Министър Бъчварова смята за допустимо ограничаването на права на хора, които планират да убиват

Снимката е от днешното заседание на Съвета по сигурността към правителството

© Пресслужба на МС

Снимката е от днешното заседание на Съвета по сигурността към правителствотоОчаквам професионалната общност да застане зад закона, защото той регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават българските граждани. Само с добре координирани действия можем да противостоим на тероризма, който в последните години стана една от най-големите заплахи в световен мащаб, и създаването на модерна и интегрирана система за сигурност е от първостепенно значение, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от пресцентъра на кабинета. Изказването и е било на заседанието на Съвета по сигурността към правителството, на което беше обсъден антитерористичния закон.


Бъчварова допълни, че неговата цел е да регламентира механизма, който ще позволи ефективното взаимодействие и обмен на информация между специализираните органи, местните власти, чуждестранните партньори и неправителствения сектор за превенция и противодействие на тази заплаха. "В основата на всичко е опазването на човешкия живот. Терористичният акт отнема основно право на човека – правото на живот. Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действия, ще бъдат нарушени права, е несъпоставимо", посочи Бъчварова.


Три нива на заплаха от тероризъм
Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма. Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим, уточняват от правителствената информационна служба.
Той регламентира и участието на въоръжените сили в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите на местните органи и структури в този процес.


Със закона се задължават собствениците и ползвателите на сгради и съоръжения за обществено обслужване от първа - трета категория по ЗУТ, както и училищата и детските градини да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма.


На заподозрените ще се отнемат документи
По отношение на лицата, за които има обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки, отнасящи се до ограничаване на движението им и отнемане на документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол.


Законопроектът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт. В тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на президента на Република България. Целта е да се даде предимство на спасяването на човешкия живот и здраве.


Пострадалите при антитерористични акции ще получават обезщетение
Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм.


Основните принципи, върху които е изграден законопроектът, са спазване на конституцията, законите и международните договори, по които България е страна, зачитане и гарантиране правата на човека и основните свободи, се посочва в съобщението от МС. Отбелязва се, че като приоритет е изведено спасяването на човешкия живот.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/24/2783441_bulgariia_moje_da_registrira_lica_za_koito_ima/

  "На заподозрените ще се отнемат документи"

  - Стой, Полиция! Накъде с тая бомба бе младеж?
  - Аллах Акбар!
  - За бомбата попитах, не каква религия изповядваш. Я ела да те регистрираме. Отнемаме ти личната карта. Айде взимай си бомбата и умната, и вземи да се избръснеш, че мязаш на талибан с тая брада!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Правилно, трябва да се ограничат правата на гражданите, за да се разбере какво планират...

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Това с участието на армията в борбата с тероризма ми е малко в повече........... Пак показуха!

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Колко човешко, а?

  Масово допълнително ограничаване на правата и свободите на мат'ряла заради заплахата от нещо, което и досега не само могат, но и са задължени да обуздават според вече действащите закони.

  Щото те я свършили като кучето на нивата ...
  Хем оправданийце, хем допълнителна "манджа" за ненаситните амбиции за контрол и пак контрол връз плебса.

  Този капан им щракнаха на американците, ама там поне беше след и посред потреса от атаката.
  Но въпреки, че са Америка и че мат'рялът се усети - нЕма мърдане и там!

 5. 5 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Както върви светът, ограничаването на човешките права е неизбежно. Не че е хубаво, но няма да има как другояче. Близка перспектива.

 6. 6 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 402 Неутрално
 7. 7 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Министър Бъчварова не може да планира такова нещо. Не и влиза в правомощията, защото е само въобразяемо. Такива хора за които споменава, трябва отдавна да са в пандиза.
  Иначе ще заприличаме на Иран. Където за клюки се убиват много често невинни хора. Нека пръв хвърли камъка, този който се има за чист и свят.

  Всеки е невинен, докато му се докаже вината. Not guilty, until proven otherwise.

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 971 Неутрално

  А на БХК няма ли да им ограничат правата?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Правилно. И Том Круз така смяташе, докато не го погнаха...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Любопитно

  По някои особени белези ми наподобява, както беше при бай тошо. Един, за да ти напакости те е наколадил в МВР-то. Иди се разправям после!

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3069 Весело

  До коментар [#10] от "Nazlim S":
  То натам се отива - днес ограничаваме правата на тези, които планират да убиват /посочва ни ги едно птиченце!/.
  Утре ограничаваме правата на тези, които планират да крадат, щото много се е увеличила битовата престъпност.
  Другиден ограничаваме правата на тези, които планират да псуват - щото това е опасно вербално насилие.
  Остана ли някой с неограничени права? От простосмъртните, де!

 12. 12 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#11] от "patsis": Да, останаха ченгетата в НС!

 13. 13 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Живеем в някакъв филм, честно.

 14. 14 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Бэъчварова , не са важни законите, а "хуманността" на българския съд и служби за сигурност ! Защото онзи чеченец е залавян у нас, Швеция, Грузия и накрая пак пуснат защото му се нарушавали правата ? А тези които той изтрепа явно са нямали права, или техния живот не струва колкото този на бандита , поне така е според БХК и Красимир Кънев ! Просто докато разни откачалки имат права , биват избивани нормалните хора които се оказват без права ! Просто не мога да забравя едно интервю на бившия румънски президент Траян Бъсеску който заяви: За мен са гласували хора а не кучета и аз съм длъжен да се погрижа за живота и здравето на хората" и сиктирдоса правозащитничката Бриджит Бардо и за нула време евтаназира уличните псета напук на правозащитните рганизации ! Това е мъж на място , а не като нашите лигави кметове които и след 1000 години няма да се справят с уличните псета !

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5730 Неутрално

  Така на всеки "неудобен или нарочен" може да му се "пришие" планиране на убийство и после иди се извинявай, че нямал сестра.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на 7hyhxh
  7hyhxh
  Рейтинг: Неутрално

  Министър Бъчварова трябва лично да даде отговор дали главния секретар на МВР Георги Костов е присъствал на гуляй на магистрати и висши полицаи, проведен на 3 юни т.г. в заведение на Пламен Петков в Поморие.

  Петков е бивш ортак на покойния сикаджия Бай Миле и началник на Божо Кравата (или Козела), чиито хора няколко дни по-късно спретнаха кървав екшън в Слънчев бряг с хората на Митьо Очите, пред очите на чуждестранни туристи.

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Толкова могат органите да ни опазват толкова го правят. Който не е съгласен да се отнемат права на терористи да се пази сам.

  подпис
 20. 20 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 233 Гневно

  До коментар [#15] от "pet_fire":

  И за да не се случва, дай терористите да си джиткат навсякъде свободно, то като си проявят вината вече е късно. Ама де да можеше първо да избият тия, дето предпочитат правата пред животите си!

 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Някой може ли да обясни какво е "професионалната общност" ?
  Някой от герберастите ако е на ясно с този "висок стил" употребяван от политичската им клика.
  Ще съм му много благодарен да ме просвети.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Не мисля,че това предложение на министъра на вътрешните работи е правилно.

 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Защо ли си мисля , че с такива
  правомощия ще се злоупотребява !!!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Тя смята това, което и каже Борисов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK