Върховният административен съд отмени наредбата на Москов за допитване до пациентите

Върховният административен съд отмени наредбата на Москов за допитване до пациентите

© Цветелина Белутова, КапиталТричленен състав на Върховния административен съд с председател съдия Галя Костова, отмени наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса, съобщи "Капитал дейли".


Наредбата, която е част от реформата на здравния министър Петър Москов, предвиждаше да се прави допитване до хора, които са преминали през болнично лечение на случаен принцип и при негативни отзиви за определен лекар или болница да се прекратяват договорите им със здравната каса. Съдът обаче възрази, че не са описани ясно условията за това колко пациенти ще са критични за предприемане на такава мярка. Решението може да се обжалва до 21 юли.


Жалбата срещу текста беше подадена от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и беше подкрепена от националните сдружения на общопрактикуващите лекари и на частните болници, с аргументите че е в разрез със законите за защита на личните данни, както и за здравето, за здравното осигуряване и за административните актове.
Телефонната анкета беше замислена като инструмент за оценяване на лекари, отделения или на цели болници, като при системно неудовлетворение щеше да позволява прекратяване на договорите им от страна на НЗОК, или да бъдат глобени или лишени от правото да работят с касата за определен период. В наредбата обаче не е посочено на базата на колко анкети ще се счита, че е налице системна неудовлетвореност. В решението си тричленният състав на ВАС се съгласява с жалбоподателите, че щом ще има глоби и прекратяване на договори, то изрично трябва да се дефинира понятието "неудовлетвореност" и да се изяснят параметрите му - на какъв брой мнения на анкетирани пациенти отговоря.


Съдът се съгласява и с настояването на ЦЗПЗ да бъдат изложени финансовите параметри на разходите по прилагане на наредбата. Според него това е важно заради затрудненото финансово състояние на здравния сектор и НЗОК и отбелязва в решението си, че наредбата е трябвало да съдържа финансова обосновка на очакваните разходи, както и от кое перо от бюджета на здравната каса ще бъде плащано.


Няма проблем обаче в защитата на личните данни при провеждането на такава анкета. В анкетната карта, която е публикувана на сайта на здравното министерство, не се съдържа въпрос за конкретната диагноза, което означава, че няма да бъде искана здравна информация от пациентите, отбелязва ВАС. Според съда за опазване на личните данни и медицинската информация е достатъчно това, че те ще се обработват от лица, които по договор ще трябва да пазят тайна и освен това изтъква, че участието в проучването ще е напълно доброволно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Весело

  Язък!Как може такива противонародни решения да взема ВАС?

 2. 2 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 509 Разстроено

  Забележете КОЙ е подал жалбата за допитването до пациентите -
  Центъра за защита на правата в здравеопазването !!!!
  АМА как се "защитават" само правата на пациентите НЕ Е ИСТИНААААА!!!
  Москов да продължава,докато не влезнат нещата в ред,пожелавам му успех и да се пребори,защото може да се окаже че може да направи в здравеопазването,това което Румъния направи в съдебната с-ма!!
  Да не се отказва ами да промени словореда и да го вкарва пак!

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Всеки , който е чел тази ‘наредба за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса’ е видял ,че въпросите са тенденциозни и целят провокиране на оплаквания и индуциране на недоволство от здравеопазването днес. И то недоволство , което да създаде впечатление ,че качеството е ниско за да се обосноват мотивите да не се плаща трудът на медицинския персонал. Както и други забелязаха, не може да имаш най-ниско финансираното здравеопазване и да прехвърлиш всички негативи на дейността на лекарите. Няма как да имаш перфектно качество при мизерно заплащане в системата на здравеопазването. Ако това беше възможно Австрия и Германия също щяха да го ударят през просото със заплатите . Но там мазни и лицемерни комунета като Московеца просто няма.
  Ето някои извадки от наредбата с добавен мой коментар:

  Иска се от допитвания да даде оценка от 1 до 10
  Въпрос: За да ме приемат в болницата за лечение, заплатено от Националната здравноосигурителна каса, ми бе обяснено, че се налага да впишат различна от оплакванията ми диагноза
  Коментар : а другарю що не питаш Пепи и Глинка защо НЗОК не плаща всички клинични диагнози, а само някои ?

  Въпрос: При постъпването в болницата трябваше да си избера екип срещу заплащане
  Коментар : а що не питаш Пепи и Глинка защо НЗОК не плаща
  реална цена на лекарския труд ,та се налагат някакви заобиколни начини на компенсация на тези плащания

  Въпрос: При посещенията при личния лекар трябваше да заплатя потребителска такса
  Коментар: Ха-ха, каква перверзия, да не би да искате всички да са освободени, Нима толкова струва лекарския труд -от 0(нула) до 2.90?

  Въпрос: В медицинския документ, който получих, част от оплакванията и извършените медицински дейности са различни от моите
  Коментар : По каква логика някой от извънболничната сфера
  ще пише други оплаквания от анамнезата ? Какъв е мотивът според чиновниците ,контролиращи здравеопазването ?

  Въпрос: Приемът при моя личен лекар е добре организиран – бързо и лесно, без проблеми и размотаване (текстът е автентичен)
  Коментар: Какво значи уличния израз ‘размотаване’ ? И ако чакаш 2 часа защото не си си записал час това размотаване ли е или намотаване ? И що не питат зао ОПЛ е натоварен с толкова много работа, често и несвойствена работа. И кой лекар освен в Африка преглежда 25-30-40 души за 8 часа за да се търси и 'размотаване' на всичко отгоре .....?

  Въпрос: Смятате ли,че сте претърпял(а) усложнения от лечението и ако да – подал(а) ли сте оплакване?
  Коментар : на каква база някой без медицинско образование може да коментира ? Само защото има усложнения се прави заключение за качеството ли ? Някой не си ли помисли ,че са възможни усложнения свързани с хода на заболяването без да има връзка с качеството на извършваната медицинска дейност ?

  А най-идиотското от цялата работа е ,че анкетьорите ще бъдат няколко пъти по-добре заплатени (на минута труд) отколкото лекаря , който всъщност извършва медицинската дейност за която се пита. Коментарът е излишен......

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Любопитно

  москов никой го не иска,медицинската гилдия го е отхвърлила,"реформите" му не струват и постоянно са връщани от съда,премиера-слънце що го държи ???

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#3:"Dr_Doolittle"] Няма как да имаш перфектно качество при мизерно заплащане в системата на здравеопазването. [/quote]
  Това е вярно, но също толкова е вярно, че за последните 15-16 години финансирането нарастна около 300%, а резултата ???
  Да - ниски са заплатите, но я опитай да увеличиш здравните вноски ?!
  И съжалявам, че го казвам, но парите "на ръка" си вървят ... а наредбата вероятно ще я поправят, и следващия път ще мине ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Весело

  Нещичко свестно да измисли, то се оказва противоконсттуционно. При това минисЕр на здравеизтчването е от ЕнеУегантната дЕсна партиа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#2] от "gembirdkz":

  Когато нищо не си чел по темата не можеш да коментираш, освен ако във вашето село това е традиция и влиза в етно-музейната експозиция в отдела’традиционни занаяти’....

  Такааа. Представете си една транспортна фирма в която изкарват пред автогарата стар ,раздрънкан, мръсен отвън и отвътре автобус със скъсани седалки миришещи на повръщано, натъпкван с правостоящи пътници. Фирмата раздава листовки-анкети за да проучи удовлетвореността на пътниците иииииииии какво става ? наказва шофьора. Това е пълната аналогия с тази наредба и комунистическата здравна система тип Семашко-Москов , която допитва пациентите за да смачка лекаря. При най-бедно финансираната здравна система от Лапландия до Патагония. Сега вече накратко ви дадох либретото по милиционерската постановка на 'десния' Москов -един завършен комунистически чугун с добре усвоени знания от наръчника на БКП за борба с интелигенцията.Тази наредба-пасквил е с цел упражняване на терор над лекарите и принуждаването има да работят за без пари, ако ли не ще им се четат назидателни речи, прекратяват договорите с изнудвача НЗОК, ще бъдат глобявани, порицавани и ще бъдат удобното обяснение и ГЛАВНАТА ПРИЧИНА защо здравеопазването тук не върви. Не защото системата е купонна съветска и дефектна, а защото от лекаря са недоволни и не е изпълнил петилетния план. Класическо активно милиционерско мероприятие за неделните училища на поляните на Бузлуджа.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Весело

  При предишен закон или наредба, която е била отменанна пак от конституционния съд, министерството на Москов е платило на ЧАСТНА консултанстска фирма некви 100 бона! Вероятно и тук са консултирали със същия консултант, но не знам колко са платили! Това го казвам съвсем сериозно, ако някой иска може да се поразровя из линковете си за подробности.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  Абе нека аз да искам да те похваля и да ти благодаря, пък ти ме питай с каквито щеш въпроси.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#8] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Това е за остойностяването на лекарския труд, правено от Ernst & Young. Не е за тази наредба. Но за анкетьори и тук трябва да сключат някакъв договор с външна фирма и да отклоняват парички. Не е ясно и колко би струвало такова допитване. Нямат разчети и това е един от мотивите да бъде отменена. Между другото всеки месец или Конституционния съд или Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) връща наредби и постановления бълвани от Московеца , но този продължава с продуктивната си симптоматика. Ако такъв работеше в частна фирма да е изхвърлен отдавна за непригодност към заеманата длъжността, 'юристите' на МЗ също.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Похвали не са предвидени .Само глоби от 80 до 200 лева и отказ правителствената дупка НЗОК да сключва договор с лекаря. Смешното е ,че съдът пита при какъв размер на оплакванията: едно две,пет, сто и чиновниците от МЗ не знаят какво да кажат.Ха-ха-ха. Такива наредби няма в Германия, а каквото няма и не функционира в Германия е нещо 'сделано по стандарта ГОСТ......'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Някой се страхува от мнението на пациентите. Защо ли?

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#12] от "galapagas":

  Мнението на пациентите и сега може да бъде изразено в писмено оплакване към поне няколко институции, МЗ,РЦЗ,НЗОК, РЗОК,ИАМО, пациентски организация,съда и т.н. Така ,че някой и да иска и да не иска и да се страхува и да не се страхува към този ден и час няма никакво значение. Оплакванията и сега са неограничени като възможност. Друго е обаче , когато съчиниш тенденциозен автоматизиран и политизиран държавен механизъм за оплаквания с елементи на пропаганда колко си загрижен. Вместо да даваш обяснение защо не финансираш здравната система.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#4:"миглен локумев"]премиера-слънце що го държи ???[/quote]
  За да рекетира Радана. В опозиция, пък съпартиеца му министър?! Синчето Москово за пари и бялото по носа се продава както му дойде..

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Рецепта за имитация на реформа: правиш нещо, което съдът после ще отмени, и заставаш в позата "ама аз какво, те ме саботират!"

  "Реформаторът" има достатъчно юридически съветници, за да си изпипа наредбите. Не го прави.
  Що за рефрматор е тогава?

  Много просто - никакъв. Реформата е мит, както комунизмът при властта на болшевиките (държавни капиталисти по самопризнанието на първотартора им Ленин).
  А съдиите... ами ясно, за тях справедливостта по начало е нищо, а формализмът - всичко.

  Хм... имаме си "лувър", имаме си няколко обекта да заместят бастилия... май е време за строеж на гилотини - политическата класа се нуждае от корекции... на прическите :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#8:"Крадолюб ДемоКРАДов"]При предишен закон или наредба, която е била отменанна пак от конституционния съд, [/quote]
  Ами, ако си чел материала, тази наредба не е отменена "пак от Конституционния съд", а от административния ... няма лошо, ти се разрови във ... каквото си имаш

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK