На срещата с шефа на БНР: очакване на развитие по случая "Лили Маринкова"

Александър Велев, генерален директор БНР

© Цветелина Белутова, Капитал

Александър Велев, генерален директор БНРСлед 50-минутен разговор на инициативната група в подкрепа на уволнената от БНР Лили Маринкова с генералния директор Александър Велев срещата приключи с неговите думи: "Ще представя пред управителните органи на БНР вашите искания за връщането на Лили Маринкова в БНР, ще изслушам мнението им и до края на другата седмица ще ви уведомя за решението."


Като участник в срещата признавам, че цитираният ангажимент на генералния директор, с който той сложи финала на разговора, беше изненадващ, като се има предвид, че през цялото време опитите на групата да научим мотивите на генералния директор за освобождаването на Маринкова като водеща на предаването "Неделя 150" и въобще от ефира на БНР, останаха без успех.


Отговорите на Велев варираха от "Имам това право, този е рискът да бъдеш директор" до "предаването се нуждае от освежаване и нови хора", но не беше посочен аргумент свързан с професионализма на журналистката като водеща. Посочени бяха аргументи за нея като директор, които според Александър Велев означават, че е била лош ръководител - присъствала е едва по два часа на ден на работното си място като шеф на "Хоризонт".
От инициативната група на срещата дойдоха Юлиана Методиева, Еми Барух, Михаил Иванов, Иван Кулеков, Деян Кюранов, Емил Коен и аз.


Александър Велев беше придружен от новия член на Управителния съвет на БНР Виктор Серафимов - юрист, и новият директор на програма "Хоризонт" Васил Велев.


Юлиана Методиева изложи искането на инициативната група с ясното разграничение на директорската функция на Маринкова от журналистическата и посочи като обществена подкрепа три подписки на журналисти, общественици, преподаватели от Факултета по журналистика.


Юристът Серафимов уточни , че Лили Маринкова е освободена като директор, тъй като друга заповед тя не е имала. На въпроса да смятаме ли, че тя е работила като водеща на предаването "Неделя 150" в нарушение на Кодекса на труда, не получихме ясен отговор - юристът отказа да коментира такъв въпрос.


Иван Кулеков върна Велев на ангажиментите, поети от него пред СЕМ, при избора му за генерален директор: ""По време на събеседването си с членовете на Съвета за електронни медии сте обещал да работите с висококвалифицирани журналисти. Лили Маринкова отговоря ли на това описание? Да или не", попита кратко Иван Кулеков.


Емил Коен зададе също кратък въпрос: "След като уволнявате емблематична за БНР журналистка, основателни ли са подозренията, които могат да се появят, че става дума за политическо уволнение?"


Еми Барух изрази подозрение че "участваме в протоколно-началническа-куртоазна среща", и подчерта, че високият професионализъм на Лили Маринкова вече се изучава във Факултета по журналистика, и че тя е съществена част от историята на радиото".


Михаил Иванов категорично разграничи юридическата страна на въпроса, който е от компетенциите на съда - по повод обяснението на юриста Серафимов, от обществено-политическото значение на казуса с освобождаването на Маринкова. "Защо лишавате българския ефир от журналист, който умее да задава неудобни въпроси. И защо лишавате слушателите на "Неделя 150" точно във време, когато все повече се множат изводите за дълбоката корумпираност в държавата ни, което е видно от всички мониторингови доклади на Европейската комисия?", запита Иванов.


Аз подчертах, че като водеща Лили Маринкова дори не прави встъпителен коментар като теза, за разлика от други предавания и медии, а всички оценъчни елементи в предаването се извличат от изявленията на участниците в резултат само на въпросите, което е специфичен професионализъм, патент "Лили Маринкова", и би трябвало да се цени, вместо да бъде уволнявана.


На всички питания и съждения Велев отговаряше в смисъл: Не съм задължен по никой закон да я оставя в програмата. Имам право да правя промени. Мое право е и да определя как да изглежда програмата, как да изглежда "Неделя 150". Необходими са нови хора .


В завързалия се разговор как изглежда БНР като цялостно звучене Александър Велев спомена, опонирайки на подозренията за изпълняване на поръчка, че миналата седмица премиерът Бойко Борисов е определил БНР като "истинска опозиционна медия".


Припомнянето на репликата на Борисов предизвика оживление.


"Премиерът е известен със своята непосредственост и може да го е казал с надежда към Вас да промените мнението му?" - вметнах аз за разведряване на обстановката.


По време на цялата среща в залата работеше екип от радио "Бинар" - binar.bg, (интернет радиото на БНР), който направи пълен видеозапис на цялата среща и останахме с впечатление, че материалът ще бъде качен на сайта им веднага и ще бъде предоставен и на нас - затова и не си водехме записки. До този час това не се случи. "Само с разрешение на генералния директор може да ви го предоставим" - този отговор е получила Юлиана Методиева, която се обадила на екипа да пита.


Инициативната група и всички подкрепили Лили Маринкова с подписите си сме в очакване на края на идната седмица, когато според уверенията на генералния директор развитието по случая с уволнението на Лили Маринкова ще има резултат.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Абе,върнете я-до 100 години нека е там.БНТ и изобщо държавните медии се превърнаха в пенсионни клубове и без друго..

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  За съжаление, още повече ще се занижи нивото на БНР. Лили Маринкова е име, стил и се ползва с доверието на мнозинството слушатели.
  Звучат неадекватно обясненията на новия директор на радиото.
  Цинично и жалко. Както и всичко, което става в държавицата ни.

 3. 3 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 397 Неутрално

  А обсъждайте ли дали пие на работното си място и заспива ли в студиото в неделя 150?

 4. 4 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  "Лили Георгиева Василева - Маринкова е от гр. Елхово. Родена е през 1953 г. Баща и - Георги Димитров Василев (починал) беше признат борец против фашизма и капитализма. Чичо и Петко Димитров Василев (починал) също беше признат за АБПФК. Лили е завършили журналистика в СУ. Омъжена е за неизвестния писател Петър Маринков ( от гр. Своге). До 1989 г. Лили е била партиен секретар на БНР ( 4 години)."

  Всеки да си прави сам изводите.

 5. 5 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1604 Весело

  "опитите на групата да научим мотивите на генералния директор за освобождаването на Маринкова като водеща на предаването Неделя 150 и въобще от ефира на БНР, остана без успех" - или не е разбрал въпросите, или си чака отговорите! Как да се промени нещо в държавата, след като се правят рИформите по един и същ начин - мястото и човекът за правилната полит линия.

  Коментиране на анализираното, вече...
 6. 6 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Маринкова и Маринков праскат ли минусите! А ракията?

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#4] от "tolex":

  Изводите трябва да се правят от това какъв журналист е, а не какви са били баща, чичо, баба.За мен е добър журналист, макар и да не съм я слушал от години

 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  комунистите не се предават, а наглостта им е непостижива - впрочем, нека си я държат браво Путя в Дневник, за да е ясно чии интереси защитават и откъде им спускат нарежданията

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  браво Путя е браво Петя - сори

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 10. 10 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Голяма сага за радио което почти никой не слуша.

 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Тая се правеше на умряла лисица. Не ни манипулираше( нас, слушателите) и не ни промиваше мозъците пряко, а канеше правилните събеседници и "експерти", които да го правят. Тя само насочваше разговора в правилната посока. Същият е и Вольгин. От едно котило са!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 969 Разстроено

  Иван Кулеков ... иване, кажи си "защо", те ще те разберат ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  [quote#7:"daam"]Изводите трябва да се правят от това какъв журналист е, а не какви са били баща, чичо, баба[/quote]

  " Крушата не пада по-далече от дървото!" Вгледай се по-внимателно в хората, на които познаваш добре родителите и ще се убедиш, че поговорката е много вярна!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Г-жо Владимирова, бях поканена за нещо в един форум да Ви се извиня,но сега четейки пледоарията Ви в защита на Маринкова съм удовлетворена,че не го направих!!!А и цялата кохорта от защитниците на същата госпожа са един дол дренки и се питам докога тези вопли по едни отминали времена и вечните им скелети ще ни ги пробутвате-все в името на защитата на журналистиката...Сега са други времената,много от така наречените журналя бързо дадоха фира,а някои пък искат да са вечни,дори и когато станат нелицеприятни и досаждат вече.Какъв героизъм е да задаваш "неудобни"въпроси някому в днешно време ,като никой досега не посочи едно лице за пладнешкия обир в държавата ни за тези 25 години .Стига с тези вопли за децата на червените кхмери-досадихте ни!

 15. 15 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#4] от "tolex":

  а биографията на александър велев няма ли да я поднесеш за да си направим изводите?))

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2545 Неутрално  "Заради това не по своя воля се наложило Лили Маринкова окончателно да се откаже от вредния навик. Страстта й към чашката години наред бе повод за солени шеги в БНР и колегите й зад гърба й се шегуваха, че гласът й звучи най-добре по радиото след третата чашка още преди обяд. Имало и сполучливи шаради с името й – по коридорите често се питали „Пи ли Маринкова'“?
  Знаех си че маските ви радат, всеки ден по малко. Това чудо ли сте тръгнали да защитавате ве Владимирова. На 62 години е и нека е жива и здрава, но толкова млади журналисти се чудят как да се изхранват и работят какво ли не, а вие за тази журналистка от татово време ще ми ревете!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Маринкова не беше журналист , а манипулатор. Партиен , перфиден манипулатор от БСП. Дълги години промиваше мозъците на слушателите. Добре , че радио Хоризонт слушат все по-малко хора. БНР беше и все още е рупор на партийната пропаганда на БСП и нейните креатури.

 18. 18 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#14] от "matera":

  "Г-жо Владимирова, бях поканена за нещо в един форум да Ви се извиня,но сега четейки пледоарията Ви в защита на Маринкова съм удовлетворена,че не го направих!!!А и цялата кохорта от защитниците на същата госпожа са един дол дренки и се питам докога тези вопли по едни отминали времена и вечните им скелети ще ни ги пробутвате-все в името на защитата на журналистиката...Сега са други времената,много от така наречените журналя бързо дадоха фира,а някои пък искат да са вечни,дори и когато станат нелицеприятни и досаждат вече.Какъв героизъм е да задаваш "неудобни"въпроси някому в днешно време ,като никой досега не посочи едно лице за пладнешкия обир в държавата ни за тези 25 години .Стига с тези вопли за децата на червените кхмери-досадихте ни!"

  ++++++++++++++++++++++

 19. 19 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Групата ходотаи не е отишла на правилното място! Трябвало е да иде да моли Бога да и върне младостта и да я откаже от ракията! БНР старческо радио да бъде или приют за пенЦионирани политагитатори?

 20. 20 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 607 Неутрално

  С хленч в национални медии се установяват до дълбоки старини водещи и цял арсенал от длъжности. А най неприятното е че всички ние данъкоплатците сме съпричастни за това,чрез порфейла си

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 21. 21 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  По-свеж глас не само държавното, но и никое българско радио не е имало. Младите мухъли само правят вятър пред микрофоните.

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Без нея слушането на Неделя 150 няма никакъв смисъл

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#2] от "daam":

  Маринкова си е жалка фурнаджийска лопата.
  Познавам я от 91г. когато имаше мерак да става парламентарен секретар на една непартийна организация,,

  «Русский секс — как русский бунт, бесполезен, беспощаден» Бесстрашные стихи Сергея Шнурова про Кадырова, Путина и коррупцию: https://lenta.ru
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8842 Неутрално

  "Тя напуска CNN, защото не и подновили договора. "Направиха преструктурира и имаше масови съкращения. Аз не го приемам лично, това е бизнес решение. Вицепрезидентът ми написа страхотно писмо. Колегите бяха тъжни ,когато си тръгнах. Беше ми мъчно, бях и обидена, но не е лично и да си мисля, че не съм си свършила работата. 23 години бях в ефира на CNN, но време ми беше за ново предизвикателство. А и добре ,че стана така, защото беше време за промяна. Там всичко съм научила и не е хубаво да си толкова много години на едно място", разказа Ралица Василева."
  Коментара е излишен.

 25. 25 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 970 Неутрално

  [quote#1:"yanne"]изобщо държавните медии се превърнаха в пенсионни клубове и без друго[/quote]
  БНР - най-обективната медия!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 26. 26 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 784 Любопитно

  И все пак - защо защитават червената пенсионерка?Била професионалист?Ай сиктир....

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  Какво може да отговори Велев на тенденциозни въпроси, задавани от активисти на БХК, протестъри, поклоници на Фалун Гонг и друга прогресистка гмеж. Маринкова е уволнена и толкоз. Страната е пълна с радиостанции. Виза Недялкова търси последователи в медийното небитие.

 28. 28 Профил на tubingen
  tubingen
  Рейтинг: 234 Неутрално

  В случай,че Лили Маринкова е талантлив,или поне способен журналист,то би следвало отдавна вече да си е намерила работа-у нас има недостиг на специалисти и мнозина работят и след пенсионна възраст, която тя очевидно всъщност е достигнала. Ако това не е станало,то вероятно има обективни причини свързани, или с реалната й квалификация,или с многократно посочен в коментарите алкохолизъм. Да се създава иниациативен комитет и да се обяви, че тя е жертва на политически гонения,без да се посочва конкретно предаване,или поредица от предавания, ми звучи нечистоплътно. А поредното ползване на медия като "Дневник" за трибуна,според мен, е вариант на злоупотреба .

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  не знаех че Иван Кулеков и той е превъртял резбата.
  Жалко!

 30. 30 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 290 Разстроено

  До коментар [#26] от "tedif":Била професионалист?Ай сиктир....

  -Тъй де, защо й е професионализъм на такава държава - добре си ни е с калинките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK