Образователното министерство ще въвежда точковата система на оценяване

Първият час за малките ученици може да започва и в 8:30.

© Анелия Николова

Първият час за малките ученици може да започва и в 8:30.Образователното министерство ще въвежда точковата система на оценяване, която да се използва заедно с или вместо шестобалната. Това е разписано в проекта за държавен стандарт за оценяването, който в момента се дописва и ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на ведомството тази седмица.


Предвижда се точковата система за оценяване да бъде въведена на изпитите за национално външно оценяване след четвърти и след седми клас, обясни пред "Дневник" зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.


В момента децата също получават точки на изпитните тестове, които обаче се превръщат в оценки. Идеята по думите на зам.-министъра е това да не се прави, а в гимназиите след седми клас да се кандидатства с бал, който е формиран на базата на точки.
На изпита по математика след седми клас тази година тройка се пишеше за 16 от 100 възможни точки, но окончателният брой на слабите оценки отново бе рекордно голям - 16 856.


Очаква се от следващата година националното външно оценяване да се провежда на по-късни дати, а не в началото на май, както е сега. За седми клас изпитите може да бъдат преместени и през юни.


На училищата вероятно ще бъдат дадени различни възможности да въвеждат точковата система на оценяване, като обаче накрая точките ще се преобразуват в оценка по шестобалната система.


Предвижда се още в дипломите за завършено образование освен оценка по чужд език да бъде записано и нивото на владеенето му.


Първият час - от 8:30 за малките ученици


На училищата ще се даде възможност да изместят началото на учебния ден в 8:30, но само за децата от началния курс. Сега първият час за първи клас започва най-късно в 8:00, а за останалите ученици в училище, където се учи на две смени - стандартно в 7:30.


"Новият стандарт за организацията на учебния процес, който ще бъде качен за обществено обсъждане тази седмица, предвижда много по-гъвкави условия за училищата - сами да решават кога и какви да са междучасията, да има ли грипна ваканция и т.н.", обясни Стаматов.


В гимназите ще има възможност за сливане на блокове от часове, след които учениците да имат междучасие до 20 минути, колкото е голямото междучасие в момента. Малките междучасия, които в момента продължават 10 минути, може да бъдат скъсени до 5 минути. В момента в гимназиите, в които се обучават ученици на две смени, междучасията след третия час също са по 5 минути.


Ваканциите - по решение на директора


Директорите и кметовете сами ще могат да решават дали да пуснат училището в дървена или в грипна ваканция, но до 3 дни, предвижда още новият стандарт. Сега това става със заповед на министъра на образованието.


Ваканциите през следващата година ще бъдат пет, като през зимата ще има две по-големи почивки - едната по коледните празници, а другата между сроковете. Междусрочната ваканция ще е в началото на февруари и ще продължи най-малко седмица, а не както до сега - 3-4 дни.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  Аз предлагам оценки със звездички или или

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Фейсбук реакции? Лайкове, тъжни лица и така нататък - по-близки са до децата

  Не цъкам плюсове и минуси.
 3. 3 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 264 Весело

  Палче нагоре или надолу- децата днес само от това разбират

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "На изпита по математика след седми клас тази година тройка се пишеше за 16 от 100 възможни точки"

  Боже...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Съсипаха ги тия ученици.... сега точки, утре проценти..
  Иначе по- късното започване на занятията в началния курс го приветствам.

 6. 6 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Точкова система имаше и докато аз бях в училище, винаги при по-голям тест, понеже позволява по-детайлно оценяване. Подкрепям в тези случаи, ама да е 50/100 за тройка, не сегашните 16/100.

 7. 7 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 420 Весело

  Последният изпит, който държах, за преминат се броеше при мин. 70%. Не е местен. Ако се въведе това правило тук, отиде цялата система...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  [quote#3:"marianapopska"]Палче нагоре или надолу- децата днес само от това разбират [/quote]
  И от среден пръст ...

  Абе ... направо учителите да стават сурдопедагози!

 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fazer":

  То по принцип идеята на Среден 3 е да се знае половината от материала, но на практика това се е превърнало в "кажи нещо, че да ти пиша тройка". Това е смешно с 16% да се смята, че знаеш нещо. При тестовете с избираеми отговори 16% може и с късмет да ги добуташ

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  [quote#4:"Darth Plagueis"]"На изпита по математика след седми клас тази година тройка се пишеше за 16 от 100 възможни точки"

  Боже... [/quote]
  Ник'во "Боже!".
  Това си е 60% над бройката на пръстите на двете ръце!

  Абсолютно обективен критерий!
  За тройка - да се сетят да се събуят!

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Те първо да въведат система за оценяване на собствената си работа, защото няма съмнения че за чеп за зеле не стават, пък камо ли за управление в такава област като образованието. То у нас всеки идиот може да стене министър или даже премиер и президент и затъова сме на дъното на всички класации в Европа.

 12. 12 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 622 Неутрално

  И 8:30 е рано, като се става поне 1 час преди училище. Най-рано в 9 трябва да започват часовете, за да е добре за децата, а не просто някак си да сместим двете смени.

 13. 13 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#9:"ilinko"]То по принцип идеята на Среден 3 е да се знае половината от материала, но на практика това се е превърнало в "кажи нещо, че да ти пиша тройка". Това е смешно с 16% да се смята, че знаеш нещо. При тестовете с избираеми отговори 16% може и с късмет да ги добуташ[/quote]

  Не само е смешно, но и срамно за тези, които отиват да учат навън. Свиква се да се минава с минимални изисквания и да се смятат за гении, ако изкарат над 4. После идва изпит в чужбина, при който се изискват 50-60% за минаване и стават едни сеири, разправии с професори и личностни кризи. Ако имаше как да пратят родителите да се разправят с администрацията в чужд университет, на бас, че и това биха направили някои вундеркиндчета.

 14. 14 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#12:"Програмно, програмно, колко да е програмно?"]И 8:30 е рано, като се става поне 1 час преди училище. Най-рано в 9 трябва да започват часовете, за да е добре за децата, а не просто някак си да сместим двете смени.[/quote]
  Във Финландия са го решили според разстоянието от дома до училището - ако живееш до 4км от училище, започваш от 8, ако си на по-далеко - от 9. В случаи на по-отдалечени места, училището е задължено да осигури транспорт за детето, обикновено по-голям бус, който минава по определен маршрут.

 15. 15 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Сега първият час за първи клас започва най-късно в 8:00, а за останалите ученици в училище, където се учи на две смени - стандартно в 7:30."

  Това нормално ли е?
  Още не си се събудил, не си закусил и айде!-учи??
  А ако живееш на другия край на града?Ставаш в 5? Колко здравословно!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  До коментар [#7] от "Mark Twain":

  Виж ти, някой се е явявал на изпити на Майкрософт....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 17. 17 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 277 Неутрално

  ". Малките междучасия, които в момента продължават 10 минути, може да бъдат скъсени до 5 минути. "
  Е, не! % минути не стигат да се изходиш, с извинение. И то ако тоалетната е свободна.
  На всеки 2 часа трябва да има около час за кафе. После пак 2 часа, обеяд, почивка малко и пак 2-3 часа.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 18. 18 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#4:"Darth Plagueis"]"На изпита по математика след седми клас тази година тройка се пишеше за 16 от 100 възможни точки"

  Боже... [/quote]
  На нас във университета ни искаха обикновено 50/10 или дори 60/100.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 19. 19 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#9:"ilinko"]Това е смешно с 16% да се смята, че знаеш нещо. При тестовете с избираеми отговори 16% може и с късмет да ги добуташ[/quote]
  При 4 отговора ако отговаряш случайно ще имаш около 25% верни.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 20. 20 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#12:"Програмно, програмно, колко да е програмно?"]И 8:30 е рано, като се става поне 1 час преди училище. Най-рано в 9 трябва да започват часовете, за да е добре за децата, а не просто някак си да сместим двете смени. [/quote]
  А аз в университета почвах 9. Съвсем нормално време. Но по принцип за пшърви час бях решил да не ходя. А ако закъснеех за втория -не влизах (защото съм културен) и отивах на кафе. Влизах третия час чак.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 21. 21 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Представяте ли си лекар, преминал изпитите с 16% верни?
  сиреч-в един от шест случая е прав
  Вие ще отидете ли при такъв?
  А при архитект, който в 5 от 6 случая прави грешка?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 22. 22 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 660 Весело

  100 точки са си 100 точки както и да го преобразуваш. Все ще си най-отгоре.

  Аз предлагам работите на децата да се пускат в бг.мама и там да ги оценяват.

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Глупости Всеки, който влезе в час получава Слаб 4 и готово.Който прочете Винету веднага получава 5.
  Циганите най-малко с тройка...цигани са все пак... държавата ги пази.
  Учител може да е всеки ,който поиска....като политиците.
  Всичко се нарежда според поговорката "Утре започва от днес"

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "Образователното министерство ще въвежда точковата система на оценяване "

  Ало , баш даскалите . Преди да вземете да оценявате така наречените ученици , вземете да ги научите на четмо и писмо. А , и на всички останали БЪЛГАРСКИ ценности , За да се почустват БЪЛГАРИ. Европейските - на тях европата ще ги научи . Ако иска и ако може.

 25. 25 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#12] от "Програмно, програмно, колко да е програмно?":

  А родителите да почват работа от 10 Ауууу,като си помисля,че и.д министър на образованието е започвала училище от 7.30 ...помпиера и той...и виж до къде стигнахме... тю...такъв тормоз над децата....изверги... смехории

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 26. 26 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В учебниците пише пълни идиотии, обаче МОН не се занимава с това, че децата ни учат глупости и трупат безполезни знани, за да може някой да си прибере хонорар от пренамисването на нов учебник. Тръгнали да се занимават с точкови системи и в колко часа да започвали учебните часове. Само на мен ли ми се струва, че така наречените експерти от МОН в момента само отчитат дейност, колкото да се намират на работа, а не решават никакви проблеми?

 27. 27 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#24] от "papyre":

  колега, кАжи една българска ценност да не одим боси и прости както досега!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 28. 28 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  на училищата не трябва да се дава право да почват по-късно, а да се забрани да почват преди 9 - има стотици изследвания по въпроса; това, разбира се, ако се смята, че училището е за учене, а не място, където родителите да си оставят децата, докато са на работа, както е сега, и където, съответно, учителите са наглеждачи на бройки, а не учители

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 29. 29 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Трябва броят на учениците в паралелка да спадне на 1/3 от сегашния им брой, за да има възможност учителят да обръща повече индивидуално внимание на всеки един свой ученик.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 30. 30 Профил на petr
  petr
  Рейтинг: 8 Любопитно

  50% верни отговори. За всеки верен 2 точки, за неверен -3, за да не си играем на бинго. Така отговаряш, само ако си сигурен. А и оценка на учителите за постигнатите резултати... а от там и увеличението.

 31. 31 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Трябва да се разкара 7-мия час, не е нормално да се учи по 7 учебни часа дневно, така като се махне училищата с две смени ще може да изместят началния час да е 08:30, а не този ужасен 07:30, та които работим почваме в 09:00, що за простотия децата ни да стават толкова по-рано от нас.

  Също трябва да се преработят профилите в гимназиите
  /Чужди езици, Хуманитарни науки, Обществени науки, Софтуер и Хардуер,Икономика, Предприемачество, Математика, Природни науки, Изобр. изкуство, Музика, Спорт/
  това е прекалено раздробено

  профилите трябва да са
  Математика, Чужд език и Софтуер (Хардуер няма място в гимназиите)
  Чужд език, Хуманитарни науки, Обществени науки
  Чужд език, Икономика, Предприемачество, Обществени науки
  Чужд език, (Изобр. изкуство, Музика, Спорт или Танци), Обществени науки

  twitter.com/voxybg
 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#1] от "mititu":

  То имаше в първи клас - "зачита се" и "не се зачита" , а 100 точки са доста по-ограничени от 300 точки - колкото са от 3.00 до 6.00.

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darth Plagueis":

  А бяха времена, когато малко повече от половината материал ти гарантираше тройката.

  Това и друг път съм го казвал у този форум - по-високи оценки след намаляне на критериите за знания, не означават по-умно поколение ученици. Ама статистически всичко е мед и масло - а в реалността маслото е палмово, а меда - аспартамов сироп.

 34. 34 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 420 Любопитно

  До коментар [#16] от "mitko11":

  Не е това, колега, но пак идва от зад океана. Там системата просто е такава и явно има защо. Не казвам, че е най-добрата, но ако ще сме на точки, да знае Министъра къде да се цели, все пак...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#33] от "Deaddark":

  Те критериите не са намалени, а занулени направо. 16 от 100, още не мога да повярвам..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#29:"ISTORIK"]Трябва броят на учениците в паралелка да спадне на 1/3 от сегашния им брой[/quote]

  Кой сегашен брой визирате, колега, понеже на много места водят по няколко ученика само на хартия, само и само да има мин. 10 деца (или колкото там беше минимумът за клас). Че ако закрият класа, закриват и щата.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#27:"hhhuuunnnn"]колега, кАжи една българска ценност да не одим боси и прости както досега! [/quote]

  Стари , отколешни български ценности - Родолюбие , трудолюбие , човеколюбие , гостоприемство , съпричастност към емоциите на ближните, взаимопомощ ... Дори ме е срам да изброявам неща , които ,бяха за всички и са все още за част от нацията. За тези , за които сам казваш , че ходят боси и прости . Защото са изпуснали може би най- важната за хората ценност- ученолюбието. Та тези "боси и прости " хорица е добре да се обърнат назад и да разберат къде и как са изпуснали и загубили тези дребнички , но важни нещица. Та при добро желание да се обуят и поумнеят.
  П П Нищо лично , но знам със сигурност , че от РОДОЛЮБИЕ през 1912- 13- година от цял свят българи доброволно се завръщали за участие във войната. И по същото,и друго време ,родители са продавали ниви и имоти за да изучат децата си . За да не останат прости, изглежда.

 38. 38 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#21] от "toyaga":

  Те тия не стават лекари или архитекти, тия стават меринджеи и юркат лекарите и архитектите!

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  В цялото повествование няма нито дума за това , какво предизвиква предлаганите промени. С какво сегашната организация на учебния процес пречи на усвояване на необходимия набор от знания , . С какво промените ще помогнат за преодоляване на слабостите , ако изобщо има такива . Изобщо - лъха на чиста проба бийт боксерство. По ЛД- син.

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  ..." тройка се пишеше за 16 от 100 възможни точки "...Колко точки ще бъде стъпката за четворка? Тази система за оценяване е нелогична. Според мене тройка трябва да се пише за поне 50 точки?

 41. 41 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  . . . - - - . . .

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#39:"papyre"] С какво сегашната организация на учебния процес пречи на усвояване на необходимия набор от знания[/quote]
  Ясно е за всички - учениците не учат, защото всички минават в горен клас. А в горните класове ходят рядко на училище....Но бюрократите в МОН не се интересуват от тези факти, защото в това министерство работят главно хора, които никога не са били учители.

 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Промени на крак и без визия.
  Толко ли в България не са останали хора които да разбират темата ?
  Да се съберът,да обсъждат и да предложат една национална стратегия поне за следващите 15 години.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на sena5
  sena5
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Като има матури и при 16/100 пишат тройка, децата,които имат 2-ки да не могат да преминат в следващ клас. А не като сега: 2-ки в 4-клас-минаваш, 2-ки в 7-ми клас-минаваш.Бъдеща матура 10клас-минаваш с 2-ка. Тогава ще има смисъл от тези матури.
  Сега хем занижени критерии, хем никакви санкции, ако не знаеш. И защо се правят тогава? Само да се лае по форумите и да има лакардии колко много знаят/не знаят.
  А пти точкова система излиза, че и с 1т. по математика можеш да се запишеш в езикова гимназия например- намериха цаката как да пълнят гимназиите.

 45. 45 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Черна точка и червена точка.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Обучението е запалване на пламък, а не пълнене на съд.

  -- Сократ

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 48. 48 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Да въведат ЗАЧИТА СЕ/НЕ СЕ ЗАЧИТА, по някои предмети, например физическо.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#43] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Разбиращите от образование и наука, а също - и от култура, са извън властта. Ако имахме за министър на образованието и науката и за министър на културата хора, които са специалисти в тези области, нещата щяха да са други. Каквито министрите, такива - и екипите им.

  Ето един достоен човек, когото бих желал да имаме като министър на образованието и науката!

  https://www.youtube.com/watch?v=-D3NHDOfTFU

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Тц. Запетайковата система е по-добра!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#32] от "Deaddark":

  знам но това е много сложно за разбиране от днешните младежи D

  друго си е преподавателя да слага звездички или облаче, или

  много по-разбираемо е

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#1:"mititu"]Аз предлагам оценки със звездички или или [/quote]
  По-добре е да бъдат чертички или още по добре ченгелчета.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#39:"papyre"]В цялото повествование няма нито дума за това , какво предизвиква предлаганите промени. С какво сегашната организация на учебния процес пречи на усвояване на необходимия набор от знания , . С какво промените ще помогнат за преодоляване на слабостите , ако изобщо има такива . [/quote]
  Действително!
  Листата на анализ на грешките при старата система и на аргументи демонстриращи какво по-качествено ще донесат нововъведенията демонстрират безхаберие и невежество.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Работата не е в системата на оценяване, а на преподаване.

 56. 56 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Поне до 4ти клас оценките са напълно излишни. На първолак да се дава оценка за материала от странните учебници по всичко знание е смешно. А относно по освовните знания като колко е 2+2 тука какво има да се оценява или ученика го може или не. До четвърти клас са излешни оценките и учителите трябва да се съсредоточават върхуу това всеки ученик да придобие нужното или изискваното знание. А не на леко изостаналите да праска тройка и аре бегай.

 57. 57 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Нека да видим какво ще излезе. Някои от учителите и сега ползват точкова система, която превръщат в оценки. Идиотщината е, че са забранени. Та това със сигурност е добре.
  Скептичен съм към изпити през юни. Когато времето стане хубаво, хич не е до учене.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 58. 58 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Министерството на образованието да бъде така любезно и да намери експерти, които да напишат учебниците на децата на достъпен език! Начина по който е поднесен материала по всеки предмет/изключвам математиката/ е меко казано непонятен.
  Стига са ни хвърляли пясък в очите с разни системи за оценяване и начален час на занятията.
  Заговори се, че китайците имат добро образование. Някой знае ли как е организирано образованието в братската китайска страна, за да постигнат такива резултати,изключая пословичното им трудолюбие?

 59. 59 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darth Plagueis":
  Това е за да си замажат гафа със сгрешената задача
  Освен това, ако не беше толкова нисък броя точки за тройка, вместо 17хиляди, щяха да бъдат 20 000.
  На 53000 седмокласника идва малко в повече,м?

 60. 60 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#36] от "Mark Twain":

  Имам предвид класовете с около 30 деца. В гимназиите.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK