Журналистът Георги Ангелов към Рашидов: Критиката на недомислици не е "плюене"

Журналистът Георги Ангелов към Рашидов: Критиката на недомислици не е "плюене"

© Красимир ЮскеселиевДен след като Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на министър Вежди Рашидов за репликата към водещия на БНТ Георги Ангелов "...съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата", а обществената медия публикува своя позиция, Ангелов отговори на министъра на културата в социалната мрежа "Фейсбук".


Цитатът на Рашидов е част от право на отговор, поискано относно изказвания на гости във воденото от журналиста предаване "Денят започва с култура" на 30 юни. То бе посветено на протеста срещу поправките в Закона за културното наследство, подкрепяни от министерството. Отвъд опровержението обаче Рашидов нападна лично Ангелов, обвинявайки го, че тенденциозно кани хора, които "плюят държавата" и намеквайки, че държавата "отглежда" децата му.


"Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава, но не мога да приема
критиката и посочването на определени недомислици за "плюене", пише водещият.
"...Що се отнася до конкретното предаване, то темата му бе "Протест срещу промените в Закона за културното наследство, организиран от Форум Културно наследство". "Другата страна" многократно е изказвала своето мнение в нашия ефир, а окончателно го заяви, гласувайки въпросните промени в парламента. Всеизвестен факт е, че на всяка засегната страна, ако не присъства в ефир, винаги се предоставя право на отговор (което ние спазваме). Но на отговор, а не на саморазправа с водещите!", добавя той.


Ангелов подчертава и че не е отправял коментара "Какво ли прави тази държава за българската култура?!", както се твърди в писмото на министъра. Някои от другите "клевети", видени от Рашидов също отстъстват в конкретния разговор.


Ето пълния текст на отговора на Ангелов:


Благодаря на всички колеги, журналисти, познати и непознати хора, които ми вдъхнаха вяра, че в нашата страна все пак има гражданско общество. Благодаря на БНТ за изразената позиция. Но тъй като писмото на министър Рашидов е направо лично, то аз също ще дам личен отговор, още повече, че след него остава горчив привкус на недоизказаност.


На 4 юли 2016 г. в ефира на "Денят започва с култура" бе прочетено писмо на министър Рашидов, под формата на "право на отговор". За моя голяма изненада писмото не бе нито отговор по темата относно гласуваните промени в Закона за културно наследство, нито персонален отговор на казаното от проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и г-н Владимир Руменов. Нещо повече – те дори не бяха споменати поименно. За сметка на това четири пъти се споменава моето име и четири пъти "водещия", което превръща въпросното писмо в "лична кореспонденция".


Но по същество:


1. Обвинен съм, че "услужливо" каня хора, които "обичат да плюят държавата". Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава, но не мога да приема критиката и посочването на определени недомислици за "плюене".


2. Обвинен съм, че каня "група хора" (вероятно това са всички писатели, художници, музиканти, артисти и интелектуалци, гостували в нашия ефир и несъгласни с настоящата културна политика), които превръщали предаването в "среда за оклеветяване, без да присъства другата страна". Нещо, с което категорично не мога да се съглася, а що се отнася до конкретното предаване, то темата му бе "Протест срещу промените в Закона за културното наследство, организиран от Форум Културно наследство". "Другата страна" многократно е изказвала своето мнение в нашия ефир, а окончателно го заяви, гласувайки въпросните промени в парламента. Всеизвестен факт е, че на всяка засегната страна, ако не присъства в ефир, винаги се предоставя право на отговор (което ние спазваме). Но на отговор, а не на саморазправа с водещите!

3. Обвинен съм, че постоянно съм възкликвал "Какво ли прави тази държава за българската култура?!". Прегледах три пъти записа и твърдо заявявам, че такава реплика не съм произнасял. Пък и никога не бих задал така въпроса, а бих възкликнал "Какво прави ПРАВИТЕЛСТВОТО за българската култура?".


4. Следва умелата хватка "удар под кръста" – отговор на по-горния въпрос: "отглеждаме например децата на някои водещи". Пояснявам: по време на следването си във Великобритания дъщеря ми работеше от май до октомври 2013 г. в БКИ Лондон (без заплащане), от октомври 2013 г. до юни 2014 г. (на хонорар) и от юни 2014 г. до септември 2015 г. (на щат). След което напусна и си намери друга работа. Припознаването в бащинство над моите деца ми идва малко в повече, макар и този патернализъм да ми е добре познат от близкото минало. Впрочем отговорът на въпроса е друг – тъкмо поради политиките на това и редица предходни правителства две от трите ми дъщери живеят в чужбина!


5. На следващото обвинение просто отговарям: Не, министър Рашидов, нищо от "парите за театрите", "средствата за българско кино", "сесиите за книги, за музика, за независим театър", "парите за галерии и библиотеки", "новосъздадените музеи, разкриването на археологически разкопки" не е убягнало от погледа ми. Но от погледа ми, г-н министър, не са убягнали и реформите на реформите в театъра, проблемите на сценичните изкуства, най-високото ДДС за книгата, бутафорните крепости и възстановки, рушащите се паметници на културата.


6. И накрая идва брилянтен финал-заплаха: "А колкото до водещия г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата". Тук вече с изумление научавам, че моята заплата е на "държавна ясла"! Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист в свободна обществена медия, а не държавен хрантутник на поръчка?


Георги Ангелов
Водещ на "Денят започва с култура", "История.бг" и "Библиотеката"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3286 Неутрално


  Мултакът Вежди Рашидов да си ходи ! Достатъчно издънки направи това пиянде и при първия и при втория мандат на Борисов ! А, колко милиона е потрошил / присвоил, би трябвало да кажат от прокуратурат и ДАНС - ако ги има ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Простаците от комунистическата номенклатура отново яздят народа и гонят всеки здравомислещ в чужбина. Рашидов, Св.Русев, Робева, Б.Димитров, Стеф.Данаилов, Ан.Дончев- докога другари, докога ще смучете пари и ще заемате постове , предназначени за млади и образовани хора. Докога ще гледаме просташките ви лица. Напълнихте се с пари за десет живота. Милиони и милиони. Гледам вчера на Вежди жалкото дарение в министерство на културата. Хаос и ужас. Дарявам стар памперс от сърце. Вън стари хора.

 3. 3 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Новият Министър на културата да бъде Георги Ангелов !

 4. 4 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Правителство на Пламен Орешарски
  Сформирано 29 май 2013
  Разпуснато 6 август 2014

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 5. 5 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Оппа, извинявам се, това не беше за тук...

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 6. 6 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1934 Весело

  Добър отговор!
  Не му обръщай внимание на мултака... Той толкова си може. Всичко по мулташки

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 7. 7 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Браво за достойният отговор на Георги Ангелов. веждичката както се самоопредели още по времето на Мултигруп си остана мултак и то на мах.
  ОСТАВКА!

 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Жоре,
  Като представител на един от масата, която ти плаща заплатата - освобождавам те от тегобите на БНТ!
  Интернет е широк, излизай на свободна практика!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Г-н Ангелов, недомислици има в много области на нашия демократичен живот. Обаче вашите "общочовешки ценности" някак си ви карат да ги търсите все на едни места а за другите да се правите че не съществуват. Което си се превръща в "плюене". Когато това "ценностно късогледство" се обявява за принципна позиция, плащана с държавна заплата, нещата стават нетърпими.

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  Така си и мислех. Георги Ангелов е истински независим водещ. Бих казал, че е единствен в Българското телевизионно пространство към настоящия момент, но ще кажа от малкото, защото се надявам да има и друг. Факт е, че иначе скучни за мен предавания, като водените от Ангелов, благодарение на него често ми доставят удоволствие. Най-хубавото в характера му е, че не поддава на кръчмарски патриотизъм. Ама хич.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Системен нарушител":

  Какво значи държавна заплата? На държавна заплата е министъра на културата. Журналистите в БНТ и БНР не са.

 12. 12 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Няма някаква съществена драма около този случай. Ако някой не си върши работата или допусне груба грешка, значи трябва да бъде уволнен, и министър Рашидов точно това казва - че журналистът не си е свършил работата и му напомня, че би следвало да остане без работа.

 13. 13 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Със съжаление констатирам, че дори тежката болест не е силата - катарзис за Рашидов. Докато даваше интервюта от болничното легло, декларираше желание да работи само и единствено за доброто на хората.
  По човешки му симпатизирам, че е оздравял, защото баща ми почина от рак. Не разбирам, обаче, арогантното му и неуважително отношение към хората, които го критикуват с основание. Мисля, че би трябвало да се радва на живота, на творческата си свобода, да загърби административните проблеми... А той предпочита да продължи със стила на поведение, присъщ на господарите му.
  Поздравявам журналиста Г. Ангелов за достойния отговор!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 14. 14 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1934 Весело

  [quote#11:"neznaiko.bg"]На държавна заплата е министъра на културата. [/quote]
  Не знам за министъра на културата ама културата на министъра пиши я бегала

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1214 Разстроено

  Критиката на недомислици не е "плюене",
  но критиката срещу властващите е "плюене"!!!

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  То пък един журналист е този Ангелов, нема що

 17. 17 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1934 Весело

  Награждаването на главния мултак. Минута 3:40:

  https://www.youtube.com/watch?v=Buohk0LsLlM

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 18. 18 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Никой не обича журналистите с позиция. Първо погнаха Волгин заради различното мнение, след това Маринкова заради търсенето на различните гледни точки, сега и Ангелов заради ерудицията му и аналитичния поглед към случващото се в родината.

 19. 19 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да, културата на министъра на културата я няма никаква, но това е което имаме на "мегдана"! За банкянският зарзават вероятно каменоделец звучи много кОлтурно, а званието му "Първи Мултак" направо звездно...

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Напълно подкрепям гн Ангелов!
  Нямаме нужда от сервилна жур
  налистика, която да е удобна
  на власта !!!

 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  [quote#16:"shileto"]То пък един журналист е този Ангелов, [/quote]

  Ангелов определено е за предпочитан, най-малкото защото прави най-смисленото предаване.
  А мултакът този път съвсем се оля.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Георги, поздравление за позициите и отговора. Особено добро впечатление ми прави воденето ти в История.бг. Продължавай по същия начин...
  Този който не е готов да понася критика, да не се натиска за министър. А за мултаците трябва лустрация...

 23. 23 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "The Core":
  Аха, викаш в БНТ да си назначим само такива дето ще хвалят кабинета? А свободата на словото да я оставим за глупаците.

  Pivoley
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8218 Неутрално

  Рашидов е "герой" на своето време, нищо повече.

 25. 25 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "Отнесен":
  Коя работа не си е свършил? Да хвали министъра ли?

  Pivoley
 26. 26 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#16] от "shileto":

  Да, друго си е Явор Дачков, Патрашкова и онази с кривата уста...които да обливат с цветя и рози мутрите управляващи България.

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#26] от "foreverman77":
  Ами един дол дренки са, ама Дачков когато хвалеше Костов му се радвахте като деца на шоколад

 28. 28 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#27] от "shileto":

  Дачков винаги си е бил платен журналист, включително и от Костов.
  Ако си забелязал, не съм взимал страна към никоя партия, в случая. Така че, ако някой му се е радвал на Дачков, някога, то това не съм аз. Още повече по времето на Костов.

 29. 29 Профил на boiana_s
  boiana_s
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Нека не се лъжем, че ударът е заради това предаване.
  Просто му се търси цаката.
  Вижте това
  http://imedia.bnt.bg/predavanyia/istoriya-bg/kultat-kam-lichnostta
  27,20 минута
  53,38 минута

 30. 30 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 783 Весело

  Ха, ха известния не само в Левуново господин(идва от Господно създание, за което претендираме всички) каза нещо много прямо, и много точно.Защо плюете България, като получавате заплата от бюджета дето го пълним всички "поданици" на тази държава. Вие плюете в паничката от дето лапате.
  Защото става дума за държавата ни, колко е зле, а не за министъра.Нападките обаче бяха за децата на министъра...а не за лапачите, дето си лапат, а файда за даващите лапачката,никаква.
  Българската национална телевизия е част от "окултуряването" на нашия народ. За това народа си(или му) "къса(т) от залъка", както би се споменало в други времена, на конгрес- ама е вярно.
  И последно , кой няма да лапа ако не на позицията дето е сега?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Фактически, издънката на Вежди е фразата за "държавната ясла". А всичко, друго, което е цитирано от журналиста като отговор на министъра, си е точно или почти точно така. Журналистиката в България е на отчайващо ниво и за съжаление не виждам изключения. Дотолкова съм омерзен от нея, че без усилие мога да намеря подтекст на фразата на Вежди, че журналистът е на държавна ясла: получава заплата от държавата, но получава и нещо от другаде, за да плюе или организира плюенето на ставащото в нея. Това в случая може и да не е вярно, признавам си, но самият факт, че го помислям без угризение на съвестта вече говори много за качеството на журналистиката.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10684 Неутрално

  Когато един политик реагира като В. Рашидов за мен това една часа едно от двете:
  - самозабравил се е
  - пари му под краката
  В който и да е от двата случая е време да си ходи

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 454 Весело

  "Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава"
  ++++++++++
  ]:->

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 35. 35 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 384 Неутрално

  веждата е идеален пример за порочната вулгарност която цари в държавата

 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  [quote#6:"zuk_trombon"]Добър отговор!
  Не му обръщай внимание на мултака... Той толкова си може. Всичко по мулташки[/quote]

  Този алкохолик нямаше ли да си посяга нещо, заради това, че си е сложил парите в банка, която предлага по-добри условия в сравнение с останалите, но пък фалира... Или на този, понеже е с висок морал и му помогнаха да направи цесия???

  Наистина, допреди 22-23 години ставаше, но сега е СРАМ ! ! !
  (Алкохолът не прощава)

 37. 37 Профил на ivaniivan
  ivaniivan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Добре, че беше тая статия, че да науча за съществуването на някой си Георги Ангелов.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Ivan Veselinov
  Ivan Veselinov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Георги Ангелов-умен мъж!!!.............значи пречи...............................ще тегли...

 40. 40 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2789 Гневно

  Веждичката още ли не си е подал оставката? Тия на Бойко мутрите големи гьонсурати ще излязат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK