Становище пред съда в Люксембург: Забраната за забулване на работа е дискриминация

Становище пред съда в Люксембург: Забраната за забулване на работа е дискриминация

© Анелия НиколоваФирмена политика, която изисква от служителка да не носи мюсюлманска забрадка при общуване с клиенти, е пряка дискриминация. Това становище е изразил генералният адвокат Шарпстън към съда на Европейския съюз в Люксембург, предаде пресцентъра на съда.


Според нея изискването за изцяло неутрално облекло също може да представлява непряка дискриминация, която е оправдана само ако е пропорционална на преследвана законова цел, което включва стопанските интереси на работодателя.


Конкретното дело, по което дава становище Шарпстън, касае
мюсюлманка, която е работила като инженер-проектант във френска фирма в областта на информационните технологии от 2008 г.


Докато е била на работа, е носела забрадка, покриваща главата, но не и лицето, в избрано от нея време. Задълженията й включвали срещи с клиенти на фирмата.


След оплакване на един от тези клиенти, че забрадката е "смутила" неговите служители, и молба "следващия път да няма забрадка", от нея е било поискано да потвърди, че ще се съобрази с тази молба. Тя е отказала и е била освободена от работа през 2009 г.


Аргументите на фирмата били, че заради отказа й да не носи забрадка тя не е можела да изпълнява задълженията си от името на фирмата. Жената е обжалвала уволнението й пред съда във Франция. Френският Касационен съд, пред който делото е висящо към момента, е запитал Съда на Европейския съюз дали изискването да не се носи мюсюлманска забрадка при предоставяне на консултантски услуги на клиенти в областта на информационните технологии може да се счита за "основно и определящо професията изискване". И поради това да попада извън обхвата на предвидената в европейска директива забрана за дискриминация, основана на религия или убеждение.


В заключението генералният адвокат отбелязва, че има значителни разлики между правните системи на държавите членки относно носенето на религиозно облекло и символи на работното място. Това е така най-вече по отношение на служителите в публичния сектор. Тъй като обаче конкретното дело се отнася до трудово правоотношение в частния сектор, Шарпстън ограничава изложението си до тази област.


Според нея свободата на изповядване на религия или убеждения попада в приложното поле на директивата, тъй като е съществена част от свободата на религия. Жената е била третирана по-малко благоприятно поради своята религия, тъй като инженер-проектант, който е решил да не показва религиозните си убеждения, не би бил уволнен, смята адвокатът. Поради това стига до извода, че


уволнението е представлявало пряка дискриминация, основана на религия или убеждения.


Уволнението би било законно само ако се прилага някое от изключенията, предвидени в директивата.


Тя предвижда, че при определени обстоятелства разлика в третирането може да не попадне в приложното й поле, ако разликата се основава на характеристика - "професионално изискване". Генералният адвокат счита, че това изключение трябва да се тълкува стриктно. Изискването трябва да бъде "основно и определящо" и пропорционално на преследваната законна цел.


Според генералния адвокат изключението не може да се приложи в конкретния случай. Където никакви данни не обосновават извода, че тъй като носи мюсюлманска забрадка, жената не е можела да изпълнява задълженията си като инженер-проектант. Освен това пряката дискриминация не може да се обоснове с евентуалните финансови загуби за работодателя.


На следващо място генералният адвокат разглежда останалите изключения по отношение на пряката дискриминация и стига до извода, че нито едно от тях не намира приложение по делото. Първо, адвокатът отхвърля идеята, че забрана служителите да носят религиозно облекло, когато са в контакт с клиенти, може да бъде необходима, за да се защитават правата и свободите на личността, които са от същностно значение за функционирането на всяко демократично общество.


Генералният адвокат отбелязва и че фирмена политика, налагаща изисквания за изцяло неутрално облекло, има вероятност да доведе до непряка дискриминация. Такава политика може да бъде обоснована, ако преследва законова цел и е пропорционална на нея. Генералният адвокат обаче отбелязва, че е трудно по настоящото дело да се намерят основания забраната да се счита за пропорционална. За окончателното решаване на този въпрос обаче компетентен е френският съд. Неговото решение би било обвързващо и за съдилищата от други държави членки, когато са сезирани с подобен въпрос.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Откъде накъде ще се забулват? Ние как да знаем кой е дошъл на работа? Като толкова държат да се забулват, да заминават за Саудитска Арабия и Иран, и там да се забулват.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  А ако се създаде нова религия от хиляда човека в цяла Европа, която практикува константен нудизъм и отказ от съприкосновение с вода, дали също така ще могат да осъдят работодателите си, че не им дават да ходят дибидюс и вонящи на работа?

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  Тази е била само със забрадка.
  Въпросът е принципен.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Е, ако не са я били назначили още от начало нямало да има проблем ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Каските по строежите и те ли са дискриминация ?
  Съвсем изтрещяха.

 6. 6 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Неутрално

  после забрадените пингвини да не се чудят, ако не ги назначават на работа, щото са pain in the ass - трябва да стъпваш на пръсти около тях, клиентите се чувстват некомфортно край тях и като ги уволниш ти го изкарват през г@за. затова по-лесния начин е просто да не се назначават. та така... да й е честито на забулената буля - заради нея много други забулени були ще си стоят вкъщи и няма да видят нормална работа сред бели хора никога в живота си...

  reddit.com/r/The_Donald/
 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Съдът на Европейската комисия е залитнал сериозно към шериата. Откъде на къде ще определя как да се обличат служителите в частните фирми, след като това си е двустранен договор между работник и служител? С какво точно са нарушени правата на ханъмата-че е трябвало да спазва определени изисквания във фирмата? Ми като не и харесва да се облича като европейка предполагам няма да има проблем да хване самолета за Рияд, там да си носи чаршафи колкото и душа иска.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 939 Неутрално

  "Становище пред съда в Люксембург: Забраната за забулване на работа е дискриминация"

  Дневник - правите ли разлика между забулване и забраждане?!
  Хайде сега да си оправите заглавието.

  "Да, България"
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Стига с тези мюсюлмани беее! Който иска забрадки и бурки, да си стои в къщи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Тези се молят по 5 пъти на ден, опъват постелките на работното място и наг.зурчват.
  И християните работят вместо тях

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Левундерски мулти-култи тъпотии.
  По тази логика всички фирмени правила за дрес-код да се считат за дискриманционни.
  Следващият път, когато отидете в банка например, не се оплаквайте ако ви обслужи някой по потник.Или ако мустаката буля Пена от кабелната събира таксите по трикини.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Подкрепям идеите на новата религия! Първата половина.

 13. 13 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Гневно

  Да си ги приютят всичките в съда на Люксембург...

 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#3:"dogwoman"]Тази е била само със забрадка. [/quote]

  Ама с каквото и да е била, все тая. утре някой ще реши да отиде чисто гол, вдругиден някой ще отиде опасан с експлозиви - щото такава му е религията, и т.н.
  Който чак толкова не може да ходи без да е омотан в чаршафи, да заминава за Иран.
  Както там всички са длъжни да се зачохлят, така тука ще са длъжни да не се зачохлят.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Как се казваха онези, дето ходят с гевгир на главата... и вярват в Спагетеното чудовище?
  П.П. това не е "не по темата", модераторе, напротив, по темата е.
  [quote#2:"dogwoman"]А ако се създаде нова религия [/quote]

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#14] от "today":

  Именно, и аз това казвам, но все пак не е била "забулена", както неправилно пише в заглавието. Т.е. можеш да видиш коя е.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1073 Весело

  [quote#7:"Molossian"]Съдът на Европейската комисия[/quote]

  ... а лелелелееле

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  Какви становища, какво пак не ясно, бе ?
  - има си просто правило , като си на гости - се дръж прилично, според законите на домакините - като си в чужда държава , трябва са се съобразяваш...!!!
  - и министърка Теменужка си беше покрила главата в Иран и африканските дипломати обличат смокинги в Англия, - аз като отида в съда в Люксембург, дали ще ме пуснат по гащи и джапанки, защото така съм свикнал да си ходя по плажа на Варна ???

  [email protected]
 19. 19 Профил на cio
  cio
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Цитат: Освен това пряката дискриминация не може да се обоснове с евентуалните финансови загуби за работодателя.

  А да бе, то и дявола си тълкува евангелието как му падне...
  Нямало загуби - клиента точно и ясно казал, че не иска забулени на масата за преговори и е ясно, че може да да се откаже от сделка.
  Каква по голяма загуба от това да не стане сделката! Страшен адвокат дето договорите му са грантирани от ЕС, ама ако трабваше да си търси сам актвино клиенти друга песен щеше да запее!

  cio
 20. 20 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  А ако се създаде нова религия
  --------------
  Например пастафарианец.
  http://btvnovinite.bg/article/svetut/zapoznaite-se-s-choveka-izvoyuval-pravoto-na-snimka-s-gevgir-na-glavata.html
  Явно и той ще е дискриминиран, ако не му разрешават да ходи на работа с гевгир на главата...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Тази ЕК се превърна в пълна пародия

 22. 22 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Становището равно ли е на присъда? Тези зачулените ни се качиха на главите вече.

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#12] от "Tademan":

  Остава и КНСБ да подкрепи идеята да не се допуска дискриминация и хоп - ще цъфнем

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Генералният адвокат..."
  И какво е това ГЕНЕРАЛЕН адвокат?
  Е ли това ОБЩ адвокат или ГЛАВЕН адвокат?

 25. 25 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Прав е адвокатът - естествено, че не може да се забранява на когото и да е да покрива косата и врата си.
  Всъщност е много просто:
  1. Да криеш лицето си трябва да се забрани, защото не може да живееш в демократично общество без да показваш лицето си (основен принцип от гръцко време).
  2. Да криеш косата си е допустимо, ако не нарушава 1. принцип.

  Въпросът с това дали ушите са част от лицето е малко проблемен, но може да се разтълкува и да се прикл
  чи с всичката тази боза.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#20] от "qwertqwert":

  Хахах, точно за тях питах в коментар по-долу, мерси много!

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Струва ми се че никой не ги е канил. Щом са се решили на тази стъпка, да живеят в такава културна среда да бъдат любезни да се съобразяват с нея, иначе на зад." В Рим се говори на латински"

 28. 28 Профил на cio
  cio
  Рейтинг: 252 Неутрално

  [quote#16:"dogwoman"]Т.е. можеш да видиш коя е. [/quote]

  Но това НЕ Е определящо, а че клиента не я иска с забрадка на масата. Дали и колко е бил забулена е все тая. Тя демонстративно е носила забрадка и от това се е подразнил клиента. Как така работодателя да не може да се съобрази с желанията на клиента си, за да може да задъжи клиента си и осъществи сделката си?! Кака така служител няма да изпълни пряко разпореждане на началника си?!
  Ами ако реши утре, както един вече каза тук, да ходи гола?! Каков правиме? Знам за случаи на "момиченца" мъмрени от управата на Хотел защото идват на рбаота на рецепциа с мини жуп при който можеш да видиш.... всичко. Няма лошо, но жените постеитлеки на хотела са се дразнели! Пак ли дискриминация?! Ами ако е отказала да идва с дълга пола... Айде адвокатите пак направих парички с дискриминационни дела!

  cio
 29. 29 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Решения като това подкопават ЕС.
  Всеядния мултикултурализъм и КОЛЕКТИВНИТЕ привилегии на всякакви малцинства не са европейска ценност, левундерите скоро ще трябва да научат този урок.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 30. 30 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 414 Весело

  [quote#15:"dogwoman"]Как се казваха онези, дето ходят с гевгир на главата... и вярват в Спагетеното чудовище?
  П.П. това не е "не по темата", модераторе, напротив, по темата е. [/quote]
  Последователи на пародийната "Църква на летящото спагети-чудовище", основана преди 9 години от американския физик Боби Хендерсън. Гевгирът е техният символ, а последователите на тази религия са атеисти и се наричат "пастафари". От италианската дума за спагети - "паста". Идеологията им е съвсем проста: борба против привилегиите на установените църкви.

 31. 31 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#18] от "karabastun":

  Лошото е, че когато иранската министърка дойде на официално посещение у нас пак ще си бъде с чумбера

 32. 32 Профил на cio
  cio
  Рейтинг: 252 Неутрално

  [quote#27:"naskom44"]Струва ми се че никой не ги е канил. Щом са се решили на тази стъпка, да живеят в такава културна среда да бъдат любезни[/quote]

  Ами ако в договора пише, че трябва да идва с подходящо облекло?! В много трудови договори това го пише от самото начало - така че кой го е нарушил? Тя че идва с забрадка или тоя койо настоява на определено облекло.
  И не, няма да дискутирам дали има таква клауза в нейния договор, щото работя подобно нещо и знам какво пише в моя и знам че ще ми откъснат главата ако дойда с къси гащи на такава среща!!!

  cio
 33. 33 Профил на cio
  cio
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#11] от "qwertqwert":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  cio
 34. 34 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Това становище е изразил генералният адвокат Шарпстън към съда на Европейския съюз в Люксембург, предаде пресцентъра на съда."
  Без да съм адвокат, моето Становище е, че на работа си има изисквания за предпазно и работно облекло, в сериозните фирми и дрескод, който това не го устройва не започва работа в съответната фирма или я напуска! Утре ще ми тръгнат с джапанки по обекта, че иначе съм го дискриминирал, как да не е!

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Оттук следва, че такива просто не трябва да се назначават .Религията е в сърцето, а не в дрехите и забрадките.

 36. 36 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник, заглавието ви е неточно: забулването не е забрадка.

  Мразя да мразя!
 37. 37 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Защо нова! Адамитството е религия на 1400-1500 години. Никой не може да ти забрани да ходиш гол, ама за пред съда - хулиганство и незачитане на обществения морал. Защо обществения морал забранява нещо, а разрешава друго е въпрос. След разделяне на държава и религия в Европа, понятието "обществен морал" е много разтегливо!

 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#15:"dogwoman"]Как се казваха онези, дето ходят с гевгир на главата... и вярват в Спагетеното чудовище? [/quote]

  Пастафарианци.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Представете си следната ситуация: европейка /жена!/ работи в банка в Рияд на позиция "Работа с клиенти". Тя е с открита глава и разпуснати руси коси и носи пола, откриваща коляното и, защото религията и позволява това. Какво се случва нататък - допишете вие.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 969 Неутрално

  [quote#35:"Роси"]Оттук следва, че такива просто не трябва да се назначават [/quote]
  Тя на интервюто ще дойде без забрадка и ще я сложи след това.
  Или въпросният пародиен "Съд" на ЕС, ще осъди фирмата, че не е одобрила кандидатката, защото е мюсюлманка

 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  ЗАБРАНАТА ЗА ЗАБУЛВАНЕ

  НА ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ

  СЪЩО Е ДИСКРИМИНАЦИЯ

 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#19:"cio"]Нямало загуби - клиента точно и ясно казал, че не иска забулени на масата за преговори и е ясно, че може да да се откаже от сделка. [/quote].

  Клиентът е расист, антиислямист и дискриминатор и никоя уважаваща себе си компания не би работила с такъв. Човешките права и достойнство са безусловни, парите в случая нямат никакво значение. По-добре е фирмата да изгуби всичките си клиенти, отколкото да наруши правата на служителката си!


  П.П.
  Понеже "мунчо" и "глупав американец" ги няма, реших аз да ги заместя.
  Добре ли се справих?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Ей тая криво разбрана толерантност ще затрие ЕС! В Европа си има порядки и който иска да живее тук ще ги спазва! На по-ниско ниво, във всяка по-добра фирма има дрескод. То и християните може да се оплачем, че жената трябва да е с пола, а не с панталон, но не сме толкова нетърпими към различното.

 44. 44 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  "Фирмена политика, която изисква от служителка да не носи мюсюлманска забрадка при общуване с клиенти, е пряка дискриминация."
  [quote#32:"cio"]Ами ако в договора пише, че трябва да идва с подходящо облекло?![/quote]
  В договора трябва да пише, че следва да се явява в облекло, близко до това, с което се е явила на интервюто за приемане на работа. Защото ако работодателят не иска забрадки, той не би взел такава работничка. Ако пък тя се е представила без религиозни символи, значи изобщо не чак толкова вярваща мюсюлманка. Същият пример може да се даде с носенето на чалми, огромни кръстове, дълги бели будистки роби, татуировки по нарочно открити части на тялото с религиозно съдържание. Изобщо работодателите стават лесна плячка на измамници, ако не знаят, че трябва да си опичат много добре дори и най-дребната работа, в която не са специалисти.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 45. 45 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е немислимо. Ще им обидиш религиозните чувства, а жената , ако успее да стигне до дома си и не бъде убита с камъни няма да може да се жалва в никой съд, че няма кой да я чуе.

 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А иначе, още на интервюто за работа трябва да се съобщи на евентуалния бъдещ служител, че фирмата не толерира никакви религиозни символи и културни особености. Това трябва да и да е изрично упоменато в договора, ако на някой не му харесва - да си търси друга работа.

  От статията става ясно, че: "Докато е била на работа, е носела забрадка, покриваща главата, но не и лицето, в избрано от нея време." - носела е забрадка само от време на време, тоест за нея не би било проблем да я свали, ако се случи да е с нея, когато има бизнес срещи, след като така или иначе, не е особено усърдна мюсюлманка. Но, понеже е била помолена по време на срещи с един определен клиент да бъде незабрадена, е решила да се прави на интересна.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Става въпрос за ЧАСТНА ФИРМА, А НЕ ЗА ДЪРЖАВНО УЧРЕЖДЕНИЕ. Каквото и да реши съдът, той НЕ МОЖЕ да наложи разрешаване на носенето на бурки в ДЪРЖАВНИТЕ учебни заведения и учреждения и на ДЪРЖАВНИТЕ слуцжители в държава– член на ЕС. А решението извън ЕСПЧ е много просто– в договора на всеки кандидат –служител, избран от един работодател за дадена позиция, ясно се вписва, че напр. е забранено носенето на религиозни символи и дрехи на работното място и на официални делови среяи/ ангажименти/ при и по повод изпълнение на служебните задължения на служителя...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#47:"Логика"]среяи[/quote]т.е. срещи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Весело

  Що се занимават с глупости?! Решението е пределно просто и се казва униформа. Ако не я носиш - аут.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Любопитно

  Ако има униформено облекло във фирмата ... това дискриминация ли е ?! Когато европейки ходят в Иран гит зачулват ... аналогично като дойдат в Европа е и те да ходят като хората.
  Отиването в други държави с други норми не е задължително - който отиде се съобразява с местните. ТЕ няма да ни наложат техните норми ТУК. Има една цивилизация - нашата !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#15:"dogwoman"]Как се казваха онези, дето ходят с гевгир на главата... и вярват в Спагетеното чудовище?[/quote]
  Пастафарианци,И не ходят с гевгир на главата,а един от тях се е снимал така за лични документи ,като гавра с псевдорелигиозните псевдоправа.

 52. 52 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#19] от "cio":

  +++
  Написал си го преди мен. На тази само службата й се нарича "адвокат", иначе си е чиновник. Значи, няма лошо /според нея/ фирмата да фалира, щото клиентите не искат да говорят за високи технологии със забрадена кака, и пак да й се прекрати договора /поради липса на работодател/ ... още малко, ще осъдят и клиента, който имал такива "аморални" претенции ...
  Si vivis Romae, Romano vivito more

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#49:"Mark Twain"]Що се занимават с глупости?! [/quote]Щото им носят ПАРИ Ако този адвокат трябваше да се реализира на софийския адвокатски пазар като редови адвокат, гладен щеше да умре Да не говорим, че става въпрос за франция– там има голяма мюсюлманска диаспора, а и отвърморските колониални територии на тази държава са доста солиден източник на френски граждани с максимални претенции

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  [quote#47:"Логика"]Става въпрос за ЧАСТНА ФИРМА[/quote]Много важно, че е "частна фирма" - има един закон в държавата и той е за всички в ЕС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#50] от "dark'star":

  Ти да не би да искаш Европа да стане като Иран? Май плачеш за Азия!

 58. 58 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Сигурен съм , че когато въпросната служителка е кандидатствала за работа , не е била забулена ! Ако дадена фирма е въвела правилото мъжете - служители да носят вратовръзки , мога ли да претендирам , че религията , която изповядвам , не ми позволява да слагам такава , а ако наистина имам подобни ограничения , редно е да ги оповестя при кандидатстване !

 59. 59 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#53:"Логика"] Ако този адвокат трябваше да се реализира на софийския адвокатски пазар като редови адвокат, гладен щеше да умре[/quote]
  Някои колеги покрай БХК и подобни изкарват нелоши пари от подобни дела.Преди доста години,като студент точно БХК ми предложи работа да чета дела ,по които страна са били роми и да давам мнение за защитата по тях,и като им казах,че считам за некоректно въобще студент да преценява работата на адвокати и магистрати,ме обявиха за расист

 60. 60 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Проблемът се решава много лесно. Който не иска подобни проблеми, не назначава мюслита. Мюсюлманската наглост накрая се обръща срещу самите тях. После ще циврят, че никой не ги взема на работа.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#59:"slonsco"],и като им казах,че считам за некоректно въобще студент да преценява работата на адвокати и магистрати,ме обявиха за расист[/quote]?!?! Майко мила! Тези са били напушени Такова отношение специално от бхк обичайно води единствено до положителни правни последици за колегата, когото са нарочили за расист и който е отхвърлил „чудесното„ им предложение

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Заради подобни ИДИОТЩИНИ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СЕ ОТВРАТИХА ОТ ЕС!! РЕФОРМА ЗА ЕС!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 64. 64 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Вчера видяхме българска министърка на делово посещение в Иран , забрадена по мюсюлмански обичай - "защото там така е прието " ! А в Европа е прието жените да не се забраждат !

 65. 65 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Становището на генералния адвокат не е задължително за Съда при вземането на решение. Въпреки това е притеснително.
  Заглавието не е коректно. "Забулването" е различно от носенето на забрадка, пък била тя и "мюсюлманска".
  "За окончателното решаване на този въпрос обаче компетентен е френският съд. Неговото решение би било обвързващо и за съдилищата от други държави членки, когато са сезирани с подобен въпрос."
  Някой се е объркал в превода или не е разбрал това, което е прочел. При преюдициалното запитване на френския съд, щом има становище на генерален адвокат, значи Съдът на ЕС/в Люксембург/, е образувал дело по запитването на френския съд и нетовото решение/на Съдът на ЕС/, ще е задължително както за френските така и за съдилищата на останалите държави - членки когато са сезирани с подобен въпрос. Практиката на Съда е един от източниците на Правото на ЕС, което е самостоятелен правов ред, има директен ефект в държавите - членки и се ползва с примат над националните им законодателства, когато те му противоречат.

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#61:"tunlas"]Догожор, койтп судържа дискриминационни по религиозен или пол клаузи е нищожен[/quote] Да. ама в България такъв договор НЕ Е дискриминационен и НЕ Е нищожен, ма@мунчо И България не е бълхария като Великоислямия или като Френскоислямия

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#62] от "Логика":

  Бях втори курс и още бях доста далече от позиция да се възползвам

 68. 68 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#37:"emilm13"]Адамитството е религия на 1400-1500 години[/quote]
  Не познавам нито един адамит...

  Доброто е заразно
 69. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално


  Левундерски мулти-култи тъпотии.
  По тази логика всички фирмени правила за дрес-код да се считат за дискриманционни.


  Само дето не са левандурски а либерастки! Левандурите си падаха по униформите още в училищата. Ти да с чувАл за ученичка със забрадка или жена с бурка по тошово време?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  България е секуларна държава и нечии измишльотини, подплатени с мнооого пари, не могат да преодолеят този факт.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 867 Любопитно

  Дневник, колко човека трябва да ви напишат да си оправите заглавието - не става въпрос за "забулване", а за носене на забрадка...
  Смятам, че не е редно някакъв чиновник, титулуващ се адвокат, да налага на работодателите мнение как да се обличат служители им. Когато този чиновник започне да им плаща заплатите, тогава ще им позволява да носят забрадки, бурки или да ходят голи...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бизнесът в ЕС НЕ толерира носенето на религиозна символика и религиозни дрехи при провеждане на преддоговорните преговори и на работното място. Обикновен служител може някъде да мине между капките, но обичайно ако един служител от средния или висшият мениджмънт си позволи такова нещо, е доста голяма вероятността да не постигне съгласие между двете страни по ключови въпроси от сделката и да не се реализира договор между страните. Това все още е реалността при преддоговорните отношения в Източна Европа и когато става въпрос за сделки с икономически интерес от порядъка на 6-8 милиона евро....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#60:"quatro_4x3"] Който не иска подобни проблеми, не назначава мюслита[/quote]
  Не съм някакъв хард по темата, но в офиса си не бих назначил мюсюлманин, и това не ми е от 1-2 години мислене ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Глупости!
  Забраната за забулване на работа е по-скоро грижа за здравето на работещия.
  С това було работещият няма достатъчно добър обзор на месторабота и пречи за правилната му преценка за ситуацията. Това е много добра предпоставка за произшествие на работното място. Нещо, което нито работодателя, нито наетият работник желаят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#29] от "qwertqwert":

  Не, те искат НИЕ да научим този урок, без да сме го искали, а те да се измъкнат ни лук ялу, ни лук мирисали. Голяма каша забъркаха с тази мулти- култи диктатура.

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мисля, че съдът ще отхвърли иска, защото никъде в ДЕС и ДФЕС не е прогласено правото на религиозните хора да посещават работните си места с религиозно облекло или с религиозна символика. Има основополагащи принципи в ЕС, които не могат да бъдат пренебрегнати.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#21] от "stenli1":
  Как ще казваш, че ЕС е станало пародия...
  Не четеш днешната преса - над 60% от българите подкрепяли ЕС...

 78. 78 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разбира се, че е дискриминация. Това е все едно клиентът да се беше възмутил от това, че са му изпратили жена инженер и да поиска мъж следващият път. Носенето на забрадка (или пола) няма нищо общо с изпълнението на инженерните задължения.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 79. 79 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Все пак работодателят може да налага и работно облекло, така че да не се задълбава много адвоката в глупости. На работното място работодателят доста изисквания може да има, вкл. и да не се носят забрадки, а фирмени шапки.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 80. 80 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Писна ми на кофата вече от тия мулти-културните и безкрайните им претенции към начина ни на живот и какво и от настояванията им за по-високи помощи и повече привилегии на групово ниво.

  И егати казуса - забрадка инженер! Сигурно е единствената. Имам чувството, че това е измислица някаква.

 81. 81 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И да, законите важат и за частните работодатели.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 82. 82 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#80:"yoankata"]И егати казуса - забрадка инженер[/quote]

  Преставяш ли си?! Едно време са казвали по същия начин "Егати, жена - инженер"!

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#83:"muncho"]Човешките права са по-ценни от печалбата на която и да е фирма.[/quote]

  И как някоя фирма ще функционира без печалба? От къде ще идват парите за заплатата на чаршафосаната служителка?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 85. 85 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#47:"Логика"] А решението извън ЕСПЧ е много просто– в договора на всеки кандидат –служител, избран от един работодател за дадена позиция, ясно се вписва, че напр. е забранено носенето на религиозни символи и дрехи на работното място и на официални делови среяи/ ангажименти/ при и по повод изпълнение на служебните задължения на служителя...[/quote]

  Абе темата е "мазало". Баба ми (лека й пръст)- селска женица- ходеше цял живот със забрадка. И зиме, и лете. Нищо религиозно- носеше забрадката по някакви си нейни хигиенни съображения- да не падали косми...

  Казвам горното, защото- така, както си го написала- все ще излезе някой, който да каже, че носи забрадка по хигиенни съображения, например. После ще се намесите вие- юристите, и като започнат едни засукани членове и алинеи... Иди доказвай що е със забрадка- по хигиенни, или религиозни причини.

  Възниква и друг въпрос- след като ми е разрешено да изповядвам каквато си искам религия- трябва ли да крия (едва ли не) каква е тя? Докъде ми е разрешено да "демонстрирам" религията си? Доколко толерантни са останалите членове на обществото, в което живея към "по- нетрадиционна" религия? Ако не са- в тях ли е грешката, или в мен? Трябва ли да се съобразяваме с прищявките на една определена религия, или всички да са под общ знаменател? Ако приема бурките днес- не трябва ли със същата толерантност да приема за нормално човек с гевгир или тиган на главата си? Щото вярвал в някаква спагетена религия...

  На всички противници на бурките и булата е ясно, че тези була не са за да прикриват бомби. Не знам за терорист, който да носи бомбите по лицето си. Мога да накича килограми експлозив и под най- светското сако. Осъзнавайки това обаче- все пак ми е трудно да възприема забулена жена в Европа. Струва ми се неестествено. Както може би в близкия изток им се струва неестествено да си развееш дългите руси коси на публично място. При тях може би това е решено със закон. При нас обаче това трудно ще стане със закон- все някой ще обяви решението за недемократично, ако щеш- за да спечели своите 5 минути слава...

  Та- както казах- темата е "мазало". Най- лошото е, че сякаш не й се вижда края.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 86. 86 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#83] от "muncho":

  А, извинявай, след като за дамата със забрадката по-важното е да демонстрира религиозната си принадлежност а не парите, които получава от недемонстрирашите, не е ли по-добре за нея самата да се откаже от този противен за нея свят и да си отиде там, където демонстрацията на религиозност е норма?

  Panta rhei....
 87. 87 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#42] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Мунча цъфна, а ти си слаба ракия в сравнение с него...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 88. 88 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Ако аз съм клиент на тази фирма и ми изпратят консултантка,на която само очите и се виждат,като нанков крадец,моментално се отказвам от услугите на тази фирма,без значение колко добра консултантка е тя,защото нямаме непосредствен контакт...

 89. 89 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  [quote#87:"ТНТ"]Мунча цъфна, а ти си слаба ракия в сравнение с него...[/quote]

  Знам... ама като не им идва отвътре....

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 90. 90 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#86] от "Molossian":

  Ми не. Нормалното е да се бори за правата си, а не да оставя расистите и ислямофопбите да я дискриминират, или да бяга някъде от тях.
  А парите си ги изкарва с труда си като инженер, не и ги "дават".
  Могат да я уволнят ако не си върши работата като инженер, но не и защото някой клиент не харесва жени инженери или инженери-мюсюлмани.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 91. 91 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Ако аз съм клиент на тази фирма и ми изпратят консултантка,на която само очите и се виждат,като банков крадец,моментално се отказвам от услугите на тази фирма,без значение колко добра консултантка е тя,защото нямаме непосредствен контакт...

 92. 92 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Пак питам ислямофобите, ако клиентът не харесва жени-инженери примерно и поиска мъж-инженер другият път, фирмата предложи на жената да си смени пола, тя откаже и я уволнят, за да назначат мъж, това ОК ли ще е?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 93. 93 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#90:"muncho"]А парите си ги изкарва с труда си като инженер,[/quote]

  Пак да попитам, ако нито един клиент не иска да работи с нея, защото е със забрадка, какво ще изкарва въпросната?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В много компании и фирми си има дрес код. В някои - униформи.
  Особено в частните. Който иска да се събразява с него - ще работи => ще получава добра заплата.
  Останалите - помощен персонал.
  Не е лошо повече учреждения с авторитет да въведат това.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Весело

  [quote#78:"muncho"] Това е все едно клиентът да се беше възмутил от това, че са му изпратили жена инженер и да поиска мъж следващият път. [/quote]ами ако се появи мъж със забрадка и пола .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Омръзнаха ми разни педераси и мюсюлмани да показват колко са различни от другите.Като иска да носи бурка никой не я е канил в християнска Европа,а да си седи там откъдето е дошла и там всички са с бурки и никой няма да и създава проблеми...След като е избрала да живее в Европейска държава ще спазва християнските закони на тази държава...

 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Едно пояснение за ролята на генералния адвокат Елеонор Шарпстън (да, тя е жена, англичанка) в Европейската Курия в Люксембург, защото така написаният текст е неточен. Първо, Европейската Курия в Люксембург има функции различни от тези на Съда на ЕС в Страсбург. В Курията се разглеждат спорни въпроси между ЕС и страните-членки. Второ, в Курията, където има по един съдия от всяка страна-член на ЕС, има 11 адвокати с общи функции (генерални адвокати). Функциите на тези Advocate General (avocat général) се определят от чл.19(2) на Съглашението на страните членки. Адвокатите в Курията докладват на колегия от съдии ( в зависимост от разглеждания казус екипът на колегията е различен, но обикновено 5-7 съдии). Адвокати на спорещите инстанции, в случая на Министерството на Правосъдието на Франция и на ЕС, пледират своите позиции. Съдийската колегия решава в отсъствието на адвоката докладвал казуса. Дискусиите са на френски и решението излиза като единодушно (не се разрешава несъгласие като в английската система).

 99. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#94:"muncho"]А ако никой не иска да работи с нея защото е жена трябва ли да си смени пола женрус?[/quote]

  Стига дивотии. Полът не се сменя от днес за утре, виж забрадката се сваля за секунда и след това може пак да си я сложи. От статията става ясно, че въпросната не винаги е била със забрадка, а само от време на време, значи не е проблем да я свали, ако шефът и поиска това от нея.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 100. 100 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#90] от "muncho":

  Има си приети норми за облекло, грим, въобще за външността на служителите. Пак повтарям, това се урежда чрез договор между страните. Не на всеки му е приятно да работи с някакви странни персони, отделно изобщо не е ясно каква е професионалната квалификация на дамата, вероятно клиентът се е подразнил и от друго, не само от забрадкат/бурката/хиджаба или както му се казва. Не ми е работа да се интересувам от това. Между другото има много инженери, специално в ИТ индустрията, които са сикхи(индийска каста която носи едни специфични сини тюрбани), но нито един от тях не съм виждал да се явява при клиент с това нещо на главата.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK