"Отворено общество": Все повече хора одобряват израза "България на българите"

Снимката е от молитва в СърницаПовече от половината хора признават, че са чували агресивни изказвания срещу малцинствени групи, като голям скок отбелязват тези срещу мюсюлманите – от 11 % през 2014 г. до 38 % през 2016 г.

© Георги Кожухаров

Снимката е от молитва в СърницаПовече от половината хора признават, че са чували агресивни изказвания срещу малцинствени групи, като голям скок отбелязват тези срещу мюсюлманите – от 11 % през 2014 г. до 38 % през 2016 г.Ромите продължават да бъдат трайно асоциирани с негативни представи. Значително се увеличават и хората, които правят асоциация между имигранти и заплаха. Значително се увеличава и общественото одобрение за публичното използване на изрази, които отразяват краен национализъм. Сред тях най-голям ръст бележи "България на българите" - повече от половината граждани одобряват употребата му.


Това са част от данните на изследване на институт "Отворено общество" за нагласите на език на омразата. Най-общо то показва, че българите са все по-толерантни към употребата на реч на омразата. За последната година разпространението й се разширява.


"Над 30% от респондентите асоциират "ром" с "престъпник", а почти толкова асоциират "престъпник" с "политик".
Има значително покачване на дела от респонденти, които асоциират "ром" с "престъпник" – през 2013 и 2014 г. тази асоциация се прави от една пета от анкетираните, а през 2016 г. вече една трета от тях съобщават, че правят такава асоциация", става известно още от изследването.


Повече от половината хора признават, че са чували агресивни изказвания срещу малцинствени групи, като голям скок отбелязват тези срещу мюсюлманите – от 11 % през 2014 г. до 38 % през 2016 г.
Изрази като "Незаконни имигранти", "Крадливи цигани", "Гейовете са извратени" и "Министърът е еврейска гад" получават одобрението на над половината от запитаните.


В същото време намалява делът на респондентите, които знаят, че определени форми на речта на омразата се преследват от закона като престъпление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK