Двама архитекти, три месеца и 800 сгради, или колко е трудно да има онлайн карта на паметниците на културата

Двама архитекти, три месеца и 800 сгради, или колко е трудно да има онлайн карта на паметниците на културата

© Анелия НиколоваТри месеца. Толкова е отнело на двама архитекти да направят дигитална, достъпна онлайн карта на 800 сгради - паметници на културата в централната градска част в София.


Регистърът на паметниците на културата - над 20 хиляди обекта в страната - се поддържа и съхранява в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Според действащия от 2009 г. Закон за културното наследство той е публичен, като всеки би трябвало да има достъп до него, а на НИНКН е вменено задължението да го публикува онлайн и да изготви карта на обектите – културна ценност.


Както стана печално известно покрай бутнатия тютюнев склад в Пловдив и споровете около поправките в Закона за културното наследство, липсата на електронен регистър за бърза справка на граждани, общини, администрация и собственици, както и недигитализирания огромен Централен архивен фонд, е основна пречка пред опазването на наследството. Задачата обаче е непосилна за постоянно съкращавания щат на института, в който от миналата година работят едва 50 души, казват експерти. А отговорът на държавата е "няма пари".
Това мотивира "Морфокод" - българско архитектурно студио, основано през 2008 г. от арх. Грета Димитрова и арх. Кирил Мандов, да помогнат, като


направят дигитална интерактивна карта на обектите в София


на базата на публичния регистър. Тя включва 836 защитени сгради от централната част на София с информация за техния статут, вид, категория, адрес и изглед от Google Street View. Това е по-голямата част от всички паметници на културата на територията на общината, общо 1720. Проектът е независим и реализиран от екипа на студиото.


Двама архитекти, три месеца и 800 сгради, или колко е трудно да има онлайн карта на паметниците на културата

© Morphocode


В централната част се намират "Зона на исторически развилия се обществен център", "Зона на старите пазарища", жилищна зона "Докторски паметник", зона "Руски паметник – Буката", жилищна зона "Център", Зона на Работническото движение, жилищна зона "Дондуков – Сливница". Обектите са различни - търговски, административни, жилищни, учебни, театри, посолства, и имат голямо значени за архитектурния облик на столицата. Има къщи на банкери, генерали, индустриалци, интелектуалци, обекти, свързани с културни дейци, 10 сгради, свързани с историята на БКП, както и няколко нови обекта. Важно е, че може да се намери и


информация и за изчезналите паметници - 78 или около 9%


чийто статут на културна ценност е свален. Те или са били разрушени или са загубили своя оригинален вид - например на мястото на административната сграда на кино "Севастопол" днес има паркинг, пишат Morphocode в представянето на своята карта.


Къщата на Смирненски в столицата - обект с културно значение, е на път да бъде реставрирана, ако министерството намери 300 хиляди лева

© Анелия Николова

Къщата на Смирненски в столицата - обект с културно значение, е на път да бъде реставрирана, ако министерството намери 300 хиляди лева


С тях и старите адреси отпреди 1989 г. са били свързани някои от трудностите в осъществяването на проекта. Но съществена пречка е било и добиването на публичните данни от регистъра от НИНКН по официален път. След две молби до изпълняващия (вече от няколко години) длъжността директор на института Даниела Джуркова те получават данните на хартиен носител. "Въпреки наличието на електронна таблица, с която служителите на института боравят ежедневно", пишат Morphocode.


И все пак колко трудно е изработването на такъв крайно необходим инструмент?


"Често сме чували аргумента, че това е "обемна информация", което затруднява и забавя обработката и публикуването й. По данни на музея на София на територията на Столичната община има около 1720 обекта със статут на културна ценности. В контекста на съвременното информационно общество това представлява една малка база данни", казаха Димитрова и Мандов пред "Дневник".


Домът на арх. Фингов - символът на разрухата на архитектурното наследство на България

© Николай Дойчинов

Домът на арх. Фингов - символът на разрухата на архитектурното наследство на България


"За обемна информация можем да говорим в случаите, когато базата данни включва стотици хиляди или милиони редове, които се актуализират често. Например: Агенцията по кадастър и геодезия на Холандия поддържа и публикува онлайн база данни с над 9 866 539 сгради, администрацията на Лос Анджелис пък поддържа база данни с над 23 749 930 имотa, в Ню Йорк данните за стотици хиляди пътно-транспортни произшествия са актуализират и публикуват всеки месец. Пример за успешна дигитализация в България е онлайн регистърът с 47 657 загинали военнослужещи в балканските войни, изготвен от Държавна агенция "Архиви", допълват архитектите.


Цената на подобна карта зависи от мащаба и специалистите


които участват в изготвянето й, отвърнаха те на въпрос на "Дневник". "Практиката обаче показва, че за опазване на културно-историческото наследство съществуват голям брой финансови инструменти, които са на разположение на общините и държавната администрация."

Столичният театър "Ренесанс"

© Георги Кожухаров

Столичният театър "Ренесанс"


Доскоро на сайта на института съществуваше единствено карта на недвижимите ценности от национално значение, които са малка част от всички паметници на културата. От известно време обаче НИНКН е с нов сайт, където повечето линкове не работят.


След скандалите около рухналите сгради в Пловдив, Харманли и Велико Търново Даниела Джуркова обяви, че с подкрепата на Министерството на културата кандидатства за средства за дигитализация на целия архивен фонд на института, който включва обемните досиета на сградите с цялата им история, планове и преписки за искани намеси. В замяна на повече права над паметниците на културата общините (които по принцип също би трябвало да познават културното си наследство, особено ако са изготвили подробни устройствени планове) изявиха желание да помогнат. Към днешна дата обаче телефоните на НИНКН дават свободно, а от Министерството на културата нямат информация за напредъка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  "Задачата обаче е непосилна за постоянно съкращавания щат на института, в който от миналата година работят едва 50 човека, казват експерти."

  Ако днес щата е такъв, какъвто е, през годините назад е бил доста по-голям.
  Другия въпрос е, от кога е поставена задачата за дигитализиране и какъв обем е извършен до момента.
  Иначе няма държавен или общински орган, който да не се оплаква, че му липсват щат, пари за заплати, компютри и разбира се помещения и бюра.
  А уж говорим за редуциране на тази армия, която яде здрави средства от бюджета - всяко допълнително работно място означава средства освен за заплати и осигуровки, маса средства за офис обзавеждане, разходи за телефони, интернет, програмни продукти, осветление, отопление, ремонти на сгради и помещения и дори купони за папкане, с други думи, става дума за много пари.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Браво на тези архитекти! Дано инициативата им послужи за пример на местната администрация и всичките 1720 обекта влязат в общ електронен регистър на културните паметници в столицата.

 3. 3 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Нищо не разбират тия архитекти от държавна администрация. Не може то така да се върши работа. Трябва проект, той да се върне да се оправи за се завери да се намерят хора специалисти да се прехвърлят едни отговорности, документи и срокове. Това си е работа за поне няколко милиона и 4 5 години.

 4. 4 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Респект... само ако се изкарат и покажат всички сгради-паметници могат да се решат проблемите с тях. Това е брилянтен пример как може да се противодейства на безхаберието и корумпираността в общините.

  БСП и ДПС вън от политиката
 5. 5 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Домът на арх. Фингов - символът на разрухата на архитектурното наследство на България и на безхаберието на Софийската община и Министерството на културата. Както и на алчността и безкултурието на настоящите собственици на сградата.

 6. 6 Профил на Ivailo Vaniov
  Ivailo Vaniov
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Значи от тук нататък работата е ясна - двама от служителите в НИНКН да доправят картата до включването на всичките 1720 обекта в София за 3 (три) месеца), очевидно може! Персонала на НИНКН да се съкрати с 30%, а с парите, спестени от заплати да се закупи небходимата техника и технологии, така че останалите 70% от служителите да направят и картата на цялата страна и да дигитализират архива. Може, може! Ама нали всички там са "наши хора" сложени на сянка в тая институция, хрантутници. Аз им плащам заплатите на тия мързели, с моите данъци, яд ме хваща!!!

 7. 7 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 426 Неутрално

  невъзможно е от коя гледна точка

 8. 8 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Е, показаха ли ви как се прави?
  Но в нашата администрация е пълно с жените на мутри и комунета, кой да свърши работа професионално и с приемлив бюджет?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Няколко човека показаха как стават нещата, когато някой има митивация.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За столицата добре,а за останалите градове? Нима там няма паметници на културата?

  marinov1018
 11. 11 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Някой тук наясно ли е с въпроса? Аз лично имам представа от далеч, ама за толкова пари става дума, че с нашите крадливци нищо няма да се промени.

  От идиоти отговор не чакам
 12. 12 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  герберастията няма спирачки, след като се справиха с хората и обезлюдиха страната, а в отделни общини всички се познават и броят на пръсти...е, вече имат територия...та на тая територия да обозначим паметниците...не че не подалия оставка за гафа, кмет на ПЛОВДИВ е сред най-моралните...но обозначете паметниците поне...а пък ние останалите на земята българска ще ви изплащаме заемите на глупостта като например не построената атомна...колко ли пенсии са това...или инициативата на община пловдив и по точно кмета тотев чрез тормоз чрез шум да накара хората от пловдивския квартал капана/суперцентър,групов паметник на културата / да си продават имотите и да се евакуират от домовете си както при бомбардировки за да може хората на младежката организация на герб да омаскаряват тези красиви сгради като ги превръщат в пивници и наркомански сборища,на сбирщина от некачествени хора,алкохолен туризъм в сърцето на пловдив...това е "културната" столица това са управляващите от гроб...

 13. 13 Профил на df2js31
  df2js31
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#6] от "erintian":

  бе ти изобщо наясно ли си кво са направили теа келеши? гачи ли не?

  ма си веем пръстенцата волво?

  Аз подкрепям Георги Ангелов. Изгонете Рашидов от държавната хранилка.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#3] от "zeo21369688":

  Както и да се плати на едни консултанти едни пари, те ще кажат как се правят нещата..

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  естествено, че е пренебрежимо усилие. но трябват правилните хора на правилното място с правилните умения. което, естествено, е непосилно за държавната администрация. въпрос на манталитет.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  този казус показва колко много излишна администрация издържаме всеки месец.

  хиляди левове от нашите пари отиват в джоба на некадърници, непрофесионалисти, или просто на обикновени и "добронамерени" тунеядци...

  а подобни проекти могат да бъдат възложени с обществени поръчки и в кратки срокове администрацията да получи системите, регистрите, попълнените бази-данни с нужната информация...

  но, когато начело на правителството си имаме или мутра, или сергишевски копелдаци, или други лъже-премиери, сме точно в състоянието, в което сме в момента. и само ние, избирателите и гражданите, носим отговорността за своята безотговорност и бездействие.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Супер е, само може да оптимизират малко сайта, няма смисъл от мапбокс и гугъл мапс едновременно.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 20. 20 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Двама архитекти, три месеца и 800 сгради, или колко е трудно да има онлайн карта на паметниците на културата!
  [quote#8:"полувишис"]Но в нашата администрация е пълно с жените на мутри и комунета та кой да свърши работа професионално и с приемлив бюджет? [/quote]
  Е и те хляб требе да "ядат", но двете категории май се припокриват, така че отговора е ниКОЙ!!!!! А щом става дума за пари, те вече са "откраднати" от мъжете им!!!!

 21. 21 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 535 Неутрално

  2ч*3м =800
  50ч*Х =20000
  Х=?

  задача за архитекти

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 22. 22 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  къде са социалния, коменданте и другите, да кажат че дейността по опазване на културното наследство е изключителен прерогатив на държавата, просто защото частния сектор не може да се справи? давид утепа голиат, частно студио с двама души без бюджет правят вместо и напук на държавата това, което последната се предполага да прави с огромния си, сравнено с първото, бюджет ...

 23. 23 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#3:"zeo21369688"]Това си е работа за поне няколко милиона и 4 5 години. [/quote]

  И това казвам, изпревариха обществената поръчка за някое милионче

 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#10] от "Михаил Маринов":

  ами работа на държавата е, която има огромни финанси и мъчноподвижни институции, подплатени с раздут щат, да се погрижи. да не вменяваме за отговорност и задължение на доброволци онова, което те са свършили без да им е целодневна заетост и работа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на Николай Статков
  Николай Статков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  на време са градили съвременна България, сега са времена на рушене .........

  обявен дома за „паметник на културата” до черква, община Враца многократно отказва на НИПК-София да предостави кварталния план за съгласуване
  дори в 1989 г. иска да отнемате собствеността ми на дом и предоставите на задруга
  сега рушат част като "незаконно", отново без съгласуване и отказват да чистят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK