Рашидов "посъветва" водещ в БНТ да помни кой му плаща, журналисти поискаха оставката му

Рашидов "посъветва" водещ в БНТ да помни кой му плаща, журналисти поискаха оставката му

© Георги КожухаровАсоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) поиска незабавната оставка на Вежди Рашидов заради реплика, отправена към журналист от Българската национална телевизия. В свое право на отговор, излъчено в предаването "Денят започва с култура" вчера, министърът на културата пише: "А колкото до водещия Георги Ангелов, съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата."


Повод за писмото са "клеветнически" според Рашидов изказвания на гостите в същото предаване от 30 юни, посветено на приетите промени в Закона за културното наследство. В студиото гостуваха протестиращите срещу поправките Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и Владо Руменов.


"Отглеждаме децата на някои водещи"
Министърът на културата определя разговора им като "словесна помия" и пише, че ще търси правата си със съд заради твърдения, че има крадени милиони, че децата му притежават хотели в Австрия и е работил за групировката "Мултигруп". "Никога не съм работил в "Мултигруп", но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм някой, който ще го съди", обяснява за застреляния бизнесмен Рашидов (пълния текст на писмото вижте в карето).


Преди опровержението обаче министърът обвинява водещия Ангелов, че тенденциозно кани гости, несъгласни с политиката на министерството му, и отправя коментари като "Какво е направила държавата за българската култура".


"На този въпрос е много лесно да се отговори: отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия", пише в отговор министърът на културата. Нататък той нарича участници в предаването "...отхранени със златните лъжички на социализма", "израснали в станциите на ЦК на БКП" и "отрочета на тежката комунистическа номенклатура", без да уточни кого има предвид.


"Обществените медии не са правителствени"


В съобщение на сайта си БНТ признава, че в конкретното предаване, поредно, посветено на темата, е допуснато нарушение на стандартите за плурализъм, като водещият не е реагирал на реплики, отправени от гостите. "Този прецедент обаче не може да бъде основание журналистите да бъдат третирани като зависими държавни служители", пишат от телевизията.


"В официално право на отговор до Българската национална телевизия Рашидов си позволява да дава напътствия на журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране. Смятаме, че случаят е особено тежък, тъй като е направен публично и очевидно без никакво притеснение от обществената реакция – министърът вероятно се чувства недосегаем", пише в позицията на АЕЖ.


Те припомнят, че заплатата на Рашидов, както и тази на журналистите от БНТ се плаща от българския данъкоплатец, но това не прави обществените медии правителствени говорители. АЕЖ призовават за реакцията на журналистическата общност, както и тази на премиера Борисов. "Обръщаме внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че оставането на г-н Рашидов в кабинета би прехвърлило отговорността за този опит за цензура върху цялото правителство", пишат те.


"Уважаема г-жо Анкова, уважаема г-жо Петрова,
Потресен съм от словесната помия, която се изля върху мен в предаването "Денят започва с култура" в четвъртък, 30 юни 2016 г. В ефира на обществената БНТ един услужливо поканен в предаването клеветник излъга по безобразен начин, омърсявайки името ми и засегна дълбоко семейството ми и децата ми.


Едно от малкото предавания за култура в националните телевизии винаги е предизвиквало у мен уважение. От доста време обаче наблюдавам един тънък и интересен процес на създаване на условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата, и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов. Напоследък той кани група хора, които превръщат това предаване за култура в среда за оклеветяване, без да присъства другата страна. Вместо да има опоненти на тезата в студиото, г-н Ангелов постоянно възкликва "Какво ли прави държавата за българската култура!".


На този въпрос е много лесно да се отговори: отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия.


А колкото до това, че се налага едно мнение, че държавата е абдикирала от сферата на българската култура, то аз ще напомня, че по време на моето управление парите за театрите са станали от 48 на 70 милиона лева, че средствата за българско кино по време на тежка криза са 15 млн. лв, че сесиите за книги, за независим театър, за музика, са повече от преди, че само през 2016 г. парите за музеи, галерии и библиотеки са увеличени с 10 млн. лв.


Отделно парите за ремонтираните театри и училища, новосъздадените музеи, разкриването на археологически находки като че ли убягват от погледа на водещия... Защо ли? Или това е безинтересно за него... Или му е по-приятно да чуе в ефира как плюят един министър, и то гости на предаването, които са отхранени със златните лъжички на социализма, израснали са в станциите на ЦК на БКП и са отрочета на тежката комунистическа номенклатура. А днес са се самопроизвели в демократи.


На всичко това бих махнал с ръка, ако в това предаване не беше позволено да се хвърлят тежки клевети, за което май че вече е време да си търся правата в съда. А що се отнася до сина ми и моите внуци, те нямат хотели в Австрия, но напуснаха страната, омърсени от подобен род клевети, омерзени от това, което и днес се чува от екрана. И накрая за сведение, никога не съм работил в "Мултигруп", но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм някой, който ще го съди. А за крадените милиони, за които с такава охота се лъжеше в ефира на "Денят започва с култура", то за това си има Сметна палата, одити и съответните държавни органи. Това е тяхна работа, но те не са открили такива милиони. Моите имотни придобивки и моите доходи са в сайта на Сметната палата още преди да стана министър, всеки може да ги види. Парите ми са с платени данъци и с чист и проверен произход. Дали клеветниците могат да се похвалят със същото? Уверявам ви, че по хигиенни съображения не искам да се срещам с такива хора, с тях мога да се видя само в съда. Затова завеждам дело.


А колкото до водещия Георги Ангелов, съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата.


С уважение,


Вежди Рашидов
Министър на културата


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK