Новият правилник на Фонда за лечение на деца съкращава сроковете и изключва независимите експерти

Директора на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ и зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков

© Георги Кожухаров

Директора на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ и зам.-министъра на здравеопазването Ваньо ШарковСроковете за обработване на заявления и придвижване на процедури във Фонда за лечение на деца ще бъдат съкратени в нов правилник на институцията, който беше представен днес пред журналисти от директора на фонда Владимир Пилософ и от зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков. Заявления ще се разглеждат до два работни дни след подаването им, вместо до три както е сега, външните експертизи ще се представят до 7 работни дни, а не до 14, и разглеждането от Обществения съвет ще бъде най-късно до 20 дни след подаване на заявлението, вместо сегашните 45 дни.


За съставянето на новия правилник не е имало работна група с участието на неправителствени организации и представители на Обществения съвет, както настояваха от органа, но предстои 14-дневно обществено обсъждане, в което ще се разчита на тяхното мнение, обясни Ваньо Шарков. Документът ще бъде публикуван днес на страницаата на Министерството на здравеопазването.


Предвиждат се и по-малко административни документи за кандидатстване за финансиране на лечение от Фонда, както и улеснени правила по които се преценява какво ще е лечението на детето. Вместо досегашните задължителни консултации от външни независими експерти в съответната област, вече лечението може да се определя от лекарски комисии (ЛКК) или от онкокомитети в самите болници, къде ще се лекува то - в България или в чужбина. Новият правилник връща и парвилото, че външни експерти при нужда могат да са само националните консултанти и председателите на научни дружества, както и посочени от тях компетентни лица.
Лекарски консилиуми ще се сформират по искане на директора на фонда по отделни случаи, ако има тотално разминаване в мненията на специалистите за лечението на детето. Ако това се наложи, трябва да се осъществи в същите срокове като изискването за външна експертиза - до седмица.


Друго изискване в правилника ще е всяка от организациите в Обществения съвет да подсигури резервен човек за заседанията на съвета, в случай че му се налага да отстъства. По този начин няма да пропадат заседания, смята Шарков. Той подчерта, че ще се прекрати "съществуващата досега практика" да се дават представителни обяди и вечери за чужди специалисти, поканени у нас, но отказа да даде конкретни примери и подробности за това за колко случаи става въпрос и на каква стойност.


На въпроси от журналистите за забавяния и проблеми в администрацията от арестите във Фонда през април и подмяната на ръководството насам, Пилософ беше категоричен, че "Всички деца, които е трябвало да заминат, са заминали" и работата на институцията се движи в нормалното си темпо. По думите му за последните два месеца фондът е изплатил над 1 млн. лева за лечението на над 120 деца - 35 изпратени в чужбина и още 87 на лечение в България.


"На ден във фонда се подават по 5-6 или 7 нови заявления. Това означава, че с досегашния срок който беше предвиден за приклчване на процедурите се събират 180-200 деца, които са в процес на придвижване на документи, на чакане на експертизи и т.н. Така че забавяния няма, всички деца, които е трябвало да заминат, са заминали. Имало е случаи, които не са толкова прости за решаване. Тук не става дума само за премянате на административни преписки, а за деца с изключително сложни заболявания", коментира Пилософ. Той обясни, че голяма част от случаите не са спешни както се твърди.


"Най-лесни са случаите, които остават за лечение в България. Има прост механизъм, болниците имат лекарски комисии, няма нужда да пращаме към външни експерти писма и т.н. Сроковете на тези деца ще бъдат изключително съкратени с новия правилник, особено заради тази точка, която казва, че ако има пълна документация и готова оценка от лекарска комисия няма да има нужда от повече консултации", каза още Владимир Пилософ.


По конкретен сигнал на майка, че тази неделя (10 юли) трябва да заминат с детето й на преглед в Лондон, но все още нямат нито самолетни билети, нито резервация в хотел, Пилософ заяви, че самолетните билети могат да се осигурят в рамките на 30 минути, тъй като Фондът има сключен договор с фирма, която урежда детайлите по пътуването. Освен това прегледът всъщност е на 13 юли, т.е. допълнителните нощувки няма да се покрият от Фонда и е поискал от жената да подпише декларация за това. По думите му майката в този случай е "изключително тревожна", но той е говорил вече три пъти с нея, уверявайки я, че няма причина за притеснение.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Като ги гледам тези на снимката, едва ли ще е вярно

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Колко ли деца си отиват от този свят, само защото родителите не знаят към кого да се обърнат за помощ. Всички болни деца трябва да получат еднакъв шанс за лечение, а не само тези, обърнали се към фонда.

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Любопитно

  [quote#1:"shileto"]Като ги гледам тези на снимката, едва ли ще е вярно[/quote]
  Ама,наистина,що за типове сте показали на тази снимка?

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Това, че съкращават сроковете не е ли добре?

  Щото заглавията ги избирате така, че да звучи много зле...

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А бе ше си делкаме едни пари между нас си за нас си.Кво лошо има???

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Основния проблем с фонда е, че здравното министерство иска да остават повечето случаи в България. Това ще донесе икономия на средства. Докато родителите искат навън, защото не вярват в БГ медицината специално за тежки заболявания.

  Това е. Естествено перфектното решение е децата да се лекуват в най-квалитетните и скъпи клиники... ама пари откъде...

  Сега предполагам основния проблем ще е, че решенията "къде" ще взимат директно от ЛКК, които естествено ще натискат да става в БГ и родителите ще скочат.

 7. 7 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тези на бесилото. Отказват се пари за лечение на деца, защото това можело да се свърши и в България...
  Поставете се на мястото на родителите за да видите какво е безизходица! Ако можеше да се лекуват в България щяха да бъдат излекувани. Ако се направи статистика на колко деца е предложено адекватно лечение в чужбина и липсата му на такова в България статистиката няма да се хареса на никой.
  Но за това се мълчи. Изтъкват се какви ли не доводи.

  Да не говорим за един последните примери, когато е трябвало да се чака 1 седмица при това за спешно решение понеже комисията не можела да се събере по-рано.

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 8. 8 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Още едни дерибеи.

  Децата умират, те трогателно се занимават с правилници, които после сами нарушават.

  Местопрестъплението България.

 9. 9 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А вие мислехте, че случайно смениха ръководството ли?!?

  У нас, където има ФОНД, има ЯМА! Голяма, предназначена за източване от НАШИ хора.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Вместо досегашните задължителни консултации от външни независими експерти в съответната област, вече лечението може да се определя от лекарски комисии (ЛКК) или от онкокомитети в самите болници, къде ще се лекува то - в България или в чужбина. "
  колко от лекарите в тези лкк познават , следят ... новостите в медицината и къде и как се прилагат . за операцията на сина ми като метод срещнах само един запознат лекар (външен експерт във фонда ) , всички други ме убеждаваха че единственото решение е ... ампутация . 90% от лекарите не знаеха за външен фиксатор на Илизаров , и масово отказваха да разчитат дори елементарни рентгенови снимки . как ще се чувстват родители които след два месеца химио терапия виждат тумора да расте (това доведе и до увреждане на растежната зона при нас ) да чуят " мен ме интересува да си мине шестте химии и да дойдете да му сложа протезата "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  Дано тази нова система да проработи колкото се може по-успешно,за да може тези малки деца с нещастна съдба да имат по-голям шанс за живот.

 12. 12 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#6:"niakoi_si"]Основния проблем с фонда е, че здравното министерство иска да остават повечето случаи в България. Това ще донесе икономия на средства.[/quote]

  Схванал си целта, но не смисълът - смисълът не е да се спестят пари, а повече пари да отиват към болниците на нашите момченца.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Гетото продължава да финансира чужди здравни системи и клиники вместо да развива здравеопазване тук и да задържа докторите си в страната. Няма нищо в медицината което да се работи в чужбина и което да не може да бъде осъществявано тук. Но политическата класа комуняги ЕЖЕДНЕВНО дикредитира българския лекар, болници и клиники за да реализира тъпи политически послания как се грижела за децата. Как ? Като ги пращате в чужбина ли? Дори не осъзнават колко утрепно като логика и колко национално предателско е такова поведение да рушиш собствената си здравна система и да не я развиваш. Защото утре няма как хем всички да се лекуват в чужбина , хем да правиш всенародни чествания за някаква 'независимост' и гордост ,че си българин....... Срам за такава мутрореформаторска партийна класа.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  [quote#13:"Dr_Doolittle"]Няма нищо в медицината което да се работи в чужбина и което да не може да бъде осъществявано тук.[/quote]
  успех . има методи и техники които дори не си чувал

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dr_Doolittle":

  Що си кривиш душата?

  Медицина у нас не само удари дъното, ами и изкопа яма колкото марианската падина в него.
  Медицината в момента е толкова унищожена, че ще са необходими поне 20 години активна реанимация, за да може

  "което се работи в чужбина да не може да бъде осъществявано тук"
  Всеки който е посетил поне една западна клиника вижда светлинните години разлика.
  Само че болните не могат да чакат тази реанимация.
  Лечението им е необходима тук и сега.
  А като познавам що за .... типове са републиканските коансултанти, всички богове да са на помощ на дечицата.
  Стягайте се за нови кампании.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#15] от "rapidfire":

  Аз затова говоря за гето - да ползваш някакъв моментен ресурс докато го има и щото някой ти го дава, а да не гледаш перспективата и просперитета на цялата държава. Такива срамни фондове няма в нормалните европейски държави. Защото се самоуважават. Само в поскомунистическото утрепано гето има такива жалки практики и такъв бантустан не заслужава нито знаме, нито земя, нито химн. Защото е само сбирщина от плиткоумни примати.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK