е ключов.


"Не можем да изключим потенциалната възможност, тъй като има многобройно присъствие на чуждестранни граждани от рискови страни у нас. Предприемаме всички възможни антитерористични мерки, така че да има по-засилен контрол с цел прихващане на потенциални терористични единици", обясни главният секретар на МВР..


Средата по думите му е специфична, защото и потенциалните цели, и евентуалните извършители са чуждестранни граждани.


"Престъпността във всичките й форми се интернационализира и имаме шанс срещу нея само ако действаме координирано с партньорските служби", подчерта Георги Костов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK