Изпълняваме ангажиментите си като независима обществена медия, отговориха от БНТ на Рашидов

Изпълняваме ангажиментите си като независима обществена медия, отговориха от БНТ на Рашидов

© Юлия ЛазароваДържавната субсидия, която получава Българската национална телевизия, е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия, сочат журналистите от БНТ в декларация, с която отговарят на министъра на културата Вежди Рашидов по повод на репликата му, че са на държавна ясла.


От предаването "Денят започва с култура" признават, че в дискусия на 30 юни е бил нарушен журналистическият стандарт за плурализъм с лични нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства. Това обаче не може да бъде основание журналистите да бъдат третирани като зависими държавни служители, отбелязват от телевизията.


Случаят предизвика реакцията на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), която вчера поиска незабавната оставка на Вежди Рашидов.


"Дневник" публикува текста на декларацията, поместен на сайта на БНТ:

"Денят започва с култура" е единственото всекидневно предаване в национален ефир, което води последователна политика в разработването на значими теми и поставяне на проблеми в областта на изкуството и културата. Дебатът за Закона за културното наследство беше проведен в ефира на предаването многократно с представяне на всички гледни точки – на вносителите на Закона за културното наследство, на представители на Института за опазване на културното наследство, Столичната община, Форум "Културно наследство", Комисията по културата и медиите в Народното събрание, експерти и общественици.
Професионалната ангажираност, с която екипът разработи темата, предизвика широк отзвук и показа, че е значима за всеки от нас. Отчитаме, че в дискусията от 30 юни 2016 г., която предизвика правото на отговор на министъра на културата, беше нарушен журналистическият стандарт за плурализъм, като личните нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства, бяха оставени без професионална реакция от водещите. Този прецедент обаче, не може да бъде основание журналистите да бъдат третирани като зависими държавни служители. Държавната субсидия, която получава Българската национална телевизия ,е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия.
С работата си журналистите от медията са доказали, че се ползват с най-високото институционално доверие в страната. БНТ защитава принципи, които не допускат използването на ефира на обществената медия за разрешаване на лични конфликти. Затова смятаме, че спазването на институционална коректност е в основата на плуралистичното общество, за което и ние трябва да носим своята отговорност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Гневно

  От КАКВО сте независиме, бе тарикатчета - НЕ ми ли вземат всеки божи ден ДАНЪК, АКЦИЗ и т. н. , за да ви издържат БНТ тарикатлъците !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Веждито е леке. Това, че силните на деня закон не ги лови го зарежда с огромно самочувствие, не сме забравили как се държа с полицая.

 3. 3 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Абе дали сте независима "обществена", или независима "частна" все сте "независими".

 4. 4 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 660 Весело

  Има мегдан този балон да бъде раздут до ниво разходка на дългите транспаранти по паважа.

  EU now have 1 GB empty space
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Държавната субсидия, която получава Българската национална телевизия е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия."Много хубаво сте му отговорили.Браво.

 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Поздравления за БНТ,достоен отговор на развилнелия се Рашидов!

 7. 7 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]вземат всеки божи ден ДАНЪК, АКЦИЗ и т. н. , за да ви издържат БНТ тарикатлъците !!! [/quote]

  Същото важи и за заплатата на Веждито.

 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Държавната субсидия, която получава Българската национална телевизия е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия, сочат журналистите от БНТ в декларация..."
  Точно поради тази причина със закон трябва да се забрани на БНТ и на БНР да излъчват реклами.
  "От предаването "Денят започва с култура" признават, че в дискусия на 30 юни е бил нарушен журналистическият стандарт за плурализъм с лични нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства."
  От този по слагачески текст едва ли може да се измисли. Затова и отношението към подобна журналистика е такова. Изводът е: - във всяко предавмане, в каето се говори за култура да участва министърът на културата, за да не е "страна, която атсъства" и да реагира на място а не с писма.

 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Журналист - независим е почти оксиморон!
  Казвам "почти", защото има 2-3-ма дето дращят из Интернет само и се правят на журналисти!
  Вся остальная - дето е на заплата е "на хранилка"..
  И е най-естествено като започнеш да плюеш, да ти врътнат кранчето! И когато останеш без хранилката, тогава се познава дали ставаш за журналист, или отиваш да чукаш на друга врата за издръжка!
  Аз това БНТ не го гледам, така че си искам моите 5 лв. обратно!
  И по принцип: Връткат си "независимите обществени медии" някаква си програма за обществото... Ама като им речеш: Тъпо е, не става за гледане, те ти се изрепчат: Глупав си, не ги разбираш ти журналистическите работи! Плащай!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на manfred
  manfred
  Рейтинг: 117 Неутрално

  И виждаш отново страха в БНТ ! Нападките били "лични", "събеседник" носи вината, а Главният Мултак отново в бяло. БНТ защо не събра кураж да му поиска оставката както АЕЖ ? Страх лозе пази !

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Дали БНТ е "независима" ?
  Що тогава е толкова червена ?
  Вярно били сгафили /факт/ в предаването, ама веждито що пък чак така им говори/пише сегаааа ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Браво на журналистите в БНТ! А аз силно вярвам, че Георги Ангелов няма да си запуши устата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Виц на деня

  БНТ "назависима" медия. Дълги години е зависима от Боко

 14. 14 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Хе хе, БНТ независима! Това е вица на деня!

  Хем издръжка Ви плащаме (на хранилка сте), хем и с реклами ни заливате.

  Това не е ли зависимост?

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 15. 15 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Не виждам извинение от страна на медията към Рашидов. Самите те признават, че е нарушен плурализма и въпреки това няма извинение, нито оценка кой е виновен за ситуацията и някакво наказание за това, как поемате отговорността бе господа "независими" журналисти? С мезенце ли?
  1 Журналиста кани доказани кретени в предаване култура
  2 Не прави забележка да се говори за култура, не за личността която и без това не може да се защити
  3 Каквото и да има Рашидов си го е изкарал с честен труд, представям си колко пасквили са написали уважаемите гости за дребните трохи които им подхвърлят.
  4 Най-вероятно журналиста е получил парички за да кани хора с определени нагласи за да се правят внушения преди изборите, което е твърде далеч от журналистическата етика за която претендира медията. БСП плащат на човечеца, той си плаща за да уаства и изведнъж тези типове се правят на обидени.
  5 Не виждам Рашидов да е казал нещо чак толкова фрапиращо

 16. 16 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вярно е, че Рашидов е доста остър и недипломатичен, но малко ми е странна и позицията на БНТ. На първо място БНТ е медия, собственост на държавата и на държавна издръжка, и ако трябва да сме точни, съгласно чл.70, ал.4 от ЗРТ:
  "Субсидията от държавния бюджет е:
  1. за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми; субсидията се определя на базата на норматив за час програма, утвърден от Министерския съвет;
  2. целева субсидия за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи по списък, ежегодно утвърждаван от министъра на финансите."
  В този смисъл държавата е работодател на този водещ (не журналист), който е на трудов договор и трябва да спазва общовалидните етични норми в отношението си към своя работодател. Искам да попитам има ли работодател, кой ще търпи подобно поведение на свой работник (припомням, че БНТ признават, че обвиненията на Рашидов са основателни)?!
  И не виждам нищо странно, неетично или пък незаконно, да се напомни на самозабравилия се работник, че следва да спазва в работата си определени норми на поведение.
  Още нещо. В това предаване Георги Ангелов е със статут на редови водещ, а не на "независим" журналист. А водещите са лица, които не могат да дават лични мнения и оценки, още по-малко да правят иронични подмятания спрямо някоя от засегнатите страни в предаването. Те трябва само да демонстрират безпристрастност по темата, да осигурят възможността на гостите да си кажат мненията, и да дадат възможност на засегнатите да отговорят на отправени обвинения.

  адв.М.Гроздев
 17. 17 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Бнт е хранилка, същата работа в частна тв я вършат 10 пъти по-малко хора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 18. 18 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#9:"The Core"]Аз това БНТ не го гледам, така че си искам моите 5 лв. обратно![/quote]
  Кои пет лева, ланкоолу?
  Ти може и да нямаш деца, но това НЕ означава, че държавата не трабва да строи детски градини! Ерго, свободен си да НЕ гледаш БНТ, но държавата е длъжна да инвестира в обществени медии.
  Апропо, като не гледаш БНТ, как ръсиш мозък срещу обществените медии, когато БНТ и БНР са единствените такива в България?
  Аман от тролове, които си "мислят", че са компетентни във всичко!

 19. 19 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#15:"otrqdnik"]Каквото и да има Рашидов си го е изкарал с честен труд,[/quote]
  Верно ли?
  Ти беше там и видя?

 20. 20 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#16:"адв.М.Гроздев"]В този смисъл държавата е работодател на този водещ (не журналист), който е на трудов договор и трябва да спазва общовалидните етични норми в отношението си към своя работодател.[/quote]
  Нещо бъркате, г-н адвокат! БНТ получава субсидия, но не е длъжна да слугува на управляващите. Личи си, че сте закърмен с червено мляко!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  В сравнение с БТВ и Нова, БНТ наистина е доста по-обективна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK