Живеещи в Драгалевци на протест: Искаме канализация

Жители на столичния квартал Драгалевци ще блокират и тази вечер булевард "Черни връх" с верижно пресичане на пешеходната пътека след "Околовръстен път" в знак на протест. Това ще е трета акция след "пресичането" им в петък и в неделя вечерта (вижте видеото).
"Първото и основното ни искане е канализация"


заяви Владимира Владимирова, която е един от организаторите на протеста и жител на квартала. Според нея и съседите й сега е моментът да се започне изграждането на канализацията на района, заради реконструкцията на булевард "Черни връх", която ще продължи до Коледа. Те искат поне да бъдат заложени тръби под асфалта. Въпреки че цените на имотите в квартала са сред най-високите в София, там се все още няма канализация. Жилищата се обслужват със септични ями, като някои от новите комплекси дори изпускали мръсните води по улиците на квартала.


"Кварталът ни се превръща в миризливо място. Не може човек да премине, без да усети миризма от канализация", каза Владимирова. Заради ямите се вдига нивото на подпочвените води и в квартала има наводнени мазета и дори дворове. Хората се притесняват и от предстоящото застрояване на най-високите места с жилищни сгради, което още повече ще усложни проблема.


Второто искане на протеста е да има станция на метрото на околовръстното


"И аз искам да се случи, но е нереалистично в сроковете в които искат", заяви кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков. Той обясни, че няма как да се заложат тръби за канализационния колектор без проект, а такъв не е възможно да бъде изготвен за толкова кратък срок. "Това променя финансовите параметри на ремонта, което не е заложено в бюджета на София, приет от Столичния общински съвет". Петков уточни още, че колекторът в който трябва да се включат мръсните води от Драгалевци е изграден до мол "Парадайз" на "Черни връх". Тръбата дотам от квартала трябва да върви близо до Драгалевска река, а не по булеварда, за което настояват протестиращите.


Тепърва Столичната община


ще изработва регионално прединвестиционно проучване за канализацията на Драгалевци


след това ще се избира консултант, който да оцени цялата ситуация в София, и тогава ще се кандидатства с проект за финансиране от фондовете на ЕС, обясни процедурата Петков. Това ще стане към 2018 г.


"Ще съм най-щастливия, когато това стане, аз самият живея в Драгалевци", добави Петков и призова: "Нека бъдем реалисти."


Причината за това, протестът да съвпадне с реконструкцията на "Черни връх" е, че на събрание преди година на жителите на Драгалевци им е обещано строителството на канализацията да съвпадне с ремонта на булеварда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK