Държавата не трябва да финансира партии и медии, използващи реч на омразата, сочи доклад

Според изследването на "Отворено общество" случаите на престъпления от омраза биват отразявани в медиите като похвала на достойно поведение в помощ на институциите. <br /><br />На снимката Петър Низамов - Перата, който се похвали преди време, че задържа бежанци.

© Георги Кожухаров

Според изследването на "Отворено общество" случаите на престъпления от омраза биват отразявани в медиите като похвала на достойно поведение в помощ на институциите.

На снимката Петър Низамов - Перата, който се похвали преди време, че задържа бежанци.



Близо две трети от хората в България смятат, че държавата трябва да ограничи публичното финансиране на политически партии, ако техните ръководители правят изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени обществени групи. Повече от половината пък одобряват да се спре предоставянето на национални и на европейски публични средства на медии, които използват реч на омразата.


Това са част от изводите на проучване на Институт "Отворено общество" за нагласите на обществото към езика на омразата, проведено в периода 22 април – 14 май 2016 г. и представено днес. "Речта на омразата е предпоставка за дезинтеграция на България от Европейския съюз", заяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на институт "Отворено общество". Той каза, че изследването се е случило в условията на негативна промяна. "С времето нещата се влошават. Речта на омразата е по-широко разпространена, а готовността на българското общество да реагира е по-слаба. Въпросът е дали това това е краткосрочна тенденция или е дългосрочно заради структурни промени в общество", каза още Стойчев.


За последната година


разпространението на речта на омразата като явление се разширява, а готовността на обществото за съпротива срещу него намалява




Тази тенденция е трайно установена в публичното говорене, а през последните две години се и увеличава.
Въпреки това по-голямата част от анкетираните смятат, че прокуратурата трябва да преследва журналисти и политици, които изразяват неодобрение, омраза или агресия срещу представители на малцинствени групи. Над 60% смятат, че агресивният национализъм също трябва да бъде преследван.


Склонността за съобщаване на органите на властта за такива престъпления обаче остава доста ниска – само 23% от анкетираните биха подали лично сигнал в полицията, ако станат свидетели на реч на омразата.


Училищата и телевизията - място за разпространение на речта на омразата


Изследването показва, че в училищата трайно се разпространява езикът на омразата, но и там не се работи достатъчно за равенство и противодействие. Учителите имат слаба чувствителност към проблема, не разполагат със специфични образователни инструменти за намеса, а нерядко и самите те изразяват расистки и ксенофобски настроения. Според препоръка 15 от 8.12.2015 г. на Европейската комисия против расизма и нетолерантността дезинформацията и неразбирането са в основата на разпространението на речта на омразата и затова е необходимо в образователната система да бъдат приложени мерки за нейното ограничаване.


Хората свързват разпространението на речта на омразата най-често с телевизията. Изследването отчита и нарастването на ролята на интернет. "Голямо значение като места за разпространение на речта на омразата обаче имат и магазини и заведения (почти една трета от респондентите, които са чували реч на омразата, са я чували там), общественият транспорт (всеки пети от чулите реч на омразата съобщава, че това е станало в обществения транспорт) и на работното място (почти 15% от чулите реч на омразата споделят, че това се е случило на работното им място)", констатира още "Отворено общество".


Кой говори


За първи път в изследването през 2016 г. на въпроса кой говори с реч на омразата е включена възможността за отговор - "обикновени хора". Това е и най- честият отговор - над 70% от анкетираните казват, че са чували езика на омразата от обикновените хора. На второ място са журналисти, а на трето - политиците.


"Както показват и случаите с медийното отразяване на групите за незаконното задържане на имигранти от пролетта на 2016 г., речта на омразата и оповестяването на престъпления от омраза проникват безпроблемно от средата на говорене на "обикновените хора" в медиите и в политическата реторика. Случаи на престъпления от омраза биват отразявани в медиите като похвала на достойно поведение в помощ на институциите, и при това, изглежда, нито в медиите, нито в политическите институции не успяват да се задействат механизмите за контрол и възпиране на речта на омразата (редакторска намеса, етични правила на журналистическата професия, вътрешна регулация в отделните медии и политически институции като Народното събрание например).


Сериозно притеснение буди фактът, че в обществените нагласи през 2016 г. речта на омразата се свързва и с изказвания на експерти и държавни служители", показва още изследването.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Поредния мулти-култи буламач.
  "Циганин уби с тесла студентка" определено е език на омразата, а не представяне на фактите, нъл тъй.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Това заглавие е твърде специфично. Позицията би трябвало да е: "Държавата не трябва да финансира партии и медии ТОЧКА".

  Партиите да се издържат само от членски внос. Ако не им стига вноската - значи не представляват достатъчно значима част от обществото и са ненужни.

  Медиите да си се издържат от реклами. Ако не става - значи няма зрителски интерес, предаванията им са куци и тъпи и няма смисъл от тях. А не Баце да спасява "Бюрек-Кенеф 7 ТВ" от кредиторите, защото стотина манипулатори щели да останат без работа за месец-два.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на Стоил Стоилов
  Стоил Стоилов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Както казва Хаус - хората са идиоти. За нас това е на втора степен.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  А освен това май някой му се е спяло, докато е писал.
  Щото в началото разбираме, че всъщност 2/3 са против "езика на омразата", а по-надолу четем "разпространението на речта на омразата явление се разширява, а готовността на обществото за съпротива срещу него намалява."
  Единстения възможен извод е ,че останалата 1/3 използва единствено "езика на омразата", ръзбийш ли...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  А нещо за причините довели до тази "омраза"? Защо никой не мрази такива малцинства в България като куцовласите например, или арменците, или каракачаните и т.н. и т.н..
  По принцип да се хвърлят обвинения на една крайно толерантна нация като българската е направо кощунство.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Повече от половината пък одобряват да се спре предоставянето на национални и на европейски публични средства на медии, които разпространяват реч на омразата."

  Да разбирам ли, че одобряват предоставянето на североазиатски публични средства?

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  [quote#2:"majorman"]Позицията би трябвало да е: "Държавата не трябва да финансира партии и медии ТОЧКА". [/quote]
  Абсолютно съгласна!!!

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  По важно е да се разберат причините за тази омраза.Демокрацията е такъв начин на управление в който законите трябва да важат еднакво за всички.А важат ли!?Оттук да се почне.Това е основата на засилващата се омраза и намаляващите защитни сили на обществото.То(обществото)вижда,че нещо не е наред с прилагането на законите и се чувства излъгано и предадено.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  [quote#2:"majorman"]Това заглавие е твърде специфично. Позицията би трябвало да е: "Държавата не трябва да финансира партии и медии ТОЧКА".
  [/quote]
  Мдам, ама не е това целта на упражнението!

  Кучето е зарито тук:
  ....Изследването показва, че в училищата трайно се разпространява езика на омразата, но и там не се работи достатъчно за равенство и противодействие на това явление. Учителите имат слаба чувствителност към проблема, не разполагат със специфични образователни инструменти за намеса, а нерядко и самите те изразяват расистки и ксенофобски настроения. Според препоръка 15 от 08.12.2015 г. на Европейската комисия против расизма и нетолерантността, дезинформацията и неразбирането са в основата на разпространението на речта на омразата и затова е необходимо в образователната система да бъдат приложени мерки за нейното ограничаване....

  С което да се заемат "Отворено общество", БХК и активистите им, осигурявайки им институционална писта за влизане в училищата.
  И за което да им плати държавата ...
  Както от бюджета, така и за парите по европейските програми те да начело и с най-много в списъка ...

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Това изследване е проведено в някой бежански лагер, защо българите биха отговорили по друг начин! Не е език на омразата да кажеш, че циганите вършат цигански работи, а факт! Да забраним фактите, тъй ли?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Поредното доказателство,че медиите у нас не действат по начина,по който трябва.

  marinov1018
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Заглавието подвежда, че ще бъдат посочени партии и медии, които използват език на омразата, и то с конкретни примери. Безсмислено.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7633 Любопитно

  А "Отворено общество" може ли да финансира партии и медии, използващи реч на ЛЪЖИТЕ ???

  [email protected]
 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Държавата не трябва да финансира и религиите и то не само защото използват езика на образата, а и защото са вредни за нацията.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  [quote#4:"qwertqwert"]А освен това май някой му се е спяло, докато е писал.
  Щото в началото разбираме, че всъщност 2/3 са против "езика на омразата", а по-надолу четем "разпространението на речта на омразата явление се разширява, а готовността на обществото за съпротива срещу него намалява." [/quote]
  И аз го забелязах, но не е противоречие.

  Номерът е как се формулира и структурира анкетата.
  Както и самата мъглявост и витиеватост на удобното понятие "език на омразата".

  Хората масово споделят своят дискомфорт и неприемане на насъскването и злобарията, а тия, които стоят зад анкетата, това отношение го приемат и отчитат като етикет и инструмент, с който да гонят собствените си цели по насъскване и насаждане на злоба към тези, които им се опъват или изплъзват.

 16. 16 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#2:"majorman"]Партиите да се издържат само от членски внос. Ако не им стига вноската - значи не представляват достатъчно значима част от обществото и са ненужни.

  Медиите да си се издържат от реклами. Ако не става - значи няма зрителски интерес, предаванията им са куци и тъпи и няма смисъл от тях.[/quote]

  КАТЕГОРИЧНО!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3446 Весело

  [quote#12:"Lemmy"]Заглавието подвежда, че ще бъдат посочени партии и медии, които използват език на омразата, и то с конкретни примери. Безсмислено. [/quote]
  Не мисля.

  Мисля, че "изследването" е подготовка за изваждането, тиражирането и опит за налагане на списък с партии, медии и конкретни лица, определени от корифеите по въпроса 'Отворено общество" и БХК.
  Които няма как да бъдат "отрязани" финансово, разбира се, но пропагандно ще се развяват, набиват и стигматизират, зомбирайки и окошарвайки така определен мат'рял за политическа употреба.
  После само му показват или подмятат съответния "дразнител" и ... ги повеждат. Да топуркат насам, натам ... Накъдето им потрябва ...

 18. 18 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Държавата изобщо не трябва да финансира нито партии, нито медии, без значение какво проповядват и какъв им е езикът.

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#4] от "qwertqwert":2/3 не одобряват езика на омразата, въпреки че:
  "разпространението на речта на омразата явление се разширява, а готовността на обществото за съпротива срещу него намалява."

  Чете се целия текст и с разбиране.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Уви, коментарите под статията дотук невусмислено потвърждават извода на изследването, че проблемът е много тежък и се задълбочава.

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  “...ако техните ръководители правят изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени обществени групи. ..“А ако има политически партии, чиито “..ръководители правят изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на МНОЗИНСТВАТА в България– етнически, сексуални и т.н.? Защита имат предимно индивидуалните права. Ако започнем да даваме колективни права на различни групи, най– логичното нещо е първо да се защитят чрез предоставяне на колективни права традиционните МНОЗИНСТВА в една държава, а чак после да се мисли за малцинствата...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#11:"Михаил Маринов"]Поредното доказателство,че медиите у нас не действат по начина,по който трябва. [/quote]
  Еми няма как вестник от много страници да струва 30-40 стотинки и да имаш кореспонденти из цяла България, да плащаш заплати.и да се издържаш от ...от какво??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 23. 23 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  А как Ви се струва заглавие от рода на „Българин изнасили, ограби, уби...“? Мислите ли, че при такива случаи трябва да се съобщава етническата принадлежност на извършителя?

 24. 24 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#17:"xm..."]Мисля, че "изследването" е подготовка за изваждането, тиражирането и опит за налагане на списък с партии, медии и конкретни лица, определени от корифеите по въпроса 'Отворено общество" и БХК. [/quote]

  Точно така се действа в модерните ''демокрации''.
  Първо се ''изследват нагласите'', после се правят съответните внушения към публиката и накрая се остракират онези, които предварително са били набелязани.

 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#5:"Molossian"]Защо никой не мрази такива малцинства в България като куцовласите например, или арменците, или каракачаните и т.н. и т.н.. [/quote]Ха, де– нека видим какъв ще е отговора на авторите на статията Впрочем– не познавам българин, който абсолютно безпричинно да мрази когото и да е! Въпросът е защо не се изследват причините, а се представят само крайните резултати...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#20:"BürgerBürokrat"]Уви, коментарите под статията дотук невусмислено потвърждават извода на изследването, че проблемът е много тежък и се задълбочава.[/quote]
  Що?Забранено ли е да мразиш???

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 27. 27 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#23:"BürgerBürokrat"] как Ви се струва заглавие от рода на „Българин изнасили, ограби, уби...“?[/quote]
  Ами то по подразбиране е българин,в България!Какъв да е?Негър?!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 28. 28 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И ся кво?
  Ще трябва да се обичаме задължително???
  Не думай!
  Такъв тоталитаризъм не е имало и по съветско време!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 29. 29 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това значи да се откаже от Ботев, Левски и т.н.
  Още Ботев е казал, че трябва да се мрази, и то силно!

 30. 30 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#23] от "BürgerBürokrat":
  Мислите ли, че при такива случаи трябва да се съобщава етническата принадлежност на извършителя?
  --------------------------------------------------
  Абсолютно.
  Особено когато имаме концентрация на престъпленията в дадена група - етническа, социална, религиозна или друга.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3446 Весело

  До коментар [#24] от "kotrag":
  Ми точно затова и смятам така.
  Тия цветенца не са израсли с последния дъжд и на гола полянка ...

 32. 32 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#26] от "toyaga":

  Не е забранено – разрушително е, както за мразещия така и за мразения. На мразещия, разбира се, трябва да бъде предоставена свободата да се саморазрушава, но следва да му бъде отнета свободата да разрушава другиго (мразения).

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3446 Весело

  [quote#25:"Логика"] Въпросът е защо не се изследват причините, а се представят само крайните резултати... [/quote]
  Защото изследващите са част от причините, разбира се!

  А и крайните резултати още не са крайни!
  По тях се работи и ще се работи тепърва!

  Ето, погледнете внимателно - хората си искат да ги подхванат още от училищата!
  И да превърнат МОН в Министерство на Любовта

 34. 34 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#23:"BürgerBürokrat"]Мислите ли, че при такива случаи трябва да се съобщава етническата принадлежност на извършителя?[/quote]
  Що не?
  Ако наистина няма връзка между етноса и престъплението?
  Какъв е проблема?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 35. 35 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#32:"BürgerBürokrat"]но следва да му бъде отнета свободата да разрушава другиго (мразения). [/quote]
  Как точно разрушавам например дебелите жени?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 36. 36 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#32:"BürgerBürokrat"] следва да му бъде отнета свободата да разрушава другиго (мразения). [/quote]
  И как точно разрушавам дебелите жени например?
  Коя точно съм разрушил, моля конкретизирайте!
  Нали затова хората общуват?За да се променят един друг?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#32:"BürgerBürokrat"]Не е забранено – разрушително е, както за мразещия така и за мразения.[/quote] Не само, че не е забранено и е разрешено, ами и е ЗАБРАНЕНО непоканени от субекта лица да се ровят в личният му живот, да се опитват да контролират мислите и чувствата му и да му внушават собственото си мислене, морални и етични критерии и оценки, като смачкват и стъпкват личните убеждения на субекта. Това се нарича неприкосновеност на личният живот и СЪЩО е основно лично субективно индивидуално право, защитено и от КРБ , и от ЕКПЧ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "BürgerBürokrat":
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
  Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И е добре да се внимава с лепенето на етикетчета от рода „расист, ксенофоб, неонацист и фашист“ на един коментатор, щото обичайно това води до съдебна защита на нарушените права– т.е. до дело НЧХД за обида, водено от името на пострадалото от обидата лице...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "toyaga":

  Физическото здраве на човека е пряко зависимо от психическото му благосъстояние. Да създаваш среда, в която някой се чувства мразен и отхвърлен, е доста разрушително за този някой.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#40:"BürgerBürokrat"]Да създаваш среда, в която някой се чувства мразен и отхвърлен, е доста разрушително за този някой.[/quote]Това е двупосочна улица –ако този някой е представител на традиционно за държавата мнозинство, той СЪЩО има право на съдебна защита срещу онези от малцинствата, нарушаващи негоците права.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Държавата не трябва да финансира партии и медии, използващи реч на омразата"... а финансирането да отива само в политкоректни мулти култи проекти.

  [quote#1:"qwertqwert"]"Циганин уби с тесла студентка"[/quote]
  става :
  Индоевропеец с арийски черти трепанира студентка със ендемичен строителен инструмент.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 43. 43 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "toyaga":

  Но, разбира се, психологическото насилие, от което в България има чудовищна епидемия, и на което се гледа пренебрежително, е само по-перфидната форма на насилие. Като общество ние дори не сме стигнали до разговора за психологическото насилие. Ние имаме проблем с директното физическо насилие. Ето ви една навярно еретична за Вас мисъл, която е психологическа очевидност – двете са ПРЯКО свързани!

 44. 44 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "Логика":

  Уважаема госпожо/господине, в правовата държава хората не се делят на мнозинства и малцинства, а са граждани с общовалидни права и задължения.

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#43:"BürgerBürokrat"] Като общество ние дори не сме стигнали до разговора за психологическото насилие. [/quote]
  Глупости! Как ще обясните тогава съществуването на Закон за защита от домашно насилие, който съществува от 2005 г. в българското национално законодателство и според който ЗЗДН Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) (1) Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство.(2) За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "BürgerBürokrat": И именно поради този факт, г=не, не можем да говорим за КОЛЕКТИВНИ права на малцинствени групи, а се говори САМО за ИНДИВИДУАЛНИ права! Ерго– искането за защита на едни малцинствени групи в България чрез въвеждането на по–рестриктивни санкции за определен вид престъпления, не може да се основава на претенциите на една малцинствена група, че била стигматизирана без причина!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#40:"BürgerBürokrat"]Да създаваш среда, в която някой се чувства мразен и отхвърлен, е доста разрушително за този някой.[/quote]
  Еми да не се чувства мразен и отхвърлен!
  Това си е до него!
  А ако се чувства отхвърлен щото не искаме да си играем с него?
  А всички мъже ако се чувстват отхвърлени щото жените масово не им дават половите си органи за ползване??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 48. 48 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#44:"BürgerBürokrat"]Уважаема госпожо/господине, в правовата държава хората не се делят на мнозинства и малцинства, а са граждани с общовалидни права и задължения. [/quote]
  Но това изключва дори позитивната дискриминация, нали?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 49. 49 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#45] от "Логика":

  С израза „като общество“ имах предвид в по-широки обществени кръгове, не „имитация на законодателстване за пред Европа“. Отговорът на въпроса Ви е в отговора на въпроса доколко този закон се приема сериозно от правоприлагащите институции в България и доколко обществеността вярва в него. Боя се, че статистиките не са на Ваша страна – домашното насилие и тормоз в България са силно нормализирани и в преобладаващата си част ВЪОБЩЕ не се съобщават на органите на реда.

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#47:"toyaga"]А всички мъже ако се чувстват отхвърлени щото жените масово не им дават половите си органи за ползване??[/quote] Именно! Как се чувства нщкой, си е лично негова работа. Никой от нас не е заел мястото си в обществото, като вместо да докаже на практика знанията ,уменията и личността си, се жалва колко е фрустриран и неразбран от обществото, колко е гениален, но обществото не го приема

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#49:"BürgerBürokrat"]С израза „като общество“ имах предвид в по-широки обществени кръгове,[/quote] И? Държавообразуващото етническо мнозинство, съставляващо 85% от населението на Р. България малко ли Ви се вижда като количество?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#48] от "toyaga": Според въпросният ник – не изключва, въпреки , че ЕКПЧ и КРБ казват друго

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#46] от "Логика":

  Навярно ще Ви разочаровам, но тук, изглежда, сме на едно и също мнение – тъй като субектите в правовата държава са индивиди с права и задължения, принадлежността към една или друга етническа група не би трябвало да има никакво значение, камо ли предопределени последствения, когато се разглеждат деянията на едно или друго лице.

 54. 54 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#32:"BürgerBürokrat"]Не е забранено – разрушително е, както за мразещия така и за мразения. На мразещия, разбира се, трябва да бъде предоставена свободата да се саморазрушава, но следва да му бъде отнета свободата да разрушава другиго (мразения).[/quote]

  Правилно си го написал!? Разбира се, за този който иска да те разбере!? За тези дето драпат като катъри в блато. Да се давят!! Избора си е техен!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 55. 55 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#47] от "toyaga":

  Еми, добре. Само едно наблюдение – примерите Ви все с жените са свързани – хем ги мразите, защото са дебели, хем поради това, че не Ви „дават половите си органи“...

 56. 56 Профил на pol28500534
  pol28500534
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако се вярва на стъкмистиката на Отровено Общество повечето хора са извънредно политически коректни, но някак си в медиите и училищата е точно обратното. Кой мармот е правил изследването?

 57. 57 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#55] от "BürgerBürokrat":

  Нарича се първосигнална психориторика!?
  Каквото го сърби от това охка!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 58. 58 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  [quote#23:"BürgerBürokrat"]Мислите ли, че при такива случаи трябва да се съобщава етническата принадлежност на извършителя? [/quote]

  Ами, има си престъпления, които са пряко свързани с етноса, религията или културните особености на индивида. Например, в Германия, 100% от убийствата на честта се извършват от мюсюлмани, затова смятам, че е редно в новините да има заглавия, като: "Мюсюлманин уби дъщеря си, за да спаси семейната чест" (примерно). То, не че ако напишеш: "Мъж уби дъщеря си, за да спаси семейната чест" няма да стане ясно веднага от коя религия е въпросния, ама все пак е хубаво да се уточняват тези неща.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#53:"BürgerBürokrat"] принадлежността към една или друга етническа група не би трябвало да има никакво значение, [/quote]
  В такъв случай защо изисквате позитивна дискриминация за малцинствени групи в България? Не можете да разочаровате адвокат–цивилист, чиято професия включва и предоставяне на процесуално представителство по чл.71 ал.1 от Закон за защита от дискриминация

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 769 Неутрално

  ".....ако техните ръководители правят изказвания, изразяващи неодобрение..........., спрямо представители на малцинствени обществени групи.
  Значи, ако си представител на "малнцинствена обществена група", каквото и да направиш си имунизиран от "неодобрение". От "омраза" и "агресия" също. Нищо , че за тях има съответни състави на престъпление в НК. Или обратното, ако не си представител на такава група - може.
  Конгениално. Поредният щедро финасиран "проект", предназначен за манипулиране и промиване на мозъци както и за перманентното внушаване на чувство за вина на представителите на "групата на мнозинството". ИОО няма да пее същата песен ако същата тази група в един не толкова далечен момент евентуално се превърне в "малцинствена".
  "Речта на омразата е предпоставка за дезинтеграция на България от Европейския съюз", заяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на институт "Отворено общество"
  Леле мале. Още по конгениално. Какво да кажат французи, германци, испанци, англичани, австрийци. Там такъв "език" няма. Няма опасност и от "дезинтеграцията" им от ЕС.

 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#49] от "BürgerBürokrat": Как ще обясните действията на германската гражданка ламия кадор? Ако това лице се появи в България, моментално сезирам данс, защото: 1. Съм естествена блондинка 2. Съм член на народността „българи“ в България 3. Съм юрист Нейните “речи“ как Ви се виждат, защото , според мен, те са еманация на пропагандирането на геноцид, расисъм и ксенофобия/ предвид произхода й/...
  „Ислямска преподавателка зове за бъдеще без етнически германци, либерали и ръкопляскат май 17, 2016 Европа Родената в Германия, но от сирийски произход, преподавателка по Ислямски изследвания Ламия Кадор бе бурно аплодирана от либерални екстремисти, след като призова в телевизионен ефир за бъдеще без етнически германци. Предаването е излъчено по германската държавна телевизия. В него Кадор заявява следното:„Трябва да сме наясно, че това е страна на имигрантите. В бъдеще да си германец ще означава да имаш мигрантски произход. Това ще означава да си германец в бъдеще! Без повече сини очи и светла коса и твърдения „ние сме германци“! Да си германец вече означава и да носиш бурка и да си тъмнокос. Това значи да си германец днес!“При тези думи, внимателно подбраната публика от крайни либерали избухва в аплодисменти. Подобни отявлени призиви за геноцид срещу коренното германско население обаче не са нещо ново за Ламия Кадор. Тя е чест гост на различни ток-шоута, където свободно защитава позицията, че е унищожаването на германския народ е от полза за света, защото според нея, това най-сетне ще позволи на Германия да се очисти от миналото си и да се установи едно мултикултурно и толерантно общество. Ламия Кадор, освен изследовател на исляма е и водач на Германския либерално-мюсюлмански съюз. Тя е и преподавател. До момента петима нейни ученици са заминали за да се влеят в редиците на „Ислямска държава“. Въпреки това тя продължава да получава широка трибуна от либералните власти и медии, за да пропагандира идеите си“
  http://nreporter.info/blog/2016/05/17/%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#61:"Логика"]расисъм[/quote]расизъм

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#50] от "Логика":


  До коментар [#59] от "Логика":


  Опасявам се, че „разговорът“ се приплъзва в посока „моите (неоспорими) заслуги“ и „моето заслужено място в обществото“, което е нелицеприятна материя. Игнорирам в интерес на съществото на разговора тези Ви забележки.
  Позволете да Ви запитам – позитивна дискриминация ли са например квотите по пол при приема в държавни университети и отстъпките от цените на картите за градски транспорт за ученици, пенсионери, ветерани и други групи?

 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#53] от "BürgerBürokrat": При това ламия кадор е германска гражданка, ГЕРМАНСКИ ПОЛИТИК! и преподавател! [quote#61:"Логика"] Ламия Кадор, освен изследовател на исляма е и водач на Германския либерално-мюсюлмански съюз. Тя е и преподавател.[/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 478 Любопитно

  "...И да превърнат МОН в Министерство на Любовта ..." - по Оруел!?

  До коментар [#33] от "xm...":

  Sic transit..
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#63:"BürgerBürokrat"]Опасявам се, че „разговорът“ се приплъзва в посока „моите (неоспорими) заслуги“ и „моето заслужено място в обществото“, което е нелицеприятна материя[/quote]Напротив–разговорът се приплъзва към основната идея 1во да се даде, а след това да се иска нещо в замяна. Обичайно „даването“ в едно общество е под формата на редовно плащане на данъци – местни, преки и косвени; стопанисване на собствен ЗАКОНЕН недвижим имот и плащане на консумативите за него; реализиране на трудовите права на гражданина на пазара на труда и т.н....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#61] от "Логика":

  Уууу, фашистка! С пратюркски корени!? При това сигурно и християнизирана!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#67] от "spice": Атеистка съм

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "Логика":

  Не намирам примера Ви за особено релевантен. В един уравновесен и сериозен разговор политическите екстремисти, от който и край на политическия спектър да са, могат да участват само като куриози. Струва ми се обаче, че Вие искате да ги въвлечете в центъра на този разговор с пропагандна цел, което е жалко.

 70. 70 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#68] от "Логика":

  Жалко, не познах!!! Тюх!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#70] от "spice":Не познахте,я Кое Ви кара да мислите, че можете да познавате хората и никога да не бъркате в преценките си за тях? Да не сте някакъв въображаем приятел/т.е. бог/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#69:"BürgerBürokrat"]Не намирам примера Ви за особено релевантен. [/quote] Напротив– релевантно, защото е факт пропагандирането на език на омраза, геноцид и расизъм в Германия от германски политик спрямо една група граждани– етнически германци и блондини- германски граждани, като германската прокуратура не е санкционирала поведението на този политик по никакъв начин и даже се насърчават „речите„ му от германската държава. Та– 1во си оправете германията, и после мислете за малка България...Да не говорим за пропагандирането на език на омраза на германските граждани спрямо източноевропейците, както и стигматизирането ни...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Държавата не трябва да финансира нито една партия. Партиите трябва да се финансират прозрачно от гражданите и от бизнеса.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#69:"BürgerBürokrat"]Струва ми се обаче, че Вие искате да ги въвлечете в центъра на този разговор с пропагандна цел,[/quote] Мдаа– как установихте, че целта ми е пропагандна? Аз съм български юрист и се издържам от адвокатската си професия, а не от ежемесечни приходи от спечелени/ получени грантове в кривозащитно НПО и не пропагандирам нищо срещу заплащане, а пиша безплатно собственото си мнение

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#72] от "Логика":

  Госпожо адвокат-цивилист, Вие, която сте призвана да браните правата, имате, извинете – Вие вече казахте, че не се засягате – меко казано странно разбиране за права – едни за „германци“, други за „източноевропейци“, трети за „роми“, четвърти за „мюсюлмани“. Не мога да се освободя от чувството, че смесвате политика и право и продължавате да говорите за етнически групи, докато аз мислех, че вече говорим за универсалните и неотчуждаеми права на всяко човешко същество, които са безотносителни към етнос и религия.
  Освен това, мълчанието Ви по въпроса дали посочените от мен в коментар № 63 примери представляват „позитивна дискриминация“ започва да ми се струва все по-красноречиво.

 76. 76 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#74] от "Логика":

  С „установяване“се занимава съдът. Моето изречение започва с фразата „Струва ми се“.

 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#75:"BürgerBürokrat"]меко казано странно разбиране за права – едни за „германци“, други за „източноевропейци“, трети за „роми“, четвърти за „мюсюлмани“.[/quote] Това е невярнпо! Но не съм подсъдима в съд, многоуважаемий, защото не съм извършила престъпление, визирано в НК! Просто подчертавам двойният стандарт и двиличието на някои, които „реват“ при нарушаване на индивидуални права на член на малцинство, а се правят, че не виждат нарушаването на индивидуални права на член от мнозинството. Не приемам за законосъобразно наличието на тези двойни стандарти в едно общество!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#75:"BürgerBürokrat"]Освен това, мълчанието Ви по въпроса дали посочените от мен в коментар № 63 примери представляват „позитивна дискриминация“ започва да ми се струва все по-красноречиво.[/quote]А може би просто не желая да Ви давам безплатна адвокатска консултация, г–не, чрез посочване на правното основание за твърдението ми, че посочените от Вас неща не съставляват дискриминация съгласно българския ЗЗдискр.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Първо трябва да изясним причините за омразата и да се преборим с тях.

 80. 80 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#71] от "Логика":

  Предлагам да не се задълбаваме във ненужни тълкувания!
  Кой какъв е и защо такъв е!?
  Ако проследите коментарите ми, може би ще стигнете до непредубедената преценка че, те са лишени от конкретна категоричност. Просто следват обществената нагласа като внасят личностната ми оцветка без вманиаченост и фанатизъм. Каквато констатирам че, липсва при вас, милейди!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#80:"spice"]без вманиаченост и фанатизъм. Каквато констатирам че, липсва при вас, милейди!? [/quote] Хайде сега– пропагандирането на езика на омраза и на геноцид срещу блондините в германия не заслужава ли да бъде отбелязано или считате, че един германски политик не може сводно да доприпка в България и тук да разпространява същите идеи– за провеждане на геноцид на етническите българи– блондини и блондинки? Нима това не заслужава същото внимание, което се отделя на единични случаи в България?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#81:"Логика"] сводно[/quote]свободно

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#81] от "Логика":

  Погледа ти е много едностранчив!? Виждаш нещата, само от твоето минаре.
  Стани волна(непредубедена) птица и ги погледни нещата от птичи поглед. Ще придобиеш по-ясна представа за човешката нищета в която тънем!?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 84. 84 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":
  ++++++

 85. 85 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1302 Весело

  До коментар [#61] от "Логика":
  Мисля да инвестирам в екарисажното "производство"))))

 86. 86 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Мулти- култи диктатура в действие. Съмнявам се, дали са 2/3 от българите. По- вероятно е да са задали въпрос дали да се спре финансирането на партиите изобщо и сега тук ни преправят фактите. На българите им дойде до гуша ит език на любовта към определени етносди с друг цвятна кожата, които тероризират хората и е малко вероятно да искаш санкция за партии, които казват истината

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#83:"spice"]Виждаш нещата, само от твоето минаре. [/quote]
  Нормално е да е така! След като малцинствените групи правят същото, защо аз да бъда укорявана, че действам идентично като тях? Всеки има правото да гледа нещата само от своята си камбанарийка! Аз съм българка и блондинка- ако Вие сте българин и шатен и ламия кадор призоваваше за геноцид на шатените в ЕС, как точно щяхте да реагиирате,м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#78] от "Логика":

  Една уговорка – тук вече говоря за политика. Чудесно, значи ако тези мерки, облагодетелстващи определени групи за сметка на други групи, не са позитивна дискриминация, възприети са от обществото и навярно дори имат благоприятно въздействие върху него като цяло, то къде е проблемът подобни мерки да бъдат прилагани и занапред спрямо други групи в предполагаемо неравностойно положение? В границите на разумното, разбира се. И каква е тая толкова тиранична и нетърпима позитивна дискриминация по отношение на етническите малцинства, която тъй силно Ви раздразнява? Двойните стандарти, за които говорите, ако допуснем, че съществуват, не биха ли били най-уязвими пред един универсален стандарт за права?

  Нека да свалим малко градуса на емоциите и да говорим спокойно. Няма голям и подъл либерален заговор, просто от концепцията за универсални и неотчуждаеми човешки права следва, че дори и другите, които са различни и които често не харесваме, притежават такива права. Да отхвърлим тази мисъл означава да се върнем към състоянието на племенни войни, в което един път нашето племе може и да излезе победител, но следващия ще бъде победен. Най-сигурната гаранция за нашите собствени права са правата на другите.

  Останете си с мир и простете, ако някъде съм Ви засегнал в този разговор.

 89. 89 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#88:"BürgerBürokrat"]Една уговорка – тук вече говоря за политика. [/quote] Вижте сега– законодателната власт в Р.България е НС– т.е. политиците. Няма как да не става въпрос за политика, въпреки, че на мен отдавна ми се гади, само като чуя думите “политик“ и “политика„Що се отнася до правата на другите= моля, посочете къде съм оспорила правото на граждани от малцинствени групи на лични субективни ИНДИВИДУАЛНИ права? Но предоставянето на колективни права или позитивна дискриминация на малцинствена група в България НЕ СТАВА! В България е противоправно!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 90 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#87:"Логика"]защо аз да бъда укорявана,[/quote]

  Аз не укорявам! Просто констатирам!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#90] от "spice": С какъв научен количествен и качествен метод го констатирате? Или просто пишете личното си субективно мнение, което представяте за обективно?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#59:"Логика"]В такъв случай защо изисквате позитивна дискриминация за малцинствени групи в България[/quote]
  Щото хората били равни, но някои били по-равни. Само заради етноса им.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 93. 93 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#63:"BürgerBürokrat"]позитивна дискриминация ли са например квотите по пол при приема в държавни университети и отстъпките от цените на картите за градски транспорт за ученици, пенсионери, ветерани и други групи? [/quote]
  Естествено, че са дискриминация квотите по пол.
  В много университети приема е на общо основание.
  Другаде има квоти 50/50, което е и съотношението на половете. Така, че тези "квоти" предполагат запазване на представителството и на двата пола.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 94. 94 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#74:"Логика"]и се издържам от адвокатската си професия, а не от ежемесечни приходи от спечелени/ получени грантове в кривозащитно НПО и не пропагандирам нищо срещу заплащане[/quote]
  Какъв ужас за евроатлантизма!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#23:"BürgerBürokrat"]Мислите ли, че при такива случаи трябва да се съобщава етническата принадлежност на извършителя?[/quote]
  Разбира се, че трябва да се съобщава цялата истина. Другото би било съзнателно или несъзнателно (от простотия) прикриване на информация, ако не става дума за престъпление за манипулиране на обществото каквато е въпросната статия между другото..
  Всъщност въпросното проучване:
  "Това са част от изводите на проучване на Институт "Отворено общество" за нагласите на обществото" си е чиста клевета, защото фондация "Институт "Отворено общество" няма лиценз за социологически проучвания; не е указано, че са наели социолози и са спазени социологическите стандарти (брой респонденти, брой незачетени отговори, разпределение по възраст на респондентите и т.н.).
  Сиреч в момента коментирам една измислица, откровенна лъжа. Как да не я изпсувам от сърце!? Ако продължават да лъжат така нагло разни измислени фондации и НПО-ошки (БХК), не само ще ги псуваме, ами ще ги ритаме, де сварим.

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Любопитно

  [quote#57:"spice"]Нарича се първосигнална психориторика!?
  Каквото го сърби от това охка!?[/quote]
  Това не важи ли в по-голяма степен за фондация "Отворено общество"? Доколкото си спомням в целите й не влизат социологически проучвания, нито прокурорски отговорности за определяне кога има "език на омразата" и какви са щетите за потърпевшите или за обществото.

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Весело

  [quote#86:"bee"]Мулти- култи диктатура в действие[/quote]

  Още не е. В момента кандидат-диктаторите са на ниво "нелегални позиви и листовки" като комунистите през 1919-1923 г. Опитват се да насаждат вина на обществото, че не сме им дали властта да определят що е реч, що е пропаганда, що е омраза и що е език на омразата.
  Чудно ми е, след като обществото ни е преживяло толкова вождове, как има още малоумници, дето искат да го играят "вожд на любовния език".

 98. 98 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#30] от "qwertqwert":


  До коментар [#34] от "toyaga":


  До коментар [#58] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":


  До коментар [#95] от "wanderer":


  Поразително разминаване между очакванията на публиката и журналистическата практика! В този форум изглежда цари сензационно съгласие, че трябва в криминалната хроника да се посочва етноса на извършителя! Моля, ако някой знае за журналистическо заглавие, което гласи „Българин ограби/изнасили/уби...“, моля, нека го посочи! Аз никога не съм виждал такова!

 99. 99 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Отворено общество на Дърт Сорос ли? Което финансирва бунтове на черни в Балтимор и Сейнт Луиз и издава обвинения в расизъм на бели полицаи, за които съдът даже още не се е произнесал? А знаете ли, че същата история пак се повтори наскоро в Батон Руж- столицата на Луизиана? Бели полицаи задържаха черен с предишни присъди и криминално досие и той се съпротивяваше и се опитваше в борбата на земята да се докопа до пистолета си, но те го застреляха? Дърт Сорос организира демонстрация къде мислите? В Далас- Тексас, където биха го обесили. И един черен взе снайпер и нацели 15 бели полицаи и двама бели цивилни. 5- ма от полицаите починаха. Ето,това е ролята на Дърт Сорос в Света. Дърт Сорос умира от умиление, когато расите се смесват, белите изчезват, а неговата еврейска раса става господар на Света. Това е ролята на Дърт Сорос. Нещастни са гладните журналистчета- българчета, които ядат трици от коритото му, за да му разпространяват лъжите из България. Най-правилното е да му се затворят офисите както това бе сторено в Унгария вече, и да бъде обявен за персона нон грата. Няма никакво право да се меси във вътрешните работи на чужди държави този гаден глобалист и тиранин.

 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Склонността за съобщаване на органите на властта за такива престъпления обаче остава доста ниска – само 23% от анкетираните биха подали лично сигнал в полицията[/quote]
  Има ли нормално общество, което да обича доносниците и клеветниците!? Ако анкетата беше проведена по социологическите правила, не вярвам да има повече от 10% желаещи (бивша и сегашна номенклатура) да доносничат и клеветят.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK