Образователното министерство ще въвежда точковата система на оценяване

Първият час за малките ученици може да започва и в 8:30.

© Анелия Николова

Първият час за малките ученици може да започва и в 8:30.Избори 2022

Образователното министерство ще въвежда точковата система на оценяване, която да се използва заедно с или вместо шестобалната. Това е разписано в проекта за държавен стандарт за оценяването, който в момента се дописва и ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на ведомството тази седмица.


Предвижда се точковата система за оценяване да бъде въведена на изпитите за национално външно оценяване след четвърти и след седми клас, обясни пред "Дневник" зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.


В момента децата също получават точки на изпитните тестове, които обаче се превръщат в оценки. Идеята по думите на зам.-министъра е това да не се прави, а в гимназиите след седми клас да се кандидатства с бал, който е формиран на базата на точки.
На изпита по математика след седми клас тази година тройка се пишеше за 16 от 100 възможни точки, но окончателният брой на слабите оценки отново бе рекордно голям - 16 856.


Очаква се от следващата година националното външно оценяване да се провежда на по-късни дати, а не в началото на май, както е сега. За седми клас изпитите може да бъдат преместени и през юни.


На училищата вероятно ще бъдат дадени различни възможности да въвеждат точковата система на оценяване, като обаче накрая точките ще се преобразуват в оценка по шестобалната система.


Предвижда се още в дипломите за завършено образование освен оценка по чужд език да бъде записано и нивото на владеенето му.


Първият час - от 8:30 за малките ученици


На училищата ще се даде възможност да изместят началото на учебния ден в 8:30, но само за децата от началния курс. Сега първият час за първи клас започва най-късно в 8:00, а за останалите ученици в училище, където се учи на две смени - стандартно в 7:30.


"Новият стандарт за организацията на учебния процес, който ще бъде качен за обществено обсъждане тази седмица, предвижда много по-гъвкави условия за училищата - сами да решават кога и какви да са междучасията, да има ли грипна ваканция и т.н.", обясни Стаматов.


В гимназите ще има възможност за сливане на блокове от часове, след които учениците да имат междучасие до 20 минути, колкото е голямото междучасие в момента. Малките междучасия, които в момента продължават 10 минути, може да бъдат скъсени до 5 минути. В момента в гимназиите, в които се обучават ученици на две смени, междучасията след третия час също са по 5 минути.


Ваканциите - по решение на директора


Директорите и кметовете сами ще могат да решават дали да пуснат училището в дървена или в грипна ваканция, но до 3 дни, предвижда още новият стандарт. Сега това става със заповед на министъра на образованието.


Ваканциите през следващата година ще бъдат пет, като през зимата ще има две по-големи почивки - едната по коледните празници, а другата между сроковете. Междусрочната ваканция ще е в началото на февруари и ще продължи най-малко седмица, а не както до сега - 3-4 дни.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK