Бъчварова: При силен миграционен натиск тежестта не трябва да пада само върху държавите на предна линия

Бъчварова: При силен миграционен натиск тежестта не трябва да пада само върху държавите на предна линия

© МВРПред колегите си от ЕС вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че при силен миграционен натиск, тежестта не трябва да пада само върху държавите на предна линия.


Вътрешните министри на ЕС дебатираха в Братислава бъдещето на Общата европейска система за убежище. Предстои Еврокомисията да представи предложенията за изменения в процедурите за убежище, условията за приемане и признаването на статут на закрила, както и европейска система за презаселване


"Категорични сме в позицията си, че законодателните предложения следва да бъдат разглеждани паралелно и в тяхната цялост", заяви министър Бъчварова, цитирана от пресцентъра на МВР. Важно е провеждането на политически дебат по регламента Дъблин, за да се постигне трайно и работещо решение, което да гарантира справедливо разпределение на отговорностите по приема на бежанци между всички държави-членки. При наличие на силен миграционен натиск, тежестта не трябва да пада само върху държавите на предна линия, подчерта тя.
Българският вътрешен министър подкрепи установяването на унифициран набор от отговорности между държавите-членки и настоя за допълнително внимание върху ситуацията на външните граници на съюза.


Министрите са обсъдили управлението на външните граници на ЕС, в рамките на които като приоритет беше изведено прилагането на Регламента за новата Агенция за гранична и брегова охрана, завършването на пакета "Интелигентни граници" и разработването на нова Европейска система за електронно разрешаване на пътуванията (ETIAS).


"Смятаме за основен приоритет на новата Агенция за гранична и брегова охрана засиленото сътрудничество с третите съседни страни", подчерта Бъчварова. То е ключово за допълнителното укрепване на външните граници, развиване на механизма за ранно предупреждение, за подобряване на връщанията.


България се отнася положително към обсъждането на предложението за създаване на Европейска система за електронно разрешаване на пътуванията, поясни българският вътрешен министър. "Смятаме, че преди изготвянето на законодателно предложение е добре да се проведе проучване, в което да се отговори на всички открити въпроси за параметрите на системата и как те се отнасят към пакета "Интелигентни граници", допълни тя.


В контекста на пакета "Интелигентни граници", българският вътрешен министър изрази благодарност към Холандското председателство и към всички държави, които подкрепиха искането на България за предоставяне на ограничен достъп до шенгенската Визова информационна система, в която българските власти могат да правят справки. "Уверена съм, че и със Словашкото председателство ще продължим да работим в дух на добро сътрудничество, за да превърнем тази воля в реален факт", допълни тя.


Тя постави на вниманието на Съвета и друга важна за България тема – статута на вътрешните граници, за които все още не е взето решение за премахване на граничния контрол. Необходимо е ясно политическо съгласие за статута на тези граници, за да се избегне правната несигурност и разпиляването на ресурси, породено от непрекъснатата необходимост на вътрешните граници да се въвеждат мерки, относими към външните граници, отбеляза Бъчварова.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аууу; Малейй; А лилии; Въъх - от този тип трябва да са коментарите относно Министъра тролчета!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Че ние още не сме видели силен натиск. В Италия от началото на годината са пристигнали повече от 200 000. Да си спомним, какво беше в Гърция, Македония , Сърбия, Унгария и Австрия.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  България трябва сериозно да се замисли за по-висока ограда на границата с Турция и излизане на ЕС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#3:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]ограда на границата с Турция и излизане на ЕС! [/quote]
  Команданте, излизай от пустото ЕС! Напаво се чудя как не си излезнал още?? То тва ЕС не е място за команданти, пък ти си се смушорил и си трайкаш??

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Няма натискът да е само отпред (на предната линия). Отзад другите държави ще ни подпират и ще ни викат "Дръж, аман-заман, не пускай! Браво! Добре се справяте!".

 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  То у нас мигранти няма,те не искат да са тук!

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Добре е министрите на вътрешните работи да не са социолози, премиерите да не са с дълга криминална биография

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#6] от "uwl04499532":

  Има, откакто Меркелица и останалите позатвориха достъпа, талибаните остават у нас

 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#8] от "stenli1":

  Дано не си прав!

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Този въпрос трябваше да се постави пред ЕК много по-рано.

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Ние не сме най натоварената външна
  граница, но ЕС трябва да се бръкне
  дълбоко за финансиране на ограда
  и съоръжения за наблюдение !!!

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Румяна Бъчварова да внимава какви ги приказва. Защото Меркел с удоволствие ще се присъедини към думите и като каже, че тежестта на 1 млн "бежанци" не трябва да пада само върху Германия и ще ни засилят 40-50,000 от тях.

  Точните думи са " Тежестта за ОТБРАНАТА и СПИРАНЕТО на мигрантите не трябва да пада само върху граничните държави".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  До коментар [#12] от "Fred":

  Тук си в грешка и то основна, която на всичкото отгоре е и масово разпространена — това, което е добро за слона, не е задължително добро за антилопата. Примерно ние нямаме ресурса да удържим на милионите емигранти, нито имаме някакви успехи в интегрирането (виж ромите, дето ги интегрираме още от татово време, и че сме до никъде), та това със стените срещу емигрантите няма да ни свърши работа. Дори немските схеми няма да ни помогнат, защото там имат достатъчно работни места за гастербайтери, докато тук нямаме "непрестижна работа". Отделно, че сме в демографска дупка, а имаме цял куп социални програми на основата на масовост и солидарност, а за това трябват критична маса от всяко следващо поколение, която маса може да се допълни с работещи мигранти. Та нашето разковниче е да си отсеем работещи и кротки емигранти, а останалите да искат да ни заобикалят. Примерно, всички социални програми да дават помощите срещу равен по време и натовареност труд, равен на тези, дето изкарват данъците и акцизите. Дори помощите за емигранти и бежанци да са срещу положен труд, а не просто ей така, щото били се добрали до наша територия. Който иска лекар, който иска храна бачка, който стъпи накриво в кауша и първи на опашката за заминаващите. Дори ако изпратим два самолета иконочиески бежанци обратно в Пакистан или Африка, със сигурност "бежанския натиск" по българската граница ще секне. Мда, ама трябва да се направи първо за българските граждани, че после да пискаме как ни дискриминират, ако някой поиска да даваме пари-помощи на емигрантите срещу едното присъствие. И тогава няма да зависим от Меркел или който там реши да преразпределя емигранти, щото самите емигранти ще бягат от нас като дявол от тамян. Едно просто, но директно обвързване на интеграцията със социалното подпомагане ще реши куп проблеми в обществото ни, като ни направи и по-силни спрямо емигратите-тарикати. Иначе със стена не стават нещата. Нито на Китай им се получи, нито на СССР, нито Берлин остана разделен, виж, с папо и бъдеще срещу труд се получава, щото така в Япония успяха да интегрират по-голямата част от населението си и да го докарат до втора световна икономика.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#13:"gost22"]Та нашето разковниче е да си отсеем работещи и кротки емигранти[/quote]
  Напразни мечти и пълна липса на логика. ЗАЩО тези ЧУЖДИ имигранти ще предпочитат НАС а не Германия, Швеция и още поне 20 държави които ще им предложат по-висока заплата, по-добри условия на живот и по-добро бъдеще?

  Единственото решение за България е да си запази българите да не я напускат, да си оправи политиката и отношението към раждаемостта ТУК, в България. Отдавна е доказано, човек тръгва ако съотношението е 2:1. Т.е. ако там на българина му дават двойна заплата отколкото тук той просто ще остане тук. Ако е повече тръгва. Ето това е решението, а не да се надяваме че някои чужденци ще са глупави да останат тук а не да продължат нататък.

  А това което исках да кажа е, че като ще изпълняваме ролята на ЕС граничен полицай то ЕС да бъдат така добри да си плащат за услугата. И пряко и косвено, т.е. с полицейски и военни сили ако нашите не стигат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  [quote#14:"Fred"] на българина му дават двойна заплата [/quote]
  Това у другата основна грешка на българина — заплата се изкарва, а не се дава. Дават, означава, че ти не я изработваш. А онова дето да сме направели българите да не бягат, го имахме, ама е с кльон и стрелба по границата за да не избягат крепостните... и устиска едва 45 години. Е има и по-дълготраен експеримент в С.Корея, ама там и ток нямат, та нощните снимки от космоса са все тъмно петно... Бъдещето привлича хората, а не просто заплатата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK