Асоциацията на издателите към Рашидов: Не е вярно, че се грижите за библиотеките

Министърът на културата Вежди Рашидов

© Красимир Юскеселиев

Министърът на културата Вежди РашидовАсоциацията на издателите "Българска книга" (АБК) разпрати до премиера Борисов и медиите отворено писмо относно твърденията на Вежди Рашидов за грижата му за книгата и библиотечното дело. Тя пита къде са парите, които министърът на културата трябва да даде по закон за попълване на библиотечните фондове.


В правото си на отговор към БНТ, с което започна поредния скандал около Рашидов и където министърът "посъветва" журналиста Георги Ангелов "да не иронизира държавата, на чиято ясла е и неговата заплата", той пише:


"А колкото до това, че се налага едно мнение, че държавата е абдикирала от сферата на българската култура, то аз ще напомня, че по време на моето управление парите за театрите са станали от 48 на 70 милиона лева, че средствата за българско кино по време на тежка криза са 15 млн. лв, че сесиите за книги, за независим театър, за музика, са повече от преди, че само през 2016 г. парите за музеи, галерии и библиотеки са увеличени с 10 млн. лв."
Асоциацията осъжда намеците за финансова санкция към критични гласове в обществените медии, но най-вече пита министъра


къде са 3-те млн. лв. (от дължимите по закон 10) за попълване на фонда на библиотеките из страната.


Асоциацията на издателите към Рашидов: Не е вярно, че се грижите за библиотеките

© Анелия Николова


През 2015 г. с голямо закъснение Министерството на културата утвърди Стандартът за библиотечно-информационно обслужване, акт към Закона за обществените библиотеки. Според него държавата ежегодно трябва да отделя 8, 22 млн. лв. за книги и 2, 75 млн за периодични издания, с които да попълва фонда на библиотеките из страната. Това обаче не се спазва.


"Министерството на културата реши (по неясни и досега критерии) да поиска от бюджета сумата 3 милиона. Но дори тези три милиона "изчезнаха" от бюджета между първо и второ четене на Закона в Народното събрание. Досега ресорното на министър Рашидов министерство не е дало официален отговор къде са били пренасочени тези пари", пише Асоциацията, подчертавайки, че дори този стандарт за книги на глава от населението, е 2,25 пъти по-нисък от минималния, предвиден от ЮНЕСКО. "И така,


пари за книги и периодични издания за библиотеките за 2016-а няма


- нито в бюджета на Министерството на културата, нито в централния бюджет. Не знаем какво е имал предвид министър Рашидов, споменавайки "пари за библиотеките" - дали е визирал мизерното увеличение на заплатите на библиотекарите, извоювано в съвместна битка с други служители на Министерството (става дума за синдикалния протест на служителите в културата от есента - бел. ред.), или е дал израз на своето желание да поправи "грешката". Ако е второто, ще го призовем да го направи по-скоро с оглед на технологичното време, необходимо на библиотеките да изготвят своите проекти. А отговор на въпроса


къде са били пренасочени парите за библиотеките


Министерството на културата и неговият титуляр дължат на цялото ни общество, защото ощетените са всички негови членове", завършват от АБК (пълния текст виж в карето).


Вчера известни телевизионни лица като актьорите Димитър Рачков и Любомир Нейков заявиха, че постиженията на Рашидов като министър нямат аналог в новата история на страната. Премиерът също игнорира протестите на интелектуалци, граждани и професионални организации с искане на оставката на Рашидов, втори от началото на мандата. "Много лесно се търсят вододели, разделяне, от "Осанна!" до "Разпни го!" Вежди Рашидов направи най-хубавите изложби, направи музеи, направи толкова неща дори", заяви Борисов.


До:
Бойко Борисов
Министър-председател на Република България
До:
Вежди Рашидов
Министър на културата


До:
Медиите


От:
Веселин Тодоров
Председател на УС на Асоциация "Българска книга"


Във връзка с писмото на министър Вежди Рашидов до БНТ от 4 юли 2016 г., касаещо лоялността на обществените медии, Асоциация "Българска книга" би желала да изрази своето становище:


1. Като независима и единствена организация на българските книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти, чиито членове дават на България близо 95% от нейната книжна продукция, ние заявяваме твърдата си и непоколебима подкрепа в полза на свободата на словото в обществените медии. Обсъждането, дебатът, несъгласието и критиката към закони, респ. проектозакони, както и към действия и решения на политиците и правителството, са част от естествения процес на консултация с обществото и следва да се приемат като такъв и с подобаващ респект от целия политически елит. Като представител на правителството, заклело се да служи на българския народ, всеки един министър, вкл. министър Рашидов, е длъжен да се вслушва във всяка изява на критическо мислене и считаме за недопустими намеците за финансова зависимост на обществените медии от същото това правителство, както и саморазправата с изразителите на обществените нагласи, журналистите.


2. Категорично не приемаме говоренето "ангро" от страна на овластени политици, което води обществото до заблуждения. В отговора на министър Рашидов четем следното:


А колкото до това, че се налага едно мнение, че държавата е абдикирала от сферата на българската култура, то аз ще напомня на водещия, че по време на моето управление парите за театрите са станали от 48 на 70 милиона лева, че средствата за българското кино по време на тежка криза са вече близо 15 милиона лева, че сесиите за книги, за музика, за независим театър са повече от преди, че само през 2016 г. парите за музеи, галерии и библиотеки са увеличени с 10 млн. лева.


Като представители на издателския бранш, не считаме, че сме компетентни и че е в нашите правомощия да вземаме отношение по въпроси на финансирането на останалите сфери на културата. Но относно книжовността и библиотеките, най-масовата културна институция и гръбнакът на културата във всяка една страна, институция, призвана от ЮНЕСКО да бъде центърът за равен и свободен достъп до знание и информация по места за всички граждани на държавата - от деца до пенсионери - истината е съвсем друга. Няма да обсъждаме средствата за комплектуване на библиотеките, по-точно липсата на такива, през изминалите години и ще се спрем само на настоящата 2016 г., която обсъжда министър Рашидов.


Ще си позволим да опишем случая по-подробно, защото той поставя доста генерални въпроси за прозрачността на извършените действия.


През 2015 г. - с шест години закъснение - бе приет Стандартът за библиотечно-информационно обслужване към Закона за обществените библиотеки. По силата на този стандарт в българските библиотеки трябва да влизат книги на стойност 8 222 000 лв. (по ок. 1,13 лв. на човек от населението) и периодични издания на стойност 2 756 000 лв. (Искаме да отбележим в скоби, че за първата година приетият брой книги на глава от населението, формиращ тези стойности, е 2,25 пъти по-нисък от минималния, даден от ЮНЕСКО). Министерството на културата реши (по неясни и досега критерии) да поиска от бюджета сумата 3 милиона. Но дори тези три милиона "изчезнаха" от бюджета между първо и второ четене на Закона в Народното събрание. Досега ресорното на министър Рашидов министерство не е дало официален отговор къде са били пренасочени тези пари.


И така, пари за книги и периодични издания за библиотеките за 2016-а няма - нито в бюджета на Министерството на културата, нито в централния бюджет. Не знаем какво е имал предвид министър Рашидов, споменавайки "пари за библиотеките" - дали е визирал мизерното увеличение на заплатите на библиотекарите, извоювано в съвместна битка с други служители на Министерството, или е дал израз на своето желание да поправи "грешката". Ако е второто, ще го призовем да го направи по-скоро с оглед на технологичното време, необходимо на библиотеките да изготвят своите проекти. А отговор на въпроса къде са били пренасочени парите за библиотеките Министерството на културата и неговият титуляр дължат на цялото ни общество, защото ощетените са всички негови членове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Асоциацията на издателите към Рашидов: Не е вярно, че се грижите за библиотеките". Министерството на културата реши (по неясни и досега критерии) да поиска от бюджета сумата 3 милиона. Но дори тези три милиона "изчезнаха" от бюджета между първо и второ четене на Закона в Народното събрание. Досега ресорното на министър Рашидов министерство не е дало официален отговор къде са били пренасочени тези пари."

 2. 2 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 795 Весело

  гнусният мултак в културата е мерило за положението в страната - прост, нагъл крадец и лъжец, злабно душевно джудже, агент на същите онези, които направиха депесето и на които сега мутрата кади тамян - рушняците.

 3. 3 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Магърдич, чакам сега адреналинките да се хвърлят на амбразурата и да опровергаят изнесеното.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Рашидов успя с няколко изречения да настрои мнозинството от работещите в културната област срещу себе си. За това също се иска талант.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Отдавна снабдяването на библиотеките с книги е в ръцете на две-три издателства, които се издържат от този бюджет !

  [email protected]
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  Издателите казват, че хунтата ГЕРБ, чрез министъра на кОлтурата лъже.

  Издателите клатят "стабилността"

 7. 7 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 736 Гневно

  Вежди Рашидов направи най-хубавите изложби, направи музеи, направи толкова неща дори""- Краде дори.

  4itatel
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Хм!
  Че кой вече ползва библиотеки?
  Или просто не е редно да се съкращават хора, които де факто само получават заплата?

 9. 9 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Нашите политици нямат морала, когато грешат, да се оттеглят и да подават оставка. Рашидов получава заплата от държавния бюджет и след като има недоволство от работата му, най-честното поведение е да си даде оставката. Да не говорим, че на него културата му липсва. Петър Стоянович е подал сигнал до прокуратурата за неправомерно изчезнали милиони при ремонта на БГ Лувъра, но по този въпрос няма резултат.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Аз питам докога в най-бедната страна в ЕС ще имаме едно от най-високите ДДС за книги и кога ще бъде намалено?

 11. 11 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Рашидов не се грижи за библиотеките, а за протежетата на Библиотекарския. Има разлика. Те му отвръщат взаимно.
  Г-ца Десислава Бакърджиева - доктор от Библиотекарския, г-н Любомир Нейков - пръв приятел на Стоян Денчев и без малко доктор или доцент организират отворено писмо за подкрепа.
  Дори са малко. Като знам колко докторантури, доцентури и професури са подарени в Библиотекарския - очаквам по-решителна подкрепа.
  Лошо Седларов, пардон Денчев!

  Миша
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1044 Весело

  Вместо 10 млн. лв за българските библиотеки, Веждичката поискал 3 млн. лв, нно после и тези 3 млн. лв ИЗЧЕЗНАЛИ.

  Обаче, ще има 100 млн. лв за "футбол" както и милиардите откраднати, чрез "магистрали, стадиони без население, саниране" и т.н.

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  е с толкова пари дето им дават, могат от най-реномираните международни издателства да си поръчат на български издания

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  е някои никога не са ползвали билбиотека, дори родителите им да са имали в къщи

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#10:"Читател - подкрепям budd.bg"]Аз питам докога в най-бедната страна в ЕС ще имаме едно от най-високите ДДС за книги и кога ще бъде намалено? [/quote]
  не може в държавата, в която премиера се гордее че е чел една книга, да обръщаш прекалено внимание на някакви си книги, това е за ония цайсатите дето ги мързи да работят

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Това писмо сериозно ще затрудни премиера, който ще иска да му се обяснява каква е разликата между "книгоиздател" и "литературен агент" (за "книготърговците" е ясно - това са ония къде разпъват палатките на Славейков)...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#8:"atmanpg"]Хм!
  Че кой вече ползва библиотеки?[/quote]

  От ГЕРБ - определено никой.

  Never have, never will.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#13] от "Realistic Cock":

  Не знам точно колко пари на кои библиотеки дават, но съм пробвал няколко пъти - и навсякъде се сблъсква човек с гранитна стена - Иван Гранитски имам пред вид и неговото издателство !

  [email protected]
 19. 19 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Предстои да се усвоят едни 5 млн. лева за сканиране на "стари" книги. Парите дали са европейски или български - не знам. Осигурява ги - Рашидов. Формално водеща е Националната библиотека с нов директор от Библиотекарския. Сканирането ще се извършва в Библиотекарския. Окръжните библиотеки за алиби също ще трябва да дадат някоя и друга книга.
  Парите е ясно кой ще усвои.
  Досега нямаше пари за такава дейност. Вече се намериха. Когато библиотекарите с помощта на Рашидов, но и Бойко дойдоха на власт.
  Ще има работа след години, когато възприемем румънските методи за борба с корупцията.

  Миша
 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  А ти кога последно ходи в библиотеката и намери ли там нещо, което го няма в Google?

 21. 21 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Тъй, тъй, я да попитам защо така обещаният, миналата година!, конкурс за директор на Музикалното в София още не е обявен. Та нима този директор, с вече почти 25-годишен мандат, с навършени години за пенсиониране, е толкова безцененно удобен и незаменяем, та министърът е готов да прегази закона? Както го и прави всъщност.

 22. 22 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#20:"atmanpg"]До коментар [#17] от "Norman Granz":

  А ти кога последно ходи в библиотеката и намери ли там нещо, което го няма в Google? [/quote]

  Г-н Етменпиджи,
  може ли да ми пуснете линк към книгата "Ботевите четници разказват" в гугъл, че нещо не го откривам?

 23. 23 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#21] от "Nelumbo":

  Елементарно! Още няма кандидат от Библиотекарския.

  Миша
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#22] от "cases":

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realistic Cock":

  Уважаеми, аз бях сред най-активно посещаващите библиотеката през детството си, но времената се менят.
  В момента библиотеката не може да ми предложи и 10% от онова, което мога да намеря в Internet.
  Библиотеките са отживелица.
  Да се купуват книги, които просто ще си стоят недокоснати на на прашните рафтове е идиотщина.
  Много по-просто е да се сканират и да се качат в Internet.

 26. 26 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#20] от "atmanpg":

  Това си го заплювам за класацията на най-големите глупости, изприказвани във форума.

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#15] от "stg":

  Така е.

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  Аз бих ползвал услугите на Столична библиотека (годишната цена на читателската карта е 8,00 лв.), но за някои от изданията, които ме интересуват, пише, че ги дават само в читалня или може и за вкъщи, но за по-кратък период, а пък аз искам да си чета на спокойствие вкъщи, без някой да ме пришпорва. Така че ще продължа да си купувам книгите, макар и под доста строга селекция, както и ще продам тези, които вече съм прочел.

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  мога да допълня, че лично
  рашидов каза, че за реставрация,
  консервация и експозиция на
  паметници на културата има 500 000 лева.
  това се потвърждава във бюджета на МК
  за 2016та.
  https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=0ahUKEwiHxZ-VrOvNAhUJthQKHdu7BvAQFghPMAc&url=http%3A%2F%2Fmc.government.bg%2Ffiles%2F2980_pms%2520380%2520mk.rtf&usg=AFQjCNFcvGgezttWFV3UJSV_NFDUKjeL2A&cad=rja

  та рашидов отдавна е знаел какво се случва.
  красимир велчев е изчаквал подходящ момент.
  мафиотски лакеи.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#25] от "atmanpg":

  Ако говорим за книги на български, достъпни през Интернет - конкретно през "Читанка" - то там изборът е доста ограничен. Болшинството от новите издания са само на хартиен носител, а и много от по-старите не са сканирани. Така че лично аз не бих разчитал на Нета да ми дава достъп до интересни заглавия - поне такива, каквито мен лично ме интересуват.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Какъв парадокс. Приятелите на Борисов и Рашидов управляват библиотекарския, а пари за библиотеките, няма.

 31. 31 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Весело

  Бойко Борисов и Вежди Рашидов да излязат и да кажат колко пари дадоха за църкви, което е тяхната представа за развитие на културата. Който ходи да се моли е културен, който не - некултурен. Некултурните да мирясат.

 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#31] от "ruby":

  веднага мога да постна 10 църкви,
  които са в руини. това тези, които съм вижадал.
  а знам за 50тина.
  оня божидар димитров си играе иманяр.
  абе боклук до боклука.
  измитане на мафиотите и мафиотските лакеи
  от министерството на културата.

 33. 33 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#29:"Читател - подкрепям budd.bg"]- конкретно през "Читанка" - то там изборът е доста ограничен[/quote]
  има около 7-8000 книги не е зле

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 34. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Този нагляр още ли не си е подал оставката?

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Весело

  Че за какво са им толкова пари на тези некадърници, ще каже министърът. На тях им трябва само една книга и това е Винету.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  АБК са алчни уроди, а когато изроди се дърлят, има изглед и нормалните хора да въздъхнат свободно.
  Надявам се АБК да си бие автогол, държавата да ги разлюби и да не праща ченгета срещу конкурентите на АБК, срещу електронни библиотеки и читалища за слепи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  [quote#15:"stg"]не може в държавата, в която премиера се гордее че е чел една книга, да обръщаш прекалено внимание на някакви си книги[/quote]

  Тази идиотщина откъде я измисли?
  Или може би ти я подсказаха?

 38. 38 Профил на loyola
  loyola
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "atmanpg":

  "О, Свещена простота!" Иди*тът, в случая, сте Вие господине/госпожо! Надали изобщо сте посещавал/а някога в живота си библиотека, за да говорите такива простотии, макар да твърдите, че сте били/ла в библиотека. Интернет все още издиша прекалено много във всеки аспект, за да се разчита на него да замести библиотеката.

 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#38] от "loyola":

  Не съм съгласен.
  Ако става въпрос за специализирана или научна литература - то наличната в библиотеките отстъпва на наличното в Internet както по качество, така и по актуалност.
  Що се отнася до художествената литература - според моите наблюдения, качествените неща са сканирани и се намират в мрежата, (още повече, ако знаеш и чужд език).
  Нещата които биха могли да ме заинтересуват в библиотеката са твърде малко. Може би някаква историческа литература.
  При това, за разлика от библиотеката, търсенето на информация в мрежата става много по-лесно и бързо.

 40. 40 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#39] от "atmanpg":

  Точно пък за научна литуратура, хич не съм съгласен. Особено в България! В библиотеката на СУ (предполагам и в малкото други стари и сериозни университети) има доста ценни и редки издания, до които няма публичен достъпъп в интернет.

  #killwhitey
 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#40] от "Klaus Barbie":

  Беше ми се наложило да търся учебник по физика в библиотеката.
  Пълен потрес. Да имаше издания, но толкова стари, че вече бяха отхвърлени, или доразвити. Иначе казано - никаква полза.
  В момента, ако напиша в Гугъл "лекции по физика" - веднага ми излиза всичко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK