Вече работи телефон за реформата в образованието, скоро - и сайт

Вече работи телефон за реформата в образованието, скоро - и сайт

© МОНТелефон за въпроси за прилагането на новия закон за предучилищно и училищно образование - 0878 15 65 43, вече е на разположение на учителите и директорите, до дни ще заработи и сайт за реформата в образованието. Това обяви министърът на образованието Меглена Кунева на среща с учители и директори в Кубрат в петък вечерта, съобщи пресцентърът на просветното министерство.


Тя отбеляза, че осем проекта за нов учебник по история и цивилизации са внесени в МОН на 9 юни след предварително споразумение с издателите, за да се справи системата с късите срокове по новия закон. "Въпреки че никой не вярваше, че учебници за пети клас по история ще има, то сега вече можем да кажем, че ще се справим със ситуацията. В момента тези проекти се оценяват и скоро ще стигнат до вас", обърна се Кунева към учителите.


Кунева призова директорите и учителите да са активни при кандидатстването с проекти по националните и други програми, като подчерта, че възможностите за финансиране са налице.
Програмата "Твоят час" започва от следващата учебна година и там има предвидени средства за учители, неправителствени организации, извънкласни форми, квалификации и други, каза министърът.


"Учителят е в центъра на системата и главното е да се обърне внимание на проблемите на учителя. На събора в София подчертахме, че учителят е сила, видяхме, че 12 хиляди учители, които обичат държавата и работата си, искат да работят. Законът ще влезе в сила без сътресения", увери Кунева.


Тя припомни, че четири от държавните образователни стандарти вече са утвърдени – за учебния план, за общообразователната подготовка, за учебниците и за предучилищното образование.


За публично обсъждане са обявени други четири – за институциите и за информацията и документите, за профилираната подготовка и за усвояването на българския книжовен език, каза още Кунева.


Кунева посочи още, че скоро ще са готови още два много важни стандарта – за оценяването и организацията на дейностите - и че до началото на новата учебна година ще са готови всички стандарти, без които тя не може да започне.


Министър Кунева напомни, че е спряла три договора за 1.5 милиона лева за деца в неравностойно положение, където МОН е имало съмнения за злоупотреби, но ще продължи да настоява за всичко, което е подписала в Колективния трудов договор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK