Смененият шеф на АЕЦ "Козлодуй" отхвърля обвинения за нагласени поръчки

Обществено обсъждане на ОВОС на седми блок на АЕЦ Козлодуй

© АЕЦ Козлодуй

Обществено обсъждане на ОВОС на седми блок на АЕЦ КозлодуйОсвободеният вчера с решение на БЕХ изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов обяви, че не разполага с офшорна фирма, както твърди в сигнал за корупционни практики независимият депутат Георги Кадиев.


В разпространено до медиите писмо той заявява: "...не разполагам нито в момента, нито съм разполагал в миналото с фирма било то в България или в чужбина. Разпространените в медиите копия от документи по никакъв начин не доказват собственост или наличие на участие в собствеността под каквато и да е форма на мое име".


В писмото се отхвърлят също така твърденията за корупционни практики в атомната централа в периода от септември 2014 г. до юли 2016 г. и от 2009 до 2010 г., когато Ангелов е бил на ръководна позиция.
Решенията за възлагане на обществени поръчки предварително се одобряват от Съвета на директорите на дружеството и/или от Съвета на директорите на БЕХ, уточнява Ангелов и уверява, че процедурите са в съответствие със Закона за обществените поръчки, при следване на принципите за публичност и прозрачност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна и лоялна конкуренция.


"Като човек, чийто трудов път е свързан с българската атомна централа, категорично се противопоставям на опитите да бъде уронен нейният престиж чрез подобни несъответстващи на обективната действителност и без доказателства изказвания", пише още бившият изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй".


В отговор на въпрос от независимия депутат Георги Кадиев днес в парламента премиерът Бойко Борисов обяви, че сигналите за нарушения на Димитър Ангелов са били дадени на ДАНС, като е информирана и прокуратурата. "Ако се докаже престъпление на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", ще бъде потърсена и съдебна отговорност", допълни министър-председателят. Той каза още, че Ангелов не е член на ГЕРБ.


Борисов обяви още, че вчера е говорил с Румен Овчаров, за да го посъветва кой е подходящ за нов директор. Овчаров е посочил досегашният зам.-директор, а такъв бил и изборът на министъра на енергетиката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK