Какво (не) се промени след последния доклад на Европейската комисия

Заседание на прокурорската колегия

© Георги Кожухаров

Заседание на прокурорската колегияПочти нищо.


Това е краткият отговор на въпроса: какво се промени след последния доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество? Основните препоръки в деветия документ от януари 2016 година не са изпълнени. A по някои от тях даже вече не се говори. В очакване на т.нар. устен доклад, който традиционно излиза в средата на юли, перспективите за отбелязването на какъвто и да е напредък са нищожни. А все по-вероятното отделяне на България от Румъния по мониторинга - реалистично.


"Дневник" направи кратък преглед на препоръките и какво е свършено по тях.
Препоръка: Да има реформа на ВСС чрез необходимите промени в Закона за съдебната власт.

Какво се случва: Висшият съдебен съвет беше разделен на две колегии в края на 2015 година, като гласуваното разпределение в колегиите беше повод за оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов. В доклада от януари Европейската комисия отбеляза разделянето като положително, но и се уточнява, че броят на членовете, избрани от парламента, не гарантира, че кадровият орган ще бъде освободен от политически влияния.


Първият пакет промени в съдебния закон, които уредиха детайлите на разделянето, беше приет преди време. Акцент в него стана внесеното между първо и второ четене предложение за увеличението на заплатите на членовете на ВСС и те достигнаха до около 7 хиляди лева. То беше прието, а въпреки намеренията с втория пакет промени да бъде променена методологията на изчисление това не се случи.


Втората част от промените беше гласувана на първо четене в парламента в края на юни. Преди второто гласуване на промените, в които има текстове, свързани с работата на прокуратурата, и се въвежда съдийското самоуправление, в парламента са внесени различни идеи, като ако някои от тях бъдат приети, реформата ще бъде обезсмислена.

Препоръка: Да бъдат осигурени условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи в СГС и потенциални подобни практики в други съдилища.


Какво се случва: В доклада на ЕК много сериозно място намери случаят с изтеклите записи между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и отстранената съдия Румяна Ченалова. Комисията препоръча прозрачно и непредубедено разследване и отбеляза, че случаят показва сериозни системни проблеми и предизвиква съмнения за независимостта на съдебната власт. ВСС прекрати проверката още преди излизането на доклада - в средата на януари, а няколко месеца по-късно отказа да я отвори отново. Така половин година след препоръката никой не повдига темата и не припомня доклада на ЕК.


От прокуратурата образуваха досъдебно производство, като главният прокурор Сотир Цацаров твърдеше, че то ще е за съдържанието на разговорите. Не стана известно как ще се гарантира независимостта на проверката, при положение че и Цацаров е споменаван от Янева като човека, който я предупреждава за отстраняването й.


Ехото от скандала в Софийския градски съд от края на 2014 година съвсем затихна. Висшият съдебен съвет не посочи виновен за състоянието на институцията, а бившият заместник на Владимира Янева - Богдана Желявска, която разпределяше всички граждански и търговски дела, беше оневинена от съдебния съвет. Същевременно дисциплинарната проверка срещу Янева беше спряна до приключването на съдебното дело за разработката "Червеи" срещу нея. Тя получи една година условно на първа инстанция.


В рамките на последния месец съдийската колегия на ВСС успя да произведе два скандални избора в ключови съдилища - Благоевградския окръжен съд и Софийския апелативен съд. Първият беше оглавен от досегашния си ръководител Катя Бельова, която има в професионално председателската си биография сигнали за сериозни нарушения, които веднъж възпряха ВСС да я избере за втори мандат.


Софийският апелативен съд, който две години е без титуляр, беше оглавен от съдия Даниела Дончева, която се оказа, че е преписала пасажи в концепцията си от бившия ръководител Веселин Пенгезов.


Преди лятната ваканция ВСС трябва да избере и нов градски прокурор на София след изненадващата оставка на Христо Динев преди около месец.


Препоръка: Независима проверка на прокуратурата, каквато е предвидена в приетата стратегия за съдебната реформа


Какво се случва: Идеята за независим анализ на държавното обвинение беше заложена в актуализираната стратегия за съдебна реформа, изготвена от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов. За нея към края на 2015 години заговори и премиерът Бойко Борисов. В крайна сметка след отлагане в България пристигнаха четирима прокурори от Великобритания, Холандия, Германия и Испания, които ще направят независим анализ на структурния и функционален модел на българската прокуратура, ще прегледат общо шест дела – три по собствена инициатива, и три – предоставени от прокуратурата. Европейските прокурори са поискали да прегледат делото по източването на 7,5 млн. евро по програма САПАРД, прекратеното разследване срещу председателя на БСП – Варна, Борислав Гуцанов, както и кражбата на фирма на Константин Мавродийски, съобщава "Правен свят".


От своя страна държавното обвинение ще представи делото срещу ген. Кирчо Киров, разследването за корупция в ДАИ и разследване на пловдивската прокуратура за пране на пари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тука в коментарите към тази статия тролчета трябва да втълпявате :"1. ГЕРБ и РБ нямат желание за реформи в правосъдието; 2. ГЕРБ и РБ нямат желание да има справедливост в родината"! Ай - разнообразно, финно с кофтия!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1787 Весело

  Да се снишим другарки и другари.Да не избързваме.

 3. 3 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  НА КОЙ МУ ПУКА ЗА НЯКАКВИ ДОКЛАДИ???

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  [quote#3:"toyaga"]НА КОЙ МУ ПУКА ЗА НЯКАКВИ ДОКЛАДИ???[/quote]

  На Андрешко определено не му пука.

  На него и с доклади, и без доклади, 200-те грама домашна пърцуца къде икиндия са му гарантирани.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 781 Неутрално

  "а разделянето като положително, но и се уточнява, че броят на членовете, избрани от парламента не гарантира, че кадровият орган ще бъде освободен от политически влияния."

  Лъжа. Поне три пъти съм чела доклада. Оригиналният. Няма подобна забележка. Дневник???

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]Да се снишим другарки и другари.Да не избързваме.[/quote]

  Приземяване му е майката.

  Докато отмине бурята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  " А все по-вероятното отделяне на България от Румъния по мониторинга - реалистично."

  И ще е справедливо!
  От съдебната реформа единствено се увеличиха заплатите на ВСС.

 8. 8 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В България за вече почти 27 години преход няма нито един осъден политик, олигарх или магистрат за корупция и кражби, а всички знаем как цялата политическа класа и от ляво и от дясно и от центъра станаха много богати за сметка на обикновените хора, които пък станаха и стават все по-бедни. Няма как тези, които ако имаме нормална правосъдна система първи трябва да влезнат в затворите и да им се запорира голяма част от имуществото да реформират системата така, че самите те да се вкарат в затвора. Цялата така наречена реформа в съдебната система е един параван за войната която се води между различни икономически кръгове и олигарси и свързаните с тях политици за надмощие и кадруване в съдебната система. На простолюдието това обаче се представя като реформа.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5245 Неутрално

  Всички политически сили, управлявали през прехода не са имали интерес да променят съдебната система.Нямат и сега.

 10. 10 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#5] от "достатъчно":

  Остави ги да си изпеят песента. Не виждаш ли, че е ретроспекция на всички опорни точки от първия, та до последния опит за "клатенето на лодката". Можеха да лъжат Борисов, че Иванов работи по въпроса с промените в съдебната власт, да мине един доклад, да мине втори и чак тогава да гръмне, че съдебна реформа няма. Няма, ама ... като с колелото на тате. Друг път! Просто не става по тяхната и сега се хапят отзад, изтиквайки отпред ЕК. От пусто в празно.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Хареса ми че Европейските прокурори ще разгледат делото Сапард. Ако и те не открият нередности, ще се наложи да приемем че за милиони наистина няма закони. В планетарен мащаб.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 781 Неутрално

  [quote#10:"Непукистка"]
  Остави ги да си изпеят песента.[/quote]
  Лебедовата им песен. Толкова явно дезинформират и манипулират, че е редно да вмъкнат в изискванията за регистрация доказано Ай Кю под 50. Или-само за тролове.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1787 Весело

  [quote#6:"Norman Granz"]Приземяване му е майката. [/quote]
  Това е завет оставен от най първия партиен и държавен ръководител и сегашните власти пазят и тачат този завет.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#5] от "достатъчно":
  точно . "правилния" прочит беше втълпяван седмици преди доклада от кънев и иванов .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#13:"chicago514"] и сегашните власти пазят и тачат този завет.[/quote]
  Ти от опозицията ли си?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#10] от "Непукистка":

  Просто не става по тяхната и сега се хапят отзад, изтиквайки отпред ЕК. :))
  .........................
  Е, вие се хапете някъде другаде, като гербаджийки ...
  Верочтно се хапем , ние ,
  за КТБ, за пеевски - съдружника, за човечето на Гоце - Сапард,
  за една цигарена фабрика по морето - на Боко и съдружници, за Тошо,
  за Р.овч- в ЛУК , за мая , за Бокова ...и т.н.
  За такива ДРЕБНИ работи - гербаджийките не се хапят НИКЪДЕ ...:)
  За Правосъдие - слугите на мутрите - да се хапят и притесняват ??? Няма такова нещо :)

  То си е в реда на нещата - щом Боко управлява ...)

  BIG AL
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  [quote#13:"chicago514"]Това е завет оставен от най първия партиен и държавен ръководител и сегашните власти пазят и тачат този завет.[/quote]

  Боко Т си бе признал в пристъп на откровение, че най-много се е учИл как се управлява държава от бае Тодар.

  Докато му е разтривал ушите, явно неговите са били широко отворени да попиват правешката мъдрост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#15] от "oporna_to4ka":

  Точка , малка , гербаджийска, събуди Шилето , бе ..
  .Или ти си шилето- под вънкашност нова и под име друго :))
  За правосъдие става дума , а там толкова капацитети имате в ГЕРБ=-а ..
  и цецка - спеца , чак в Китай отиде на екскурзия :)

  BIG AL
 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  явно без тежки санкции и глоби за виновниците, че и за невинните граждани няма да се случи нищо.

  и накрая искам да имаме съдебен борд.

  само в такива случаи комунетата биват ограничавани и безчинствата им намаляват осезаемо.

  п.п. не, че с валутен борд те не си направиха поне 5-6 зомби-банки и не си фалираха една, която награби фондовете на държавните предприятия...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Опорка, ми то ЕК го казва, няма нужда да ги дублираме.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Какво (не) се промени след последния доклад на Европейската комисия

  Каквото след всеки доклад досега. Едно голямо нищо.Кучетата лаят, кервана си върви.

 22. 22 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  ГЕРБ няма желание за реформи в правосъдието. ГЕРБ няма желание да има справедливост в родината.

 23. 23 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1648 Любопитно

  [quote#16:"BIG AL"]Е, вие се хапете някъде другаде, като гербаджийки ... [/quote]
  Що, на десебарките задникът да не им е отпред?

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Герберасткте пак започнаха да лъжат за съдържанието на доклада. Нищо ново...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 739 Неутрално
 26. 26 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#8:"redsky"]всички знаем как цялата политическа класа и от ляво и от дясно и от центъра станаха много богати за сметка на обикновените хора[/quote]
  Паравоенните формирования ще променят някой ден картинката.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 27. 27 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#17:"Norman Granz"]Боко Т си бе признал в пристъп на откровение, че най-много се е учИл как се управлява държава от бае Тодар.[/quote]
  Явно добре се е изучил щом управлява толкова време

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 28. 28 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#22:"hanseatic"]ГЕРБ няма желание за реформи в правосъдието. ГЕРБ няма желание да има справедливост в родината. [/quote]
  А защо трябва да има?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 29. 29 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Абсолютно нищо не се е променило,и няма да се промени!
  Промяната означава разпадане на ЕС,и това може да се случи,но не сега!
  Това ще се случи,когато го пожелае Големият брат,който с плана Маршал създаде ЕС!Той и само той,може да разпада или надгражда ЕС!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  До коментар [#9] от "pet_fire":


  Не всички политически сили не искат реформа в съдебната система. Забравяш защо си подаде оставката Христо Иванов, защо ДСБ минаха в опозиция. Да се слагат всички под общ знаменател е изгодно на тези, които са против съдебната реформа. Но има и други.

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#28] от "toyaga":

  Не трябва да има - инстинкт за оцеляване. С добра съдебна система Герб отива в нищото.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 424 Весело

  явно ще се въвежда такса ;правно осигуряване ; , 10 години назад във времето , за да може да е ВСС да е независим , ама от какво ще да е независим ? или какво ще да зависи от него ? най- вече формулировката на законния грабеж

 33. 33 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 586 Неутрално

  и след поредният доклад абсолютно нищо не се е променило. България е супербедна в сравнение с останалите Ес държави и който може емигрира. Политиканите са поставени лица на чужда агентура и имат за цел да прикрият факта че страната е ограбвана и срината.

 34. 34 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Българите са бедни, защото са управлявани от некадърници. Хак му е, защото той сам си гиизбира, па после им се "радва", макар в ръката да дръжи брадва)))

 35. 35 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  "Българската съдебна система е едно недоносче."
  Т. Ж.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 36. 36 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  "Българската съдебна система е едно недоносче."
  Т. Ж.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 37. 37 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  С добра съдебна система, много политици ще отидат в нищото. Всички управляващи досега, без никакво изключение имат, толкова много мръсни тайни, че ако излязат наяве Коза Ностра ще ни се види, като детска градина.То затова и съдебната система е в това състояние. Кой ли не се извървя през Дондуков, но никой не посмя да пипне съдиите.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  Защо ли няма изненадани от "постиженията" ни в частта правосъдие и вътрешен ред

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK