Присъствието на НАТО в Черно море ще се решава през октомври

Присъствието на НАТО в Черно море ще се решава през октомври

© Анелия НиколоваНе е коментиран въпросът за предното разполагане и не се предвижда България да участва под каквато и да е форма - там водеща роля имат рамковите държави, които ще поемат своите отговорности. Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на отбраната Николай Ненчев днес, по време на Срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава, съобщи пресцентърът на министерството на отбраната.


Той коментира изразеното от страна на генералния секретар на Алианса и редица участници във форума безпокойство по отношение на липсата на баланс на силите в Черноморския регион, към който Северноатлантическия пакт винаги се стреми в ролята си на отбранителен съюз. "Това вероятно ще бъде предмет на следващата среща на НАТО, която ще се проведе през октомври", допълни министър Ненчев.


По отношение на възможността за засилено присъствие на сили на Алианса в Черно море министърът на отбраната припомни, че по силата на Конвенцията от Монтрьо чужди кораби не могат да присъстват в неговата акватория повече от 21 дни, което означава, че ако подобна инициатива бъде реализирана, тя ще бъде извършвана на ротационен принцип.
Ненчев заяви, че България ще се придържа стриктно към общата програма, която държавите членки приемат. "Тези планове се уточняват в края на всяка година, т. е. през октомври-ноември се взимат решения за програмата и плановете на НАТО за следващата година", уточни той и припомни, че според Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) във всеки един момент в страната ни могат да присъстват до 2 500 американски войници, като със заповед на министъра на отбраната броят им може да достигне 5000, без да е необходима санкция на Министерския съвет или на Народното събрание.


"Не е имало критики по отношение на нашата позиция относно заплахите от изток, която е изключително балансирана, с оглед на възможностите, с които разполагаме. Нашите колеги проявяват изключително голямо разбиране, още повече, че ние дойдохме с особено самочувствие на тази среща - изпълнихме решенията от Уелс, бяхме вече взели решение за повишаване на бюджета, имахме приети и утвърдени програма и план за развитие на отбранителните способности, както и проекти за модернизация на Българската армия, така че ние бяхме една от държавите-членки, които отчетоха изключително голям напредък, включително и по Плана за готовност за действие", каза още министър Ненчев. Той посочи също, че изграждането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО на територията на България е било високо оценено.


Вторият ден от Срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава продължава с обсъждане на актуалните теми за операциите на Алианса в Афганистан и усилията, които се полагат за подпомагане на Украйна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK